Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera jsme tak trochu doma řešili fair trade obchod a na stránce fair trade jsem si stáhla pdf pro žáky prvního stupně. Prvních deset minut měly děti psát kolektivně na papír, co by si představovaly, aby měla či naopak neměla obsahovat  jejich práce a následně si měly prohlédnout fotku a napsat vše, co se jim nezdá a na co se chtějí zeptat.

foto: Wikiedia commons

To, jaká má a nemá být jejich práce, co jí  má chybět a co ne, to nebudu publikovat, rozhodně se tam však objevuje odraz rozhodnutí rodičů nenechat se zaměstnávat ale žít na sebe.  A k otázkám. Nejdůležitější otázka byla, proč mají ty krávy modré rohy, proč má ta pani voj nahoru, jak to, že přejíždí plečkou i po řádku a přesto ho nevypleje , jestli ta síťka je proti žraní trávy nebo je místo udidla a na dotaz jaký je tam rozdíl mezi životem v naší době tady u nás a živote paní na obrázku – tak to se zamyslely a pravily, že má větší pole, že plečkuje s krávama, když nám stačí jeden kůň a že je to černoška. :-). Netuším zda mělo smysl po tomto entréé vysvětlovat Fair trade.

Po maškarním odjel Skuprz a zbylo nám výborné červené víno, které jsme nedopili. A tak jsme si dnes udělali houby na víně s bramborem. Pevně doufám, že se dlouhým vaření alkohol z omáčky vypaří, protože děti dostaly ochutnat, aby se neřeklo, ale právě jim chutnala nejvíc :-)).

Na houby na víně je potřeba 1 velká cibule, tři hrsti sušených hub, 3 dcl červeného vína, 2 lžíce červené papriky, čerstvě mletý pepř, sůl, 3 lžíce hotové jíšky– nebo cca 80g másla a 80g mouky celozrnné pšeničné na jíšku, trochu oleje, voda, 2  polévkové lžíce cukru.

Nejdříve je nutno rozpálit olej v hrnci a do rozpáleného oleje vsypat oloupanou a nakrájenou cibuli na kostičky. Míchat až cibulka hezky zesklovatí-nezhnědne. Pak přidat sušené houby a stále míchat.Když začne cibule hnědnout, posypat paprikou, chvilku míchat a zalít červeným víne. Přiklopit a nechat houby chvíli vařit ve víně. Po chvíli odklopit hrnec a vložit do horkého vína jíšku – buď už hotovou – připravenou na potom :-) , nebo udělanou a to tak, že se rozmíchá na ohni v rendlíku  máslo a do rozpuštěného se vloží mouka a míchá až do jemného růžového nádechu. Jíšku nechámm provařit a přiliji vodu, zhruba půl litru. Nechávám odkryté a občas zamíchám. Nakonec ochutím cukrem. Podávám s vařeným bramborem na plátky.

4 komentáře to “Houby na víně”

  • Veska:

    mňam,houby na víně vypadají dobře a ty kokosky na talíř ještě líp …
    Víš co,jsem na tom stejně jako tvé děti ,prvně mě napadly modré rohy,pak bílá halenka u černošky a nakonec jsem koukala na ten napolovic vypletý řádek a pak jsem přemýšlela nad ojí/ojem,ojí ,vojí …)jestli ji pak nepoužije joko nosič na vodu přes ramena a na každou stranu zavěsí nádobu s vdou…
    Máš zatraceně všímavé děti jak už ti napsala „Madla“

    • VEsko, s tou blůzkou bílou jsi mi připomněla- máme krásnou fotoknížku Krkonoše. Je stará – tedy fotky jsou hodně staré a tam oře pán s koňem, má hodobóžové oblečení a zlaté řetízkové hodinky do kapsy. Zítra, až bude světlo, tak ofotím a dám se. Je to nádhera ! A ty kokosky,dám můj dnešní zákuskový den – už se těším ale dnes už ne:-)))

  • Káro, máte velmi všímavé děti :-) Jinak recept se mi moc líbí a myslím, že není problém ani u dětí, po delším vaření se alkoholzcela odpaří a zůstane po něm jenom vůně a jemná chuťová stopa. Houby vypadají krásně, škoda jen, že u nás doma už máme všechny nasušené spotřebované a z kupovaných žampionů by to nebylo ono. Někdy bych chtěla žít tam u vás na kopci :-)

Přidejte komentář