Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘houby’

Tak jsme tak prošli brambory a letošní brambory fakt nic moc. Děti přišly domů, viděly další košík s houbami a pravily „letos přesměrujeme – nemáme brambory, ale máme houby, takže bude houbová kaše, houby na smetaně, šťouchané houby s česnekem, houbáky, houbové šišky, houbovačka, houby na loupačku, pečené houby, houbový guláš s houbami, houbové knedlíky, houbové krokety a houbolky.“

A dneska tedy jen obyčejné houby na kari, nakrájené houby podušené na cibulce na oleji, osolené a zaprášené sladkou paprikou a kari. Nakonec je třeba do hub přidat máslo a to dostatečné množství, aby ho houby pečlivě nasály. Nakonec vmícháme nakrájený pórek.

 

Protože rostou ještě krásné houby, dnes recept na trochu jinou smaženici. Tytou houby jsou dělané bez vajec, s indickým kořením.

Na jídlo potřebujeme (neuvádím přesné množství surovin, neboť vše se odvíjí od množství hub, které máme): olej, sůl, houby (bedly a hříbky), cibule, pórek, čerstvá červená paprika, dýně, červená paprika sušená, 7 druhů koření, koření dalmakhaim masala, pepř, mouka.

Osmahneme cibulku nakrájenou na proužky, přidáme houby, osolíme, necháme houby pustit trochu šťávy, přidáme nakrájenou dýni, papriku, opepříme, přidáme indické koření, zamícháme, zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou houby a dýně měkké. Pak přidáme nakrájený pórek, opět trochu provaříme, dokořeníme a podáváme s teplou vekou.

Předevčírem jsme si vzali jen tak košíky a šli pod chalupu do lesa. Přesně za třicet minut jsme měli oba úplně přeplnéně. Juchali jsme a jásali, čistili, krájeli, sušili, smažili a dusili. Druhý den, stále ještě nadšení, vyarazili jsme do lesa na druhou stranu chalupy a po půl hodině jsme při zavření očí viděli všichni jen houby, houby a houby. Tolik hub jsme pohromadě nikdy v životě neviděli. Nehledali jsme, pouze sbírali. Byly všude a stále ještě jsou. Dnes děti přinesly další dva košíky a už si říkám, chtělo by to zvolnit! Doma se již schyluje k sušení na niti, což nemá nikdo rád, protože je to hrozně pracný.

A taky tu byli rodiče a přivezli sbírku reflexů, co někomu zůstala doma. My krájíme, Hugo sedí na truhle a čte – prohlíží reflexy. A zaujat se do našeho čištění a zpracovávání hub  zeptá, právě majíce stránku Raula: „ Hele, a z Dalajlamy vznikl Zeman?“ Vzali jsem Raula a pečlivě ho prostudovali, protože taková úvaha za prostudování stojí :). Vzhledem k tomu, že Hugo neumí číst, je nutné dívat se pečlivě mezi řádky – mezi kresby. Shrnuto – je to daleko složitější. Nejdříve se musel Ježíš reinkarnovat do Sobotky, aby ze Sobotky, nesoucího si kříž,  mohl být vyčten Dalajlama, který se reinkarnoval do Rittiga, podle Huga Zemana.   Štěpán Mareš ani netuší, k jakým úvahám mohou jeho kresby vést u šestiletých dětí. Read the rest of this entry »

Letošní léto je to celkme krušné. Mám velmi dobrou paměť, ale s počtem expedovaného kefírového zrna a měsíčku se mi začínají trochu slévat jména a tak, když napsala paní, že si přijede pro zeleninu a já si uvědomila, že už jsem jí posílala kefírové zrno, připsala jsem na konci mailu pozdrav z kopce do Popovic.  A milí lidé, když přijeli, ptali se mě, že co je to s těmi Popovicemi? Bylo to jiné kefírové zrno, které putovalo do Prahy do pojišťovny a jehož nová majitelka má v Popovicích jakousi vzdálenou tetu a tak po mém mailu chudáci doma přemýšleli, odkud že znám jejich tetu .-)) Na jinou souvislost s nimi a Popovicemi nepřišli. Nemohli. Jednalo se o záměnu v mém osobním, zcela specifickém měsíčkovo-kefírovém světě :-).  Udělali jsme výměnu zeleniny za marmelády, což tedy vřele vítám.

