Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘kopr’

Červenec mám moc ráda, je všeho dostatek, který se ovšem většinou zlomí na nadbytek. A v poměrně krátké době je třeba spotřebovat ovoce na džemy a marmelády, zavařit okurky a hlavně je stíhat otrhávat v optimální velikosti. Když už to nestihneme, můžeme vytvořit rychlý salát z vařených neloupaných nových brambor, okurek, cibule, kopru, soli, pepře a kefíru. 

Uvařené nové brambory v osolené vodě neloupeme, nakrájíme je na tenká kolečka a stejně tak nakrájíme přerostlou (nehořkou) okurku. Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Vše promícháme, přidáme kefír dle chuti, osolíme, opepříme a promícháme s čerstvým krájeným koprem.

Už to začalo! Úroda začíná a je třeba s tím něco udělat. Tak
kopr
jako všechna zelenina – ani koprovka nejde jíst každý den, na brambory sypat kopr a na zeleninu kopr, takže nezbývá nic jiného, než ho část zavařit, část nasušit, část nechat postupně dorůstat a vše opakovat příští týden a další týden a tak pořád, dokud bude růst.
kopr
Ideálně zavařený  mírně kyselý – jemně sladkokyselý kopr je pro mojí kuchyni v malých skleničkách od přesnídávky a ve sladkokyselém nálevu – více kyselém, než sladkém. Je to přesná dávka na jednu koprovku a v zimě, jako když ho člověk najde.
Postup je následující :
Kopr je nejprve třeba sklidit. Hned potom omýt a odřezat tlusté konce stonků. Pokud je kopr mladý, není třeba striktně odřezávat celé stonky. Jsou jemné a dají se použít také.
Přesný postup zavařování je v tomto článku o konzervaci potravin.
Další suroviny: na množství 5ti malých skleniček kopru je třeba: 500ml vody, 150 ml octa 8%, 25g cukru, 15g soli.
kopr
Vymyjeme skleničky i víčka, nasekáme nožem kopr na malé kousky – opět doporučuji
neusnadňovat si práci jakýmkoli el. sekáčkem nebo mixérem. Kopr se na něj namotá a způsobí nám to více práce než užitku. Pak se dá vařit voda, do které se přidá sůl a cukr a nakonec  ocet. Horkým nálevem se zalije kopr až zhruba 0,5 cm pod okraj, dobře zavíčkuje a zavaří.
Buď sklenice přivedeme do 90st,C a poté ponecháme při této teplotě zahřívat po dobu 25 minut.Poté vyjmeme sklenice a necháme chladnout mimo hrnec.
Nebo zavaříme pod tlakem – a to 15 minut při 15 libr. zatížení. na 115 st. poté sejmeme závaží a necháme klesnout teplotu, otevřeme víko a vyjmeme sklenice.
Sušený kopr
kopr
kopr

Sušený kopr je velmi dobrý na rychlé posypávání, ať už do salátů, nebo na uvařené brambory. Lze ho také z úspěchem namnočit v předvečer vaření omáčky a druhý den použít. Takže i sušený kopr se hodí !!!

Kopr opět nakrájíme – není třeba krájet absolutně drobně, protože kopr když uschne, tak se rozemne do skleničky a bude v podstatě na prášek, jako koření.  Po nakrájení se dá na síto – něco vzdušného, pokud není síto, lze dát na jemný papír a dát na teplé, ale vzdušné místo sušit. Teplota by měla být maximálně kolem 45st. Neměla by převýšit 50 st. C. Za dva dny až tři teplé dny je kopr suchý.

veg
Dnes ráno nevedly první kroky nikoho vzbuzeného  říct dobré ráno nebo na
koprovka
záchod, ale k plechu s rebarborovým koláčem. Udělal to totiž  první – což byl naprosto jasný signál pro ostatní – kdo zaváhá – bude mít chleba s máslem a sýrem :-)
A pak došlo na to vše ostatní základní a potom přiběhl Kvído, směrem ke mě, ale stála jsem vedle plechu, takže se mi elegantně vyhnul, ani se nepokoušel o náznak, že ho zajímám já a dívaje se do plechu zakřičel -jéééééééé – on už není koláč !!!! Tak říkám lítostivě, to nevadí, upečeme další a v tom se stala věc, na kterou bych dala hlavu, že se stát nemůže a ještě nikdy v životě se nestala. Podíval se na mě a odpověděl – ne, uděláme koprovku !!! :-)
Takže dnes smetanová koprová omáčka a špaldové houskové knedlíky.
Dostala jsem včera první čerstvý kopr – náš vlastní jsem bohužel nezasadili do skleníku, ale jen ven, takže je zatím příliš malý. Vařím tedy z cizího, dobrého, darovaného, místního, českého a voňavého :-)
suroviny : na omáčku: máslo, asi 60 g,  mouka – cca 100g, voda, sůl,ocet – 3 lžíce,  kopr – čerstvý nasekaný – asi jeden hrnek, smetana 250ml, vejce na tvrdo – podle počtu předpokládaných jedlíků – 1,5 kusů na kus :-)
Na knedlíky: 750g mouky špaldové ,20g droždí,  4 tvrdé housky nebo rohlíky, sůl, 2 vejce, mléko 250g
¨koprovka
Nejprve si uděláme z trochy mouky, droždí a mléka kvásek, který když vzejde, smícháme se zbylou špaldovou moukou, mlékem, solí-asi jedna pol. lžíce, nakrájenou houskou či rohlíkem na kostičky a vejci a uhněteme řádně hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po hodině uválíme z těsta hezké dvě šišky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 30 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a nakrájíme nití na plátky. Read the rest of this entry »