Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘květák’

Tak to máme za sebou paní Müllerová! První kolo je za námi. Plán se trochu pozměnil, po sto metrech běhu jsem to otočila a šla se obléknout do podkopcového a vedle pana domácího na Sáře šla hezky po svých. Škoda, že s ní nakonec nejel až k urně, ale nechal jí před volební místností :). Read the rest of this entry »

Letos je u nás neuvěřitelné množství ovoce, takže džemy střídají marmelády a zase džemy. Stromy a žebříky, košíky, pecky a zase pecky. A činnost, kterou ze všeho nejvíc nesnáším, a to je umývání zavařovacích sklenic. Nedá se vařit moc doma, abychom byli schopní usnout a tak, když to jde, vaříme a pečeme venku. Vaření je v pohodě, ale skóre pečení není nijak závratné. Už jsem zkusila popel, rošt, květináč, římský hrnec a je to tak padesát na padesát, kdy je to výborné, kdy trochu vyuzené a kdy úplně černé. Dnešní borůvkový koláč a kváskový chleba odmítám zkazit a budeme mít doma saunu.

Také roste poměrně hodně hezké zeleniny, musím zavařit kopr a začínají se kulatit květáky. Toto jídlo je tedy nejen dobrá spotřeba květáků, ale také lehké, pikantní letní jídlo.

Je na něj třeba květák – množství dle potřeby strávníků, čerstvá cibulka – svazek včetně natě, černucha setá, sůl, pepř, sojová omáčka shoyu, naturamyl – kukuřičný škrob, javorový sirup, trochu koření červená paprika, kurkuma, olej a Dal Makhani masala -velmi pikantní směs koření na černou čočku.

Květák je nejprve nutné rychle povařit – vložit opraný a bez košťálu, rozdělený na růžičky do vroucí osolené vody. Nechat vařit asi pět minut. Po této době nevylít vývar, nýbrž pouze růžičky vyjmout a vývar z květáku použít na uvaření brambor. Read the rest of this entry »

Kromě toho, že jsem si objednala mezivýpůjční službou asi patnáct nových knížek o sýrech, nové neživočišné syřidlo a mléčné kultury, které musí být v mrazáku jejž nemáme, ale který jsem zařídila tak, že si kultury nechám v mrazáku 7km daleko a budu je používat jen, když půjdu okolo :-), krom toho, že jsem až dodnes používala zavařovací teploměr a maximo-minimální a po vložení se do věci pana domácího a jeho tvrzení, že už mi dávno říkal, ať si koupím pořádný teploměr a po zakoupení pořádného jsem zjistila, že můj současný jeden ukazuje teplotu a 12*C nižší a druhý o 10*C nižší než je ve skutečnosti a po zjištění, díky lékařskému, že správně měří ten nový, a že tedy mé sýrové pokusy začínají zcela nanovo (někdy je lépe prostě nevědět :-), se u nás doma neděje v podstatě nic. Jenom narostlo strašně květáků a brokolic, všichni jsou na dovolených, nikdo je nechce a tak čtyři sežraly slepice, ty už vykvetly a zbytek je na mně. Tedy ne abych je zkonzumovala, ale něco s nimi udělala.

Další květákovo-brokolicové jídlo je tedy marinovaná směs s rýží. Je náročnější v tom, že je třeba začít večer, ale není to zase žádná hrůza vyvařovací. Je však třeba neustále ochutnávat, zda tomu ještě něco chybí nebo ne a konečná konzistence je podobná klasickým čínským rychlojídlům. Zelenina je díky tomu, že není vařená – uvnitř lehce křupavá a zvenku má příjemnou kukuřičnou krustu.

