Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Když pan domácí zaplatil vlastní hosting, dali jsme si na stránku statistiku a nechci lhát, stalo se naším rituálem podívat se, kolik lidí se dívá. A za tu dobu co se díváme, bylo pár zapamatováníhodných okamžiků. První velký skok bylo zhruba 80 lidí denně z pravidelných zhruba deseti a to v momentě, kdy na stránku zavítala Šárka Škáchová -Gurmánka a napsala k sobě na blog článek. Bylo to nečekané a dost milé. Když chodilo na stránku cca 80 lidí denně, stejně nečekaně napsal o blogu zprávu na svůj facebook pan Cuketka. My se zase dopoledne podívali na svých dopoledních cca 15 lidí a ve statistice bylo napsáno – 350. V poklidném běhu chalupy infarktový stav :-). Od té doby jsme nějak vychladli a nechávají nás statistiky celkem v klidu, až na jeden moment. Pan domácí si oblíbil statistiku „země“. A zcela unešen hlásil asi před půl rokem, že se na stránku dívá pravidelně někdo z Kuvajtu. Nic jiného od té doby nesleduje – jen Kuvajt.:-)) Kuvajt se stal jeho oblíbencem, synonymem pro statistiky na naší stránce.   Ovšem posledních 14 dní pan domácí chřadne. Zmizel mu Kuvajt. Marně jsem se snažila pana domácího uchlácholit, že je Kuvajt na dovolený, že se třeba přestěhoval zpátky do Čech, nic nepomáhalo. Kuvajt je Kuvajt. A dnes – Kuvajt je zpět a pan domácí pookřál.  Bože díky!!!

A na oslavu návratu ztraceného syna tedy cibulové knedlíky z kvásku. Připadají vám běžné knedlíky houskové? Mně taky. Ale u nás se nevysktují vůbec rohlíky ve stavu tvrdém, nevyskytují se vlastně vůbec nikdy dlouhou ani ve stavu čerstvém – vždy jsou za natotata v čudu. Když jsou, jsou knedlíky, ale to je svátek a tak si musím většinou vypomoci jinak, rozuměj, udělat je bez rohlíků! Takže prostě jen knedlíky, přívlastek houskové odpadá.

A musím říct – já bláhová – kde jsem žila doteď? Bez kváskových knedlíků? Slovy pana domácího, který má díky Kuvajtu dobrou náladu – upřímně lepší než z droždí!  A toho si vážím, a za to jsem ráda.

Tyto knedlíky jsou velmi jemné, těsto před uvařením je dost vláčné a spíše řidší, proto je třeba na místě opatrnost. Jsou to knedlíky kypřejší, nikoli příliš hutné a s těstem se velmi dobře pracuje.

Suroviny: kvas 220g -jedná se o kvas ne úplně z chladu, mám ho v pokojové teplotě a není tedy úplně deaktivovaný, 900g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 430 ml vody, 3 vejce, 250 ml mléka, sůl, olej a 4 cibule.

Ráno otevírám svou nádobu s kvasem, který leží v pokojové teplotě, není úplně aktivovaný, ale není také úplně „chcíplý“, jako když je v chladu. Je možná tedy dobré trochu kvas aktivovat před pečením.

Do takto aktivovaných 220g kvásku přidám 400g celozrnné pšeničné mouky, 430ml vlažné vody, řádně zamíchám a nechávám v teple zhruba   hodinu a půl. 

Přidám do těsta zbylých 500 g mouky, sůl, tři vejce a 250ml vody a velmi řádně uhnětu. Ihned poté dávám těsto na teplo kynout. Stačí mu zhruba dvě hodinky.

Těsto si vyklopím na pracovní desku, trochu podsypu, abych ho mohla vyhníst na desce, prohnětu a udělám z něj placku.

