Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jdeme dělat tobogán, ale než bude, než zase pojedeme do špitálu – minule to odnesl pan domácí – to jsme slavili antisilvestr 2000, kdy mu to větev nandala přímo do spánku ve zcela neočekávaném místě – 50 metrů po konci tobogánu, tak ještě řádná ochutnávka hustého jogurtu. Ozývá se místností „tý jo, ten chutná jak kupovanej!, chutná stejně jako ten od babičky a od Saši, co nám koupili, ten chutná stejně jako |4Max, jako smetanovej !“.  Chápu, že pro mnohé to není úplně kompliment :) – toto se týká jednoznačně kupovaných bílých hustých smetanových, abych to uvedla na pravou míru.  Je to naprosto klasicky udělaný domácí jogurt podle tohoto receptu, ovšem následuje dost zásadní procedura – nalití  celého jogurtu do plachetky, noc vykapává na gastronádobě a pak se zatíží.

To co vznikne je fakt dokonalý jogurt, dokonalé konzistence, nikoli pro redukční dietu, protože už jen vložením lžičky s jogurtem do úst je zcela jasný,  že není  light. :)

A tak, až budete mít navíc 10 litrů jogurtu, bude ne úplně hustý, že byste ho i rádi zahustili, nalijte ho do plachetky  a užijte si tu dokonalou dobrotu, fakt stojí za to.

15 komentářů to “Jogurt – tý jo, ten chutná jak kupovanej!”

  • tera1:

    Dobrý den, Kláro.
    Mám na vás prosbodotaz. Včera jsem nějak zazmatkovala a podchladila mlíko na jogrurt, až když jsem pátrala po příčině nezdaru, uvědomila jsem si, že jsem zaočkovala při 41st. … No a teď z toho mám to jogurtový mlíko :( není to kyselý, není to tuhý a je toho dvacet litrů. Dala jsem to kapat na sýrařskou plachetku, ale … nefunguje to.
    Pěkně prosím, poradíte mi co s tím?
    Asi jsem lakomec, ale prasatům se mi to dát nechce. Dá se to ještě nějak napravit?
    Děkuju

    • Terezo, ta prasata můžou přijít až nakonec, nic nebrání tomu to rozhodně zkusit. Osobně bych udělala následující – přihřejte to na 25 °C, zaočkujte syrovátkou, asi 500 ml nebo i klidně 700 nebo přihřejte malinko víc a přidejte mezofilní kulturu a nechte v pokojové místnosti do zítra. Měl by z toho být takový malinko chuťově jiný tvaroh.

  • Marunka:

    Dobrý den paní Kláro.Musím Vám nejprve moc poděkovat za Vaše stránky a hlavně za Vaše cenné rady.Měla bych pár otázek ohledně domácího jogurtu.Jsem úplný začátečník.Koupila jsem si jogurtovač a zatím jsem dělala jogurt 2x z mléka z mlékomatu (obsah tuku 4,2%)První jsem dělala z 1 l mléka + 2 lžíce bílého jogurtu.Druhý stejné složení + 2 lžíce sušeného mléka.Oba jogurty ale mají poměrně dost syrovátky.Tak jsem ji opatrně ze skleniček vylila.Hustota ok,ale pořád je tzv.vyvločkovaný(není krémovitý) a po přidání marmelády je hodně řídký :-( Dnes mi přišla jog.kultura z Ekokozy,tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu k té kultuře přidat ještě 1 lžíci bílého jogurtu ?
    Jelikož nemám mikro váhu,chtěla jsem Vás poprosit jestli byste mola na vážit kulturu,která je určená na 1 litr mléka a vyfotit toto množství např.na čajové lžičce:-) Zní to možná bláznivě,ale já nemám vůbec potuchy,jak taková „pidi dávečka“ vypadá :-) Shrnu otázky,které mám:1*-mohu dát do mléka kulturu+lžíci jogurtu ? 2*Jak zabránit vyvločkování jogurtů 3*mohu přidat do mléka také trochu smetany z krabičky,popř.že ano,tak ve které fázi výroby a 4* nemáte náhodou receptík na JOGURTOVÉ OVOCNÉ MLÉKO,nebo něco podobného jako bývalo dříve JOVO ?
    Moc Vám děkuji za odpovědi a ještě jednou děkuji za web „conovehonakopci“

    • Marunko, zdravím vás. Určitě vyfotím, jen jsem to nestihla. Na lžičku to ale nečekejte, spíš na špičku nože. na cca 1/3 kávové lžičky to je na 10 litrů, ale vyfotím, jen co se k tomu dostanu.

