Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Diskuze u pana Cuketky pod jedním článkem a především Kami a její australský jogurtovač mě opět přivedli k dopsání pár informací o domácím jogurtu. Stěžejní stále zůstává tento článek – jak děláme domácí jogurt, ovšem celou dobu, co jogurt dělám, neustále přemýšliím o jogurtovači. Používám, jak již je zmíněno v článku tento jogurtovač. Tedy používám- spíš nepoužívám, protože má několik negativ – pro mě několik negativ. Jednoznačně je na malé množství. Když dělá jogurt, tak většinou minimálně ze dvou litrů mléka. No a jiná negativa vlastně nejsou :-)), ale vzhledem k tomu, že je na elektřinu- rozhodně na zanedbatelné  množství a jogurty, které dávám pod peřinu jsou udělané naprosto stejně, tak jogurtovač používám víceméně na odchov kuřat, když někdy máme jednodenní :-))

Ovšem právě Kami mě navedla na nápad, použít mou nerezovou, dvouplášťovou termosku, co je na 12 litrů tekutiny.Jedná se o tuto termosku, která se dá sehnat za zhruba 1000,- v této litráži a prodává jí např. na Aukru prodejce Bergland. 

A úplně nejnovější inovace je po radě Bohdany – papiňák, šoupnutý do peřin. 
Ale proč to píšu, to je předevší „design“ jogurtu při použití jaké které  generace kultury. Nafotila jsem v posledních dnech jogurt tří generací. Předpokládám totiž od té doby, co dělám jogurt z kultury od Milcomu, že jogurty, které kupujeme v obchodě jsou z první max. druhé generace kultury a proto je podle mě u  domácího jogurtu ,který je zaočkován z kupovaného  jogurtu a nikoli kultury, vždy tak trochu vabank, jakou generaci člověk získá a podle mě to asi nikdy není  první, ale klidně mě v diskuzi opravte, ráda zjistím jak to je. Pan domácí si myslí něco jiného, myslí si, že naopak, díky naprosto přesné výrobě očkují v mlékárně skutečně až do desáté generace. Nechám na posouzení a zkušenostech každého.

Já osobně, po tomto zjištění jsem začala dělat jogurt tak, že jsem si z originál pytlíčku kultury, který se rozmíchá do mléka – do litru mléka, dělám pouze malých 6-7 skleniček jogurtu, které používá jen jako očkovadlo. Nikdo je nesmí sníst :-)). Očkovadlo znamená, že příště použiji místo originál pytlíku tuto skleničku. Dělá je tedy místo jogurtovače pod peřinou a to znamená, že skleničky po rozmíchání kultury v mléce na 42-45°C. naliji do skleniček, zavřu, dám do pekáče, aby stály na něčem stabilním a položím do postele, přikryji peřinou a dekou a za 6 hodin vyndám – někdy až za sedm. Tentokrát to bylo šest.  Do termosky jsem udělala tak že jsem na dno termosky dala děrovyný pařák vzhůru nohama- děrovaný kastrůlek, na něj položila skleničky s jogurty a nalila do termosky vroucí vodu- až těsně pod okraj skleniček, tedy nedotýkaly se vody. Uzavřela a nechala také šest hodin. Z prvního pytlíčku jsem tedy dělala pouze v termosce , riskla jsem to, nikoli pod peřinou a dopadlo to takto:

a samotný detail jogurtu

V další generaci již nepoužívám tedy originál, ale dávám 2+1/2 lžíce na litr a tak z těchto skleniček 1. generace pak udělám 12 litrů jogurtu generace druhé. Takto to dopadlo, když jsem použila jogurt z první generace na zaočkování-nahoře je jogurt z peřiny a dole z termosky

a z termosky

Byla použitá stejná dávka očkovadla a s jogurty v termosce bylo postupováno stejně jako poprvé. Rozdíl je ale výrazný. Dala jsem do terosky jak velikou zavařovací sklenici o objemu 700 ml tak malou jogurtovou skleničku. Jogurt v obou stejný. Hrudkatý a řídký-nikoli však osllizlý. Kyselost velmi dobrá. Z peřiny byl jogurt vynikající, hladký, stejně kyselý. Možná je důvod ten, že byl jogurt v termosce krátkou dobu – pouze 6 hodin, stejně jako pod peřinou. Pak byly oba 12 hodin v chladu v chodbě přes noc (+4st.) Určitě není směrodatné jedno jogurtování. Na druhou stranu, termoska udělala z originál kultury vynikající jogurt a druhý také nebyl špatný, pokud bych neměla ten postelový, který byl lepší. Navíc si myslím, že to je jedna z možností, jak si pomoci v případě, kdy se tady často někdo ptá na to, jak udělat kvásek a dokázat tam udržet teplotu 30st. U kvásku, který není tak náchylný na to, že se termoska otevře a jednou za 12 hodin se vymění voda za horkou bych to viděla jako ideální řešení pro ty, co nemají kamma :-). Chápu, že si asi málokdo koupí termosku, ale třeba má někdo doma termosku už svou, která by se dala použít, sice třeba v  malém množství.

JOgurtem z druhé generace očkuji už jen v největší nouzi, nebo pokud chci jogurt mixovat na jogurtový nápoj nebo dát vykapat a vylisovat na lučinu.Zaočkovala jsem tedy a dělala už jen v peřině. Toto očkování je důležité pro ty, kteří chtějí vědět, jak se liší generace jogurtů a v tomto případě to není jedno jogurtování, podobný výsledek mám vždy.