Mezitím si oloupu cibuli, nakrájím na kostičky a lehce osmahnu na rozpáleném oleji na pánvi. Vědomě nechci hodně tmavou, ale proti gustu….  Cibuli pak rozložím po povrchu knedlíku, knedlík zatočím jako štrůdl, přeložím a znovu prohnětu, ale opatrně. A vznikne mi z něj pěkný knedlík :-), který vkládám do vroucí osolené vody a vařím stejně jako klasické houskové knedlíky.

Pozor – z tohoto množství jsou to dva obrovské knedlíky, které aby se vyřily najednou, vyžadují hrnec o objemu 16 litrů. Je tedy buď třeba rozdělit množství surovin na půlku nebo při absenci velkého hrnce a potřebě hodně knedlíků, udělat šišky nikoli dvě, nýbrž čtyři.

 

 

 

35 Odpovědi to “Cibulové knedlíky z kvásku”

  • Lucka:

    Dotazy na autorku:
    – přesně dle receptu mi vyšlo velmi řídké těsto – je poměr surovin správný?
    – kvas používáte žitný? (přibližný poměr 1:1?)
    – v seznamu surovin uvádíte mléko, v samotném receptu mléko nezmiňujete

    Zrovna jsem zkusila vyrobit těsto, ..tak uvidím, děkuji za nápaditý recept

  • Lucka:

    Dotazy na autorku:
    – přesně dle receptu mi vyšlo velmi řídké těsto – je poměr surovin správný?
    – kvas používáte žitný? (přibližný poměr 1:1?)
    – v seznamu surovin uvádíte mléko, v samotném receptu mléko nezmiňujete

    Zrovna jsem zkusila vyrobit těsto, ..tak uvidím, děkuji za recept

  • Přeji krásný a pokud možno ničím nerušený den.Děvčata zkoušela jsem do knedlíku místo tvrdých rohlíku dát nadrobený rýžovojáhlový chlebíček.apsolutně super.a určitě vyzkouším Kláro ten z kvasu.dám pak vědět.a tet jdu upéct bandury

  • mk:

    zkoušel prosím někdo bez vajec udělat veganské? a jak to dopadlo? :-) děkuji

  • Marion:

    Tak jsem právě dopekla chleba, naložila právě dokapaný čerstvý sýr a říkám si, že se mi ještě nechce spát a mezi články o hliněných domech, ano, opravdu jsem se zbláznila a chci si postavit hliněný dům,:-D jsem si odskočila na kopec a našla knedlíky… a protože je máme mít zítra k obědu, hned je musím vyzkoušet…:-D

  • VW:

    Ten kvásek je žitný, nebo už konvertovaný na pšeničný ?

  • jakub:

    Ja jsem se na vas dival z Kuvajtu, ale v unoru 2012 jsem odjel, tak ted vas tam asi cte nekdo jiny. Cechu uz tam moc nezbylo, ted to tam drzi Slovaci.
    Alespon ode me mate ted pristupy uz skoro rok z Australie a v druhe pulce roku budou zase na nejakou dobu z Malajsie :)

  • Montty:

    Pozdrav z pobřeží bájného Albionu
    Chtěl bych pochválit vaši stránku a poděkovat za dobrý typ…
    Podařilo se mi propašovat z rodné Bioihemie kvásek v sušené podobě a zrovna se ho oživuji… Již se nemohu dočkat až se pustím do díla, a nejvíc mne lákají právě zde zmíněné knedlíky… Zatím jsem pekl „jen“ kváskový chléb, housky a koláčky… Cibulovo-kváskový knedlík je výzva!:o)
    S pozdravy Montty

  • betule:

    Dobrý den, prima stránky, velmi oceňuji, jelikož se snažím rodinné stravování posunout k větší „výživnosti“, pestrosti, nezávislosti na marketech i takové té domácí chuti… sice nejsem z Kuwaitu…
    Kváskový chleba již nějakou dobu peču, kváskové táče taky, nedávno jsem přidala lívance a dnes jsem zkusila tento knedlík z třetinového množství (na zkoušku). Těsto bylo spíš tak k nalití na plech, musela jsem přidat opravdu hodně mouky navíc, ale knedlík se povedl a chuťově je senzační! Navíc můj první opravdový knedlík v životě (mimo hrnkové), jsem na sebe náležitě pyšná. Zítra se k němu chystám uvařit dýňový gulášek (manžel čekal maso a tak není úplně nadšen), ale já se těším, maso nemusím čím dál tím víc. Přeji hodně zdaru a těším se na další prima recepty.