Potřeba je na něj: květák, brokolice, tři stroužky česneku, sůl, olivový olej, šťáva z půlky citronu, tři lžíce palmového cukru, tři lžíce medu, dvě lžíce maizeny, tři lžíce kukuřičné polenty instantní, dvě menší cibule, 100g rozinek, sladká paprika, kurkuma, balsamikový ocet.  Read the rest of this entry »

Sbíráme měsíček a začíná nám trochu přerůstat přes hlavu.  Myšlenky typu – chtělo by to sušárnu – ale ničíme hned v zárodku. Na příští rok to má měsíček spočítaný. Letos byl zasetý tolik jen proto, že jsme si mysleli, že to horní políčko nezvládneme a zaořeme ho jako zelené hnojení. Ale přijela potvora Eliška, my to zvládli a teď nevíme co s tím. :-)) Příští rok ho bude jen čtvrtina a místo zbytku bude špenát :-))).  Nicméně je to krása, ta barva je neuvěřitelná a i po usušení, sytě oranžový, když ho dávám do papírové tašky, do pytle, do ještě většího pytle…. Sběrna ho vybírá, ale všechny sběrny jsou bůhvíkde a jeden pytel je sice objemný jako malá kráva, ale váží sotva 3kg a už vidím, jak to nesu na poštu a poštovné vezme 75% částky, kterou dostaneme od sběrny, takže vlastně děláme letos takovou milou charitu pro Českou Poštu :-) A tak jsme raděj našlapali včera sklenici na olej a budu to pít ! Pořád, denně, s meduňkou a mátou- to je na nervy, aby mě přešly roupy na lány měsíčku.

Máme po eko-kontrole, předevčírem byly tři návštěvy pro zeleninu a včera dvě. Navíc všichni dost milí. S jednou návštěvou jsme se shodli, že kadeřávkové chipsy jsou fakt výborný, ale že si člověk musí dát bacha, aby ho nesnědl už namočený v olivovém oleji, ještě před upečením :-)). Další návštěva přijela na kole, dost nás s Eliškou naštvala, protože s tím vozíkem na malé děti za kolem vyjela až k chalupě a u nás to vyjede až domů jen Kvído (musím tedy dodat, že jednoznačně proto, že pan domácí má vždy na kole minimálně jedno dítě a 50 kg nákladu :-)), já končím kus za silnicí a volám – “ počkejte na mě!“ a jsem ráda, že za mnou většinou táhne kolo ještě Jentl :-) a vyměnili jsme zeleninu za moravské meruňky. Read the rest of this entry »

Máme sbaleno polovinu balíků, doma převládá celková únava, je po hrášku a člověk přemýšlí, co by zeleninového, jiného, nového, aby to byl květák a nebyl smažený :-). A protože jsem pro sebe ještě dotrhala malé listy špenátu, vrhla jsem se na zeleninovou terinu, kdo chce, tak puding, prostě takovou zeleninovou bábovku v chlebíčkové formě. Potřeba je na ní pár druhů zeleniny, trochu tvarohu a chuť se s tím připravovat.

Potřebné suroviny jsou tedy . 1 střední květák, jedna střední červená řepa, 600 g syrového špenátu. Sůl, 4 vejce, trochu bazalky,200 g tvarohu,  trochu pepře, celozrnná mouka pšeničná přestátá – 17 lžic a strouhanka ze 3 rohlíků.Olej na vymazání a mouka na vysypání formy. Read the rest of this entry »

veg
Květák u nás doma jasně vede obalovaný, ale variace  na květák jsou nutné a proto
květákový puding
musí jít obalování a smažení někdy stranou a je třeba vyplnit jídelníček něčím lehčím a trochu stravitelnějším. Slovo puding, když je v koprodukci se zeleninou, zní pro mnoho lidí odstrašujícně, ale není to tak hrozné. Puding z květáku je nejen poměrně jednoduchý na přípravu, ale také celkem chutný, zvláště, když se ta stravitelnost malinko naruší domácí majonézou :-)). Květákovému nákypu to rozhodně sluší například se zelenou petrželkou nebo pažitkou nebo se šalotkou, ovšem to vše je nyní pod hlubokým nánosem sněhu a ještě pár měsíců bude, tak tedy pouze obyčejný květákový puding, dnes nezelený.
Na jeho přípravu je třeba: brambory k uvaření jako příloha, cca 1kg květáku, 4 vejce. sůl, pepř, muškátový oříšek, 180g celozrnné pšeničné mouky. Trochu oleje pod brambory.  Majonéza – recept. Na majonézu je třeba jedno vejce, 250ml oleje, sůl, pepř, lžíci kremžské hořtice a dnes tři lžíce našlehané smetany,  ale lze přidat i stroužek česneku. Read the rest of this entry »