65 Odpovědi to “Domácí jogurt II.”

  • Popelka:

    Dámy,
    prosím o radu.
    Včera jsem poprvé dělala domácí jogurt bez jogurtovače. Mám k dispozici mléko krabicové i čerstvé domácí, ale dala jsem přednost krabicovému – abych nemusela zahřívat až na 85°C (tlačil mě čas).Podle receptů na netu jsem ohřála litr mléka na 42°C, zchladila na 40°C, trochu mléka odebrala do hrníčku, kde jsem přidala 150 g jogurtu Hollandie, pořádně rozmíchala, aby nebyly hrudky a pak tuto kašičku vlila do hrnce ke zbylému mléku. Ještě jednou promíchala. Nalila do sterilizovaných skleniček a dala na 6 hodin do peřin.
    Po 6 hodinách jsem vyzkoušela test hustoty – lžička stála uprostřed jogurtu, nespadla na okraj. Po překlopení jogurtu dnem vzhůru jogurt taky držel, nevylil se. Dnes ráno jsem si jej dala na snídani a jsem dost zklamaná. Má táhlou strukturu a po přelití do misky je řídký. Co jsem udělala špatně?

  • Lenka:

    Stačí si přečíst složení jogurtu od Madety a do mléka ovlaženého, ne teplého dát na 1 l jeden čtvrtlitrový hrnek sušeného rozpustného mléka / k dostání všade / a jeden jogurt této značky. Pak dám do jogurtovače, asi na 1 hodinu a druhý den asi na další 2 hodiny, ne více, protože jogurtovače přetápí a ničí kultury. Dobrou chuť ! Jo a jogurt používám stále dokola, žádný nový !!!!

  • Jarda:

    Tak já to dělám úplně jednoduše. Večer do 10l kýble mléka (vzhledem k tomu, že nemám přístup k domácímu, kupuju čerstvé mléko po kýblích v Makru) rozmíchám jednu velkou hollandii, pak to rozleju a zavřu do skleniček a naskládám do kempingový lednice (vypnutý :), stačí jakákoli odizolovaná nádoba. Zaleju horkou vodou (přímo z bojleru, takže kolem 60ti stupňů), zavřu lednici, a ráno vyndám hotový jogurt. Takže s tím mám tak 10 minut práce, nejhorší je důkladně vymejt skleničky:):)

  • emma217:

    Dobrý den, moc děkuji za úžasné stránky. Jsem doma na mateřské a začínáme pomalu s příkrmy a tak mě napadlo co zkusit miminku dělat domácí jogurt až bude papat a tak jsem hledala až jsem našla vaše úžasné stránky a zamilovala se do nich a objevila tajemství mléka a chtít zkusit mnohem více.Nakoupila jsem si kultury lambdu a bulgaricus a začala od toho nejlehčího – jogurtu:-) Jogurty doma nejíme až tak ve velkém tak jsem si pořídila i jogurtovač pro své pohodlí a abych nemusela řešit časy a teplotu atd… Včera jsem si udělala podle návodu Inky a vašeho, mléko mám ze zdejšího JZD mají super zařízení je ihned vychlazené takže bych řekla dobré mléko, krásně voní. Zahřála jsem jej na 95C na 10min pak zchladil cca na těch 48C a dala kulktury (bulgaricius) nechala 9hodin v jogurtovači. JOgurt je chutově dobrý,více nakyslí (ale to je tou delší dobou), akorát co mám jiné než Vy na obrázcích je vzhled je hustý,ale hrudkový vypadá jak váš jogurt po více naočkování. Nemám jej krásně hladký jak na první fotce po očkování kulturou. Tak přemýšlím kde jsem udělala chybu,zkoušela jsem přečíst znovu vaše články o jogurtu i od Inky ale nějak jsem se nedopídila na tento problém, chuť a hustota se mi líbí jen nevím proč jej nemám krásně hladký ale hrudkovaný. Budu moc ráda za radu.
    Příště až se mi povedou jogurty chci zkusit další level tvaroh:-)

    • Emmo, zkuste nižší teplotu. Nikoli záhřevu mléka, to je ok, ale pak očkování. Zkuste zaočkovat při 42°C a pak dejte do jogurtovače. Tím byste měla hrudkovitost odstranit.

      • Jogurtovače likvidují vše zdravé v jogurtu, pokud ho maximálně po 2 hodinách nevypnete a jogurty musíte dělat asi tak na třikrát za den, jinak se uvaří. Jinak je to dobré.I bez peřin. Hlavně přidat do jogurtu sušené mléko !Je pak úžasně hustý.Viz celý můj recept pod mým jménem.