  • hanaka:

    Tak sbírám odvahu vyzkoušet zítra tyto knedlíky. Odvahu sbírám proto, že to budou moje první knedlíky vůbec. Tak asi trapný dotaz, jak poznám, že jsou knedlíky hotové? Něco mi říká, že mají vyplavat? Já vím, je to hloupé, ale u nás doma vládla nečeská kuchyně a knedlíky se nikdy nevařily. Ale chtěla bych udělat radost drahé polovičce, která naopak pochází s rodiny, kde typicky česká kuchyně vládne železnou rukou :-)

    • Ahoj Hanko, no, nejsem si úplně jistá, jestli napoprvé dát kváskové, ale asi to nebude takový problém. Doporučuju dát tam hodně housky, pokud jsi ještě nikdy knedlíky nedělala. Jak se pozná uvařené? Určitě u houskových ne vyplaváním, to je u kynutých ovocných. Velké houskové plavou v podstatě skoro hned nahoře. Doporučuju i opatrně vařečkou po 15 minutách otočit. Určitě vařit přikryté a já osobně knedlíky nevyndavám nikdy dříve než za 40 minut. Regulerně podle hodinek. Případně pak knedlík vyndat a opatrně nití od kraje odkrajovat, pokud je uvnitř uprostřed ještě mazlavý, vložím zpět. Neřezat nožem, aby se nesrazily.

      • hanaka:

        No když u nás je právě stejný problém s houskami, jako u vás, proto jsem si vybrala tenhle recept :-) Taky jsem uvažovala, že kvásek asi bude náročnější, ale zas budu zítra píct i chleba, tak ho budu mít oživenej. No uvidíme, udělám jen z poloviční dávky a buď si pochutná drahá polovička nebo slepice :-) V záloze budou brambory. Díky moc a dám pak vědět, jak to dopadlo.

        • hanaka:

          Tak první pokus s knedlíky nedopadl vůbec špatně, s těstem se pracovalo dobře do fáze, kdy jsem to hodila na vál, bylo hodně „živé“ a nakonec jsem musela podstatně dosypat mouku. Knedlíčky jsem vyválela, po vhození do vroucí vody ztratili trošku tvar, byly takové neúhledné a krabaté, zase to ale vyvážil tvar chleba, který se povedl mimořádně :-) Protože jsem spěchala, zkusila jsem jeden knedlík vyndat po 30 min, ale bylo to málo, takže další byl podle tebe 40 min a bylo to úplně přesný. K tomu dýňová omáčku, bez celeru, za to s chili papričkou, kterou jsem před mixováním zapomněla vylovit :-) Ale smetana to zjemnila a snesem celkem dost. Drahá polovička měla ještě bohužel nezbytné maso, ale celkově se mi povedlo nejen překvapit, ale i uspokojit chuťové buňky, přestože tedy dle vyjádření tam byly jisté rezervy, hlavně u omáčky, což se znásobilo, když se dozvěděl, že je z dýně :-) Ale celkově první dýňové jídlo, které snědl. Knedlíky byly ohodnoceny jako hutnější, ale celkově dobré, jen tedy to chtělo trošku víc soli. To hutnější – mohlo to být i celozrnnou moukou, přece jen je to značný rozdíl, ale podle mě byly jinak v pořádku, měly i krásné dírky. Za mě – omáčka výborná, knedlíky jsem zkousla i já a věřím, že by si dal možná i můj tatínek, který jinak to bílé cosi v životě nepozřel :-) Takže díky moc, budu zkoušet dál a hlavně jsem zjistila, že se není čeho bát, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost.

