Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘lilek’

IMG_0817okMáme děti na dovolené u babiček a je to neuvěřitelné, jak málo musí člověk vařit, resp. jak málo se toho oproti běžnému režimu sní. Jedna bábovka vydrží několik dní, to je pro mě zcela neznámé a nové. A taky je to tedy obrovská zodpovědnost, protože mám na starosti jejich kuřata a kachně a sedící kachnu a slepice. Včera spadlo kachně do šachtičky u studny, bylo zcela v pořádku, ale než jsem ho našla, pořádně jsem se zapotila, jaký dostanu nářez, až se vrátí. Dřevo se taky samo nedonese, voda zvířatům nenatočí, nezatopí se samo ani na vaření, ani v koupelně, tudíž to větší vaření nakonec není až zase tak veliká daň. Už by mohly přijet!

A také jsme úspěšně prošli KVS a můžeme prodávat mléko, z čehož mám velikou radost a také jsou borůvky, z čehož už tak velikou radost nemám, ale co se dá dělat.

A dneska jeden dvojrecept, je to opravdu dost chutné, takže na letní dny velmi doporučuji!

Read the rest of this entry »

dscn4847okDnes velmi rychlé jídlo, na které je třeba lilek, žampiony, cibule, olivový olej, čerstvý zázvor, sojová omáčka, sezamový olej, pšeničný sirup (lze nahradit jiným), trochu čerstvé saturejky, sůl, česneková pasta, bramborový škrob, slunečnicový olej, bílé víno.

Lilek rozkrojíme podélně na dvě poloviny. Položíme ho na rozkrojenou část a v oblé části, kde má slupku, nařízneme dva šikmé kříže. V misce rozmícháme trochu pšeničného sirupu, sojovou omáčku, nastrouhaný čerstvý zázvor, trochu česnekové pasty z pacibulek, sezamový olej a trochu škrobu a vše promícháme. Nožem pootevřeme zářezy v lilku  a mašlovačkou dostatečně potřeme omáčkou. Stejně tak celý lilek ze všech stran. Read the rest of this entry »

Máme tady našeho osobního pomocníka. Eliška odpočívá v Praze a má zde střídání. Včera nadešel zase po roce den, kdy jsme vyrazili na borůvky. Plán zněl – „Vzbudím vás v šest, půjdete?“ Veliký ohlas to vzbudilo, všichni se těšili, všichni křičeli ano, až na pana domácího, který zcela stoicky zachoval klid „Jděte, jen jděte“. A tak jsem je taky v šest vzbudila, vzali jsme kola a vyrazili. Honzík je velmi zdatný cyklista. A když je někdo zdatný cyklista, umí si většinou i hezky porovnat kola. Takže jakmile přijel, dostal okamžitě do rukou postupně všechna kola, na která nezbyl panu domácímu čas, možná hlavně chuť, nebo taky to považuje za zbytečný, dokud to jede, aby je porovnal. Začal s Hugem a Jentl. Hugo po vyzkoušeném porovnaném kole přišel domů s dvěma obrovskými krvavými podlitinami – odřeninami na noze a na boku a Jentl spadla na porovnaném kole nešťastně na rám, protože to kolo bylo porvnáno fakt pečlivě. Ne zcela normálně, protože naše norma například na brzdy je zcela jinde, než vykazovalo porovnané kolo. Samozřejmě jsme zvyklí na to, že kolo nebrzdí, nikoli na opak. Honzík se držel za hlavu s tím, že už raděj nic rovnat nebude, nebo když, nejprve tedy vysvětlí dětem, jak se brzdí. A Hugo si na borůvky vzal pro jistotu nově porovnané torpédo. Na opravované duši na torpédu se nic přepečlivě opravit nedá, zdá se. Přesto Hugo letěl přes pařez, protože torpédo nebylo úplně přesně vycentrováno, aby mu správně brzdilo. Hugo měl zážitek a Honzík se rozhodl, že si to s otevíráním cykloservisu ještě pořádně promyslí :). No a cestou zpět jsme mu ujeli, protože děti chtěly už domů a on potřeboval ještě dosbírat pár hrstí. Však nás dojede. Když tedy vyjel, sjel v té naší sudetské končině z protějšího kopce, jede si tak pustinou, kde by nikoho nehledal a najednou vidí, jak sedí v kopřivách myslivec, kalhoty na půl žerdi. Honzíkovi okamžitě naskočí vlastní vzpomínka na Francii, kde, nejsa nikde ubytován, respektive všude doma, používal takto po ránu na osobní hygienu také okolní přírodu a jak byl tak jednou v jedné rokli, také v pustině a nikoho nečekaje, objevil se nenadále jogger se psem. A jak tak probíhal kolem Honzíka, který se mu omlouval, jen blahosklonně pokynul a pravil „C’est la vie!“ Hozník, vidouce myslivce, také se psem, také s kalhotami na půl žerdi, také v kopřivách, takové malé „dejavu“ – vzpomněl si tedy okamžitě na tuto svou historku a pravil, jedoucí kolem “ Bonjour!“. Podotýkám, že má sice náš Honzík velmi francouzský vzhled, navíc se vkusně, snad až francouzsky obléká a navíc má na hlavě skorobaret, nicméně francouzsky umí opravdu jen c’est la vie, bonjour a Tour de France. Starší myslivec v oblékacím tanečku, poskakujíce kolem projíždějícího Honzíka se rozzářil, podíval se na domnělého Francouze s pusou tmavně fialovou od borůvek a začal na něj mluvit plynně francouzsky. Honzík ze sebe vyrazil pouze ui, ui, ui, šlápl do pedálů a ujel. :-) Občas si člověk naběhne, ani neví jak :) a tak nyní už na báječný tatarák z lilku Read the rest of this entry »