veg
Jarní květáky pomalu odrostly, ale začíná brokolice :-))). Poslední dny vůbec nepočítám
karbanátky
na pondělky a úterky, (což tedy většinou nevíme, co je za den :-)), ale na půlku vykopané podlahy, zavolat mix, už jsou svezené balíky, ještě otočit, ještě dosekat. Je fakt, že já tyto činnosti jen monitoruju, valím balíky k jedné kupě, dohrabuju, objednávám mix, odháním děti, když už je to příliš, nosím je ze sekačky, pohrabačky a obracečky spící a utěšuju je, když se po cestě v náručí probudí a okamžitě začnou brečet, že sečou, že nejdou spát… :-)))) a vařím. Do toho jsme už dvakrát volali inseminátora – fascinující práce. Obdivuju ty lidi, že se téhle profesi věnují s láskou celý život – jednou rukou může mít mobil u ucha, druhou ruku má po rameno v krávě :-)) Z auta vytáhnou úžasný katalog býků a dají nám vybrat – to většinou poprvé, (normálně by prostě měla zabřeznout hned) pak je za tři neděle další říje, pokud nezabřezne – u nás  nepravidelně, protože kráva má cysty – a to už nechává katalog v autě. Potřetí už náš mobilní býk nadává Mařence do potvor a další a další návštěvy už mám jen bezmocný pocit, že naše krásná, tlustá, výkonná Mařenka není dobrá pro nic jiného než pro píchání hormónů a cesty na jatka.Ani jedno ale nejsme moc ochotní dělat a ono se to vždy nějak povede a devět měsíců březosti je klid a pak ještě 42 dní do první říje a dalšího potenciálního  zabřeznutí taky a pak zas na novo. Ale už jí je devět a každý rok to začíná být větší a větší drama.
Mařenka nám prostě zestárla a nechce zabřeznout. Je prý tlustá !!!!Kobyly jsou taky tlustý – jsme si dnes všimli. :-))) A taky bylo vysvědčení. Včera jsem si pro něj jela a musím říct, že já a paní učitelka jsme asi jediní -ještě pan ředitel, kdo ví, co na tom vysvědčení je :-))))) Nikoho jiného to tady evidentně nezajímá. Děti měly starost, jestli pro ně vezu nahazovací a kletovací lžíci, další dítě, jestli vezu mlíko a pan domácí, jestli jsem zaplatila kontejner na ethernit :-))) Ale vysvědčení ?!
dnešní karbanátky jsou na krátkou pauzu mezi jarním a podzimním květákem poslední květákové menu :-)). Brambory byly nové, kupované, protože nové ještě nemáme a podle velikosti keříků na poli, ještě dlouho mít nebudeme a nikomu nechutnali. Byly prý nějaké divné.

suroviny: 1 květák, jedna cibule, pepř, sůl, majoránka, strouhanka asi hrnek a půl , mouka asi 3/4hrnku,3 vejce, máslo.
Květák uvařím do měkka v osolené vodě. Když je měkký, rozmixuji ho i s oloupanou cibulí, osolím,přidám vejce, koření,vejce a tolik mouky a strouhanky, aby se daly tvarovat pěkné tuhé karbanátky.
každý karbanátek opráším ještě ve strouhance a usmažím v rozpáleném oleji.

