Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Včera jsem zapomněla napsat zásadní věc. Pan domácí to totiž považuje za velmi vtipnou situaci a to jsou mé systémové schopnosti. V poště mám nové tři složky – semínka, semínka vyřízená a semínka odeslaná. Systém zcela jasný, že? Prostě přijde mail s prosbou o semínka, hodím to do semínek, pak na něj odpovím, hodím to do vyřízené a pak je na poště odešlu a hodím to do odeslaných. Zní to velmi jednoduše :)). Realita je8c167326b9_84051074_v1 taková, že po včerejším koupení obálek v papírnictví a papírové pásky, po sezení na poště, kdy jsem se asi dvěstěkrát zeptala pana domácího, zda je v pohodě, že musí čekat a jestli nechce někam třeba jít a kdy mi asi po dvěstěprvé řekl, že je úplně v pohodě , že se mu tu moc hezky sedí a může ozorovat lidi a jestli ho pořád budu rušit, a ať se pořád neomlouvám, že se nemůže soustředit!, po tom, co vedle nás seděla fantastická paní,  kolem devadesátky a psala u stolku, u kterého jsem já přebalovala do obálek kukuřici a měsíček, dlouhatánský dopis a vypadala hrozně něžně, potom jsem to odeslala, uklidili jsme pod sebou a přijeli domů a já zjistila, že jsem si ale nenapsala, komu jsem to odeslala a koho tedy do kolonky odeslané zařadit :) Pak je jak uznáte každý systém dost naprd a pan domácí měl záchvat smíchu, že je tu opět Klářina úžasná logistika. Takže až někdo dostane čtyři obálky s kukuřicí, nedivte se  a až někdo nic, ozvěte se prosím neprodleně:))

564cb61b2a_84051071_v1

A taky jste si všimli, že už dopisy neobouchávají razítkem, ale že na ně poctivě lepí známku? A že ta známka nejde nalepit na žlutou papírovou pásku? A že jste tedy se svými semínkovými dopisy u přepážky dost opruzující ? :))

 

A k lívancům  – na vlastní svědomí a hlavu můžu napsat, že do budoucna se absence droždí v domácnosti již více nebude rovnat katastrofě. Milá Jano Hašová, mohu i napsat, že kváskové lívance nejsou ani experimentem, předložte je manželovi na mé riziko :). Vsadím svou hlavu, že málokdo pozná, že to nejsou klasické drožďové lívance. Skoro bych i napsala – nepozná to nikdo.(Pan domácí je dostatečný garant dle mého názoru:) Takže pro všechny váhavce, pro které je zkouška vaření s kváskem stále ještě spojená se „zdravým“ jídlem, rozuměj nechutnou nicneříkající hmotou, garantuji, že tyto lívance vás přesvědčí, že mít doma  – u mě už permanentně přiživovaný a denně kvasící kvásek – je nejjednodušší cesta ke stálému nasycení celé rodiny :-),  Chce se mi napsat, není třeba zatracovat droždí, ale já osobně už v něm nacházím pouze jeden  a to pro mnohé zásadní aspekt – a tím je rychlost. Proč se kváskové pečení vytratilo? Je za tím fakt jen hektičtější a pohodlnější způsob, nebo nacházíte ještě něco jiného? Za názory v každém případě díky !

No a ty lívance

Připravte si 250g žitného kvásku (již aktivního, po noci kvašení), 600 g celozornné pšeničné mouky přesáté, 950 ml mléka, 60g cukru, tři špetky soli, 3 vejce. Olej na smažení a lívanečník.

V míse se smíchá 250 g kvásku – je to již kvásek zaktivovaný, do kterého byla zamíchána mouka a už spolu stihly vykvasit. A tohle je můj milášek po nočním kvašení001d64f0ef_84051029_v1

Z něho tedy odeberu 250 g, přidám vše ostatní kromě vajec. Řádně zamíchám a nechám kynout. Když je těsto už podle mě vykynuté, přidám tři vejce, znovu zamíchám a nechám ještě dvacet minut.