  • Kristy:

    Dovolila bych si přispět do této diskuse svou zkušeností. Já své postupy výroby jogurtu, ale i domácího sýru čerpala z vegetariánské kuchařky Hare Kršna. K tomuto náboženskému hnutí nepatřím, nicméně podle této kuchařky občas vařím. Jelikož při výrobě jogurtu neměřím teplotu, řídím se doporučením kuchařky. Postup je takový, neboli já to dělám takto:
    vezmu nerezový hrnec se silným dnem naliju mléko které kupuji u místního sedláka, přivedu k varu, pak schladím ve studené vodní lázni. Když je mléko schlazeno tak akorát poznáme tak, že ponoříme malíček do mléka a pokud ho tam udržíme tak dlouho, než řekneme mantru Hare Kršna, Hare Kršna, Kršna Kršna Hare Hare. Pak odeberu do hrnečku několik polévkových lžic teplého mléka a rozmíchám v nich zase několik lžic bílého jogurtu. Osvědčila se mi Hollandia (nejraději BIO). Rozmíchám a naleji do hrnce, kde opět rozmíchám.
    Mám kachlový sporák se dvěma troubami. Jogurt pak dám na noc do horní trouby a do rána je hotový. Je ovšem nutné vychytat, kdy troubu zavírat, nebo nechat otevřenou, to podle toho, jak moc se topí. Je-li trouba moc vytopená, jogurt se neudělá, protože kultura v přílišném teple zahyne. Příliš studenou jsem ji ještě nikdy neměla. Jogurt takto dělám pravidelně již rok, cca 2x týdně. Z hrnce si pak každý odebere, kolik potřebuje. V naší rodině ten jeden hrnec o objemu cca 2l vydrží nanejvýš 3 dny. Pokud tento jogurt zbyde (což se mi většinou nepodaří zajistit) lze ho úspěšně použít i na výrobu další várky.
    Dle Hare Kršna kuchařky leta vyrábím i čerstvý sýr, jehož variantou je i sýr zrající ve slaném nálevu a skladovaný v oleji. Takže kdo vlastníte kachláky, využijte jejich potenciál. Vyplatí se to. Když si je „osedláte“, jde na nich dělat všechno a nepotřebujete žádné jiné spotřebiče, které zabírají místo v kuchyni a žerou proud.

  • Barča:

    Dobrý, chtěla jsem se zeptat… v dávných dobách na vesnici lidé nemohli použít jogurtovače jako dneska, nevíte náhodou co přesně používali, aby vznikl tento vynikající produkt?

    • Barčo, hele, možná zkuste přečíst ten článek nad komentáři :)

    • Tak děvčata ! Jogurt, a ne divadýlko : Koupím bílou Madetu jogurt, ne jiný ani ovocný, má pachuť ovoce i když se sebere svrchu,jeden litr mléka , jakékoliv, zahřeji ho v hrnci do 40 stupňů celsia, může být i méně a pozor! Koupím sušené mléko snadno rozpustné a do hrnce vlažného mléka el. šlehačem zašlehám 2 dcl hrnek sušeného mléka a jogurt. Nechám v jogurtovači 2 hodiny, asi 3 x za den. Ne déle, jogurtovače přetápí a likvidují vše zdravé v jogurtu. A to ještě na dno jogurtovače dávám síťku, aby sklenice nestály na vřelém. Osvědčily se mi sklenice od jogurtů, které přiklopím plastovou mísou, protože jsou vyšší než ty jogurtové.Již večer je jogurt hotový. Nechám ho v ledničce třeba i 14 dnů a nemá chybu. Žádné cezení, je to vyzkoušené. A čím více suš. mléka, tím hustší. Mám s jogurty velké úspěchy, ráda se podělím o recept !!!!!

  • dolomiti:

    Já tomu moc nerozumím, ale proč nepoužít termobox? :-O

    • miro:

      Pouzit. Moj ma rozmery 60x40x30cm, objem 44 litrov (Basta-Box-XL). Dal som donho vyhrevny kabel (asi 10 watoveho vykonu) z teraristickeho obchodu, pripojil som ho do elektriny cez termostat, tiez z teraristickeho obchodu. Da sa to vylepsit (kvoli rovnomernejsiemu rozlozeniu teploty) este vlozenim maleho ventilatora, napr. z pocitaca, na internete su 12 voltove aj 230 V, stoji to par korun. Teplota sa drzi v rozmedzi +-0,5 stupna C okolo nastavenej teploty. Mlieko mam z automatu, zahrejem ho na 95 C (obycajnym vpichovym teplomerom meriam), kulturu vazim na mikrovahach, teplotu pri zreni mam vzdy rovnaku, vysledky su tiez vzdy rovnake.

  • janka:

    tak jen tady přidám své zkušenosti s jogurtem a to z kozího mlíka..tak očkuji Holandií, mlíko má teplotu asi 46 stupňů, dávám desetinu objemu mlíka, rozmixuji ponorným šlehačem a dám to do vrstvy dek, sklinky s jogurtem naskládám mezi dvě nerezové flašky s horkou vodou a nechám asi 8-10 hodin, pak dám do lednice..jogurt je skvělý, taky jsem nedávno řešila tu slizovou konzistenci a zjistila jsem , že holandii jsem měla již prošlou, tak jsem koupila nový jogurt a zase to bylo dobré…

  • brejny:

    Děkuju všem! jogurt na druhý pokus stoprocentně výborný! hustý! prostě dokonalá konzistence, chuť. Bomba! a jdu objednat tu kulturu na 250 l mléka! Zvlášť po dnešních zprávách o náhražkách v jogurtech a info, že většina z nich viděla mléko jen z dálky :-( což je hodně smutné!! Ještě jsem se chtěla zeptat – chtěla bych nějakou konev nebo bandasku na mléko tak na 10 – 15 l mléka – nevíte, kde objednat? jsou dnes nějaké vychytávky? mléko do něj chceme jen nakupovat – vlastní krávy nemáme. Děkuji předem za info a ještě jednou díky! Jitka

