Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘jogurt’

 

016ok

Je léto, čas na jogurtová mlíka, jogurtové dorty, jogurtové zmrzliny, jogurty samotné s ovocem i bez. Tady na stránce už bylo pár článků zaměřených čistě na jogurt. První s prozaickým názvem „Jak děláme domácí jogurt„. Následoval „Domácí jogurt II“ a  poslední „Zatím nejlepší domácí jogurt„.

Nyní mám doma více kultur, zkouším jogurty různé, míchat je i nemíchat, přidávat do očkování i jogurt již hotový, trochu si s tím pohrát. Tato stránka přinesla již návody na jogurt a nyní přidávám i podrobnou tabulku pro ty, kteří začínají a neví si rady, co pořídit.  Články o jogurtech jsou tu  už dostatečně dlouho na to  aby ten, kdo jogurt dělá, mohl také přispět svou troškou do mlýna a být tak inspirací ostatním. Read the rest of this entry »

Jdeme dělat tobogán, ale než bude, než zase pojedeme do špitálu – minule to odnesl pan domácí – to jsme slavili antisilvestr 2000, kdy mu to větev nandala přímo do spánku ve zcela neočekávaném místě – 50 metrů po konci tobogánu, tak ještě řádná ochutnávka hustého jogurtu. Ozývá se místností „tý jo, ten chutná jak kupovanej!, chutná stejně jako ten od babičky a od Saši, co nám koupili, ten chutná stejně jako |4Max, jako smetanovej !“.  Chápu, že pro mnohé to není úplně kompliment :) – toto se týká jednoznačně kupovaných bílých hustých smetanových, abych to uvedla na pravou míru.  Je to naprosto klasicky udělaný domácí jogurt podle tohoto receptu, ovšem následuje dost zásadní procedura – nalití  celého jogurtu do plachetky, noc vykapává na gastronádobě a pak se zatíží.

To co vznikne je fakt dokonalý jogurt, dokonalé konzistence, nikoli pro redukční dietu, protože už jen vložením lžičky s jogurtem do úst je zcela jasný,  že není  light. :)

A tak, až budete mít navíc 10 litrů jogurtu, bude ne úplně hustý, že byste ho i rádi zahustili, nalijte ho do plachetky  a užijte si tu dokonalou dobrotu, fakt stojí za to.

e839a72a74_80328931_v1Už jsem tu zmínila článek výroba domácího jogurtu, domácí jogurt bez jogurtovače a dnes třetí jogurtový článek – vůbec nejlepší jogurt. Jde o to, že první, dost zásadní krok ku lepšímu jogurtu byla změna očkovací kultury, totiž, že jsem přestala používat jogurt a pořídila si kulturu z Milcomu.  Její problém je ten, že stojí 30 kč a je jen na 1l mléka a pak nastává taková malá alchymie s dalšími generacemi a odebírá se trochu jogurtu a tím se očkuje, atd. atd. Aktualizuji o informaci, že Milcom začal prodávat kultury pro faremní zpracování. Vyšel vstříc spotřebiteli a prodává pytlíčky – 10 ks buď na 50 či 100 l mléka, buď za 250 či 450 Kč. Jeden litr jogurtu potom tedy při svém mléce vychází 5 nebo 4,50, což je již velmi výrazně jiné od 30 Kč za pytlíček pro malospotřebitele.

Pak nastala další etapa – jogurtová kultura od Hansena možné zakoupit Ekokoza a Tomscheese, což je velký posun dál, protože kultura stojí 250 kč, ovšem je na 250l mléka, tudíž žádné přeočkovávání, každý jogurt první generace. Tam ale zase ,zcela subjektivně podotýkám- nastal problém s kyselostí a mírně s konzistencí. Není tak dokonale konzistentní jako první generace z Milcomu, ale co je zásadnější, ať jsem dělala, co jsem dělala, nedosáhla jsem pro mě optimální kyselosti.

A tak jsem se vrhla do osobního pokusu, který je pro mě zcela dokonalý!  Zvážila jsem obsah jedné kultury Milcomu –  jsou to 3 g. Odvážila jsem 3g z kultury z Ekokozy. Do Milcomáckého  pytlíčku na kulturu, který je dost velký, jsem je sesypala, řádně promíchala a uschovávám je stejně jako to potřebuje kultura z Ekokozy, tedy v -18, což u mě znamená tedy 7km daleko v mrazáku :-).72dcc1b0b9_80328930_v1

Na jogurt jsem použila 1g kultury na 9l mléka. Bylo z toho vynikajících 9l kyselého jogurtu skvělé konzistence- přironávám zcela ke konzistenci zrajících jogurtů v kelímku od Hollandie.  Mléko jsem zahřála na 90°C, zchladila na 42-45°C, zaočkovala kulturou, přiklopila a dala do peřin . Nechala cca 7 hodin, dala do chladu a ráno použila. Vřele doporučuji. Jedna poznámka však je nutná- v peřinách mi lépe vychází jogurty z většího množství mléka v jedné nádobě. A po radě Bohdany, nejlepší je papiňák. Ty co jsou ve sklenicích v malém množství jsou o něco méně kyselé a jemnější.