veg
Když jsem psala nedávno recept na květák v koření, napsala jsem tam tuto větu:
květákové vdolky
„Na květák v trojobalu, na placky, karbanátky, květák s bešamelem, mozeček a květákové vdolečky rozhodně ještě dojde“ a když jsem si to včera četla, zhrozila jsem se,že jsem nemohla být při smyslech , když jsem to psala! Nevím, kdo z vás už jedl někdy květákové vdolky, já tedy nikoli  Ale když jsem to napsala, muselo mě to napadnout, a když mě to napadlo, asi jsem měla pocit, že by to mohlo jít. Tak mi zbývaly dvě věci. Buďto to tam zpětně vymazat :-)) nebo je fakt zkusit udělat. Takže jsem dnes natrhala květák a pustila se do toho.  Řekla bych, že se jídlo celkově povedlo – jen nám oběma přišlo, že to bylo celé takové trochu moc „mastné“. Prostě olivový olej, máslo ve vdolcích, majonéza….. ale kdo je zvyklý na maso, nepřijde mu to asi příliš , pro nás bych příště dala méně oleje do lilku a vdolky rozhodně pomazávala jen vejcem – nikoli máslem. Ono upřímně – byla vůbec hloupost kupovat lilek, když má člověk plnou zahradu květáků a kedluben, ale když ten obchod navštívíme tak málo, což mě sice moc těší, ale pak tam Read the rest of this entry »

veg
Makovec – další z evergreenů kulinářských dobrot. Makovec, ať už jen na plechu, nebo
makovec
ve tvaru bábovky jako dnes, nikdy nezklame. Kdo má rád mák, makovec jako když pohledáš ! Maková bábovka je lehká a na rozdíl například od Francie, v Čechách je mák jako doma.
Když jsme měli na návštěvě tři francouzské wooferky, dalo nám velmi mnoho vysvětlování, že je nechceme nijak omámit, otrávit, že neděláme nic nezákoného. To byl teprve začátek jejich návštěvy ! Nikdy mě nenapadlo, jak může být mák v některých zemích tabu ! Když jsme procházeli po záhonech a oni se  mě ptali co to je, ukazujíc na mák, horečně jsem přemýšlela jak kulantně odpovědět. Ale celý týden přežily, byly skutečně a nefalšovaně unavené z práce, kterou si přijely vyzkoušet – my také !!!, protože jsme museli eliminovat vše, co jsme připravili jako „lehká práce“ a museli jsme najít ještě nějakou „lehčí“, což už začínalo být pomalu nad naše síly :-))). Ale holky byly moc milé – bez ironie. Jedna si nakonec vezla domů vzpomínku, neboť předposlední den návštěvy u stolu Read the rest of this entry »