    • Zdravím, tak to je bezva, že se zadařilo. Co se týká bandasky. Tak pokud chcete jakoukoli malou, sháněli jsme dlouho, i známí, co k nám jezdí pro mléko, ale nenašli žádnou a ni ty co máme doma to nesplňují, aby těsnila Takže nakonec to známí řeší skleněnou třílitrovkou, na kterou se prodává nasazovací plastové víčko. To je velmi dobrá varianta. Lze uháčkovat tašku na nošení :-))) a je to skleněná bandaska s širokým hrdlem.
      Pokud byste ale chtěla velkou bandasku, vřele doporučuji pana Hrubého, který dělá vše pro dojící zařízení a má masivní nerezové bandasky na dojení od cca 6ti litrů až do 25 litrů. Zároveň i s víkem- buď nerez nebo gumové. Zde je na něj kontakt http://www.aaadodavatel.cz/dodavatele/15-zemedelstvi-lesnictvi-a-ekologie/927-dojici-stroje-a-zarizeni/15409-vladimir-hruby-hruby-a-spol.html?PHPSESSID=2e7c48c6a743f541f5ba2556b916c389

    • majo51:

      momentálne ma napadla jedna vec,nebolo by dobré dať pod tú perinu aj s tými jogurtami aj elektrickú podušku? Neviem síce na koľko stupňov sa zohrieva ale na ten 1.stupeň to nemôže byť také horúce aby sa tomu niečo stalo.

  • brejny:

    Dobrý den Kláro, měla bych také dotaz – možná jsem pochopila špatně. Jezdím pro mléko přímo do kravína a chtěla jsem vyzkoušet domácí jogurt z peřin. Koupila jsem jogurtovou kulturu na 1 l mléka – přeci jen – chci to prozatím vyzkoušet a taky vím, že výsledek nemusí být pokaždé stejný. Z mléka jsem nesebrala smetanu. Nalila do kastrůlku, nasypala kulturu a zahřála na 47 stupňů. Ihned naplnila do skleniček a hned šup s tím k radiátoru do polštářů z peří. Skleničky stály navíc v pekáčku na utěrce. Je fak, že se netopilo celý den, ale teplo se drželo. Po asi 9 hodinách jsem je šoupla do ledničky a nechala je tam 14 hodin – výsledek – jogurtové mléko. Kde jsem udělala chybu? Nebo, když to použiju jako očkovadlo na další várku – bude hustší? Kyselost jinak dobrá. Možná jsem měla poslechnout výrobce jogurtové kultury Milcom a přidat sušené mléko, ale to se mi vyloženě příčí…

    • hanaka:

      Tak sice nejsem Klára, ale třeba než se k tom dostane, zkusím odpovědět. Píšete, že mléko dáte do kastrůlku, přidáte kulturu a pak zahřejete na 47st. Nevím, nemám kulturu z Milcomu, ale i při zaočkování jogurtem je třeba nejdřív tam mít tu teplotu a pak teprve dát kulturu. Takže kastrolek, zahřát, dát kulturu a pak skleničky. Tak to vidím já :-)

    • Určitě souhlasím s Hankou. Dávám nejdříve mléko, pak při 45-47°C kulturu a šup do peřin. Sušený mlíko jsem nikdy nedávala a jogurt je buď hustý nebo řídký bez závislosti na sušeném mléce. A právě to, co se stalo vám je jedna z věcí, proč si kupuju raděj tu kulturu za 250 Kč na 250litrů, než tu milcomáckou. Chuťově mi jogurt z Milcomu chutná nejvíc, ale kulturu mám vyzkoušenou jako hrozně nejistou. Vyšlo a nevyšlo mi to z ní tak 50 na 50. Netvrdím, že to není mnou, ale je to hodně velký risk. Stačí malinká chyba a 30 korun plus mlíko v čudu :). Teplotou to nebude, možná fakt hodně udělá to rozpuštění kultury už v chladném mléce. Zkuste to příště rovnou do teplého. I tak je to hodně cenný komentář, myslím, že je to největší nešvat u jogurtů, že jsou řídké a každý komentář, který osvětluje jeden z důvodů je bezva. Krásný den a ať se daří!

      • hanaka:

        Já si myslím, že kultura v chladném mléce asi i chcípne nebo se hodně oslabí, proto to pak nezhoustne. Jinak ještě ke kulturám, je to zajímavé, všichni nadávají na očkování jogurtem, ano, i já logicky po té, co jsem si přečetla všude možně věřím tomu, že vlastně nevím, kolik kultury dávám. ALE – zatím jsem vždy očkovala Holandií a s hustotou problém teda nemám. Je fakt, že vždy dělám z plnotučného mléka, ale ve výsledku se dá jogurt krájet. Jediný problém jsem měla ze začátku s oddělováním syrovátky, to ale upravila teplota. Ideál je držet tak 44st., přijde mi čím dýl nechám, tím jemnější jogurt je. I kyselostí vždy stejný. Teď se ale odhodlávám koupit jog. kulturu, jen váhám, jestli z ekokozy nebo dobrysyr, tak jsem zvědavá, jestli mi to půjde.

        • dolomiti:

          Ekokoza ;-)

        • vlasta1234:

          Musím jenom souhlasit,jogurt z domácího mléka očkovaný Holandií a zahřívaný 6 hod. pod peřinami
          ve společnosti 2 velkých PETek s vodou teplou stejně jako budoucí jogurt je vynikající.Při nákladech 10,- kč za l mléka a asi 2,- kč za dávku jogurtu je vyýsledná cena 12,- kč za 1l jogurtu pro mne dostatečně uspokojivá.

