Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘vdolky’

Naše kobyla Sára nás napíná co to jde. Už je na spadnutí, hříbě má být každou chvílí, ale ona vyčkává a vyčkává. Dostali jsme instrukce, že hříbě má mít jméno od „H“. A to je něco na mlýn pana domácího – když něco musí. A tak hned provokativně prohlašuje – bude to Hajtra, nebo Herka :). Také už pomalu dochází semínka kukuřice, střihnu si totiž občas poslat nějaké dvakrát. Jednu obálku dám Elišce, aby byla tak hodná a poslala jí z Prahy a následně další den posílám ta samá ještě jednou, když u  silnice čekám na pošťačky a předávám přebytky přijezdivší na kole. A protože mám s sebou ještě čtyři děti, které mají rozdělené barvy aut a do toho všeho křičí –  mám 15!, tak dochází k takovým excesům, že si nesu balíček, který posílám s arnikou milé paní na oplátku, za to, že mi pošlala pnoucí jahody. Doma si pečlivě předepíšu vážená paní Kamila, protože zbytek neznám, ten přijde až na balíčku, že ho tedy podle odesilatele dopíšu a předám k další cestě. Ale jak je tam moje nákupčí, hodně barevnch aut, křičící děti, pošťačky, tak samozřejmě tušíte co přijde – předávám ke své cestě balíček s adresou „vážená paní Kamila“ :) a pak běžím dva km domů, abych stihla zavolat na poštu a nadiktovat adresu celou.

Zítra nás čeká bojovka, protože děti po tom, co se tu někdo zmínil, že je maškarní a my je tam neprozřetelně vloni vzali, letos jsme nasadili přemlouvací taktiku a museli nabídnout alternativu. Chovají se dost obchodně, potvory malý. A tak, že budou mít bojovku. My, takoví neskauti pohodlní. Prý na čarodějnice a protože to bylo bratru za dva měsíce, všechno jsme slíbili. No a je to tu a my tu tři sedíme na posteli s blokem a vymýšlíme, kam je pošleme. Pan domácí přichází s nejsofistikovanějšími nápady – třeba kilometr dlouhá meliorace, nebo nora jezevce….. my s Eliškou se držíme více vzadu. Pak taky nějaký poklad na konci, což bude asi zakopaná termoska s domácí  zmrzlinou. Hledáme prostor, kde budeme potřebovat vykopat pořádnou díru… když už se mají bavit, ať to má trochu smysl.

A tak také už jsem po přezkoušení klidnější a mám více chuti přemýšlet o tom, co uvařit a tak se pouštím do čtyřzrnných vdolků. Jsou nečekaně bezva. Jsou z pohanky, barevné kukuřice, celozrnné pšenice a ovesných vloček. Vypadá to zdravě, ale věřte tomu, bylo jich 22 a byly za chvíli v čudu. Read the rest of this entry »

Včera  jsem se ukrotila, nezadělala na chleba, ale na bramborové vdolky. Já kdykoli nyní otevřu internet, ať je to téměř jakákoli stránka jakéhokoli zaměření, všude mám pocit, že se o objevují články o dietách.  Jsem celkem „krvomléčný“ :-))typ, tedy ideální adept na nějakou dietu. Problém je, že máme doma pana domácího, který atakoval jako horní hranici váhu 70 kg pouze když jsme vlastnili potraviny a on permanentně kontroloval kvalitu potravin s obsahem 50 a více procent sacharidů a tuků a protože přebývaly často jogurty, klasickou večeří byl valašský smetanový jogurt. V podstatě se už narodil s buchtama na břiše a nikdy pro to, aby vypadal dobře nemusel nic dělat. A tak kdykoli já se rozhodla, že bych měla vypadat lépe a radostněji, lakonicky se otočil na děti a pravil “ tak děti, Klára bude zase protivná!“. Nebo – „vezmi si fotku svojí babičky, podívej se jak vypadala a neblbni!“ a tak  jsem se postupem let naučila brát více věcí s větším nadhledem. Nedávno jsem třeba četla o krabičkové dietě, inzeráty na ní atakují člověka velmi často a když jsem šla od schránky na běžkách domů, napadlo mě, proč vlastně lidé platí tak obrovské peníze za pět krabiček přivezených až domů. Proč si za stejné, ne-li menší peníze nepořídí domů na každý druhý den hospodyni, co jim krabičky uvaří, nakrabičkuje a ještě po sobě uklidí? Je to ale divný, ten náš svět:-). Read the rest of this entry »


