Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Už to začalo! Úroda začíná a je třeba s tím něco udělat. Tak
kopr
jako všechna zelenina – ani koprovka nejde jíst každý den, na brambory sypat kopr a na zeleninu kopr, takže nezbývá nic jiného, než ho část zavařit, část nasušit, část nechat postupně dorůstat a vše opakovat příští týden a další týden a tak pořád, dokud bude růst.
kopr
Ideálně zavařený  mírně kyselý – jemně sladkokyselý kopr je pro mojí kuchyni v malých skleničkách od přesnídávky a ve sladkokyselém nálevu – více kyselém, než sladkém. Je to přesná dávka na jednu koprovku a v zimě, jako když ho člověk najde.
Postup je následující :
Kopr je nejprve třeba sklidit. Hned potom omýt a odřezat tlusté konce stonků. Pokud je kopr mladý, není třeba striktně odřezávat celé stonky. Jsou jemné a dají se použít také.
Přesný postup zavařování je v tomto článku o konzervaci potravin.
Další suroviny: na množství 5ti malých skleniček kopru je třeba: 500ml vody, 150 ml octa 8%, 25g cukru, 15g soli.
kopr
Vymyjeme skleničky i víčka, nasekáme nožem kopr na malé kousky – opět doporučuji
neusnadňovat si práci jakýmkoli el. sekáčkem nebo mixérem. Kopr se na něj namotá a způsobí nám to více práce než užitku. Pak se dá vařit voda, do které se přidá sůl a cukr a nakonec  ocet. Horkým nálevem se zalije kopr až zhruba 0,5 cm pod okraj, dobře zavíčkuje a zavaří.
Buď sklenice přivedeme do 90st,C a poté ponecháme při této teplotě zahřívat po dobu 25 minut.Poté vyjmeme sklenice a necháme chladnout mimo hrnec.
Nebo zavaříme pod tlakem – a to 15 minut při 15 libr. zatížení. na 115 st. poté sejmeme závaží a necháme klesnout teplotu, otevřeme víko a vyjmeme sklenice.
Sušený kopr
kopr
kopr

Sušený kopr je velmi dobrý na rychlé posypávání, ať už do salátů, nebo na uvařené brambory. Lze ho také z úspěchem namnočit v předvečer vaření omáčky a druhý den použít. Takže i sušený kopr se hodí !!!

Kopr opět nakrájíme – není třeba krájet absolutně drobně, protože kopr když uschne, tak se rozemne do skleničky a bude v podstatě na prášek, jako koření.  Po nakrájení se dá na síto – něco vzdušného, pokud není síto, lze dát na jemný papír a dát na teplé, ale vzdušné místo sušit. Teplota by měla být maximálně kolem 45st. Neměla by převýšit 50 st. C. Za dva dny až tři teplé dny je kopr suchý.

Jedna odpověď to “Kopr ve sladkokyselém nálevu”

  • Alois:

    Chtěl bych se se zeptat, jak se dá pak skladovat sušený kopr, zda je potřeba sklenici vzduchotěsně uzavřít? A jak dlouho vydrží kopr sterilovaný a jak dlouho kopr sušený. Děkuji

Přidejte komentář