  • s radostí sem píši. Můj první výborný jogurt je na světě! Dokonce i tady bez krávy a bez kultury se mi povedl. Udělala jsem ho tedy z koupeného čerstvého mléka (bohužel v marketu, krávy tu nemůžu najít) a koupeného bílého malého švýcárka. Nevím zda jej nazvat jogurtem. Je malinký hustý něco mezi tvarohem cottage a bílým jogurtem s obsahem 9,2 procent tuku. A povedlo se zaočkovat. Zrál mi na Aze. Lepší je zdá se až třetí den. včera byl ještě moc hutný. Zkrátka Díky na kopec!!!

  • Janina M:

    Děkuji za rady. Koupila jsem si jogurtovou kulturu a konečně jsem začala vyrábět normální jogurty. Když jsem mléko z mlékomatu očkovala koupeným jogurtem, většinou jsem vyrobila prapodivný bílý sliz, který se táhnul ze skleničky za lžičkou. Myslela jsem, že je to mou osobní nešikovností.
    Tenhle druhý způsob ale opravdu funguje.

    • díky Jano, tak to jsme hrozně ráda. Já měla stejný problém, nikdo doma krom mě ten slizový nechtěl a od doby, co dělám z kultury je to paráda. Tak hodně štěstí v dalšíh pokusech :-))

    • Davy 59:

      Zdravím Janinu M i všechny co si tu radí, povzbuzují a dělí o své úspěchy i neúspechy.
      Já jsem teprve v začátcích a očkuji čerstvé mléko Pilos buď Olmou BIO natural, nebo Choceňským asi tak 2 pol. lžíce na litr a vyrobený jogurt je sice trochu řidší, (všichni mo ho pochválili) ale nebyl tekoucí a slizovat se mi nikdy neprojevila, tedy jednou trošku (ale žádná švihadla jak jsem někde četl), při pokusu vyrobit jogurt z mléka UHT s dlouhou trvanlivostí, ale i ten byl k jídlu. Teď jsem si objednal kultury od KUTILOV, http://www.kutilov.cz/vyroba-tvarohu–jogurtu-a-syru/ tak jsem zvědavý jak uspěji. Má s nimo někdo zkušenost nebo jsem to přehlédl ?? Hezký den Davy

  • Lota:

    Kláro prosím prosím pomoc! :) Dnes jsem dělala jogurt z kozího mléka. Nemaje kulturu z Milkomu, očkovala jsem bio kravským jogurtem (asi to byla chyba). Po snad 9 hodinách jogurt pořád řidký, asi jako jogurtový nápoj nebo kefír. Mám toho 5 litrů a nevím co s tím (původně jsem chtěla dělat labneh). Vypít takové množství nezvládnu. Dalo by se z toho ještě něco udělat? Třeba zkusit ohřát, zasířit? Vznikl by z toho ještě nějaký sýr? Dáky moc předem za radu.

    • Loto, přemýšlím o tom od rána :-) Nemaje kozy, volala jsem známé nedaleko, co je má. Ta mi říkala, že jogurt dělala jen jednou, měla špatný postup, jogurt byl hrozně kyselý a řídký, tak to vylila slepicím :-))))
      Takže takovou radu asi necheš.:-). No, takže já znám jogurty kozí, co vídám v obchodě, že jsou vždy řidší, než kravský, ale asi ne o tolik. Nejsem si jistá, jestli kultura z Milcomu bude jiná než z kravského mléka, podle mě to bude totéž, takže snad napíše někdo, kdo má zkušenosti s tím, jak to dělat, aby to řídký nebylo tolik.

      K tomu, co s tím. Něco bych si nechala v lednici, Hela říkala, že jí vydrží v chodbě +2 st. C kozí mléko asi týden. Tvaroh už asi ne, ale možná bych zkusila třeba zatím na litru, jestli to klapne, ohřát na nějakých 28st. zasýřit a po rozkrájení na jemné kousky – vysrážené, dát do plachetky a měla by z toho být taková kozí lučina. Ale nevím, jak se to bude chovat po procesu jogurtování. Hlavně, jestli nebylo pasterované, protože nad 65st. se mléko už nezasýří. Budu přemýšlet dál :-) —taky kefírová a jogurtová buchta

      • Ovecka:

        Jestli můžu – z kozího mléka jsem párkrát jogurt taky dělala a výsledek byl podobný – řídký a kyselý. Když jsem se na to ptala kamarádů kozařů, bylo mi vysvětleno, že nesmím překročit teplotu 42 stupně – což při mé termoskové metodě nezvládám. Je pravda, že kozí mléko má nižší obsah bílkoviny než kravské. Určitě Ti Loto už víc neztuhne, ale já bych z toho ten labneh zkusila – vykape Ti víc syrovátky, ale jinak nevím, proč by to nešlo.
        Mně už se teď podruhé stalo u labnehu, že zůstal řidší, ačkoliv jsem ho nechávala vykapat dva a půl dne (déle jsem si netroufla, přece jen už je dost teplo), obracela ho a poplácávala ;o)). Prostě mi nejde tvarovat, je z něj takový mazlavý krém.

