Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘Knedlíky’

dscn4531okKdo stále dokola točíte ovocné knedlíky v kynutém nebo tvarohovém těstě, případně do toho občas vložíte bramborové těsto se švestkami, pak vězte, že dříve se běžně dělaly knedlíky z těsta odpalovaného. Někdo nemá odpalované těsto rád, neboť z něj má trochu obavu, ale zcela zbytečně. Není to vůbec nic složitého, naopak je práce s takovým těstem poměrně rychlá. Jednou zkuste, určitě stojí za to!

Na knedlíky je třeba 750 ml mléka, 300 g celozrnné pšeničné přesáté mouky, 3 žloutky, 50 g másla, trochu soli. Dále tvaroh, jablka, cukr, skořice a máslo na polití.

Do hrnce nalijeme mléko a přidáme máslo a sůl. Necháme přivést k varu a nasypeme mouku. Pečlivě mícháme, dokud se nám mouka nepřestane lepit na vařečku – tzv. odpalujeme. Jakmile se dopracujeme k této konzistenci těsta, sundáme z kamen a necháme vychladnout. Jakmile těsto vychladne, vmícháme do něj žloutky. Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a vypracujeme, aby se nelepilo. Zbytečně nepodsypáváme, aby následně uvařené nebyly tuhé. Každý knedlík naplníme pár kousky krájeného jablka a vhodíme do vroucí vody. Vaříme cca 10 min. Vyndáme z vody, necháme okapat a podáváme se skořicí, cukrem, tvarohem a polité máslem.

Ovocné knedlíky, to je naše. A ty podle paní Machové! Kdo je paní Machová? Nebo spíš, kdo byla paní Machová? Paní Machová už nežije. Byla to modistka nebo kloboučnice? Vyráběla klobouky a to ne  takové ty v řadě, nýbrž ty na zakázku, hezky naměřené. Když jsem se podívala na tuto malinkatou paní, okamžitě mi naskočil obraz první republiky, ovšem to bych jí křivdila. Byla mladší. Byla věkem mých prarodičů, kteří se narodili v první desítce minulého století. Strašně malinká a strašně milá.  Neustále vypadající o dvacet let mladší, než skutečně byla. A její dcera je naše jakobabička, která vozila svou maminku s její sestrou, o pár let starší – rozuměj tedy kolem 85 a více, na každoroční zájezd do letních Krkonoš. Tam obě dámy na jejich apel zanechala  – vypadaly naprosto jako dámy, a ony si  užívaly zasloužený odpočinek, tak tato dcera jezdí do chaty nad námi, vozí dětem čtvrtky a nedělá na ně ťu´tu´tu ňuňuňu, vozí jim beránka k velikonocům a děti u ní rády pobývají.  :). No a taky nám dává ochutnat své obědy a jeden z nich mě kdysi nadchl – totiž těsto na knedlíky maminky. Těsto se liší tím, že není ani kynuté, ani bramborové, ani tvarohové, ale bramborovo-tvarohové.  Poměry neznámé – „neblázni, dělám to od oka“. Read the rest of this entry »

A jsme zase u toho. Jakmile napíšu veganské knedlíky, většina lidí bude mít hned po přečtení nadpisu kopřivku. Ale ruku na srdce, komu někdy nechybělo doma mléko a vejce a zrovna potřeboval udělat knedlíky? A tak jeden vymyšlený a řádně odzkoušený recept na knedlíky. Bez pachuti, nemdlé, velmi dobrá alternativa.

Potřeba je 250 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 3 tvrdé rohlíky, sůl, ždibíček droždí, 125 ml vody, polévková lžíce hrašky.

Nejprve je třeba nasypat do mísy mouku, přidat opravdu ždibíček droždí, asi dvacetinu kostičky. Zalít vlažnou vodou, rozmíchat droždí v troše mouky a nechat chvíli odstát. Jakmile naskočí kvásek – těsto se malinko zvedne, přidat sůl, hrašku a nakrájenou housku. Vše řádně uhníst, ovšem pozor, těsto nebude zcela tuhé, bude malinko řidší.

