Včera jsem zapomněla napsat zásadní věc. Pan domácí to totiž považuje za velmi vtipnou situaci a to jsou mé systémové schopnosti. V poště mám nové tři složky – semínka, semínka vyřízená a semínka odeslaná. Systém zcela jasný, že? Prostě přijde mail s prosbou o semínka, hodím to do semínek, pak na něj odpovím, hodím to do vyřízené a pak je na poště odešlu a hodím to do odeslaných. Zní to velmi jednoduše :)). Realita je taková, že po včerejším koupení obálek v papírnictví a papírové pásky, po sezení na poště, kdy jsem se asi dvěstěkrát zeptala pana domácího, zda je v pohodě, že musí čekat a jestli nechce někam třeba jít a kdy mi asi po dvěstěprvé řekl, že je úplně v pohodě , že se mu tu moc hezky sedí a může ozorovat lidi a jestli ho pořád budu rušit, a ať se pořád neomlouvám, že se nemůže soustředit!, po tom, co vedle nás seděla fantastická paní, kolem devadesátky a psala u stolku, u kterého jsem já přebalovala do obálek kukuřici a měsíček, dlouhatánský dopis a vypadala hrozně něžně, potom jsem to odeslala, uklidili jsme pod sebou a přijeli domů a já zjistila, že jsem si ale nenapsala, komu jsem to odeslala a koho tedy do kolonky odeslané zařadit :) Pak je jak uznáte každý systém dost naprd a pan domácí měl záchvat smíchu, že je tu opět Klářina úžasná logistika. Takže až někdo dostane čtyři obálky s kukuřicí, nedivte se a až někdo nic, ozvěte se prosím neprodleně:))
A taky jste si všimli, že už dopisy neobouchávají razítkem, ale že na ně poctivě lepí známku? A že ta známka nejde nalepit na žlutou papírovou pásku? A že jste tedy se svými semínkovými dopisy u přepážky dost opruzující ? :))
A k lívancům – na vlastní svědomí a hlavu můžu napsat, že do budoucna se absence droždí v domácnosti již více nebude rovnat katastrofě. Milá Jano Hašová, mohu i napsat, že kváskové lívance nejsou ani experimentem, předložte je manželovi na mé riziko :). Vsadím svou hlavu, že málokdo pozná, že to nejsou klasické drožďové lívance. Skoro bych i napsala – nepozná to nikdo.(Pan domácí je dostatečný garant dle mého názoru:) Takže pro všechny váhavce, pro které je zkouška vaření s kváskem stále ještě spojená se „zdravým“ jídlem, rozuměj nechutnou nicneříkající hmotou, garantuji, že tyto lívance vás přesvědčí, že mít doma – u mě už permanentně přiživovaný a denně kvasící kvásek – je nejjednodušší cesta ke stálému nasycení celé rodiny :-), Chce se mi napsat, není třeba zatracovat droždí, ale já osobně už v něm nacházím pouze jeden a to pro mnohé zásadní aspekt – a tím je rychlost. Proč se kváskové pečení vytratilo? Je za tím fakt jen hektičtější a pohodlnější způsob, nebo nacházíte ještě něco jiného? Za názory v každém případě díky !
No a ty lívance
Připravte si 250g žitného kvásku (již aktivního, po noci kvašení), 600 g celozornné pšeničné mouky přesáté, 950 ml mléka, 60g cukru, tři špetky soli, 3 vejce. Olej na smažení a lívanečník.
V míse se smíchá 250 g kvásku – je to již kvásek zaktivovaný, do kterého byla zamíchána mouka a už spolu stihly vykvasit. A tohle je můj milášek po nočním kvašení
Z něho tedy odeberu 250 g, přidám vše ostatní kromě vajec. Řádně zamíchám a nechám kynout. Když je těsto už podle mě vykynuté, přidám tři vejce, znovu zamíchám a nechám ještě dvacet minut.
Rozpálím lívanečník a sázím jeden lívanec za druhým – z tohoto množství jich je celkem 36.
A pak stačí už jen posypat skořicovým cukrem, namazat povidly, posypat tvarohem, prostě jak libo. Jsou super!
mňam mňam!vynikající.:-)
Vynikajúce! Ďakujem!
Dobrý den Kláro,
teď jsem dosmažila armádu lívanečků,po kterých se jen zaprášilo.Zkusili jsme je s marmeládou a tvarohem a nakonec vyhrály lívanečky jen sypané cukrem :)).Výborný recept,díky.
