Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Předevčírem jsme si vzali jen tak košíky a šli pod chalupu do lesa. Přesně za třicet minut jsme měli oba úplně přeplnéně. Juchali jsme a jásali, čistili, krájeli, sušili, smažili a dusili. Druhý den, stále ještě nadšení, vyarazili jsme do lesa na druhou stranu chalupy a po půl hodině jsme při zavření očí viděli všichni jen houby, houby a houby. Tolik hub jsme pohromadě nikdy v životě neviděli. Nehledali jsme, pouze sbírali. Byly všude a stále ještě jsou. Dnes děti přinesly další dva košíky a už si říkám, chtělo by to zvolnit! Doma se již schyluje k sušení na niti, což nemá nikdo rád, protože je to hrozně pracný.

A taky tu byli rodiče a přivezli sbírku reflexů, co někomu zůstala doma. My krájíme, Hugo sedí na truhle a čte – prohlíží reflexy. A zaujat se do našeho čištění a zpracovávání hub  zeptá, právě majíce stránku Raula: „ Hele, a z Dalajlamy vznikl Zeman?“ Vzali jsem Raula a pečlivě ho prostudovali, protože taková úvaha za prostudování stojí :). Vzhledem k tomu, že Hugo neumí číst, je nutné dívat se pečlivě mezi řádky – mezi kresby. Shrnuto – je to daleko složitější. Nejdříve se musel Ježíš reinkarnovat do Sobotky, aby ze Sobotky, nesoucího si kříž,  mohl být vyčten Dalajlama, který se reinkarnoval do Rittiga, podle Huga Zemana.   Štěpán Mareš ani netuší, k jakým úvahám mohou jeho kresby vést u šestiletých dětí.

Houbový koláč

Ale zpět ke koláči. Je vyroben z listového těsta, vlastního, nebo mraženého, kupovaného. Dále jsou třeba houby – cca 2-3 litry. Dále jsou třeba tři nakrájené zelené papriky, dvě větší cibule, olivový olej, slunečnicový olej, svazeček saturejky, balzamikový ocet, lžíce medu, sůl, červený, černý a zelený pepř, 2 vejce,  100 ml mléka. 

Tyto suroviny vyjdou na koláč, pečený ve veliké dortové formě. Nejprve je nutné vložit do formy pečící papír, který pokapeme olivovým olejem. Na papír pak vložíme těsto. Tento koláč nedělám z čerstvého listového těsta, ale nechávám ho 1-2 dny na kuchyňské lince po vyndání z mrazáku. Těsto tedy není při zpracování zcela průhledné a tažné, ale ve formě je silnější vrstva. Těstem poklademe dno a boky formy, nencháváme již těsto na vršek.  Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičku cibuli, vložíme ji na rozpálený olej do pánve a necháme zrůžovět.

Očistíme si houby, nakrájíme je a přidáme na cibulku, chvíli mícháme, osolíme a přidáme nakrájenou papriku na proužky. Opět chvíli mícháme – ne příliš dlouho, abychom neměli papriku příliš měkkou. Přidáme červený balzamikový ocet – nezbytné a lžíci medu. Vše ještě promícháme.

Těsto potřeme olivovým olejem,

nameleme na něj barevný pepř a poklademe částí saturejky.

Přidáme podušené houby s paprikou

a vše zalijeme rozkvedlanými vejci s mlékem. Nakonec posypeme další saturejkou.

 

Dáme péci na 180 °C a hlídáme, abychom koláč nespálili.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

3 komentáře to “Houbový koláč”

Přidejte komentář

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other