  • Anna:

    Nejsem z Kuwait nebude Tasmanie stacit? Sleduji vasi stranku a ucim se nove veci. Diky!

    • Zdravím Tasmánii! To je pech, to bych se vyprdnul na Kuwait, kdybych věděl, že tam chodí TAsmánie – statistika potvora ukazuje jen ostatní nezajímavý provincie v Austrálii :) Teda popravdě řečeno, závidím každýmu, kdo je víc na jih, jak my, ale vy už jste tu čáru přeběhla moc :) a mám strach, že kdybych se nacházel na vašem místě, závidim každýmu, kdo se nachází víc na sever :). Krásný den do Tasmánie a ať se daří!

  • Pipi:

    Teda „Kuvajt“ mě fakt pobavil, vy jste tak vtipná rodinka! :-)

  • Tereza:

    Úplně jste mě, Kláro, potěšila!! Už dlouho (no..pár měsíců) přemýšlím, že bych udělala perník z kvásku, ale pořád jsem neměla odvahu. Perník mi z žitné mouky hrozně chutnal, tak jsem si říkala, na co dávat kypřící prášek, když by šel kvásek…tak jste mi dodala odvahu a rozhodně to zkusím! Jinak k tomu droždí..víte, kolik lidí kolem mě se bojí péct s droždím? Úplně jsem byla v šoku, když mé skoro o dvacet let starší kolegyně z práce na mě s úžasem hleděly, že umím koláč z kynutého těsta:-) A když jsem jim řekla o kvásku, tak nechápaly vůbec..celkem mě zarazilo, kolik lidí na mě kouká jako na exota, že si doma peču všechno sama…“a to jako bez pekárny?“:-).. Lidi asi zlenivěli..myslím, že to není jen o nedostatku času…

    • Jasně, jděte do toho a ve fóru je sekce kváskové pečení a za mě, každý recept, který se povede, když tam dáte a k němu fotku, bude to super! https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=100#postid-813

    • lucijana:

      Terezo, úplně vám rozumím, já se se svým domácím pečením radši nikomu moc nesvěřuju, abych nebyla za exota, u mě teda hodně hraje roli to, že bydlíme na malé vesnici, v obchodě jsou houskové knedlíky jen v úterý a čtvrtek atd… takže knedlíky, rohlíky, buchty, pizzu a teď už i kváskový chleba peču doma, baví mě to, rodina nadšená, ale opravdu to nikde moc neříkám. Mimochodem nemám kamarádku v mém věku (30), která by uměla pracovat s droždím, nechápu a sdílím vaše pocity :-))

      • Tereza:

        @lucijana: Tak to já se klidně i pochlubím:-) Já jsem sama na sebe pyšná, že mi to jde, protože mi to dalo spoustu práce a nervů:-) Hlavně, než jsem narazila na Klářiny stránky, teď už to jde samo! Začala jsem hlavně z důvodu finančního ( i když skoro rok jsem dělala z pokažených chlebů strouhanku:-) a taky mě tak trošku naťukl můj taťka, když vzpomínal, jak to kdysi dělala jeho babička, přišlo mi to hrozně hezké..tak jsem to zkusila. Bydlím na náměstí, takže obchod mám 30s od domu, ale jsem ráda, že ho až tak často nepotřebuju..Navíc všem chutná, tak proč ne. A aspoň si neválím šunky u televize a něco dělám:-)

      • petra n.:

        Narazila jsem na tuto diskuzi a musím se přidat, protože to, co píšete je přesné. Je mi 22. s kvasnicemi jsem se bezestrachu seznámila asi před 3 lety. Už asi rok peču s vlastním kváskem, zatím se všechno dalo sníst, něco bylo i skvělé :)…a někdy si připadám, jako bych byla z jiného vesmíru :D moje babička například, stejně jako další lidé v mém okolí, nevěděla, že mezi kváskem a kvasnicemi je rozdíl… lidé stále hledají různá „zjednodušovadla“, která jsou ale naprosto nesmyslná…viz domácí pekárny. Jak jsem si všimla, mají ženský velikou potřebu se chlubit tím, že dělají domácí chleba. Nakonec ale vždy zjistím, že ten jejich za ně upekal pekárna. Nevím, jestli se lidé bojí to prostě zkusit opravdu vlastníma rukama..ale nedostatek času bych v tom vážně nehledala, to je klišé, které zní spíše trapně.