Následuje kynutí, běžné, jako u klasických houskových knedlíků a po vykynutí – vyválet dva knedlíky na pomoučněném vále. Nedrží úplně tuhý tvar, ale ani se nerozlezou. Vložit do vroucí, osolené vody a vařit cca 35-40 minut. Následuje už jen vyndání z vody  a nakrájení nití.

Když pan domácí zaplatil vlastní hosting, dali jsme si na stránku statistiku a nechci lhát, stalo se naším rituálem podívat se, kolik lidí se dívá. A za tu dobu co se díváme, bylo pár zapamatováníhodných okamžiků. První velký skok bylo zhruba 80 lidí denně z pravidelných zhruba deseti a to v momentě, kdy na stránku zavítala Šárka Škáchová -Gurmánka a napsala k sobě na blog článek. Bylo to nečekané a dost milé. Když chodilo na stránku cca 80 lidí denně, stejně nečekaně napsal o blogu zprávu na svůj facebook pan Cuketka. My se zase dopoledne podívali na svých dopoledních cca 15 lidí a ve statistice bylo napsáno – 350. V poklidném běhu chalupy infarktový stav :-). Od té doby jsme nějak vychladli a nechávají nás statistiky celkem v klidu, až na jeden moment. Pan domácí si oblíbil statistiku „země“. A zcela unešen hlásil asi před půl rokem, že se na stránku dívá pravidelně někdo z Kuvajtu. Nic jiného od té doby nesleduje – jen Kuvajt.:-)) Kuvajt se stal jeho oblíbencem, synonymem pro statistiky na naší stránce.   Ovšem posledních 14 dní pan domácí chřadne. Zmizel mu Kuvajt. Marně jsem se snažila pana domácího uchlácholit, že je Kuvajt na dovolený, že se třeba přestěhoval zpátky do Čech, nic nepomáhalo. Kuvajt je Kuvajt. A dnes – Kuvajt je zpět a pan domácí pookřál.  Bože díky!!! Read the rest of this entry »

veg

Inspirována Gurmánčiným borůvkovcem, kdy jsem přemýšlela, jak zvláštní může být
BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY
kombinace borůvek a máku, pro mě naprosto neobvyklá, pustila jsem se do borůvkových knedlíků s tím, že kdo nic nezkouší, nic nezkazí J)) a knedlíky vylepšila o makovo-cukrovo -borůvkovou omáčku. Knedlíky to jsou tentokráte tvarohové, protože po našem návratu z borůvek a chlapů svážení balíků bylo už jen málo času a všichni měli hlad.
Dnešní těsto je navíc trochu hutnější, než běžné tvarohové těsto – záměrně – knedlíky nejsou tak nadýchané, jako u těsta kynutého, drží dobře borůvky, které se tolik
nerozvaří a vůbec to prostě byla bašta :-))

Suroviny: 1kg celozrnné přesáté mouky pšeničné, 125g másla,3vejce, ½ pol. lžíce soli, 250g tvarohu, 250g mléka, borůvky – na posypání cukr a máslo,¨1kg tvarohu,
na omáčku – 300g máku, 7 lžic moučkového cukru,125ml mléka a borůvky – zhruba 250ml.
BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY
Nejprve si ušlehám vejce s tvarohem, máslem a solí do pěny. Pak přidám mouku a mléko a vyhnětu vláčné těsto. Těsto nenechávám odpočívat. Ihned balím doprostřed borůvky. Knedlíky vkládám do horké, osolené vody a po vyplavání a uvaření – cca 20 minut, je zcedím a dám na talíře.
Celé nejprve polévám tvarohem, který je vyšlehaný s cukrem, poté knedlíky posypu jemně moučkovým cukrem, poliji makovo-borůvkovou omáčkou, kterou jsem si udělala tak, že jsem namlela mák, vložila jej do hrnce, přidala mléko a borůvky, které jsem nemixovala, ale jen rozmačkala vidličkou a přivedla jsem k varu.
Celý talíř pak trochu polít máslem.:-)