Rozpálím lívanečník a sázím jeden lívanec za druhým – z tohoto množství jich je celkem 36.

fbedeb5e23_84051076_o2

A pak stačí už jen posypat skořicovým cukrem, namazat povidly, posypat tvarohem, prostě jak libo. Jsou super!

baef962197_84051073_v1

46 komentářů to “Kváskové lívance”

  • avatar Hedvika:

    mňam mňam!vynikající.:-)

  • avatar Zora:

    Vynikajúce! Ďakujem!

  • avatar Marci:

    Dobrý den Kláro,
    teď jsem dosmažila armádu lívanečků,po kterých se jen zaprášilo.Zkusili jsme je s marmeládou a tvarohem a nakonec vyhrály lívanečky jen sypané cukrem :)).Výborný recept,díky.
    Marci.

  • avatar markyta1:

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak dlouho asi by mělo kynout již hotové smíchané těsto (bez těch vajec)?Děkuji za odpověď :-)

  • avatar Anonym:

    Díky za recept… byly famózní… do větší části těsta jsem ještě nakrájela kousky rebarbory… asypaly jsme skořicí a mazaly jahodovou marmeládou… Děkuju za inspiraci…

  • avatar Petra:

    Tak lívance strašně mňam, jen ten počet je teda trošku mimo :-D vyšlo nám jich tak kolem padesáti. Nemám lívanečník ale od oka jsem dělala přibližně stejnou velikost. Moc děkuju za recept už je zapsaný a uschovaný na později.

  • avatar Tinkapletinka:

    Dobrý den , asi blbý dotaz,ale co mám dělat,když doma nemám panvičku na lívance :-)

    • avatar michuela:

      Použít normální pánvičku menších rozměrů. Nás je doma 5, kdybych je dělala na lívanečníku, smažila bych je půl dne. Aspoň já je tak dělám.

  • avatar AjaVlcice:

    Livance jsou výborné. Právě jsem je dosmažila. Nemám livanečník, takže jsem je delala klasicky na pánvi lžící malé livance.Vyhovuje mi, že nejsou vůbec sladké. Včera jsem udělala pomazánku z domácí lučiny s pažitkou a namazala jsem si to místo marmelády touto pomazánkou. A nevím co je lepší, jestli s domácí jablkovou se skořicí a nebo domácí lučinou. Uvidím, co na to dvouletý syn, až mu je nabídnu.
    Rozhodně vím, co dělat, když mi zůstane kvásek až ho zase budu přikrmovat. A to jsem dělala poměrnou část na 80 g kvásku :-)
    Skvělý recept.

  • avatar EvaSim:

    Dobrý večer, dnes po delším čerpání informací od Vás, jsem sebrala odhodlání a zaregistrovala se. Vyzkoušeli jsme chlebíky a moc chutnají. A tak jsme se rozhodli vyzkoušet i lívance. Z našeho Hynka jsme udělali 40 lívanců a všichni si je chválili. Jen nejsme tak početná rodinka a zbude nám i na snídani. Jen tak dál. Eva

  • avatar mati17:

    Lívance jsme vyzkoušeli a celá rodina se olizovala až za ušima, díky za skvělý recept:)

  • avatar stechovka:

    Pod vlivem (a inspirací) těchto stránek jsem se pátým rokem v Praze smířila – s tou Prahou – rozumějte, jsem ze vsi a nikdy, NIKDY jsem tu neplánovala být – jakže je to rčení?:-))). Po téměř půlroční teoretické (a psychické) přípravě jsem šla do kvásku. Dlouho mi trvalo, než jsem se srovnala s možností, že kvasinky nechtěně zabiji svou nedovzdělaností v záležitosti kváskové přípravy. Jo, ale sem dobrá. Ten můj se jmenuje Mojmír, je mu už měsíc a bydlí ve sklenici v ledničce a kamarádky chtějí „odnože“. V životě bych nevěřila, že kváskový chleba je tak výborný – peču jak divá a dělá mi dobře na duši chodit sem na kopec na pokec (pravidlené návštěvy jsou pravdivější, ale zase se mi to nerýmuje)…To je dobře, že vás mám:-)

    • avatar stechovka:

      Jo a ty lívance z kvásku – boží!

