Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Vdolky z tohoto těsta jsou křupavé, nejsou to takové ty kypré, nadýchané vdolečky, ale
vdolky
trochu hutnější, křupavé vdolky, které po polévce naprosto postačují jako hlavní jídlo :-) Nejsou smažené, ale pečené v troubě a nejsou se šlehačkou, ale s tvarohem a borůvkami.
suroviny: na vdolky – 1kg mouka , pšeničná celozrnná přesátá, 1 vejce, 130g másla, 1/2 litru mléka, 50g droždí, 5 lžic cukru, máslo na pomazání  plechu a vdolků.
na tvaroh: 1/2-1 kg tvarohu, dle potřeby, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti (asi 100 g-150g)
zavařené borůvky ve vlastní šťávě.

Nejprve si uděláme z trochu mouky, mléka , cukru a droždí kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme zbytek mouky, zbytek cukru, vlahé máslo, vejce a pomalu přiléváme mléko. Těsto pečlivě vyhněteme a necháme kynout, minimálně hodinu. Pak děláme asi 2cm vysoké placky – pouze v ruce, nejprve kouli, poté z koule placku a širší stranou vejce uděláme doprostřed důlek, aby vdolky tolik v troubě nenaběhly. Necháme na plechu ještě 10 minut kynout, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péci na 180-200st. Hotové potřeme rozmixovaným tvarohem s cukrem a vanilk. cukrem a navrch ozdobíme zavařenými borůvkami, ze kterých jsme slily šťávu. Celkem je z tohoto množství 21 poměrně sytých vdolků :-)

Komentáře

1 Linda Linda | 8. května 2010 v 21:20 | Reagovat

Fajnove nadoby s kravou na fotce:-)

A diky, ze pocitas mnozstvi vyrobenych vdolku, me ty cisla proste uklidnujou.

Jo mimochodem, u nas uz se taky blinka :-!

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 9. května 2010 v 7:34 | Reagovat

[1]: Učím se počítat, budu počítat ale občas mi to vypadne :-) třeba při množství mouky na včerejší polévkové knedlíčky :-)
Můžu tě uklidnit, blinkání přejde během dvou dnů – problém je, když je doma 6 lidí a odmítají to chytit najednou :-))Dnes čekáme nešťovice a obávám se, že pokud mají ink. dobu 14 dní, máme to skoro do konce prázdnin :-D :-D :-D

a krávy …. :-) – dárek od maminky – děti ho chtějí všude, já ráda příliš barevným šetřím a dám občas, ale co nadělám :-D :-D :-D Ataku dát vše najednou na stůl jsem zatím odolala :-D Plavu zde mezi dvěma světonázory — „nemaž se s tím, jednu velikou mísu na stůl!“ a “ všechny krávy !!! talířky, sklenice, hrníčky!!!“ :-D :-D

3 dadaz dadaz | 9. května 2010 v 10:00 | Reagovat

jsou dokonalý, pěkné zdravé a jeste se zavdecim rodine, ze je rozmazluji…musim se pochlubit, mam tvaroh domaci dle tveho popisu a povedl se, tímto dekuji za dobrý popis výroby :-)

mne se to slovo“timto“ proste strasne libilo, ja ho musela použít :-D

4 Klára Klára | E-mail | Web | 9. května 2010 v 11:21 | Reagovat

„tímto „:-) :-) :-) aky děkuji a jsem ráda :-).

5 Odpovědi to “Vdolky”

  • Mrkvička:

    Moc děkuji za inspiraci!
    Vdolky jsem dělala dnes na večeři a ač jsem provedla úpravy (špaldová mouka, tvaroh nebyl, tak fíková marmeláda a jogurt a půl dávky jsem smažila) byly výborné! :)

  • banditka:

    Hmmm :( Rikala jsem si, ze to asi neni ono, hodit to na val, ale me to s tim mym pocitacovym loktem :) fakt tryzni, delat testo v mise. I tak se ale vdolecky se povedly, dali jsme si je s tvarohem a jablkovym pyre s trochou medu.

    • :-), kdysi jsem si taky říkala- ty s tím nadělají- hněť dvacet minut, hodinu, dokud nebudou bubliny :-). Vůbec jsem nechápala, nač tento krok a zcela sebevědomě ho přeskakovala :-))). Teď už poctivě kynuté hnětu, tedy teď už zase ne, teď už robot :-)

  • banditka:

    Ja jsem dneska neodolala – venku je zima a prslavo – chce se to nacpat :)
    Mam jenom takovy dotaz, jako spravny nezkusenec, jak se ma spravne zadelavat toto testo? Promichala jsem to v mise a pak vyklopila na val, propracovala a dala zpatky kynout. Potom jsem si uvedomila, ze babicka vzdycky zadelavala treba knedliky v mise a vymichavala je vareckou (a ja jsem to nenavidela, vzdycky jsem musela pomahat a ukrutne me bolela ruka a prislo mi to uz dobry a porad jsem to musela matlat a porad :)) Muzete mi to nekdo odtajnit?

    • banditko, já kynuté těsto téměř vždy dělám tak, že se musí na těstě dělat bublinky, prostě hodně a hodně a hodně hníst. Ať už robotem nebo ručně vařečkou směrem k sobě.

Přidejte komentář