Komentáře

1 Pipi Pipi | Web | 21. července 2010 v 13:12 | Reagovat

To zní dost dobře a vypadá to opět více než jedle. Zaujalo mne, žes použila celozrnnou mouku, to může být chuťově zajímavé! Ovocné knedlíky jsou prostě nej! :-)

2 Klára Klára | E-mail | Web | 21. července 2010 v 14:00 | Reagovat

[1]: díky :-), ve všech receptech tady je jen celozrnná pšničná mouka, někdy celozrnná špalda, většinou ještě přesáté přes cedník

3 Madla Madla | Web | 2. srpna 2010 v 14:03 | Reagovat

Jé, já bych si tak dala! Vypadá to nádherně a určitě to stejně dobře (ne-li lépe) chutná!

4 Klára Klára | E-mail | Web | 2. srpna 2010 v 20:41 | Reagovat

[3]: :-) Včera jsme byli na borůvkách a nebyl tvaroh, tak byly kynuté knedlíky a nahoru přišla drobenka s mákem – taky moc dobrý jako nouzovka :-D

Nový komentář


veg
Je doba jahod a kynuté jahodové knedlíky s domácím tvarohem a domácím máslem jsou
knedliky
nade vše. Za předpokladu ovšem,že kráva není na spadnutí a nemusí být zasušená. To pak je tvaroh maximálně v 7km vzdáleném obchodě a protože ještě nedávno ho bylo na rozdávání a je dole střecha a do toho posekáno 5ha sena, největší hloupost je se sebrat a vydat se dolů z kopce pro tvaroh. Tudy cesta nevede, tudíž jsem musela najít jinou, schůdnější a tou byla…. strouhanka.
Když to jde s rebarborou, půjde to i s jahodami. Ono na ty tvarohové ještě řada přijde, to si nemůžeme nechat ujít :-))).
Polévka tak trochu tendenčně – květáková – ale dnes na zkus – s celými malými růžičkami, žádná smetana a žádný krém – jaká taky že ? :-))) no a nesmí chybět zmrzlina. Dělat jsem jí nechtěla, jenomže….. z toho dnešního džemu mi zbylo spoustu pěny, která se sbírá a pěna brzy opadla a bylo to dost jahodové hmoty, které mi bylo neskonale líto. Takže jsem jí využili tím nejlepším způsobem :-)))
Suroviny na knedlíky : 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 14g droždí, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, jahody, máslo.Strouhanka, olej, cukr moučka. Read the rest of this entry »
veg
Dnes ráno nevedly první kroky nikoho vzbuzeného  říct dobré ráno nebo na
koprovka
záchod, ale k plechu s rebarborovým koláčem. Udělal to totiž  první – což byl naprosto jasný signál pro ostatní – kdo zaváhá – bude mít chleba s máslem a sýrem :-)
A pak došlo na to vše ostatní základní a potom přiběhl Kvído, směrem ke mě, ale stála jsem vedle plechu, takže se mi elegantně vyhnul, ani se nepokoušel o náznak, že ho zajímám já a dívaje se do plechu zakřičel -jéééééééé – on už není koláč !!!! Tak říkám lítostivě, to nevadí, upečeme další a v tom se stala věc, na kterou bych dala hlavu, že se stát nemůže a ještě nikdy v životě se nestala. Podíval se na mě a odpověděl – ne, uděláme koprovku !!! :-)
Takže dnes smetanová koprová omáčka a špaldové houskové knedlíky.
Dostala jsem včera první čerstvý kopr – náš vlastní jsem bohužel nezasadili do skleníku, ale jen ven, takže je zatím příliš malý. Vařím tedy z cizího, dobrého, darovaného, místního, českého a voňavého :-)
suroviny : na omáčku: máslo, asi 60 g,  mouka – cca 100g, voda, sůl,ocet – 3 lžíce,  kopr – čerstvý nasekaný – asi jeden hrnek, smetana 250ml, vejce na tvrdo – podle počtu předpokládaných jedlíků – 1,5 kusů na kus :-)
Na knedlíky: 750g mouky špaldové ,20g droždí,  4 tvrdé housky nebo rohlíky, sůl, 2 vejce, mléko 250g
¨koprovka
Nejprve si uděláme z trochy mouky, droždí a mléka kvásek, který když vzejde, smícháme se zbylou špaldovou moukou, mlékem, solí-asi jedna pol. lžíce, nakrájenou houskou či rohlíkem na kostičky a vejci a uhněteme řádně hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po hodině uválíme z těsta hezké dvě šišky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 30 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a nakrájíme nití na plátky. Read the rest of this entry »
veg
Chlupaté knedlíky jsou oblíbené jak jedlíky, tak mnou jako přípravce .-). Ale protože
chlupaté knedlíky
jme měli na návštěvě tchána, který nejí houby a bylo včera a dnes k obědu kyselo, přišlo mi už jako provokace udělat ještě chlupaté knedlíky se zelím a houbami. Proto byly dnes pouze se zelím a smaženou cibulkou. Není to nijak složité jídlo, není náročné na Read the rest of this entry »