Marci.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak dlouho asi by mělo kynout již hotové smíchané těsto (bez těch vajec)?Děkuji za odpověď :-)
také bych ráda věděla jak dlouho nechat v pokojové teplotě kynout… děkuji :-)
Díky za recept… byly famózní… do větší části těsta jsem ještě nakrájela kousky rebarbory… asypaly jsme skořicí a mazaly jahodovou marmeládou… Děkuju za inspiraci…
Tak lívance strašně mňam, jen ten počet je teda trošku mimo :-D vyšlo nám jich tak kolem padesáti. Nemám lívanečník ale od oka jsem dělala přibližně stejnou velikost. Moc děkuju za recept už je zapsaný a uschovaný na později.
Dobrý den , asi blbý dotaz,ale co mám dělat,když doma nemám panvičku na lívance :-)
Použít normální pánvičku menších rozměrů. Nás je doma 5, kdybych je dělala na lívanečníku, smažila bych je půl dne. Aspoň já je tak dělám.
Livance jsou výborné. Právě jsem je dosmažila. Nemám livanečník, takže jsem je delala klasicky na pánvi lžící malé livance.Vyhovuje mi, že nejsou vůbec sladké. Včera jsem udělala pomazánku z domácí lučiny s pažitkou a namazala jsem si to místo marmelády touto pomazánkou. A nevím co je lepší, jestli s domácí jablkovou se skořicí a nebo domácí lučinou. Uvidím, co na to dvouletý syn, až mu je nabídnu.
Rozhodně vím, co dělat, když mi zůstane kvásek až ho zase budu přikrmovat. A to jsem dělala poměrnou část na 80 g kvásku :-)
Skvělý recept.
Dobrý večer, dnes po delším čerpání informací od Vás, jsem sebrala odhodlání a zaregistrovala se. Vyzkoušeli jsme chlebíky a moc chutnají. A tak jsme se rozhodli vyzkoušet i lívance. Z našeho Hynka jsme udělali 40 lívanců a všichni si je chválili. Jen nejsme tak početná rodinka a zbude nám i na snídani. Jen tak dál. Eva
Lívance jsme vyzkoušeli a celá rodina se olizovala až za ušima, díky za skvělý recept:)
Pod vlivem (a inspirací) těchto stránek jsem se pátým rokem v Praze smířila – s tou Prahou – rozumějte, jsem ze vsi a nikdy, NIKDY jsem tu neplánovala být – jakže je to rčení?:-))). Po téměř půlroční teoretické (a psychické) přípravě jsem šla do kvásku. Dlouho mi trvalo, než jsem se srovnala s možností, že kvasinky nechtěně zabiji svou nedovzdělaností v záležitosti kváskové přípravy. Jo, ale sem dobrá. Ten můj se jmenuje Mojmír, je mu už měsíc a bydlí ve sklenici v ledničce a kamarádky chtějí „odnože“. V životě bych nevěřila, že kváskový chleba je tak výborný – peču jak divá a dělá mi dobře na duši chodit sem na kopec na pokec (pravidlené návštěvy jsou pravdivější, ale zase se mi to nerýmuje)…To je dobře, že vás mám:-)
Jo a ty lívance z kvásku – boží!
:-))) Díky moc za hodně milý příspěvek, fakt. Jen – přečetla jsem si to asi pětkrát a pořád se snažím přijít na to, zda pod vlivem naší stránky jste se pustila do kvásku nebo pod vlivem naší stránky jste spokojená v Praze? :-)protože to by byl efekt, který bych vůbec, ale vůbec nečekala, bylo by to taky milý, ale tak nějak nečekaně :-). Díky a krásný večer nejen s Mojmírem :)
Hned vysvětlím – pod vaším vlivem jasněže výroba kvásku, ale – smířena s životem zde, protože mohu snít a utíkat „na kopec“. A až budu velká, uteču zpátky s Mojmírem na ves a budu mít krávu a tak vůbec. Lokalita vyhlídnuta, Verneřicko. Howg:-)))
Krásné ráno nahoru k vám!
Kvások živím už dosť dlho (zdá sa mi, že zo dva roky), ale na lievance došlo až dnes ;o)
Včera som zarobila cesto z polovičnej dávky a s kefírom namiesto mlieka, cesto dala za dvere (vonku bolo asi 10°C) a ráno pridala vajce a cesto nariedila mliekom.
Teraz som dopražila na panvici a s výsledkom som nadmieru spokojná, ochutnala som ich s broskyňami a rakytníkovou polevou a už sa teším na javorový sirup :o)
Ďakujem za ďalší parádny receptík a želám príjemný deň!
Lívance jsme zkusili dnes, u dcerky úspěch – druhé se teď nezavděčím ničím (lezou jí zuby) manžel si jen stěžoval že jsou moc silné (holt ode mne rozmazlený na tenoučké palačinky)
Mám jen jediný dotaz – proč vajíčko až do vykynutého?