veg
Když jsem psala nedávno recept na květák v koření, napsala jsem tam tuto větu:
květákové vdolky
„Na květák v trojobalu, na placky, karbanátky, květák s bešamelem, mozeček a květákové vdolečky rozhodně ještě dojde“ a když jsem si to včera četla, zhrozila jsem se,že jsem nemohla být při smyslech , když jsem to psala! Nevím, kdo z vás už jedl někdy květákové vdolky, já tedy nikoli  Ale když jsem to napsala, muselo mě to napadnout, a když mě to napadlo, asi jsem měla pocit, že by to mohlo jít. Tak mi zbývaly dvě věci. Buďto to tam zpětně vymazat :-)) nebo je fakt zkusit udělat. Takže jsem dnes natrhala květák a pustila se do toho.  Řekla bych, že se jídlo celkově povedlo – jen nám oběma přišlo, že to bylo celé takové trochu moc „mastné“. Prostě olivový olej, máslo ve vdolcích, majonéza….. ale kdo je zvyklý na maso, nepřijde mu to asi příliš , pro nás bych příště dala méně oleje do lilku a vdolky rozhodně pomazávala jen vejcem – nikoli máslem. Ono upřímně – byla vůbec hloupost kupovat lilek, když má člověk plnou zahradu květáků a kedluben, ale když ten obchod navštívíme tak málo, což mě sice moc těší, ale pak tam Read the rest of this entry »

veg
Vdolky z tohoto těsta jsou křupavé, nejsou to takové ty kypré, nadýchané vdolečky, ale
vdolky
trochu hutnější, křupavé vdolky, které po polévce naprosto postačují jako hlavní jídlo :-) Nejsou smažené, ale pečené v troubě a nejsou se šlehačkou, ale s tvarohem a borůvkami.
suroviny: na vdolky – 1kg mouka , pšeničná celozrnná přesátá, 1 vejce, 130g másla, 1/2 litru mléka, 50g droždí, 5 lžic cukru, máslo na pomazání  plechu a vdolků.
na tvaroh: 1/2-1 kg tvarohu, dle potřeby, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti (asi 100 g-150g)
zavařené borůvky ve vlastní šťávě.

Nejprve si uděláme z trochu mouky, mléka , cukru a droždí kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme zbytek mouky, zbytek cukru, vlahé máslo, vejce a pomalu přiléváme mléko. Těsto pečlivě vyhněteme a necháme kynout, minimálně hodinu. Pak děláme asi 2cm vysoké placky – pouze v ruce, nejprve kouli, poté z koule placku a širší stranou vejce uděláme doprostřed důlek, aby vdolky tolik v troubě nenaběhly. Necháme na plechu ještě 10 minut kynout, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péci na 180-200st. Hotové potřeme rozmixovaným tvarohem s cukrem a vanilk. cukrem a navrch ozdobíme zavařenými borůvkami, ze kterých jsme slily šťávu. Celkem je z tohoto množství 21 poměrně sytých vdolků :-)

Komentáře

1 Linda Linda | 8. května 2010 v 21:20 | Reagovat

Fajnove nadoby s kravou na fotce:-)

A diky, ze pocitas mnozstvi vyrobenych vdolku, me ty cisla proste uklidnujou.

Jo mimochodem, u nas uz se taky blinka :-!

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 9. května 2010 v 7:34 | Reagovat

[1]: Učím se počítat, budu počítat ale občas mi to vypadne :-) třeba při množství mouky na včerejší polévkové knedlíčky :-)
Můžu tě uklidnit, blinkání přejde během dvou dnů – problém je, když je doma 6 lidí a odmítají to chytit najednou :-))Dnes čekáme nešťovice a obávám se, že pokud mají ink. dobu 14 dní, máme to skoro do konce prázdnin :-D :-D :-D

a krávy …. :-) – dárek od maminky – děti ho chtějí všude, já ráda příliš barevným šetřím a dám občas, ale co nadělám :-D :-D :-D Ataku dát vše najednou na stůl jsem zatím odolala :-D Plavu zde mezi dvěma světonázory — „nemaž se s tím, jednu velikou mísu na stůl!“ a “ všechny krávy !!! talířky, sklenice, hrníčky!!!“ :-D :-D

3 dadaz dadaz | 9. května 2010 v 10:00 | Reagovat

jsou dokonalý, pěkné zdravé a jeste se zavdecim rodine, ze je rozmazluji…musim se pochlubit, mam tvaroh domaci dle tveho popisu a povedl se, tímto dekuji za dobrý popis výroby :-)

mne se to slovo“timto“ proste strasne libilo, ja ho musela použít :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 9. května 2010 v 11:21 | Reagovat

„tímto „:-) :-) :-) aky děkuji a jsem ráda :-).