Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pissaladiére- to je slovo panečku… jak vzniklo, to nenapíšu, protože tu sedíme na kopci a nezbývá ambice, chuť, morál a ani ideje na cestování a tudíž ani poznávání na vlastní kůži a vyčíst a vygooglovat to a opsat – to je moc laciný. Podle definice typický provensálský cibulový koláč s olivami- častěji z černými, ty ovšem na kopci chybí, musíme dokoupit zásoby, tudíž jen se zelenými – neméně dobrý. Na Provence a její kuchyni nemůžeme bohužel vzpomínat. Bylo nám dvacet a vařili jsme si tam špagety z mořské vody, pak jeli den před závody do Monaka, tam nás nepustili do kasína, mě bylo navíc  jen šestnáct a vůbec, ale vůbec nás nenapadlo utratit peníze za něco tak „normálního“, jako je jídlo. Dnes už je situace jiná, klidně pustíme i chlupy dva za kvalitní suroviny, ale zase už nikam nejezdíme. Takže ideální je, přivézt si prostě Provence na kopec !

Cibulový koláč z kopce je záležitost dvoudenní, protože z vlastního celozrnného listového těsta. Lze samozřejmě těsto zakoupit hotové, mražené – pokud možno nějaké fakt dobré, ty levnější, lecitinové sedí na jazyku a koláč  a  máslová cibule se bude s chutí těsta rozhodně bít. Na listové těsto je tedy třeba na tukánek : 250g másla, 125 g celozrnné mouky pšeničné přesáté ; na vodánek pak 250g mouky celozrnné pšeničné, 2 žloutky, 4 lžíce vody a 4 lžíce octa

Listové těsto uděláme podle tohoto návodu. Doporučuji začít večer, udělat si do ulehnutí alespoň jedno nebo dvě převálení a nechat do rána. Dopoledne pak pokračovat s alespoň 15ti minutovými pauzami v chladu a převálet alespoň 6x. Nečekejte zázrak – listové těsto z celozrnné mouky nebude nikdy tak lístkovat jako z bílé, která má hodně lepku, ale zase samo o sobě prostě chutná.

Jsme tedy ve druhém dni, kdy máme před sebou předposlední válení. Těsto šoupneme hezky zase do chladu a připravíme si ostatní suroviny na nádivku – náplň. Toto množství – jak těsta, tak náplně  je na dva plechy 41x31cm – méně nedoporučuji dělat :-))

Je to 10 středních cibulí, 100g másla, cibule, provensálské koření – 2 polévkové lžíce, 250 g oliv,lžíce barveného pepře, olivový olej, 2 lžíce ocet balsamico, 3 lžíce cukru, 5 plátků restovaných mořských řas, sušený tymián a v ideálním případě i čerstvý, to ovšem zase až na podzim.


Náplň připravíme tak, že si nakrájíme cibuli na proužky, stejně tak restovanou mořskou řasu. Vložíme do hrnce máslo – je třeba počítat s tím, že hrnec bude vložen do trouby, tak aby se tam vešel. Necháme  máslo na plotně rozpustit a vložíme do něj nakrájenou cibuli a posléze i řasy.

Chvíli mícháme. Když začne cibulka hezky vonět, přidáme cukr a stále mícháme. Osolíme, přidáme pepř a provensálské koření. Občas promícháme a dáváme extra pozor- nesmí se cibule připálit, ani jedna :-)) a neměla by ani moc zhnědnout. Když je už pěkně narůžovělá, velmi jemně, přendáme hrnec do trouby, kterou je třeba vyhřát a udržovat na cca 100-150 st. Neustále hlídat a občas zamíchat. Cibule se tam bude hezky dělat zhruba 20 minut. Než nastane   poslední   pětiminutovka, přilijeme a rozmícháme v cibuli ocet.

A nastává moment, kdy se vyndá těsto z chladu naposledy. Je  na rozdíl od včera krásně tvárné v ruce. Člověk cítí, jak je dokonale propracované a měkké. Není třeba používat mouku – po celou dobu přípravy. Jakmile se těsto začně lepit – šup s ním zase zpátky do chladu. Těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na jeden plech.

Část je potřeba odendat a nechat na vrchní mřížku, ale opravdu jen málo. Těsto tedy rozválíme, vložíme na vymazaný plech. Pomocí dvou ukazováčků hezky vytvarujeme okraj- uděláme tam zářezy jako z kulaté formy, na těsto nasypeme cibulovou nádivku- jen polovinu, druhou na druhý plech, vše pokapeme olivovým olejem – důležité !!, poklademe  mřížkou z těsta a do každého kosočtverce vložíme jednu olivu. Celé nakonec posypeme sušenám tymiánem.

Dáme péci do vyhřáté trouby na 200 st. C a hlídáme.  Zhruba po čtvrt hodině je hotovo. Ještě ne zcela, je třeba pokapat ještě olivovým olejem.

Ideální je teplý a s vínem- asi. Něco tady sníst ihned po udělání a komplet – to není problém. S vínem už je to problém větší – návštěvy nějak poslední dobou nenosí :-)), dnes tedy víno nahradil čaj- ostatně jako obvykle.

9 Odpovědi to “Pissaladière-cibulový koláč s olivami”

  • daforo:

    Tak dnes upečeno,úplně famózní. Jen to domácí těsto jsem si netroufla. Ale příšte ho asi zkusím :). Díky,Kláro,další recept,který se u nás zabydlel.

  • Vtipná nápad s focením skrz olivu, to mě rozesmálo, je to kouzelně originální :-) Jinak cibulový koláč páchám moc ráda a musím říct, že máte naprostou pravdu s tím domácím lístkovým těstem, jakmile si člověk udělá své první lísktové těsto, už to kupované nechce ani vidět!

  • Listové těsto domácí jsem ještě neměla odvahu zkusit, ale už ji pomalu sbírám :-))
    Pěkně nafoceno :-)

  • Iveta21:

    Vypadá nádherně, kdysi jsem zkoušela slaný z tvarohu žervé a brokolice a bylo to taky dobrý, tenhle brzy zkusím, je i moc hezký! A fotky přes olivu-super!

  • jari:

    krásně napsaný, krásně vyfocený, o tom, že je to skvělé jídlo vůbec nepochybuji, jste šikulka :-)
    P.S. ty malinký fotky surovin jsou focený skrz olivu? možná hloupá otázka, ale tak se mi to jeví, je to stylový

    • Fotí pan domácí, já bych skrz olivu nevyfotila vůbec nic .-))).Je to týmová práce. Děti třeba jedí :-)). Měla jsem takový hezký okamžik. Pan domácí mi nahrál fotky do počítače a já si je prohlížím na velké obrazovce -jedna oliva, druhá oliva,třetí oliva, poslední oliva, čekám jaká bude další fotka a najednou na mě vykoukne kráva, co kouká zkrz okýnko boudy na pastvině :-)). Moc hezký okamžik. díky moc a krásný večer

  • Veska:

    určitě bude výborný …

  • ufa:

    Mňam!!! Nic víc není třeba dodat…:-) Ufa

Přidejte komentář