Dnešní jídlo je rychlé, trochu neobvyklá kombinace -červená řepa a houby, ale bylo to nutné. Obě bylo potřeba zpracovat :-).

Na toto jídlo je potřeba jedna veliká červená řepa, trochu máty, trochu saturejky zahradní. Košíček hub – u nás obyčejní poddubáci a pár klouzků, dvě cibule, sůl a kmín, olivový olej a také trochu slunečnicovéh. Jako příloha pak nové brambory, máslo a tvaroh.

Nejprve je nutné dát vařit neoloupanou červenou řepu. Pak  oškrábat brambory a dát je vařit do osolené vody. Uvařené pak slít, promíchat s trochou másla a tvarohu. Mezitím, co se vaří brambory slít červenou řepu, oloupat, nakrájet na kostičky. Oloupat a nakrájet na kostičky cibuli. Nakrájenou cibuli si vložíme na olivový olej na pánev a po chvilce restování přidáme červenou řepu. Nasypeme na řepu nakrájenou mátu a saturejku a vše jemně promícháme. Necháme restovat asi dvacet minut na mírném ohni.

Read the rest of this entry »

Včera jsme tak trochu doma řešili fair trade obchod a na stránce fair trade jsem si stáhla pdf pro žáky prvního stupně. Prvních deset minut měly děti psát kolektivně na papír, co by si představovaly, aby měla či naopak neměla obsahovat  jejich práce a následně si měly prohlédnout fotku a napsat vše, co se jim nezdá a na co se chtějí zeptat.

foto: Wikiedia commons

To, jaká má a nemá být jejich práce, co jí  má chybět a co ne, to nebudu publikovat, rozhodně se tam však objevuje odraz rozhodnutí rodičů nenechat se zaměstnávat ale žít na sebe.  A k otázkám. Nejdůležitější otázka byla, proč mají ty krávy modré rohy, proč má ta pani voj nahoru, jak to, že přejíždí plečkou i po řádku a přesto ho nevypleje , jestli ta síťka je proti žraní trávy nebo je místo udidla a na dotaz jaký je tam rozdíl mezi životem v naší době tady u nás a živote paní na obrázku – tak to se zamyslely a pravily, že má větší pole, že plečkuje s krávama, když nám stačí jeden kůň a že je to černoška. :-). Netuším zda mělo smysl po tomto entréé vysvětlovat Fair trade. Read the rest of this entry »


VGN
Zbývají tři třílitrovky sušených hub a blíží se houby čerstvé -jasné znamení něco s tím
udělačít !(Nechce se mi ten překlep vůbec opravovat – síla nechtěného .-)) Děti nemají příliš rádi rýži, ale zmrzlina a buchty a krupicová kaše nemohou být stále, zvlášť, když si maminka vymyslela, že by mohla rok vařit každý den jiné jídlo :-) Kupodivu jí dnes i snědly – tedy tu rýži :-). (zmrzlinu taky, ale je jasné, že i zmrzllina se musela trochu umírnit a proto to nebyla žádná smetanová bomba, ale „jen“ kakaový Míša a stala se mi báječná věc, po roztátí zmrzlina, která zbyla nezvodnatěla, nýbrž se z ní stal naprosto pravý a nefalšovaný „termix“. Termizovaný prý znamená tepelně upravený – dnes jsem
houbový guláš
ale poznala, že to tepelně, by mohlo úplně klidně být i dolů -ne nahoru :-). V každém případě – další variace na téma „tvaroh“ – receptem nebudu nikoho zatěžovat, udělám jeden článek jako „náš zmrzlinový speciál :-)))