      1*-mohu dát do mléka kulturu+lžíci jogurtu ?
      Můžete, zcela bez problémů. Jen zachovejte poměr – na 1 l mléka cca 2 polévkové vrchovaté lžíce a dodržte nejprve takoé ohřátí mléka na 95 °C, násedné zchlazení a až pak očkování jogurtem. Také dodržte to, že si takový jogurt udělejte zvlášť do skleničky a tu neotevírejte, dokud nebudete očkovat. Dá se to obejít tak, že můžete udělat do větší sklenice, kterou otevřete v okamžiku, kdy chcete očkovat mléko a zbytek pak necháte na konzumaci. Ne opačně!

      2*Jak zabránit vyvločkování jogurtů 3*mohu přidat do mléka také trochu smetany z krabičky,popř.že ano,tak ve které fázi výroby a 4* nemáte náhodou receptík na JOGURTOVÉ OVOCNÉ MLÉKO,nebo něco podobného jako bývalo dříve JOVO ?

      Se sušeným mlékem neporadím, nepřidávám. Vyvločkování se vyvarujete, pokud 1) ohřejete mléko na 95 °C a pak držíte nejlépe 30 min kolem 85-90°C a pak teprve zchlazujete. 2)dodržíte teplotu očkování jogurtu. Jednoduše, že nebudete přešvihávat doporučenou dobu očkování. Pokud je doporučená 42 °C, nedávat 47 apod. (čímž vám rozhodně nepodsouvám, že to děláte :), jen popisuji, co má na to vliv).

      JOvo
      Jovo uděláte velmi dobře z jogurtu, který se vám povede krémový. Přidáte do jogurtu jahody, např. kompot nebo mražené, případně i jahodový džem a ponorným mixérem vymixujete. JOgurt zřídne do konzistence právě Jova. Můžete udělat jogurt i tak, že na dno skleniček před zalitím očkovaným mlékem vložíte marmeládu. HOdně štěstí a případně napište, kdybych na něco zapomněla.

  • Jů, já chci mít navíc těch 10 litrů jogurtu :-)

  • hanaka:

    Tak takhle podobně se dělám labneh. Možná to znáte, ale třeba tím někomu udělám radost :-) Dělával to kdysi můj taťka, protože si to pamatoval z domu a já to nedávno našla v receptu. Jen je to verze na slano – do jogurtu se přidá lžíce soli, pak do plachetky, nechat vykapat 24h a zatížit se ani nemusí. Výborný je to zakáplý olivovým olejem s rajčaty a olivami, ještě lepší je udělat z hmoty kuličky, obalit v oblíbeném koření, dát do sklenic, zalít olivovým olejem a nechat uležet v chladu min. 14 dní, řekla bych čím déle, tím líp. Jen radši nedávat do ledničky, tam olivový olej zatuhne a sýr se pak dobře neproleží, chce to chladnější místnost, ideálně spížka nebo tam, kde necháváte zrát sýry :-)

    • do jednoho jogurtu přidáme lžíci – tedy polévkovou soli? není to pak moc slané? zajímají mě ty kuličky naložené v olivovém oleji.

      • hanaka:

        @vlasta: No oficiálně je to myslím jedndá lžíce na 1l, ale já dávám tak 2 lžíce na 5l. Chce to vyzkoušet a taky záleží, pokud to budete nakládat, tak v jakém koření. Já dělám nejčastěji grilovací s bylinkami a česnek tymián, popř. bazalka, oregáno. Pozor právě na kupované směsi jako grilovací – tam už většinou sůl je, proto dávám i míň soli při výrobě. Jo a když se to jí jen tak, jako takový hodně hustý tvaroh s oliv. olejem, je výborné to posypat sušenou mátou :-)
        Až se večer dostanu k fotkám, zkusím sem dát foto naložených kuliček.

Přidejte komentář