Brambory jako přílohu promíchám s máslem a sypu sekanou zelenou petrželkou.


veg
Když jsem psala nedávno recept na květák v koření, napsala jsem tam tuto větu:
květákové vdolky
„Na květák v trojobalu, na placky, karbanátky, květák s bešamelem, mozeček a květákové vdolečky rozhodně ještě dojde“ a když jsem si to včera četla, zhrozila jsem se,že jsem nemohla být při smyslech , když jsem to psala! Nevím, kdo z vás už jedl někdy květákové vdolky, já tedy nikoli  Ale když jsem to napsala, muselo mě to napadnout, a když mě to napadlo, asi jsem měla pocit, že by to mohlo jít. Tak mi zbývaly dvě věci. Buďto to tam zpětně vymazat :-)) nebo je fakt zkusit udělat. Takže jsem dnes natrhala květák a pustila se do toho.  Řekla bych, že se jídlo celkově povedlo – jen nám oběma přišlo, že to bylo celé takové trochu moc „mastné“. Prostě olivový olej, máslo ve vdolcích, majonéza….. ale kdo je zvyklý na maso, nepřijde mu to asi příliš , pro nás bych příště dala méně oleje do lilku a vdolky rozhodně pomazávala jen vejcem – nikoli máslem. Ono upřímně – byla vůbec hloupost kupovat lilek, když má člověk plnou zahradu květáků a kedluben, ale když ten obchod navštívíme tak málo, což mě sice moc těší, ale pak tam Read the rest of this entry »

VGN
A květáků je taky hodně! Jsem letos na ně opravdu pyšná. Mám plné foliovníky květáků a
květák
aniž bych chtěla, jen dva jsou stejně velké – ostatní jsou ještě nedorostlé v různé fázi a dorůstají postupně. Tak jako byl květen salátový speciál, červen bude speciálem kedlubnovo – květákovým :-).
Na květák v trojobalu, na placky, karbanátky, květák s bešamelem, mozeček a květákové vdolečky rozhodně ještě dojde, ale teď, když tu nejsou děti, nemůžu si nechat ujít květák v koření, trochu ostřejší, pikantní, moc dobrý……..
Když jsem šla ráno pro květák, nejprve jsem vybrala ten nejhezčí :-) a pak musela utrhat postranní listy. A jak jsem tak stála  nad květákem a trhala boční lupeny, přišlo mi líto té nevyužité masy. Kolik se muselo vytvořit energie pro tolik zeleného materiálu a tak jsem si řekla, že dříve, než to dostanou koně, zkusím okoštovat :-).  S chutí jsem se zakousla nejprve do lupenu, ten by nebyl vůbec špatný podusit na zelí a pak – pak přišel na řadu lupenový řapík…. Rozhodně nevyhazovat !!! A tak jsem si domů nesla mnohem více, než pro co
suroviny
jsem šla. Neodpustím si nedat fotečku mé chlouby – biokvěták z 650 m.n. m. :-))) Hnojený kompostovaným hnojem našich koní a zalévaný nachytanou dešťovkou z venkovní vany :-))
Suroviny: jeden pěkný, čerstvý květák, všechny řapíky listů od jednoho květáku,dvě cibule i s natí,dva st sůl, paprika – zhruba dvě lžíce, sojová omáčka – zhruba dvě až tři lžíce, olivový olej – zhruba 3-4 lžíce, solamyl 3 lžíce,pepř čerstvě mletý, tabasco – pár kapek a 7spice – směs koření, která obsahuje nové koření, pepř, koriandr,cumin,muškátový oříšek a hřebíček. Je jich šest – také mě to udivilo, ale jako poslední složka je napsáno – other spices – a další :-)) takže asi dle vlastního uvážení.  Dále pak slunečnicový olej a brambory jako přílohu.
květák
květák
květák
Nejprve se pečlivě omyje květák a nechá se na něm prostřední košťál, aby byl dobře manipulovatelný. Listové řapíky se očistí nožem do hladka, od zbytku listů. Ve větším hrnci se dá vařit voda. Pokud voda vře, sundáme hrnec z kamen, osolíme jí a vložíme do ní květák vzůru nohama, tedy držíme za košťál a ponoříma hlavou dovnitř. Přidáme také řapíky. Přiklopíme a necháme zhruba 15  minut louhovat.
Mezitím oloupu a nakrájím cibuli na plátky, cibulovou nať na kousíčky. V misce si připravím omáčku z koření. Naliju do misky olivový olej, do něj dám sladkou papriku, pepř, tabasco a směs sedmi koření. Dále sojovou omáčku a vše promíchám. Udělá mi to hustou emulzi. Poté rozředím vodou, zhruba 1,5 dcl a rozmíchám solamyl.
kv
květák
Na plotnu si připravím plech, vliju na něj slunečnicový olej, který nechám trochu rozpálit a vložíme do něj cibuli i cibulovou nať a nakrájený česnek. Květák vyjmeme z vody a vložím ho také na cibulku – ne příliš osmahlou, bude se restovat ještě společně, tak aby se příliš nespálila. Vedle květáku vložím i vyjmuté řapíky z vody. Vše poliji omáčkou z koření, na kterou mám takový šikovný instrument – je to umělohmotná hubice, která má na konci balónek. Balónkem se nasaje omáčka a polije se květák :-)). Samozřejmělze použít i lžíce :-)