        • Lota:

          Děkuji moc oběma. „Jogurt“, co mi vznikl je chuťově dobrý, není kyselý, takže vypít půjde, jen ho mám fakt moc. Zkoušela jsem hned včera dát ho do plátýnka, ale během minuty protekl celý pryč, takže labneh fakt nepůjde :))
          Mlíko je jenom termizované na 60° 30min, takže zkusím na radu Kláry zasířit, třeba z toho něco vyleze.
          Kozí čerství sýr se mi povedl super, tak ještě vychytat ten jogurt. Chuťově ten můj fakt není vůbec špatný, lepší než co jsem jednou kupovala v obchodě od St. Pierre, ale ta konzistence je prapodivná, řidká a taková slizovitá. Dělala jsem podle Klářina „postelového“ postupu. Napřed termizovat na těch 60°, schladit na 48°, naočkovat, zabalit a do peřin. Takže možná příště očkovat při nižší teplotě, jak píše Ovečka, na těch 42°.
          Napíšu pak, jestli mi z toho něco vylezlo :)
          Zatím moc děkuji.

          • konzistence řídká a slizovitá…jednoznačně kopu za to, že to je kvůli očkování jogurtem a ne kulturou- nebo u mě toto tak je. Jo a taky schovejte syrovátku a zkuste pravý mysost— doporučuji :-))

            • Ovecka:

              A to se dá dělat i z jogurtové syrovátky?

            • Lota:

              Asi ano, musím si tu kulturu objednat a příště zkusit z ní. Pro jistotu z menšího množství…
              Jinak mysost miluju, už jsem z vás tady loudila informace dříve :) Jen mám teď té syrovátky dost málo a vzhledem k tomu, že je ten postup dost zdlouhavý, nevím, jestli to má cenu dělat z mála – mám asi už jen 2l. Možná ještě přibude teď z toho „jogurtu“. Jinak prvně mám kozí domácí syrovátku a chuťově je teda fantastická. Znám jenom z farmy Dora, která se dá koupit, ti ji prodávají smíchanou s jablečným moštem. Mají to chuťově nic moc, dá se to pít, ale člověk si nepochutná. Tak jsem to taky tak zkusila s tou mojí, zhruba 1 třetina džus, 2 třetiny syrovátka a je to úžasné!! Mlíko samotné nepiju, ale po tomhle se můžu utlouct. A někdo to lije prasatům… :)

              • jasně, jděte do toho, je to zdlouhavé z těch dvaceti litrů- takže z 20 jsou toho dvě kila, ze dvou budete mít 200g, ale chtělo by to tam přilít alespoň 100ml čerstvého mléka, raděj 200. To bude vyvařený natotata :-))

              • Lota:

                Tak jen tak pro zajímavost, „jogurt“ již zasýřit nešel. Naprosto bez reakce. Takže budu vyrábět asi jogurtové drinky :)

                • Loto, jestli není jogurtový drink po všech těch sýřeních :-))ještě úplně v čudu, možná by stálo za to udělat takový ten sýr, co se dělá nikoli syřidlem, ale pomocí citronové šťávy. Zahřát trochu mléko a přidat citronovou šťávu. Dává se zhruba lžíce na dva litry. Udělá se z toho takový velmi jemný tvaroh. Pak se dá to plátýnka a nechá vykapat.

                  • Lota:

                    Testovala jsem jen na litru, napřed sýřidlo, teď ještě citrón :) a furt nic. Naopak to ještě zřídlo… Zatím jsem udělala dvě pomazánky, banánový shake, zítra se pustím do cheesecaku, nějak to holt upotřebím. A příště znovu a snad lépe :)

  • Ovecka:

    Jenom tento víkend jsem dělala jogurt ze šesti litrů mléka…. Čtyři litry se snědly jenom tak a s musli, ze dvou litrů se dělá sýr (labneh). Překvapila mě složitost hlídání generace kultur, očkuju jogurt řeckým jogurtem a naposled jsem ho kupovala někdy kolem vánoc, kdy mi nějaká kyselina zbodla i jogurt na očkování, tak když jsem se při naší frekvenci výroby zamyslela nad generací …. tak mě to zase přešlo, prostě moc moc. Neosvědčilo se mi očkovat ani hollandií (jogurt byl kyselý a zrnitý) ani Maxem (řídký). Krávu nemaje používám Olmu bio. Jogurt mi zraje v autoledničce, což je plastová bedna izolovaná vevnitř asi polystyrénem, když už to bylo na půdě jako pozůstatek dávných dovolených…. Napustím do ní vodu přibližně 50 stupňů teplou, do ní vložím kastrol nebo sklenice se zaočkovaným mlékem a asi za čtyři hodiny je hotovo.

    • .-), ono to asi vůbec není složité, prostě používat tu co nejpůvodnější kulturu, protože v domácích podmínkách je to prostě tutovka :-))

  • MonikaBez:

    Krásný den,já mám jen poznámku k průmyslové výrobě jogurtů. Mám sice mlékárenskou průmyslovku, ale moje mlékářská kariéra byla bohužel dost krátká( nepřetržitý provoz mi nějak nešel sloučit s rodinou). To je ale mimo, zkrátka- každou výrobu jsme očkovali novou dávkou kultury. Ale je to zkušenost jen z jedné mlékárny.