    • :-))) Díky moc za hodně milý příspěvek, fakt. Jen – přečetla jsem si to asi pětkrát a pořád se snažím přijít na to, zda pod vlivem naší stránky jste se pustila do kvásku nebo pod vlivem naší stránky jste spokojená v Praze? :-)protože to by byl efekt, který bych vůbec, ale vůbec nečekala, bylo by to taky milý, ale tak nějak nečekaně :-). Díky a krásný večer nejen s Mojmírem :)

      • avatar stechovka:

        Hned vysvětlím – pod vaším vlivem jasněže výroba kvásku, ale – smířena s životem zde, protože mohu snít a utíkat „na kopec“. A až budu velká, uteču zpátky s Mojmírem na ves a budu mít krávu a tak vůbec. Lokalita vyhlídnuta, Verneřicko. Howg:-)))
        Krásné ráno nahoru k vám!

  • avatar Shira313:

    Kvások živím už dosť dlho (zdá sa mi, že zo dva roky), ale na lievance došlo až dnes ;o)
    Včera som zarobila cesto z polovičnej dávky a s kefírom namiesto mlieka, cesto dala za dvere (vonku bolo asi 10°C) a ráno pridala vajce a cesto nariedila mliekom.
    Teraz som dopražila na panvici a s výsledkom som nadmieru spokojná, ochutnala som ich s broskyňami a rakytníkovou polevou a už sa teším na javorový sirup :o)
    Ďakujem za ďalší parádny receptík a želám príjemný deň!

  • avatar lanka:

    Lívance jsme zkusili dnes, u dcerky úspěch – druhé se teď nezavděčím ničím (lezou jí zuby) manžel si jen stěžoval že jsou moc silné (holt ode mne rozmazlený na tenoučké palačinky)

    Mám jen jediný dotaz – proč vajíčko až do vykynutého?

    • No, my si taky dost potrpíme na tenoučké palačinky, jenže lívance jsou lívance, ty jsou kynuté a naopak musí být nadýchaně tlusté :-)) Miluju tenký palačinky, když jsou naplněný, srolovaný a studený – když vydrží do rána :-))

  • avatar stematanka:

    Tak u nás dnes k obědu kváskové lívance bez lívanečníku. Jsou moc dobré. Ještě jich pár zbylo a děti si chodí a berou si je ven i suché.

  • avatar Renatap:

    @Klára:
    Dobrý den Kláro a děkuji za odpověď. Lívance se povedly na 1! Nakonec jsem to z obyčejné hladké mouky nezkoušela a koupila celozrnou pšeničnou. Pekla jsem jen z poloviční dávky a i tak se mi jich podařilo 32 ks. Nemám kvalitní lívanečník, takže smažím na klasické nepřilnavé pánvi a dělám menší placičky. Jen té nadýchanosti,jakou máte v lívanečku vy jsem nějak nedosáhla. Lívanec by nadýchaný při smažení, ale po odložení na talíř se „vyfoukl“, ale to vůbec nevadilo.
    Foto tady
    http://fotoproradost.blogspot.com/2012/03/kvaskove-livance.html

  • avatar Katka:

    To jsem se tedy nasmála při představě jak sedíte na té poště… :-)) Je to první blog, který jsem „musela“ přečíst manželovi! A protože trpělivě naslouchal, obohatila jsem jeho seznamování s mýmy oblíbenými stránkami ještě článkem o Kuvajtu, No a smál se taky! :-) Tak teď už asi chápe, proč ve volných chvilkách klikám sem k vám na kopec:-)) A teď k těm lívancům, bramborové vdolky měly úspěch a tak zkusím i tohle, jenže taky nemám lívanečník. Resp. starý smaltovaný děsně lepil a nedalo se z něj nic vyndat, otočit, tak ho nepoužívám. Můžu poprosit o tip na nějaký vyzkoušený? (aspoň na 5 lívanců, ať u toho nestojím celý den:-) Díky. Katka