veg
Dnešní lilek – ač nerada chválím jakýkoli vlastní výtvor, byl fakt vynikající :-)) a to tak, že
lilek z kopce
ho pochválil i pan domácí :-))). Potřebovala jsem spotřebovat žampiony a mám doma lilek, tak jsem zkusila experimentovat a vyplatilo se plnou měrou. Nic tomu nechybělo ani nepřebývalo, prostě ideální jídlo :-). Protože sundaváme střechu na naší sto let staré chalupě , jsme ve fázi vyklízení a topení venku, neboť, když se uvnitř v těchto vedrech zatopí, nedá se tam už spát. Jenomže venku jsou zatím jen kamna ! Zhruba 60 m na východ od chalupy. Jinak celá kuchyně je uvnitř a stůl – ten je venkovní a ten je zhruba také 60 m od chalupy, ale západním směrem :-)) Mám to teď takové pochodové cvičení, připravit, uvařit, prostřít, uklidit….. a 5 km je v kapse ! No, a když jsem byla dnes ve fázi pečení lilku na plechu na kamnech – na východě, stál nade mnou pan domácí s frézou, zastavil stroječek a jal se mít proslov. “ Tak si tak říkám, jaký ty máš vlastně štěstí ! Jiní si musí jezdit na dovolenou, kvůli takovýmu vaření v přírodě …..“  Zhruba o hodinu později jsem mohla oplatit stejnou mincí, když jsem před nasávajícím nosem a hláškou “ cejtím štrůdlíček ! „, vytáhla z trouby …. “ obyčejný “ chleba :-)
suroviny: 1 lilek, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce sladké papriky, sůl, olivový olej, slunečnickový olej a čerstvá dobromysl – svazeček na posypání brambor. 500 g žampionů. 8 vajec. Brambory na přílohu.
Nejprve oloupu a omyju brambory, nakrájím na čtvrtky či osminky, osolím a dám vařit. Poté
lilek z kopce
nakrájím lilek na kolečka, asi 3/4 cm silné. Oloupu. Oloupu cibuli a nakrájím na plátky. Oloupu česnek. Do veliké, nejlépe čtvercové mísy či nějakého pekáčku naliji olivový olej – nešetřím ! Nasypu na něj červenou papriku, utřu stroužky česneku a přidám a přidám nakrájenou cibuli. Celou směs řádně zamíchám – a vložím do této směsi kolečka lilku. Všechny je ve směsi řádně promíchám, tak , aby byly všechny červené a ještě s nimi opatrně vytřu nádobu. Pak přiliji ještě trochu slunečnicového oleje navrch a posypu žampiony. Nechám chvíli odležet. Mezitím si rozpálím na plechu olej  – minimálně – nemusí být mnoho a nasypu celou směs na plech. Opékám lilky a postupně je stále obracím. Nakonec, když jsou lilky dostatečně orestované a zelenina pěkně osmahnutá, žampiony tmavé, udělám po celé ploše plechu volská oka z vajec. Na spodní fotce ještě ve fázi po vyklepnutí vajec. Nenechám je ale ztvrdnout, aby volská oka držela tvar, nýbrž po krátkém zavadnutí bílku propíchnu žloutek a nechám je trochu rozlít. Nakonec, když už je celé vejce natuhlé, sundám z kamen. Brambory na talíři pokapu olivovým olejem a posypu sekanou dobromyslí.