    • díky moc, že jste reagovala. To mě hodně zajímá. Znamená to tedy, že pokud bych koupila jogurt z vaší mlékárny,kde jste dělala, tak bych vlastně vždy dělala domácí jogurt jako dělám já- první generace je ten jogurt a druhá je už můj? a ještě mě k tomu zajímá, zda jste přidávali nějaké škroby, případně želatinu nebo sušené mléko a zda jste přidávali smetanu. Nemusíte jmenovat mlékárnu :-)). Zajímá mě to fakt po čistě technologické stránce. Díky vám moc

      • MonikaBez:

        S generací jogurtu je to tak. Do každého druhu jogurtu se přidávalo něco jiného. Vitamíny, želatina, škrob do zakysané smetany a pak různé další lahůdky, které už si ani nepamatuju, jak se jmenovaly. Jeden přídavek smrděl tak, že jedné kolegyni bylo vždycky zle( takže teď už ani mlékárnu napsat nemůžu :-) ).Ale je jeden, který je bez přídavků,tedy kromě sušeného mléka. Do tanku se napustilo odstředěné mléko a smetana( poměr podle požadované tučnosti), přidaly se sypké přísady( sušené mléko+ případné další příměsy). Pak se směs pasterovala, zaočkovala kulturou a nechala zrát.

        • Díky Moniko. Předpokládala jsem tak nějak, že budou dělat jen z první, max. druhé várky, ale proč tedy jogurt dělaný doma a očkovaný kupovaným jogurtem nedosahuje kvality druhé generace dělané doma? To, že může být důvod to, co jste potvrdila, totiž přidávání různých cizích věcí, to je jasné, ale je možné, že se taky očkuje v mlékárně mnohem méně koncetrovanou kulturou? Myslím tím, že já mám ten jeden pytlíček -není tam gramáž, třeba 1 gram – na litr mléka. Je možné , že v mlékárně je tento poměr třeba 1g na xxx ale více než 1 l mléka? a proto nejdou často udělat domácí jogurty tak dobře jako z kultury ani z jogurtů, ve kterých není nic navíc? Tedy lépeřečeno jdou udělat jogurty, ale nedosahují kvality jogurtu z kultury. Díky

          • MonikaBez:

            Předchozí ,,příspěvek“ jsem poslala omylem, nějak nás zlobí klávesnice a sjela mi ruka. Ale pravdu samozřejmě máte. Kultury se dávalo málo na velké množství mléka a želatina pomohla ke ztuhnutí.Přesná množství už si nepamatuju, ale zhruba na obyč jogurt se dávala 1 krab. kultury + ty další cizí věci( tenhle váš termín se mi líbí) a na stejné množství mléka jogurtu, no troufnu si- přírodnějšího, se dávalo kultury třeba 4* tolik a nic dalšího a konzistence byla v závěru stejná. Očkování kulturou je určitě lepší než jakýmkoli jogurtem.A manžel už mě žene od pc, tak dobrou noc

            • filap:

              Hm…tohle trochu napovědělo, jak může litr smetanového jogurtu stát málo více než 30,-kč, když tolik stojí jen samotná kultura :(
              Co bio jogurt? Tam by nějaké zahušťovadla a jiné cizí věci být nemusely, ne?

              • filap:

                A jo…ono kutura na 80-100 litrů mléka stojí jenom o 15,- kč víc…Vzhledem na to, že kravku nevlastním a nikde poblíž žádná farma ani mlékomat… těch 100 litrů bych měla na rok.

              • Já se absolutně neorientuju v kupovaných jogurtech, tudíž se omlouvám za případnou nevědomost nebo že budu vedle, snad doplní časem z vlastní zkušeosti Monika, ale já neznám moc bio-jogurty z jakýchkoli větších mlékáren. Mám pocit, že to je víceméně otázka malých mlékárniček, nebo prodeje ze dvora. A tam asi je to nejen technologicky zbytečně náročný- nějaké cizí věci :-)), ale hlavně třeba co máme my za povinnost, jako eko- zemědělci, zásada je ta, že by mělo dojít k naprostému koloběhu. Pokud to není koloběh vlastní, tak to může být koupené, ale opět s certifikátem a silně pochybuji, že ty cizí věci mají někde bio sekci. Vidím to maximálně na to, že by si zemědělec zabil vlastní prase a použil vepřovou bioželatinu :-)). Takže myslim, že na biojogurt se lze alespoň v teoretické rovině spolehnout :-)

                • Lota:

                  Nejlepší (pro mě) biojogurty dělá Mlékárna ve Valašském Meziříčí. Ta je poměrně velká, dělá i konvenční výrobky. Jejich bílý jogurt je jeden z mála, který mi chutná samotný, je lehce sladší než ostatní. Složení: bio mléko, sušená syrovátka, jogurtové kultury. Slazené jogurty obsahují opravdu kusy ovoce, slazené jsou třtinovým cukrem. Prodávají se buď pod názvem „Bio jogurt“ s vlastním obalem (takový do zelena), nebo je mají v sortimentu Naše Bio v Billa řetězci. Lze je tedy koupit skoro všude, což je skvělé. Ještě nedávno Billa dovážela vše z Německa, postupně ale pod značkou Naše Bio zavádí české výrobky (např. Hoštětínský mošt, sušenky z pekárny Zemanka – obojí úžasné).
                  Jako druhý nejlepší bílý jogurt beru Choceňský, složení: smetana, jogurtové kultury. Je hodně tučný, výborný na dresinky, do salátů atd.
                  Ani v jednom jogurtu těchto značek není nic „fuj“ navíc.