květák
Květák i řapíky restuji za občasného míchání. Emulze z koření se díky solamylu zhustí a proto, pokud to bude moc, můžeme trochu podlít olejem a rozmíchat.
květák
Hotový, orestovaný květák jsem vložila do hluboké misky a ozdobila květákovými řapíky. Vše ostatní, co zbylo  v pekáči – tedy cibulka s česnekem a emulzí z koření jsem použila na posypání brambor na samostatném talíři.
piškoty
Jako moučník pak velmi rychlá a obyčejná věc. Krásně
piškoty
mi kysla ta šlehaná smetana, co se mi neušlehala do šlehačky na roládu. Není jí dost na udělání másla, ale je to výborná kysaná smetana a protože si pan domácí zaslouží nějaký moučník, když mu ho hned někdo nesní, tak jsem jen smíchala 250g této kysané smetany spolu s balíčkem – 180g piškotů a 2 vanilkovými cukry.
piškoty
Směs jsem řádně promíchala, pak rozdělila  na půl, do půlky dala ještě 2 lžíce kakaa a rum.
Jinou misku jsem vyskládala nejprve bílými piškoty a pak střídavě tmavými a bílými. Přikryla vhodným talířkem, zatížila a dala do chladu. Nemínila jsem to nechávat moc dlouho, aby to bylo už na oběd, takže jen asi dvě hodinky. Nakonec jsem piškoty vyklopila, pomazala ještě trochu hořkým kakaem a ozdobila mátou – velmi hezky tuto jednoduchou věc provoní.

Komentáře

1 Veska Veska | 19. června 2010 v 22:09 | Reagovat

Máš pěknej květák,krásně bílej 8-O to je jedna z plodin kterou nevypěstuji protože mi jej napadnou mšice a nebo zežloutne,
zakrývat plody lupenama a sypat popelem
/eko ochrana/se neosvědčila a stříkat jej nechci,stejně pak zapomene vyrůst takže je jen polívkovej :D
takže musím do zahrady k soukromníkovi,ten sice nemá úplně bio
ale polobio :-? ale tvůj recept vypadá dobře ,tohle teda neznám 8-O

2 Klára Klára | E-mail | Web | 20. června 2010 v 8:30 | Reagovat

[1]: no, já jsem to taky do včera neznala :-D, ale pak mě to napadlo ;-)

a z těch květáků mám taky moc radost, přikrývám je spodním lupenem,to jo, na fotku jsem odkryla :-), ale jinak žádná jícha, ani popel nic. Jen voda.

3 Veska Veska | 21. června 2010 v 10:52 | Reagovat

Tak ti závidím,asi u vás nejsou mšice a nebo je spíš neumím vypěstovat,ale tohle mě netrápí,nemusím umět všechno :-P
Ve středu kupuji květák :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 21. června 2010 v 14:14 | Reagovat

[3]: ne, určitě to nění uměním. Je pravda, že tady mšice nejsou a ani slimáci, jsme dost vysoko – klepu, klepu. Jdou nám tu dobře košťáloviny vůbec, cibule, česnek, ale třeba nevypěstujeme krmnou řepu, tak raději pěstujeme krmnou mrkev, která vychází pěkně. Asi má každá půda něco jiného a my zatím nezjistili, jak jí pomoci k lepší řepě :-).

