Tedy na mě je teď pohled jak pro Bohy !! Včera jsme naskládali a navozili z louky prvních
300 balíků, ale bohužel, zastínili jsme si anténku wi-fi a technici , kteří mají na našem pozemku wi-fi vysílač, a díky kterým jí máme, přijedou až zítra. Tak sedím až nahoře na seníku a chytám a chytám :-))), protože do provizorního obydlí to nyní nedosáhne- vysílá to do balíků :-)), ale ten koláč a hlavně ptáčky z kopce sem prostě musím dát :-)))
Každý sbíral na koláč, tudíž je třeba dostát v zájmu dalších motivací slovu :-)). Borůvkový evergreen – kynutý klasický koláč s drobenkou. Množství dnešního koláče je na 4 plechy, takže lze dělit a dělit nebo případně násobit :-)))
suroviny: 1300g mouky celozrnné přesáté, 2 vejce, 300g cukru, 180g másla, 80g droždí, 6x vanilkový cukr, trochu rumu, 250g másla na drobenku hrnek curu a 500g celozrnné mouky na drobenku. 250ml mléka. No a samozřejmě borůvky. Zhruba 3/4litru na jeden plech.
Nejprve je třeba udělat si kvásek – droždí do trochu mouky a trochu cukru a mléka. Kvásek v tomto horku vzejde okamžitě. Následně přidám vše ostatní bez nějakého zásadního systému, jen vanilkového cukru dvojmo, ty ostatní čtyři jsou na drobenku. Máslo dávám rozpuštěné. Vše se tedy řádně vyhněte a nechá kynout, klidně dvě hodiny. Po vykynutí udělám drobenku – máslo, mouka, cukr, vanilkový cukr. Na 4 plechy rozválím tence těsto, pokladu borůvkami, posypu drobenkou a dám péci při zhruba 200st. C.
Tento koláč je dost křehký a je lepší po upečení – nebo tentýž den, druhý den už je trochu sušší.