Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Tedy na mě je teď pohled jak pro Bohy !! Včera jsme naskládali a navozili z louky prvních
borůvkový koláč
300 balíků, ale bohužel, zastínili jsme si anténku wi-fi a technici , kteří mají na našem pozemku wi-fi vysílač, a díky kterým jí máme, přijedou až zítra. Tak sedím až nahoře na seníku a chytám a chytám :-))), protože do provizorního obydlí to  nyní nedosáhne- vysílá to do balíků :-)), ale ten koláč a hlavně ptáčky z kopce sem prostě musím dát :-)))
Každý sbíral na koláč, tudíž je třeba dostát v zájmu dalších motivací slovu :-)). Borůvkový evergreen – kynutý klasický koláč s drobenkou. Množství dnešního koláče je na 4 plechy, takže lze dělit a dělit nebo případně násobit :-)))
suroviny: 1300g mouky celozrnné přesáté, 2 vejce, 300g cukru, 180g másla, 80g droždí, 6x vanilkový cukr, trochu rumu, 250g másla na drobenku hrnek curu a 500g celozrnné mouky na drobenku. 250ml mléka. No a samozřejmě borůvky. Zhruba 3/4litru na jeden plech.

borůvkový koláč
Nejprve je třeba udělat si kvásek – droždí do trochu mouky a trochu cukru a mléka. Kvásek v tomto horku vzejde okamžitě. Následně přidám vše ostatní bez nějakého zásadního systému, jen vanilkového cukru dvojmo, ty ostatní čtyři jsou na drobenku. Máslo dávám rozpuštěné. Vše se tedy řádně vyhněte a  nechá kynout, klidně dvě hodiny. Po vykynutí udělám drobenku – máslo, mouka, cukr, vanilkový cukr. Na 4 plechy rozválím tence těsto, pokladu borůvkami, posypu drobenkou a dám péci při zhruba 200st. C.
Tento koláč je dost křehký a je lepší po upečení – nebo tentýž den, druhý den už je trochu sušší.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 15. července 2010 v 21:53 | Reagovat

Koláč borůvkový jako malovaný! :-) Ten musel zmizet rychlostí blesku. Taky bych si dala. :-)

2 Veska Veska | 16. července 2010 v 7:52 | Reagovat

To je odměna za ten sběr :-P
jo hned bych si tak kusanec dala,včerá dcera tím jak jsem mluvila o borůvkách vykrámala mrazák a našla ještě krabičku zamrazených takže chodila celý večer s modrým jazykem :D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 16. července 2010 v 20:31 | Reagovat

Nechtěla jsem, ale neodolala jsem – a neodolala jsem vícerát :-)))

4 dadaz dadaz | 13. srpna 2010 v 12:10 | Reagovat

teda, ten je…jeeje, na koláčích já ujíždím :-)

5 dadaz dadaz | 14. srpna 2010 v 7:08 | Reagovat

jen se ujistuji, jestli pomer mouky a tekutin je dobre….

6 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 14. srpna 2010 v 9:21 | Reagovat

[5]: :-), s tekutinami je to tak, že dávám pro jistotu vždy trochu méně a pak přidávám, skutečně 250ml, ale celozrnná mouka, zvláště doma mletá není unifikovaná a někdy pojme více, někdy méně. Koláč musí být prostě vláčný, ne tuhý :-), tak snad to pomohlo :-)

Přidejte komentář