Pissaladiére- to je slovo panečku… jak vzniklo, to nenapíšu, protože tu sedíme na kopci a nezbývá ambice, chuť, morál a ani ideje na cestování a tudíž ani poznávání na vlastní kůži a vyčíst a vygooglovat to a opsat – to je moc laciný. Podle definice typický provensálský cibulový koláč s olivami- častěji z černými, ty ovšem na kopci chybí, musíme dokoupit zásoby, tudíž jen se zelenými – neméně dobrý. Na Provence a její kuchyni nemůžeme bohužel vzpomínat. Bylo nám dvacet a vařili jsme si tam špagety z mořské vody, pak jeli den před závody do Monaka, tam nás nepustili do kasína, mě bylo navíc jen šestnáct a vůbec, ale vůbec nás nenapadlo utratit peníze za něco tak „normálního“, jako je jídlo. Dnes už je situace jiná, klidně pustíme i chlupy dva za kvalitní suroviny, ale zase už nikam nejezdíme. Takže ideální je, přivézt si prostě Provence na kopec !
Cibulový koláč z kopce je záležitost dvoudenní, protože z vlastního celozrnného listového těsta. Lze samozřejmě těsto zakoupit hotové, mražené – pokud možno nějaké fakt dobré, ty levnější, lecitinové sedí na jazyku a koláč a máslová cibule se bude s chutí těsta rozhodně bít. Na listové těsto je tedy třeba na tukánek : 250g másla, 125 g celozrnné mouky pšeničné přesáté ; na vodánek pak 250g mouky celozrnné pšeničné, 2 žloutky, 4 lžíce vody a 4 lžíce octa
Listové těsto uděláme podle tohoto návodu. Doporučuji začít večer, udělat si do ulehnutí alespoň jedno nebo dvě převálení a nechat do rána. Dopoledne pak pokračovat s alespoň 15ti minutovými pauzami v chladu a převálet alespoň 6x. Nečekejte zázrak – listové těsto z celozrnné mouky nebude nikdy tak lístkovat jako z bílé, která má hodně lepku, ale zase samo o sobě prostě chutná.
Jsme tedy ve druhém dni, kdy máme před sebou předposlední válení. Těsto šoupneme hezky zase do chladu a připravíme si ostatní suroviny na nádivku – náplň. Toto množství – jak těsta, tak náplně je na dva plechy 41x31cm – méně nedoporučuji dělat :-))
Je to 10 středních cibulí, 100g másla, cibule, provensálské koření – 2 polévkové lžíce, 250 g oliv,lžíce barveného pepře, olivový olej, 2 lžíce ocet balsamico, 3 lžíce cukru, 5 plátků restovaných mořských řas, sušený tymián a v ideálním případě i čerstvý, to ovšem zase až na podzim.
Náplň připravíme tak, že si nakrájíme cibuli na proužky, stejně tak restovanou mořskou řasu. Vložíme do hrnce máslo – je třeba počítat s tím, že hrnec bude vložen do trouby, tak aby se tam vešel. Necháme máslo na plotně rozpustit a vložíme do něj nakrájenou cibuli a posléze i řasy.
Chvíli mícháme. Když začne cibulka hezky vonět, přidáme cukr a stále mícháme. Osolíme, přidáme pepř a provensálské koření. Občas promícháme a dáváme extra pozor- nesmí se cibule připálit, ani jedna :-)) a neměla by ani moc zhnědnout. Když je už pěkně narůžovělá, velmi jemně, přendáme hrnec do trouby, kterou je třeba vyhřát a udržovat na cca 100-150 st. Neustále hlídat a občas zamíchat. Cibule se tam bude hezky dělat zhruba 20 minut. Než nastane poslední pětiminutovka, přilijeme a rozmícháme v cibuli ocet.
A nastává moment, kdy se vyndá těsto z chladu naposledy. Je na rozdíl od včera krásně tvárné v ruce. Člověk cítí, jak je dokonale propracované a měkké. Není třeba používat mouku – po celou dobu přípravy. Jakmile se těsto začně lepit – šup s ním zase zpátky do chladu. Těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na jeden plech.
Část je potřeba odendat a nechat na vrchní mřížku, ale opravdu jen málo. Těsto tedy rozválíme, vložíme na vymazaný plech. Pomocí dvou ukazováčků hezky vytvarujeme okraj- uděláme tam zářezy jako z kulaté formy, na těsto nasypeme cibulovou nádivku- jen polovinu, druhou na druhý plech, vše pokapeme olivovým olejem – důležité !!, poklademe mřížkou z těsta a do každého kosočtverce vložíme jednu olivu. Celé nakonec posypeme sušenám tymiánem.
Dáme péci do vyhřáté trouby na 200 st. C a hlídáme. Zhruba po čtvrt hodině je hotovo. Ještě ne zcela, je třeba pokapat ještě olivovým olejem.
Ideální je teplý a s vínem- asi. Něco tady sníst ihned po udělání a komplet – to není problém. S vínem už je to problém větší – návštěvy nějak poslední dobou nenosí :-)), dnes tedy víno nahradil čaj- ostatně jako obvykle.
Tak dnes upečeno,úplně famózní. Jen to domácí těsto jsem si netroufla. Ale příšte ho asi zkusím :). Díky,Kláro,další recept,který se u nás zabydlel.
Vtipná nápad s focením skrz olivu, to mě rozesmálo, je to kouzelně originální :-) Jinak cibulový koláč páchám moc ráda a musím říct, že máte naprostou pravdu s tím domácím lístkovým těstem, jakmile si člověk udělá své první lísktové těsto, už to kupované nechce ani vidět!
Listové těsto domácí jsem ještě neměla odvahu zkusit, ale už ji pomalu sbírám :-))
Pěkně nafoceno :-)
Vypadá nádherně, kdysi jsem zkoušela slaný z tvarohu žervé a brokolice a bylo to taky dobrý, tenhle brzy zkusím, je i moc hezký! A fotky přes olivu-super!
krásně napsaný, krásně vyfocený, o tom, že je to skvělé jídlo vůbec nepochybuji, jste šikulka :-)
P.S. ty malinký fotky surovin jsou focený skrz olivu? možná hloupá otázka, ale tak se mi to jeví, je to stylový
Fotí pan domácí, já bych skrz olivu nevyfotila vůbec nic .-))).Je to týmová práce. Děti třeba jedí :-)). Měla jsem takový hezký okamžik. Pan domácí mi nahrál fotky do počítače a já si je prohlížím na velké obrazovce -jedna oliva, druhá oliva,třetí oliva, poslední oliva, čekám jaká bude další fotka a najednou na mě vykoukne kráva, co kouká zkrz okýnko boudy na pastvině :-)). Moc hezký okamžik. díky moc a krásný večer
to mě teda nenapadlo,že skrz olivu lze fotit …
určitě bude výborný …
Mňam!!! Nic víc není třeba dodat…:-) Ufa