Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

veg
Chlupaté knedlíky jsou oblíbené jak jedlíky, tak mnou jako přípravce .-). Ale protože
chlupaté knedlíky
jme měli na návštěvě tchána, který nejí houby a bylo včera a dnes k obědu kyselo, přišlo mi už jako provokace udělat ještě chlupaté knedlíky se zelím a houbami. Proto byly dnes pouze se zelím a smaženou cibulkou. Není to nijak složité jídlo, není náročné na potraviny, jen se někdy může přihodit to, co mi vyprávěla babička, že se stalo jí, když je jednou vařila pro dva hladové kluky, kteří se stále dožadovali jídla a ona jim musela oznámit- že prostě a jednoduše knedlíky uplavaly :-)). Někdy se těsto nemusí povést a knedlíky se rozplynou :-)
Suroviny : 750 g brambor, 300g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 1 vejce, lžička soli, zelí, 3 cibule, olej, cukr, sůl na zelí, kmín
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme a nemusíme vymačkat vodu -osobně nejprve kontroluji brambory, jak moc jsou vodnaté, dnes jsme například brambory nevymačkávala. Přidáme mouku, sůl, vejce a rukama uhněteme těsto. Z těsta pak vykrajujeme lžící knedlíiky, menší než vejce, které vhazujeme do osolené vroucí vody. Vaří se zhruba 10 minut. Poté slijeme vodu a knedlíky nanadáme na talíře.
Přidáme kysané zelí upravené tak, že si nejprve v hrnci rozpálíme olej, na olej přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, přidáme cukr dle chuti – někdo má rád zelí sladší někdo více kyselé, dávám asi 100 g cukru. Přikryjeme pokličkou a dusíme. Po chvíli odkryjeme, dodusíme a nakonec zaprášíme asi 4 lžícemi mouky.Promícháme a dusíme ještě chvilku.

Vše posypeme cibulkou nakrájenou na kolečka a usmaženou na rozpáleném oleji.

9 komentářů to “Chlupaté knedlíky se zelím”

  • Tak hlavně každý dělá chlupaté knedlíky podle svého, protože co rodina, to jiný recept. Autorku Kláru je potřeba pochválit, že se podělila o svůj. Pátrala jsem ve starých knihách, regionálně se receptura různí. Hlavní je, že chlupaté knedlíky prostě voní domovem.

  • avatar Olda:

    Ještě mi tam chybí uzený maso :)pak je to dokonalý :D

  • avatar Oskar:

    slaninu klidně vynech udělej to na másle z vlastní krávy nebo z Milky to je fuk, ale když to budeš matlat patlat rukama tak to nebudou knedlíky chlupatý ale bramborový, proto se jmenujou chlupatý, protože jsou samej chlup/myšleno obrazně samozřejmě bramborovej chlup/krásně nepravidelně pravidelný/ prostě jak by řekl náš děda – elegance.Nebo to nazvi jinak třeba cizrnová bomba nebo protitankový erteple.Dobrou chuť.

  • avatar Oskar:

    Zapoměl jsem dodat že knedlíky se vaří v osolené vodě!!!

  • avatar Oskar:

    …takhle může dělat chlupaté knedlíky jen laik, my gurmáni zásadně těsto nesolíme, je to vpodstatě směs, která se míchá lžíci – nikoli hněte rukama, voda se neslije, ale noky – či knedlíky se vyndají sítem a dávají se do rozpuštěného sádla, ale nikdo není dokonalý a vše se dá studiem dohnat… Oskar

    • To je prostě moje životní prohra, že jsem tak nesmyslně hrdá, že nedělám chlupatý knedlíky podle Oskara :-))) Holt gurmáni jsou gurmáni ! Ovšem my, co s hrdostí přiznáme, že jsme laici, nemůžeme jen tak lehce doporučit na blogu něco ostatním, z celozrnný mouky a nesolený, když víme, že pokud to nebudeme tvarovat rukou, ale nabírat lžící, tak se nám ta celozrnná mouka prostě hezky rozplyne a z knedlíků zbyde pěkná kaše pro pipky .-). A to solení rovnou knedlíků – omlouvám se, ale nemůžu jinak ! Pan domácí to tak má rád :-)). Prostě dám tvůj recept na mimochodem super chlupatý knedlíky (jedla jesem je celý dětství :-) Tady je ve fóru, jenom si nejsem úplně jistá, jestli slanina je dostatečně bezmasá :-)),takže na uvážení každého jí zaměnit. Já sama zaměňuju za uzené toffu nebo jednoduše za olej a za nic :-)) http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=8.1#postid-258

      • avatar Šárka:

        Ahoj Kláro,
        napohled přesně tak vypadají chlupaté knedlíky, na které mám recept od babičky. V podstatě je dělám stejně jen do nich přidám majoránku (hodně) a kysané zelí nevařím. Smíchám čerstvé a přidám osmahnutou slaninu i s olejem, který pustila. Je to jídlo mého dětství a dělám vždycky obrovskou mísu. Proto si to trochu zjednodušuji a namixuju si brambory v mixéru :-).

        • Díky Šárko, jakou jsem na ně teď dostala chuť :-)). Zkusím příště rozhodně s majoránkou – Zelí kysané zkusím taky příště nevařit a jen přidat, jsou to zajímavé inovace a když člověk vaří pořád, každá změna je fajn :-))díky a krásný večer.

Přidejte komentář

Scroll Up