Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Nejbližší program:

11.1. 2020  12:00 Světice u Prahy – otevřený kurz (přihlášení zde )

12.1.2020 9:00 Světice u Prahy – otevřený kurz (přihlášení zde)

1.2. Polička – soukromý kurz (přihlášení zde)

Vlastní datum – objednat u sebe kurz (email my@conovehonakopci.cz)

Pečení chleba a pečiva z doma mleté mouky se věnuji od začátku našeho pobytu na samotě na kopci, tedy od roku 1997. Postupně jsme návody i recepty uveřejňovali na stránce www.conovehonakopci.cz a po vydání knihy Domácí mlékař došlo i na knihu Domácí pekař. Poté, co mě oslovila Lenka Hlaváčková z bistra Pecka v Náchodě, zda bych u nich nechtěla uspořádat kurz pečení chleba a poté, co se skutečně několik kurzů uskutečnilo a byly plně obsazené, začali se ozývat další a další lidé, zda by nebylo možné takový kurz uskutečnit i u nich.

Původně jsem byla k pořádání kurzů obecně velmi skeptická, ale díky zpětné vazbě z Pecky i ze setkání v knihovnách jsem si uvědomila, že lidé se díky kurzu dozvídají drobnosti, které jsou pro ně vhodné, když je vidí na vlastní oči a to především

  • průběh celého procesu pečení kvasového chleba
  • doplnění nejasností, při kterých doma tápou
  • správná volba ošatek
  • přesné dohledání chyb, které se jim při pečení stávají
  • možnost vidět na vlastní oči správnou konzistenci těsta
  • seznámení se s mlýnkem na obilí

Proto jsem se rozhodla k nabídce dalšího pořádání kurzů.

Náplň kurzu

Kurz je vždy jednodenní, je vhodný pro začátečníky i pokročilé (vždy domluvíme) a jeho náplní je:

  • seznámení s různými druhy mouk, celozrnnými i konvenčními, s kamenným mlýnkem na obilí,  řádně probereme záludnosti různých druhů mouk
  • seznámení s kvasem, založení, používání a uchování kvasu
  • celý průběh pečení chleba, tedy seznámení se všemi fázemi pečení cihly i bochníku
  • vysvětlíme si velmi podrobně, čemu se při pečení chleba vyvarovat
  • v závislosti na prostředí pořádání kurzu budeme chleba i finálně péci

Jak bude kurz probíhat?

    • Kurz bude dle domluvy dlouhý cca 4-8 h
    • Na začátku setkání se seznámíme s moukami, kvasem a základní teorií
    • Jednotlivci, případně dvojice či trojice (po domluvě) dostanou do své mísy kvas připravený ze zákvasku a poté začneme se samotnou přípravou chleba, jak cihlového, tak bochníku
    • Během práce si ukážeme na předpřipravených bochnících různé fáze pečení, včetně upečení připraveného bochníku (celozrnný pšeničný, žitný i z klasické konvenční mouky)
    • Své vlastní těsto dovedeme do fáze kynutí v ošatce nebo formě, kterou si odneseme i s těstem domů, doma následně bochník či cihlu upečeme

Co vše na kurzu získáme?

  • Především vědomosti
  • Možnost podrobně konzultovat chyby při pečení a práci s těstem či kvasem
  • Možnost vidět mletí mouky na kamenném mlýnku a možnost pracovat s celozrnnou moukou
  • Kvas, který si odneseme domů
  • Bochník nebo cihlu připravenou k upečení
  • Kávu, čaj, čerstvý chléb a něco na chléb k zakousnutí

 

Jak se domluvit na pořádání kurzu

Na pořádání kurzu se lze domluvit na e-mailu my@conovehonakopci.cz nebo hadasova.klara@gmail.com.

Pro kurz je třeba prostor, ve kterém se bude moci pohybovat pohodlně více lidí, lze i domácí prostředí s větší místností. Pro majitele prostoru kurz zdarma. Po domluvě data kurzu můžeme volná místa na vašem kurzu nabídnout i na naší stránce dalším zájemcům, kteří by se chtěli kurzu zúčastnit.

Pečicí trouba výhodou (můžeme zajistit i vlastní),mlýnek s přírodním kamenem na ukázku přivezeme. Samotný kurz lze uspořádat ve všední den i o víkendu, začátek může být v dopoledních i odpoledních hodinách.

Vhodné pro teambuildingové akce a pro „Rodinné dny“. Na vyhlášené kurzy lze získat dárkový certifikát.

Cena kurzu 890 Kč (minimální počet 8 osob + 1 organizátor, optimální počet do 13 lidí) Platba kurzu se uskutečňuje zde.

Domluvené kurzy

11.1. 2020  12:00 Světice u Prahy – otevřený kurz (přihlášení zde )

12.1.2020 9:00 Světice u Prahy – otevřený kurz (přihlášení zde)

1.2. Polička – soukromý kurz (přihlášení zde)

Vlastní datum – objednat u sebe kurz (email my@conovehonakopci.cz)

Reference na kurzy

Dobrý den Klaro, Zde posílám foto chleba, který jsem si u vás na kurzu v Pecce ukoulela:-) Chuťově vynikající, pěkne nafouknuty. Uprostřed měl maly brousek, ale za to muzu sama, nenechala jsem asi dost nahrat plech. Dekuji za příjemne strávený čas, nacerpala jsem spoustu novinek a rozklicovala své dosavadní chyby. Jste velmi inspirativní žena, děkuji za to. Preji Vám klidny adventní čas a spoustu povedených bochniku!:-)
Děkuji,super akce a pro mne ,ponaučení za svých chyb.Vodu jsem v troube nenechala a hle ,výsledek se dostavil.Děkuji Kláře za radu a spousty vychytávek.Bylo to moc fajn a těším se na další akci. Na fotce chléb z kurzu👍😉🙂

Klaro, díky moc! Jsem moc ráda, že jsem navštívila váš kurz, spoustu věcí  mi zapadlo do sebe a moc se těším na nějaký další, pokud opět uspořádáte!

 

Kláro, kvásek od Vás maká jedna radost. Chleby (šišky), které peču 2 na plechu, tak málem odpochodovaly. Syn odjíždí a může mít pouze jedno zavazadlo. To už se mu toho moc nevejde 🤣, ještě kynou vánočky. Ještě jednou moc děkuji. Pěkný víkend.

Přidejte komentář