    • Katko, díky, fakt :)) No, lívanečník, já sama mám starý litinový omlácený se smaltem uvnitř a takový nadete na aukru a kdybyste chtěla nový, tak bych šla do tohoto, po zkušenosti s plátem trochu lituju, že už lívanečník mám :-)))

  • avatar Jana:

    Obilí, ne obiloviny, překlep…

  • avatar Jana:

    Dobré ránko vespolek,
    díky za nádherný popis semínkového systému – četla jsem mému „panu domácímu“ neb leží v posteli v záchvatech kašle a rýmy. Neměla jsem to dělat. Smál se tak, že se v jeho momentálním stavu málem udávil…

    Lívanečky budou. Oplývám dokonce dvěma lívanečníky, smaltovaný „letní“ na plyn po babičce a hliněný po prababičce „zimní“ na kamna:-) A protože za týden přijede syneček na týden domů tak jdu trénovat, on má stejně „ulítlé“ nápady jako já a tak se musím vytáhnout jak jsem pokročila:-)))))))))))))))))))) Že bych mohla zatajit inspiraci z kopce, to nehrozí. On sem k vám chodí občas také nakukovat a tak ví přesně co je z mé hlavy a co jsem kde ukradla:-)))))))))))))))

    Kvasnice pokud vím obsahují hromadu béček a proto je jím. I jen tak „naholo“

    A ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc: protože stále kupuji mouku (ve zdravé výživě), tak nevím jak rozlišit obiloviny potravinářské a krmné. Dokud v tom nebudu mít jasno a nebudu mít dodavatele, tak můžu o mlýnku jen beznadějně snít……………

  • avatar Renatap:

    Hezký večer.
    Prvně – moc hezký blog!

    Kváskové pečení mě moc zaujalo, už mám za sebou několik celkem povedených chlebů a teď jsem narazila na tyhle lívance – vypadají úžasně!

    A teď prosím o radu, protože nějak tomu receptu nerozumím.
    Těch 250 g kvásku se odebere z toho co mám třeba připravené na chleba, dokrmí a nechá kynout přes noc, a pak se smíchá s těmi 600 g mouky + další suroviny a nechá dál kynout jako klasické těsto? Nebo to chápu špatně a kyne kvásek + to velké množství mouky přes noc? A pak se odebere těch 250 g kvásku? Nějak mi to nevychází. Budu moc ráda za přesné info, protože naše děti jsou lívancožrouti. :o) A tímhle jim určitě udělám radost.
    A ještě jeden dotaz – šlo by to dělat i z klasické hladké mouky + žitný kvásek? Nebo bude těsto hodně lepivé?

    • Renato zdravím a díky. Tak přesně jak píšete – tak ne :)). Kvásek co mám stále v chladu večer vyndám a zadělám ho moukou, já jí nevážím, prostě ho mám hodně a přiživím ho moukou, druhý den většinou peču chleba, tak s tím nešetřím a druhý den z toho odeberu těch 250g. Takže večer přiživit kvásek tolik, aby to druhý den dalo 250g a ještě vám zbylo na to dát něco zpět do chladu. A pak se tedy do těch 250g přidá 600g mouky, ty s tím nesouvisí. Navíc to, co se dává večer do kvásku je žitná – přiživuji jen žitnou, kdežto těch 600g je pšeničná.
      Kdyby to stále nebylo jasné, už je pozdě a nejsem si jistá, zda to píšu pochopitelně:) napište

      A mouka, určitě to bude lepivější. Upřímně řečeno, nikdy jsem nepekla s kváskem sladké s kupovanou moukou, takže nejsem ta pravá na radu, snad poradí někdo jiný, bude to plastičtější, možná jí bude potřeba i o něco méně. Zkuste to a pak napište, jak to dopadlo :)) díky moc a doboru noc)

  • avatar Kikus:

    Kváskové období je báječné…už jsem zase ve fázi maximálního nahlodání…teď jen vyřešit místo s potřebnou stabilní teplotou pro kvásek…abychom nemuseli topit i v noci, hmmm…

    • Potom, co se jdnou rozjede, už mu topit nebudete muset:) kdyžtak bojler, někde u wifi routeru, nebo hrnec s teplou vodou. To dáte! Kvásek je pak už úplně nenáročné zviřátko.