No, my si taky dost potrpíme na tenoučké palačinky, jenže lívance jsou lívance, ty jsou kynuté a naopak musí být nadýchaně tlusté :-)) Miluju tenký palačinky, když jsou naplněný, srolovaný a studený – když vydrží do rána :-))
Tak u nás dnes k obědu kváskové lívance bez lívanečníku. Jsou moc dobré. Ještě jich pár zbylo a děti si chodí a berou si je ven i suché.
@Klára:
Dobrý den Kláro a děkuji za odpověď. Lívance se povedly na 1! Nakonec jsem to z obyčejné hladké mouky nezkoušela a koupila celozrnou pšeničnou. Pekla jsem jen z poloviční dávky a i tak se mi jich podařilo 32 ks. Nemám kvalitní lívanečník, takže smažím na klasické nepřilnavé pánvi a dělám menší placičky. Jen té nadýchanosti,jakou máte v lívanečku vy jsem nějak nedosáhla. Lívanec by nadýchaný při smažení, ale po odložení na talíř se „vyfoukl“, ale to vůbec nevadilo.
Foto tady
http://fotoproradost.blogspot.com/2012/03/kvaskove-livance.html
To jsem se tedy nasmála při představě jak sedíte na té poště… :-)) Je to první blog, který jsem „musela“ přečíst manželovi! A protože trpělivě naslouchal, obohatila jsem jeho seznamování s mýmy oblíbenými stránkami ještě článkem o Kuvajtu, No a smál se taky! :-) Tak teď už asi chápe, proč ve volných chvilkách klikám sem k vám na kopec:-)) A teď k těm lívancům, bramborové vdolky měly úspěch a tak zkusím i tohle, jenže taky nemám lívanečník. Resp. starý smaltovaný děsně lepil a nedalo se z něj nic vyndat, otočit, tak ho nepoužívám. Můžu poprosit o tip na nějaký vyzkoušený? (aspoň na 5 lívanců, ať u toho nestojím celý den:-) Díky. Katka
Katko, díky, fakt :)) No, lívanečník, já sama mám starý litinový omlácený se smaltem uvnitř a takový nadete na aukru a kdybyste chtěla nový, tak bych šla do tohoto, po zkušenosti s plátem trochu lituju, že už lívanečník mám :-)))
Obilí, ne obiloviny, překlep…
Dobré ránko vespolek,
díky za nádherný popis semínkového systému – četla jsem mému „panu domácímu“ neb leží v posteli v záchvatech kašle a rýmy. Neměla jsem to dělat. Smál se tak, že se v jeho momentálním stavu málem udávil…
Lívanečky budou. Oplývám dokonce dvěma lívanečníky, smaltovaný „letní“ na plyn po babičce a hliněný po prababičce „zimní“ na kamna:-) A protože za týden přijede syneček na týden domů tak jdu trénovat, on má stejně „ulítlé“ nápady jako já a tak se musím vytáhnout jak jsem pokročila:-)))))))))))))))))))) Že bych mohla zatajit inspiraci z kopce, to nehrozí. On sem k vám chodí občas také nakukovat a tak ví přesně co je z mé hlavy a co jsem kde ukradla:-)))))))))))))))
Kvasnice pokud vím obsahují hromadu béček a proto je jím. I jen tak „naholo“
A ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc: protože stále kupuji mouku (ve zdravé výživě), tak nevím jak rozlišit obiloviny potravinářské a krmné. Dokud v tom nebudu mít jasno a nebudu mít dodavatele, tak můžu o mlýnku jen beznadějně snít……………
Jano díky a zrovna dnes ráno jsem odpovídala tady: https://conovehonakopci.cz/?p=5017&cpage=1#comment-8986 jak je to s tou krmnou a potravinářskou moukou a zrnem – hezký den a manžel ať se brzy uzdraví!
Hezký večer.
Prvně – moc hezký blog!
Kváskové pečení mě moc zaujalo, už mám za sebou několik celkem povedených chlebů a teď jsem narazila na tyhle lívance – vypadají úžasně!
A teď prosím o radu, protože nějak tomu receptu nerozumím.
Těch 250 g kvásku se odebere z toho co mám třeba připravené na chleba, dokrmí a nechá kynout přes noc, a pak se smíchá s těmi 600 g mouky + další suroviny a nechá dál kynout jako klasické těsto? Nebo to chápu špatně a kyne kvásek + to velké množství mouky přes noc? A pak se odebere těch 250 g kvásku? Nějak mi to nevychází. Budu moc ráda za přesné info, protože naše děti jsou lívancožrouti. :o) A tímhle jim určitě udělám radost.
A ještě jeden dotaz – šlo by to dělat i z klasické hladké mouky + žitný kvásek? Nebo bude těsto hodně lepivé?