    • To je ten zásadní nedostatek našeho života, často žijeme v jakémsi vakuu a to co nás obklopuje se zdá býti běžným a normálním a pak se člověk často nestačí divit :). Ale za mě, lidé tím, že se tyto běžné techniky stávají nenormální, hrozně se ochuzují a fakt jsem ráda, že se to nějak někdy vyvrbí tak, že se k tomu člověk otočí. A to je prima, upřímně mi přijde hodně alarmující ten opak, ne, že to lidé neumí, protože tam je veliká šance, že se to změní, ale to, že se to v rodině běžně dělalo a oni to nedělají a dělat nechtějí. Tam je podle mě docela důležitý vzít to jako zrcaldo a zjistit, kde je chyba. Tím tedy nechci říct, že život je jen o kynutých knedlících :-)

  • Ty vypadaj ještě mnohem líp, než ty normální celozrnné (teda ty byly samosebou fajn, ale tohle vypadá nějak kypřeji!). Fakt dobře v tom jedeš, jsem za to tady moc ráda:) (a mimochodem, statistiky mě taky baví. Sledovat mě někdo z Kuvajtu, tak asi nespím)

  • mňaaam určitě taky vyzkouším… taky pomale propadám kvásku ;-)

  • Kláro, tak ty jsou opět dokonalé…určitě vyzkouším…:-)

  • simini:

    Dobrý den,ja se snažím už asi týden napsat někde ohledně chlebu,ale jsem trošku dezorientovana tady :o) tak píši na hlavní stranu a omlouvám se teda,když tak mě navědte,do patřičných míst :o)

    • Zdravím vás, tady můžete kamkoli, kam se vám to bude líbit :-) https://conovehonakopci.cz/?page_id=1430 nebo do fóra https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewforum&f=7.0 tam si můžete vybrat forum, jaké by vám vyhovovalo, nebo založit své. Jestli jsem to tedy pochopila správně a potřebujete poradit, kam s dotazem :-)), jestli ne, tak se omlouvám :))

      • simini:

        No chtěla jsme se zeptat,na chleba,ktery se v obchodě jmenuje moskevský,rada bych si něco takovyho upekla,ale nemám pekarnu,ale jen elektrickou troubu…můžete mi poradit? .o)

      • simini:

        Může mi prosím někdo odpovědět? .o)

        • 4 děti, zahrada, nestíhám :-)). Moskva, chystám se na ní, je to celožitný celorežný chleba, který je navíc ještě ze šrotu – takže žitný kvásek, žitný šrot a šrot z pšenice, přesné poměry napíšu později.

          • simini:

            Ja se omlouvám..počkám :o) taky vlastním 4 děti :o)

            JA TO MYLEM NAPSALA JEŠTĚ 4X NĚKDE JINDE…HAHA ..TRAPAS …A JA POŘÁD OPAKOVANĚ KLIKALA,NADAVALA TADY U TOHO PROČ SE TO NEODESÍLA..ALE JA NEKLIKLA NA REAGOVAT NA VAŠ PŘÍSPĚVEK :O)))

            • v pohodě, já ho mám u Lepparda, je tam dost nepodrobně napsaný, zkusím to, přeložím a když to nebudu brzy péct, tak vám to pošlu mailem, zkusím podívat i jinde. Určitě to není jen o složení, ale i způsobu pečení, taky mě to zajímá

Přidejte komentář