Komentáře

1 Darina Darina | 13. června 2010 v 17:04 | Reagovat

tak Klárko ,dnešní oběd byl ve skoro-stylu „lilek z kopce“ a je to velká mňamka,,,Tvá  volská oka na tom vypadají úžasně ,,my to měli jen zalité vajíčkama a posypané cibulí a hooodně sýrem a také se to vyvedlo,,,jen ty kamna na zadradě nám chybějí :o)))))…Darina :-)

2 Veska Veska | 15. června 2010 v 15:06 | Reagovat

Ty jo tak ty jsi měla dnešní jídlo i s pochoďákem,vzpomínka na mladá léta kdy se chodilo na výlety a vařilo v přírodě na kotlíku …to byla idylka,ale na furt bych to nechtěla :D

3 Veska Veska | 15. června 2010 v 15:07 | Reagovat

A mimochodem jídlo vypadá báječně a nejlíp se určitě podařil ten chlebový štrůdlík [:tired:]

4 Klára Klára | E-mail | Web | 16. června 2010 v 8:19 | Reagovat

[3]: chlebový štrůdlík byl nejlepší ! :-))

SMAŽENÝ LILEK A MÁSLOVÝ BRAMBOR

veg

Dnes byl krásný den, sluníčko, teplo tak akorát – tady, v 650 m.n.m. jemný vítr od
LILEK
Krkonoš – prostě nádhera. Až to bylo trochu do kýče….. i ty hrábě v ruce mi dnes vůbec nevadily !
Inspirovala jsem se velmi u Gurmánky a její báječný lilek – baklažán a´la Jean mě vzal doslova za srdce !  Hned včera večer jsem si jeden krásný, fialový pořídila, protože svoje zdaleka ještě nemám, cukety také ne, prostě nic podobného ! :-)
Jenomže, abeceda vždy začíná od „A“ takže má chuť jde stranou a tak z milého lilku – baklažánu jsem nucena udělat nejprve to, co první z lilku dělám- tedy smažený v trojobale s kořením, česnekem a k tomu máslové brambory s rajčaty.  Dnes bez majonézy, protože majonéza se logicky k máslovému bramboru nehodí -tudíž to majonéze podobné, co je v mističce vedle talíře je žloutkovo-tvarohová zmrzlina s rozinkami :-)))
A navíc síla nechtěného – dnešní jídlo určitým způsobem odpovídá dělené stravě :-)))) – takže až bude podle dělené stravy lilkový den, stačí si dát smažený lilek s bramborem a rajčaty ! :-)))
Suroviny: brambory, asi 100 g másla, sůl, 3 rajčata,2 stroužky česneku. Na lilky pak 1 lilek, sůl, paprika červená, 3 stroužky česneku, 3 vejce, olivový olej, olej slunečnicový na smažení.
suroviny
Brambory oloupu,omyji a nakrájím na čtvrtky nebo osminky. Dám vařit v osolené vodě do měkka. Po uvaření a slití vody, vložím na nakrájené brambory na jemno nakrájený česnek – asi 2 stroužky a na kostičky nakrájená rajčata. Nakonec 100g másla a vše se řádně promíchá a přiklopí. Brambory je nezbytné po dokončení ochutnat a dosolit -správně zvolená dávka soli je zcela zásadní. Ideální je nechat brambory alespoň 10 minut stát před podáváním.
BRAMBORY
Lilek – nejprve si lilek nakrájím na kolečka – zhruba 3/4 cm silná kolečka, která ihned oloupu ze slupky. Lilek nijak nevykrajuji. Dříve jsem potírala kořením naloženým v oleji, ale ohromně mě zaujala ta jednoduchá a prostá věc, ( po kolikáté v životě už si říkám – jak to, že mě to nikdy nenapadlo? :-))) , kterou právě má Šárka Škachová na fotce svého lilku a to malý zářez do lilku, do kterého je vložený plátek česneku ! Jednoduché, geniální !
lilek
Tak tedy – přichystám si misku s moukou, se strouhankou, misku s třemi vejci rozmíchanými se solí, paprikou a asi lžící olivového oleje a plátečky česneku ze třech stroužků. Každý plátek lilku nejprve naříznu několikrát do hlouby a vložím do zářezu pláteček česneku, poté obalím plátek v mouce, kořeněném vejci a strouhance. Smažím na oleji.
Jako příloha naprosto nezbytný hlávkový salát ve sladkokyselém nálevu.
A jako malý dezert – zmrzlina z tvarohu, žloutků a rozinek :-)
suroviny: 1300 g tvarohu, 3 žloutky, vanilkový cukr, 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu a hrst rozinek.
Vše nejprve umixujeme ručním mixérem – včetně rozinek, poté vlijeme do zmrzlinovače a umícháme. Rozhodně by tato zmrzlina neměla být tak rozdílná, pokud by byla jen ponechána v mrazáku na zmrznutí. Bude sice více krystalická, ale rozhodně výborná !