Renato zdravím a díky. Tak přesně jak píšete – tak ne :)). Kvásek co mám stále v chladu večer vyndám a zadělám ho moukou, já jí nevážím, prostě ho mám hodně a přiživím ho moukou, druhý den většinou peču chleba, tak s tím nešetřím a druhý den z toho odeberu těch 250g. Takže večer přiživit kvásek tolik, aby to druhý den dalo 250g a ještě vám zbylo na to dát něco zpět do chladu. A pak se tedy do těch 250g přidá 600g mouky, ty s tím nesouvisí. Navíc to, co se dává večer do kvásku je žitná – přiživuji jen žitnou, kdežto těch 600g je pšeničná.
Kdyby to stále nebylo jasné, už je pozdě a nejsem si jistá, zda to píšu pochopitelně:) napište
A mouka, určitě to bude lepivější. Upřímně řečeno, nikdy jsem nepekla s kváskem sladké s kupovanou moukou, takže nejsem ta pravá na radu, snad poradí někdo jiný, bude to plastičtější, možná jí bude potřeba i o něco méně. Zkuste to a pak napište, jak to dopadlo :)) díky moc a doboru noc)
Kváskové období je báječné…už jsem zase ve fázi maximálního nahlodání…teď jen vyřešit místo s potřebnou stabilní teplotou pro kvásek…abychom nemuseli topit i v noci, hmmm…
Potom, co se jdnou rozjede, už mu topit nebudete muset:) kdyžtak bojler, někde u wifi routeru, nebo hrnec s teplou vodou. To dáte! Kvásek je pak už úplně nenáročné zviřátko.
Mám ty samé zkušenosti jako farfalla…ani v začátcích jsem moc teplotu neřešila…v noci máme kolem 18 st….
Teď ho skladuji v ledničce…před použitím ho vytáhnu, nakrmím, dám ke kamnům a za chvíli začíná bouřlivý proces bublinek…na pečení odeberu, zbytek putuje do lednice…a tak je to pořád do kolečka…už třičtvrtě roku…:-)
taky mi seminka dorazila, děkuji velmi velice
ahoj, senzační blog ;-)už 2 týdny si pěstuji kvásek ;-) 2x jsme měli domácí chléb a už jiný kupovat nebudu, už jen tento domácí… na čase vyzkoušet i tyto lívance! Bravo, jen tak dál ;-)
Ach, ten lívanečník!
Vezmu to postupně:
– Lívance vypadají děsně žratelně, lívanečník mám, začnu pracovat na tom kvásku. Třeba o jeho nepostradatelnosti teď přesvědčím mého muže snáze, když uvidí, že z něho může vzniknout i něco jiného, než „jen“ chleba.
– Obálka dorazila vcelku. Byly v ní semínka kukuřice a pak 3 pytlíčky s měsíčkem. Takže pokud byly určené do Chomutova, tak je všechno olrajt a já moc děkuji!! Doufám, že stejně bezproblémově dorazí i má platba.
:-)) ano, přesně tak, všechny pytlíky v obálce jsou vaše – někde jsou dva, jinde kukuřice byla vyboulená a musel se rozdělit do třech:-)). Díky za zprávu a jsem ráda, že vás oslovily lívance :-.) Upřímně – on je postradatelný, pokud bydlíte ne jako já nedaleko droždí :), ale člověk nikdy neví že ? :))
Zcela upřímně a veřejně: po tom, co tak sleduji situaci s „potravinami“ u nás, tak se snažím do obchodů moc nechodit a co jde si vyrobit doma. Takže si myslím, že „čas kvásku“ již nadešel :c)
Naprosto souhlasím! Já tenhle web používám také jako inspiraci pro home made pečení, vaření a vůbec… Díky!!!
Nepostradatelné je pro mě droždí při přípravě drožďové pomazánky:-).
Tak to naprostý souhlas a drožďový knedlíčky, jasný…:))
Ty lívance vypadají úžasně…budu muset vyzkoušet…nejlépe o víkendu…
Mému kvásku bude v červnu rok…opatruju ho s něžností :-)…
Na semínka se těším…po těch „poštovních peripetiích“ je budu sít o to zodpovědněji…
Hezký víkend na kopec…Magda
:-))To jsou mé systematické zmatky, ale mám pocit, že vše bylo odesláno správně :)
Vypadají krásně, věřím, že i chutnají, určitě zkusím, ale chybí zásadní věc – lívanečník. Lívance ala palačinky moc úspěchu neslaví, takže jdu brouzdat na aukro :-)
:-) Miluju lívanečníky :)
No super :-). Ráda bych se zeptala, co Vašemu kvásku nejvíc chutná – žitná/pšeničná/špaldová/ječná mouka? Ten můj, myslím, nejlíp prospívá s moukou žitnou. A trocha žitné mouky ve sladkých jídlech nejspíš nevadí, že ne.
Hanko, já dělám jen ze žitné a zatím to množství, co je potřeba na kvásek nikdy nebylo na škodu chuti. Raděj si ho moc neřežu pšeničnou – za mě tedy žito. :)