    • Mám ty samé zkušenosti jako farfalla…ani v začátcích jsem moc teplotu neřešila…v noci máme kolem 18 st….
      Teď ho skladuji v ledničce…před použitím ho vytáhnu, nakrmím, dám ke kamnům a za chvíli začíná bouřlivý proces bublinek…na pečení odeberu, zbytek putuje do lednice…a tak je to pořád do kolečka…už třičtvrtě roku…:-)

  • taky mi seminka dorazila, děkuji velmi velice

  • ahoj, senzační blog ;-)už 2 týdny si pěstuji kvásek ;-) 2x jsme měli domácí chléb a už jiný kupovat nebudu, už jen tento domácí… na čase vyzkoušet i tyto lívance! Bravo, jen tak dál ;-)

  • avatar Vaverite:

    Ach, ten lívanečník!

  • avatar Luciada:

    Vezmu to postupně:

    – Lívance vypadají děsně žratelně, lívanečník mám, začnu pracovat na tom kvásku. Třeba o jeho nepostradatelnosti teď přesvědčím mého muže snáze, když uvidí, že z něho může vzniknout i něco jiného, než „jen“ chleba.

    – Obálka dorazila vcelku. Byly v ní semínka kukuřice a pak 3 pytlíčky s měsíčkem. Takže pokud byly určené do Chomutova, tak je všechno olrajt a já moc děkuji!! Doufám, že stejně bezproblémově dorazí i má platba.

    • :-)) ano, přesně tak, všechny pytlíky v obálce jsou vaše – někde jsou dva, jinde kukuřice byla vyboulená a musel se rozdělit do třech:-)). Díky za zprávu a jsem ráda, že vás oslovily lívance :-.) Upřímně – on je postradatelný, pokud bydlíte ne jako já nedaleko droždí :), ale člověk nikdy neví že ? :))

      • avatar Luciada:

        Zcela upřímně a veřejně: po tom, co tak sleduji situaci s „potravinami“ u nás, tak se snažím do obchodů moc nechodit a co jde si vyrobit doma. Takže si myslím, že „čas kvásku“ již nadešel :c)

        • avatar Katka:

          Naprosto souhlasím! Já tenhle web používám také jako inspiraci pro home made pečení, vaření a vůbec… Díky!!!

  • avatar Klara:

    Nepostradatelné je pro mě droždí při přípravě drožďové pomazánky:-).

  • Ty lívance vypadají úžasně…budu muset vyzkoušet…nejlépe o víkendu…
    Mému kvásku bude v červnu rok…opatruju ho s něžností :-)…
    Na semínka se těším…po těch „poštovních peripetiích“ je budu sít o to zodpovědněji…
    Hezký víkend na kopec…Magda

  • avatar hanaka:

    Vypadají krásně, věřím, že i chutnají, určitě zkusím, ale chybí zásadní věc – lívanečník. Lívance ala palačinky moc úspěchu neslaví, takže jdu brouzdat na aukro :-)

  • No super :-). Ráda bych se zeptala, co Vašemu kvásku nejvíc chutná – žitná/pšeničná/špaldová/ječná mouka? Ten můj, myslím, nejlíp prospívá s moukou žitnou. A trocha žitné mouky ve sladkých jídlech nejspíš nevadí, že ne.

    • Hanko, já dělám jen ze žitné a zatím to množství, co je potřeba na kvásek nikdy nebylo na škodu chuti. Raděj si ho moc neřežu pšeničnou – za mě tedy žito. :)

Přidejte komentář

Scroll Up