A já to mám stejně s lilkem :-) také zatím kupuji !!! :-)

5 ufa ufa | E-mail | 22. června 2010 v 9:57 | Reagovat

Dnes jdu zkoušet toto jídlo, akorát nemám to koření 7spice, ale tak si rozdrtim to, co mám-hřebíček,muškát.oříšek, pepř, nové koření…a budu mít 4spice..:-D Jsem na to zvědavá, asi také předem květák rozeberu na růžičky , vcelku se mi zdá, že je to takové nepraktické..ale uvidíme.:-)Dám vědět, jak to dopadlo, a jestli chutnalo…i když mě to bude chutnat 100%ně ;-)

6 Klára Klára | E-mail | 22. června 2010 v 11:58 | Reagovat

[5]: přesně stejně jsem také dlouho uvažovala -rozebrat či nerozebrat ? :-))) ale nakonec jsem chtěla prostě ten výsledný efekt té červené hlavy:-), s tím, že růžičky samotné udělám jindy a myslím, že to budou dvě různá jídla, protže růžičky se hezky orestují celé, kdežto květák je uvnitře jen chycená, když se dělá celá hlava. Ale je pravda, že na plotýnce v pánvi je to nepraktické, zvlášť, když je veliký :-)

7 ufa ufa | E-mail | 22. června 2010 v 14:08 | Reagovat

Takže…květák jsem tedy rozebrala, a vše dobře dopadlo:-) jen té omáčky bylo nějak moc, příště jí udělám o pár lžic méně, nebo spíš méně naředím, ale je to fakt dobré!!! Teď ještě aby to chutnalo i příteli…ale co, já to kdyžtak zdlábnu..:-DD

8 ufa ufa | E-mail | 23. června 2010 v 8:45 | Reagovat

Tak příteli to chutnalo moc a moc, což jsem vůbec nečekala..:-) takže zakládám mezi oblíbené recepty…kuju:-)

9 Klára Klára | E-mail | Web | 23. června 2010 v 11:52 | Reagovat

[8]: To jsme ráda, to je prima ! :-)

10 Veska Veska | 24. června 2010 v 6:59 | Reagovat

Včerá byl k večeři květák alá květák z kopce …
Výsledek,všem chutnal a byl výborný,koření jsem teda taky trochu improvizovala ale výsledek mě docela překvapil,jednoduché a výborné a co víc masařům chutnal taky ,pro nás omáčky není nikdy dost,sem ještě přidělávala ,chlapi v něm ctěli květák utopit :-D

veg

Smažené žampiony a smažený květák, nejoblíbenější jídla našich dětí.  Žampiony vždy
žampiony
loupu – prý se loupat nemusí, mě to přijde nějak přirozenější, jak jsem zvyklá z ostatních hub. Prostě loupu :-) a také mám raději menší, obalené a smažené s celou nohou.  Brambory existují na mnoho způsobů, ale zrovna dnes byla chuť na ty nejobyčejnější z obyčejných, vařené, osolené. ( já upřednostňuji s máslem, zbytek rodiny s majonézou a protože teď mnohokrát vyhráli oni, příštích pár brambor bude hezky s máslem). A samozřejmě nezbytný hlávkový salát !
suroviny: 500g žampionů, brambory, majonéza,strouhanka, vejce, sůl.  hlávkový salát, na zálivku – ocet, voda, sůl, pepř, cukr,
Nejprve oloupu, nakrájím a vložím do hrnce do osolené vody brambory a necháme uvařit. Žampiony oloupu, obalím v dvojobale – rozkvedlané vejce s trochou mléka a soli a poté ve strouhance. Smažím na rozpáleném oleji. Hlávkový salát na klasický způsob, se zálivkou z vody, octa, cukru, soli a pepře.
Scroll Up