veg
Tak rebarborové knedlíky nejsou zase tak často. Zaprvé není tolik rebarbory :-) a zadruhé
knedliky
plodí krátce. Ale když jsou, tak si na nich docela pochutnáváme. Na rozdíl od švestkových knedlíků,které jsou s mákem a všech ostatních, které jsou s tvarohem, rebarborové jsou se
veg
Toto jídlo je velmi rychlé a i knedlík je spíše nepravý, rychlý, bez kynutí, jen s práškem do
houbova
pečiva. Máme raději knedlíky kypré, kynuté, ale někdy je časová tíseň, únava a  nápady na jídlo nepřicházejí :-))), takže žádná specialita, jen z nouze ctnost :-))
suroviny: máslo- asi dvě lžíce, mléko 1/2litru, cibule, mouka a máslo na jíšku, sušené houby – asi 3/4 hrnku, smetana – asi 300 ml, voda asi 1l, sůl , ocet,  naložené brusinky, rybíz, nebo alespoň kyselejší marmeláda.
na knedlíky – 2 rohlíky, mouka celozrnná pšeničná přesátá 600g , sůl, vejce, mléko, 1/2 prášku do pečiva.
Na asi dvou lžících másla osmahneme cibulku do zlatova, potom přidáme mléko, vodu, houby, sůl, a povaříme houby. Poté si uděláme v malém kastrůlku jíšku – trochu másla a trochu mouky – mouku smícháme s máslem a zapražíme do hněda. Cca.  3 lžíce másla a 3/4 hrnku mouky celozrnné pšeničné. Přidáme k omáčce. Pečlivě rozmícháme a necháme vařit do zhoustnutí. Potom přidáme ocet – pozor, aby byla omáčka osolená, jinak se mléko srazí. Octa dle chuti – cca. 3 lžíce. Nakonec přidám smetanu a ještě nechám chvilku zavařit.Podáváme s knedlíkem houskovým a zdobíme buď zavařeným rybízem v rosolu, nebo samotnou marmeládu.
Mezitím knedlíky – nakrájený rohlík + všechny suroviny – m léka tolik, aby se těsto nelepilo a zároveň nebylo úplně tuhé – aby šlo vytvarovat do knedlíku. Přilévám postupně. Vytvarujeme dvě šišky a vložím do osolené vroucí vody. Za cca 30 minut zkusím vyndat jeden knedlík a nití ukrojit a zjistit, zda už je uvařený.
Scroll Up