Ekonomicky zcela nedostižné- 1litr jogurtu 1 Kč při vlastním mléce, 16 Kč při koupi mléka z mlékomatu či od zemědělce. Výhoda je vynikající domácí jogurt, nevýhoda je koupě dvou kultur a také potřeba nějaké mikrováhy. Ovšem vzhledem k tomu, že milcomácká kultura je odměřená, lze dobře odhadovat.

Tento jogurt lze s úspěchem očkovat i následně tímto jogurtem. Dávám tři vrchovaté lžíce na litr. Pokud udělám jogurt z kultury a očkovaný výsledným jogurtem, je ten jogurtový stejně hustý, je však 2x kyselejší.

 

 

Diskuze u pana Cuketky pod jedním článkem a především Kami a její australský jogurtovač mě opět přivedli k dopsání pár informací o domácím jogurtu. Stěžejní stále zůstává tento článek – jak děláme domácí jogurt, ovšem celou dobu, co jogurt dělám, neustále přemýšliím o jogurtovači. Používám, jak již je zmíněno v článku tento jogurtovač. Tedy používám- spíš nepoužívám, protože má několik negativ – pro mě několik negativ. Jednoznačně je na malé množství. Když dělá jogurt, tak většinou minimálně ze dvou litrů mléka. No a jiná negativa vlastně nejsou :-)), ale vzhledem k tomu, že je na elektřinu- rozhodně na zanedbatelné  množství a jogurty, které dávám pod peřinu jsou udělané naprosto stejně, tak jogurtovač používám víceméně na odchov kuřat, když někdy máme jednodenní :-)) Read the rest of this entry »

jogurt
veg
Domácí jogurt, ovesné vločky čerstvě mačkané, vlašské ořechy, rozinky a lžička marmelády.
tvarohova. pom. cesnek

Jak uživit šestičlennou rodinu jogurtem, aby člověk nevydělával peníze jenom na jogurt? Naše každé dítko sní půl kila jogurtu raz dva a když nám kráva dojí denně téměř 27l, je dost hloupé kupovat jogurty. Takže jogurty se nekupovali, dělal se puding a tvaroh a jogurty jsme měli jen, když stála kráva na sucho a čekala na další laktaci a mléko tudíž nebylo. Občas jsem se snažila udělat si z vlastního mléka jogurt, ale i když jsem vykřikovala, jak je výborný, jedla jsem ho sama. Na zaočkování jsem používala kupovaný bílý jogurt a výsledek pak byl sice také jogurt, ale ne tak akorát kyselý, většinou hustý, ale jen do chvíle, než se do něj cokoli přidalo a navíc byl taky často takový trochu táhlý. Tak jsem toho nechala. Ale po čase, když jsem si kupovala syřidlo na sýr, objednala jsem si i jeden pytlík jogurtové kultury a od té doby se o jogurt doma pereme.

Každémo trochu
Jogurtovou kulturu si objednávala  u Milcomu  Není to nic extra drahého – 30,- za pytlík na 1l mléka, ale ten se dá pak použít jako očkovací kultura ještě 10x. V současné době prodává Milcom i kultury pro faremní zpracování – kultury v 10 sáčcích na 50 nebo 100 l mléka. Na 100l mléka vyjde kultura na 450 Kč. Jediný trochu menší problém je poštovné, které stojí 150,- , ale občas ho přivezou rodiče, kteří ho v Praze koupí osobně. Pozor – na kultuře se uvádí skladovat do 8°C, ale po telefonickém dotazu je mi schváleno i skladování v mrazáku.
Další možná kultura je od Hansena – doporučujeme koupit u   ekokozy nebo u Tomscheese,
Je ovšem méně aromatická než ta z Milcomu. Její výhodou je to, že stojí 240 Kč na 250 l mléka, takže stejně jako u kultury pro faremy od Milomu, žádné přeočkovávání, litr jogurtu vyjde na 1 kč a jogurt je kompaktní, po založení lžičky z něj nevytéká syrovátka, hustý…. co mi zatím dělá starost je, že není moc kyselý. Jogurt z této kultury chutná podobně jako smetanové jogurty, které jsou také více sladké.  Dokud jsem neměla  váhu na kultury, používala jsem  malé igelitové pytlíčky se zipem a kulturu si rozvažuji po gramu nebo po dvou a pak používám- gram v pytlíku už se dá lehčeji rozdělit na dvě nebo tři potřebné části.