Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař


VGN
Zbývají tři třílitrovky sušených hub a blíží se houby čerstvé -jasné znamení něco s tím
udělačít !(Nechce se mi ten překlep vůbec opravovat – síla nechtěného .-)) Děti nemají příliš rádi rýži, ale zmrzlina a buchty a krupicová kaše nemohou být stále, zvlášť, když si maminka vymyslela, že by mohla rok vařit každý den jiné jídlo :-) Kupodivu jí dnes i snědly – tedy tu rýži :-). (zmrzlinu taky, ale je jasné, že i zmrzllina se musela trochu umírnit a proto to nebyla žádná smetanová bomba, ale „jen“ kakaový Míša a stala se mi báječná věc, po roztátí zmrzlina, která zbyla nezvodnatěla, nýbrž se z ní stal naprosto pravý a nefalšovaný „termix“. Termizovaný prý znamená tepelně upravený – dnes jsem
houbový guláš
ale poznala, že to tepelně, by mohlo úplně klidně být i dolů -ne nahoru :-). V každém případě – další variace na téma „tvaroh“ – receptem nebudu nikoho zatěžovat, udělám jeden článek jako „náš zmrzlinový speciál :-)))

Suroviny na guláš: olej na smažení cibulky- trochu více než obvykle, 3 větší cibule,2 lžíce másla,  5 stroužků česneku, sladká paprika – alespoň 4 lžíce, mouka celozrnná pšeničná přesátá – 7 lžic, pepř, nové koření, sůl, voda, 3 hrsti sušených hub – většinou poddoubáci.
Nejprve rozpálíme řádně olej, přisypeme na kostičky nakrájenou cibulku a osmažíme do hněda. Spolu s cibulkou smažíme i na kolečka nakrájený česnek. Poté přisypeme papriku, pilně mícháme a do ještě vlhké cibule od oleje vsypeme houby. Chvilku osmahneme a přisypeme4 lžíce mouky a opět mícháme. Po chvíli přidáme dvě lžíce másla a v momentě, kdy se máslo rozpustí, přidáme zbylé tři lžíce mouky a chvíli mícháme.
houbový guláš
Poté zalijeme vodou, ne příliš, cca 1,5 litru až 2 litry, osolíme, opepříme, přidáme nové koření – zhruba 4 kuličky a za občasného míchání přivedeme k varu. Rozhodně je důležité zalít již horkou vodou a jak říkala moje babička, nikdy nepodléváme zbytečně brzy – co zalijeme už neodlijeme a guláš, na to, aby byl krásně tmavý, potřebuje nutně tmavou cibulku a dostatečné osmažení před tím, než se zalije vodou. Po zalití už jen čekáme, zda to bylo opravdu dostatečné, nebo jestli se před námi vynoří světlá , jemně zbarvená voda. :-)
Guláš samozřejmě ochutnáváme, dosolujeme, dopepřujeme a domícháváme do správné konzistence. Je dobré tehdy, když jsme už jakž takž spokojeni, odstavit někam na kraj plotny a nechat „dojít “ na jemném ohni.
Mezi vařením guláše si připravíme rýži – tentokrát dlouhorznou parboiled. Na jeden hrnek rýže – dva hrnky vody. Nejprve rýži jemně orestujeme na rozpáleném oleji, přisolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Na talíři rýži ozdobíme  petrželkou. Není vůbec na škodu, aby jí bylo více – je v guláši občas zapadlá z rýže velmi dobrá. Dávám jako veganský recept, protože jediné, co je živočišného původu jsou dvě lžíce másla, které si vegani jistě hravě nahradí rostlinným tukem.

Přidejte komentář