Suroviny na guláš: olej na smažení cibulky- trochu více než obvykle, 3 větší cibule,2 lžíce másla,  5 stroužků česneku, sladká paprika – alespoň 4 lžíce, mouka celozrnná pšeničná přesátá – 7 lžic, pepř, nové koření, sůl, voda, 3 hrsti sušených hub – většinou poddoubáci.
Nejprve rozpálíme řádně olej, přisypeme na kostičky nakrájenou cibulku a osmažíme do hněda. Spolu s cibulkou smažíme i na kolečka nakrájený česnek. Poté přisypeme papriku, pilně mícháme a do ještě vlhké cibule od oleje vsypeme houby. Chvilku osmahneme a přisypeme4 lžíce mouky a opět mícháme. Po chvíli přidáme dvě lžíce másla a v momentě, kdy se máslo rozpustí, přidáme zbylé tři lžíce mouky a chvíli mícháme. Read the rest of this entry »
veg
Toto jídlo je velmi rychlé a i knedlík je spíše nepravý, rychlý, bez kynutí, jen s práškem do
houbova
pečiva. Máme raději knedlíky kypré, kynuté, ale někdy je časová tíseň, únava a  nápady na jídlo nepřicházejí :-))), takže žádná specialita, jen z nouze ctnost :-))
suroviny: máslo- asi dvě lžíce, mléko 1/2litru, cibule, mouka a máslo na jíšku, sušené houby – asi 3/4 hrnku, smetana – asi 300 ml, voda asi 1l, sůl , ocet,  naložené brusinky, rybíz, nebo alespoň kyselejší marmeláda.
na knedlíky – 2 rohlíky, mouka celozrnná pšeničná přesátá 600g , sůl, vejce, mléko, 1/2 prášku do pečiva.
Na asi dvou lžících másla osmahneme cibulku do zlatova, potom přidáme mléko, vodu, houby, sůl, a povaříme houby. Poté si uděláme v malém kastrůlku jíšku – trochu másla a trochu mouky – mouku smícháme s máslem a zapražíme do hněda. Cca.  3 lžíce másla a 3/4 hrnku mouky celozrnné pšeničné. Přidáme k omáčce. Pečlivě rozmícháme a necháme vařit do zhoustnutí. Potom přidáme ocet – pozor, aby byla omáčka osolená, jinak se mléko srazí. Octa dle chuti – cca. 3 lžíce. Nakonec přidám smetanu a ještě nechám chvilku zavařit.Podáváme s knedlíkem houskovým a zdobíme buď zavařeným rybízem v rosolu, nebo samotnou marmeládu.
Mezitím knedlíky – nakrájený rohlík + všechny suroviny – m léka tolik, aby se těsto nelepilo a zároveň nebylo úplně tuhé – aby šlo vytvarovat do knedlíku. Přilévám postupně. Vytvarujeme dvě šišky a vložím do osolené vroucí vody. Za cca 30 minut zkusím vyndat jeden knedlík a nití ukrojit a zjistit, zda už je uvařený.
veg
Suroviny pro guláš: olej, brambory, cibule, sladká papriky,česnek,  sušené houby, sůl, pepř, majoránka, máslo, mouka celozrnná přesátá pšeničná.
gulas
Tento guláš je poměrně hodně rychlý. Omyjeme brambory a nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme také na kostičky. V hrnci si rozpálíme olej, osmahneme na něm cibulku a zaprášíme dostatečným množstvím papriky, asi dvě polévkové lžíce, přidáme vodu, brambory, houby,osolíme, opepříme a necháme brambory vařit do měkka. pak přidáme jíšku udělanou z másla a mouky. Rozpálime máslo, přidáme do něj mouku – tolik, aby vznikla středněhustá kašička a mícháme do světlehněda. Poté rozkvedláme v guláši. Přidáme utřený stroužek česneku a nakonec majoránku. Ještě chvilku povaříme – dokud nebude dostatečně hustý. Na třílitrový hrnec by mělo být jíšky asi šest lžic.
Scroll Up