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 8. června 2010 v 0:48 | Reagovat

Moc chutně to vypadá. Baklažán a la Jean je prostě elegán v každém provedení :-) Obdivuji se tomu keramickému nádobíčku na druhém a třetím obrázku.

2 Veska Veska | 8. června 2010 v 7:48 | Reagovat

Opravdu jednoduché a přitom určitě chutné,vypadá to moc dobře,mám pocit že kynu jen od pohledu …

3 Lucka B. Lucka B. | 14. června 2010 v 8:59 | Reagovat

Moc díky za inspiraci na sobotní oběd. Brambory byly podle tvého receptu (navíc posypané petrželkou), lilek jsem obalila v těstíčku podle Rachada http://www.souk.cz/?p=91, protože v tom sobotním vedru se mi nechtělo „patlat“ s trojobalem a navíc tenhle lilek je pak krásně křupavý a vůbec… bylo to moc dobré:-)

LILEK
1g = 200 – 250 semen
Lilek je teplomilná lahůdková zelenina s vysokými požadavky na agrotechniku. Vyžaduje humózní, písčitohlinitou půdu a záhřevné polohy. Ve volné půdě pěstujeme jenom v nejteplejších oblastech jižní Moravy a Slovenska. V chladnějších oblastech využijeme přirychlení ve foliových krytech nebo sklenících. Pro předpěstování sadby vyséváme v polovině března, na záhon vysazujeme po 15. květnu. Sklízíme, když je plod plně vybarvený, ale stále pevný.

KOPR VONNÝ

5. března 2010 v 11:24

Anethum graveolens L.
kopr
Pěstování:
Kopr není náročný na stanoviště. Pěstuje se ve II – III trati na hlinitých vlhčích půdách. Výsev od dubna do řádků 20 – 30 cm vzdálených. Pro rychlení a mechanizovanou sklizeň vyséváme hustěji. Pro postupnou sklizeň výsevy opakujeme po cca třech týdnech. V létě rychleji vybíhá.
Kopr sázíme do sousedství mrkve.
Spotřeba osiva:
20 – 60 kg na 1 ha podle způsobu sklizně natě; 12 – 15 kg při sklizni semen
kopr2
Sklizeň:
Ruční po cca 6 týdnech na svazkování
mechanizovaná, pro sušení a průmyslové zpracování
Kopr můžeme po sklizni bu´d sušit, nebo nakládat v octovém nálevu do malých skleniček a zavařovat podobně jak okurky. V zimě se pak používá na koprovou omáčku.
Odrůdy:

Hanák

Odrůda, vhodná pro rychlení i polní pěstování.
Rostlina je středně vysoká s jasně zelenými listy. Vegetační doba od výsevu je při rychlení 40 – 50 dnů, při polním pěstování 65 – 75 dnů. Doporučený výsev 12 – 15 kg/ha při meziřádkové vzdálenosti 20 cm.