  • HaF:

    Když byly děti malé, jogurt jsem dělala pravidelně. Pak bohužel bílý jogurt upadl v nemilost a nastoupily Lipánky, kostíci a pod. Teď jde syn do puberty a začíná se pídit opět po bílém jogurtu. Takže místo tahání půlkilových kyblíků s jogurtem se jdu vrátit k domácí výrobě. Dík za nakopnutí!!!

  • Tak já dělám jogurtík úplně stupidně, v hrnci zahřeju čerstvé mléko (ne trvanlivé) na teplotu, kdy se do něj ještě dá vložit prst (holt nemám vhodný teploměr :-)) a pak v tom litru mlíka rozmíchám 200 gramů kupovaného bílého jogurtu (osvědčila se mi nejvíc Hollandia). Někdy mírně soaldím lžičkou cukru, rozmíchám, naleuju do skleniček a dám na dva dny pod topení a pak přemísítm do lednice. jogurt je sice trošku řidší než kupovaný, ale moc dobrý a hlavně mládě se ho může ujíst :-)

    • Myslím, že to není stupidní. Já dělala jogurt také jen z kupovaného, ale dávala do peřin. Ale na rozdíl od kultury jsem ho jedla jen já. Teda i ostatní, dokud jsem chodila a říkala, že je to vynikající :-))), ale pak jsem zjistila, že zůstávají na stole. Mě nevadí, mám ráda i z jogurtu. Já do jogurtu nepřidávám smetanu, dělám z ní máslo, tak si jí šetřím, ale se smetanou to někdy zase zkusím a to je teprve paráda :-)). Rozdíl mezi těmi kupovanými a z kultury je ten, že jakmile se s něčím promíchá, ten z kultury zůstane kompaktní. Ten z kupovaného se rozdělí na stovku takových jogurtových kuliček oddělených syroátkou. Mě to nevadí,ale ostatní to pak už raději mixované na jídlopití.

  • Kdysi jsme jogurtovač měli. Bylo to docela prima, leč pro devět dětí dělat jogurty.. to bylo lepší udělat pudink. Hm škoda, že už je pryč. Teď bych si dala, ale momentálně nemám přístup k domácímu mléku.. Z kupovaného to asi nepůjde, že?

    • Byla z devíti dětí, nebo se starala o devět dětí? ty bláho, já chci taky hodně dětí :-))). Souhlasím, proto to dáváme do velkých lahví a od naší krávy, nebo rovnou v pětilitrové bandasce:-)). u nás padnouj k snídani tři 3-4 litry jogurtu :-))

      • jsem z devíti dětí (nejmladší 6, nejstarší 30) :-) je to prima, ta dřina stojí za to :-) to asi mluvím za maminku, ale já to teď vnímám, že převládají pozitiva. tak uvidím co já.. zatím zkusím ten jogurt pro nás dva:-)

        • tak já nemeškám a jdu hned poreferovat panu domácímu.:-)) Ten měl okamžitě jasno,/vzhledem k tomu, že už čtyři děti mu všechno snědí:-)) že to bylo hlídání devíti dětí..-)) Kláro, to v té soutěži s provence nature taky asi všichni držely dost palce na třetí místo a kila bonbónů jako u nás :-))) Nevyšlo jim to:-)). Mimochodem gratuluji !!!!!!! A s tím pudingem. U nás je velmi oblíbený, většinou minimálně ze dvou litrů. Ale rezignovala jsem na pytlíky a začala od natury objednávat rovnou papírové krabičky maizeny- kukuřičného škrobu. Vřele doporučuji. Puding má složení kukuřičný škrob a ethylvanilin a dělá ho stejná firma :-)). Nejen že je to o dost na krabičce levnější, ale to trhání pytlíků :-)))

          • Já vám taky gratuluji! tam na soutěži jsem vás vlastně objevila! takže díky cuketce! že se můžeme tak potkávat. já nechala výhru zaslat rodičům na moravu. já mám zatím provenseálských zásob dost :-) kolem. taky vás s mým milým často probíráme :-) nejvíc ho zajímá čím se tam na kopci živíte. jakože kravičky a slepičky a dobrý, ale že z toho domek nezaplatíte.. :-) jelikož já mám velké choutky bydlet na pasekách. ale právě asi s nějakou prací ve městě.. no to se tady rozepisuju nevhodně k tématu :-) a díky za tip pudinkový! pěknou neděli.. u nás téměř letní..

  • Lota:

    Já jsem si pořídila toto:
    http://www.tupperware.cz/xchg/cz-sk/hs.xsl/1365.html
    Je to termo mísa s víkem, která má uvnitř pasující síto/cedník a k tomu kelímky. Lze to používat naprosto univerzálně jako misku, na cedění, nebo právě na jogurty. Oficiální cena je sice vysoká (jako všechno Tupperware), ale já to na aukru koupila za 300,-.

    Ještě bych se chtěla zeptat, posledně jsem dělala jogurty (z bio mléka a bio jogurtu) a výsledek byl chuťově dobrý, ale měl takovou slizovitou konzistenci. Nevíte, kde byla chyba?

  • Veska:

    a jinak máš jogurty ukázkové

  • Veska:

    ještě rada pro ty kdo nemají jogurtovač a nevlastní ani termosku a mají termafon na studené nohy
    naplnit jej vřelou vodou – není na závadu pokud máte doma víc kusů a vložit je pod peřiny k jogurtům …

Přidejte komentář