Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

 

Tmavou barvu získává buchta  části díky dobrému kakau, ale tmavou barvu získává hlavně pro zvláštní postup, kterým je dělaná. Z těsta se odebírá jeden hrnek, kterým se po upečení buchta polévá. Její barva pak díky tomu vyleze na povrch a zleskne.
Jako příloha k buchtě je tvarohová zmrzlina. Potom, co jsme se po pár dávkách nasytili opravdových zmrzlin, vyhrál ve mně opět pragmatický pohled na věc a zmrzlinovač jsem začala používat jako možnost, jak jíst zmrzliny o mnoho zdravěji a přesto velmi chutné. Víceméně bez přídavku tuku, hlavně z tvarohu,ovoce a místo smetany z mléka. Je pravda, že cukr tam je, ale stále ubírám ! :-)))
suroviny: 250g másla nebo tuku, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa. Zbytek: 1prášek do pečiva, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné a 4 vejce.
Nejprve utřeme dohromady máslo, vodu, cukr a kakao. Když je hmota pěkně kompaktní, odlijeme z ní hrnek a dáme si ho bokem.
Pak do hmoty přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Po upečení ihned na horkou buchtu nalijeme hrnek, který jsme si odlili bokem a stěrkou ho tak dlouho roztíráme po buchtě, dokud se tam celý nezatře.
Esteticky je buchta velmi hezká se šlehačkou, ale na můj vkus je to už dost tuku, takže jí raději dělám bez ničeho :-))

Tvarohová zmrzlina: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 polévkové lžíce skořice.
vše umixujeme dohromady, vložíme do zmrzlinovače (nebo do mrazáku) a umícháme zmrzlinu. Zdobím listy máty které tvaroh hezky provoní.

3 Odpovědi to “Černá buchta”

  • Iwka:

    Dělám tuhle „buchtu“ také. V Polsku se jí říká černoušek a u nás ji neříkám nijak. Je dobrá, ale za mne trošku sladká. Rodina ji zblajzne, jim to nevadí. Když ji dělám, tak do kastrolu dám tuk, cukr a vodu a za lehkého ohřevu a míchání nechám rozpustit, pak odeberu 1 hrnek a všechno nechám zchladnout. Tím mám ulehčenou práci, protože to lze udělat i několik dnů dopředu. Zdraví Iwka

  • Kikus:

    Dnes vyzkoušena. Na první pohled vypadá úplně obyčejně, ale je naprosto luxusní! Jednoduchá, rychle hotová a opravdu vynikající. K tomu tvarohová banánová zmrzlina. Moc děkuji za další výborný recept!

    • Já mám tuhle buchtu taky hrozně ráda. Je velmi jednoduchá a přitom výsledek je hodně dobrý a rozhodně jiný, jak ostatní buchty. Je i moc hezká se šlehačkou- prostě černo-bílá.

Přidejte komentář