Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Tento článek není rozhodně PR článek :-). Píšu ho prostě proto, že tento strojek je naprosto
lis na těsto
nezbytný nástroj v naší kuchyni – on by jistě byl zbytný, vše se dá dělat i na vále s válečkem na nudle, ale někdy si člověk chce udělat radost tvarem, formou a výsledkem – osobní obsese, aby věci vypadaly „jako kupované “ :-)))
Na sušenky používáme ideální český strojek  UNIVERSAL, který se ještě i teď dá koupit normálně v v internetových obchodech pod lisem na těsto, nebo  jít cestou jako my, navštívit bazar, diakonii či aukro, kde je zrovna nyní jeden v prodeji.  My ho koupili v diakonii za 50,- (už po třetí :-), protože čtyři děti vyžadují minimálně 3 strojky) a vřele doporučuji koupit takový, aby co nejvíce jeho komponent bylo z kovu !! Stejně se při častém používání časem  zničí
lis na těsto universal
silikonový přítlačný plíšek, který už bohužel nelze nijak nahradit, ale to je otázka opravdu několika let při častém užívání.Sama bych dosti uvítala, pokud by vnitřek přítlačného lisu byl k dokoupení, což možná ovšem je ….. Originální výrobce strojku  byl kovozávod Semily. Otázka je, zda mám nový strojek z diakonie koupený ještě z doby bolševika, nebo zda kovozávod Semily ještě existuje
Strojek používám na sušenky, jak na sladké, tak na slané – sýrové, na zdobení šlehačkou a nově i na špagety – následující článek :-) Sada obsahuje 15 tvořítek a dají se s ní bez problémů udělat zcela identické sušenky Lucie, Esíčka, Oválky. Jediným problémem je pro mě trochu málokapacitní trubice, do které se těsto plní. Osobně bych brala alespoň třikrát tak velikou, aby nebylo tak často třeba plnit, ale to jen malý technický detail, zcela zanedbatelný.
Samotné tvoření sušenek je velmi jednoduché. Vyndá se vnitrní část lisu, naplní se trubice těstem a znovu se našroubuje vnitřek lisu. Ten je nyní povytažený. Tyč není čistá tyčovina, nýbrž má na sobě zoubky a tím, že zatlačíme na páku od lisu směrem dolů, zástrčka, kterou máme na ozubené tyčce se posune o jeden zoubek a dole nám vypadne tvořítkem jeden kus sušenky – lis máme v tento moment kolmo k plechu. Pracujeme tedy s naplěným lisem, kolmo k plechu.
Šlehačku pak tvarujeme tím způsobem, že držíme závlačku od ozubené tyče palcem mimo tyčku a jen zazlačujeme píst samovolně dolů. Ozdobnou hubičkou nám vychází ven čtyřboký, ozdobný had šlehačky, který se dle libosti tvarujeme sami do jakého tvaru si přejeme.
Malá brožurka v plné velikosti ke stažení zde

1 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 16:01 | Reagovat

Jé, tenhle strojek má doma moje maminka a vím, že jako děti jsme si s ním velice vyhráli. maminka ho používá na zdobení dortů, protože se nám jako dětem podařilo ztratit většinu zdobiček a jen k němu nebyla ta páčka u stalačovacího pístu. Ale musím potvrdit, že to byl super strojek, který mi v kuchyni celekm chybí :-(

2 Jana Jana | E-mail | 18. října 2010 v 19:41 | Reagovat

Tento strojek mám i já a jsem ráda. Dodnes slouží naštěstí bez problémů :-)

3 Nevanka Nevanka | 19. října 2010 v 10:01 | Reagovat

Tenhle strojek mamka koupila před 25-30 lety, jednou použila na vánoční cukroví, ale nemělo to úspěch, pracny jsou prý pracny:-) , tak leží na půdě, vyhrabu ho a vyzkouším. ;-)
Jo a myslím, že kovozávod Semily už neexistuje, ale pozeptám se.

4 Jarka O. Jarka O. | 19. října 2010 v 15:48 | Reagovat

Dobrý den. Strojek mám taky doma, občas s ním pracuju, jen jsem u něj neměla ten úžasný sešitek s obrázky, takže výroba sušenek je u nás dobrodružství – nikdy nevím ( a zpětně si nepamatuju), co z kterého kolečka zrovna vyleze :-D

5 Klára Klára | E-mail | Web | 19. října 2010 v 16:34 | Reagovat

[1]: Madla… tak to taky jeden prozaický důvod, proč máme už třetí, vždy funglovka krabice a nový lis, asi některý z půdy :-)), ale za čas…. :-)

6 Klára Klára | E-mail | Web | 19. října 2010 v 16:35 | Reagovat

[2]: Jana – já už ho používám zhruba deset let a myslím, že asi taky záleží kus od kusu. Jsem s ním také hodně spokojená

7 Klára Klára | E-mail | Web | 19. října 2010 v 16:36 | Reagovat

[3]: Nevanka – souhlasím – pracny jsou pracny :-) , ale proč nedělat oboje :-)))

8 Klára Klára | E-mail | Web | 19. října 2010 v 16:37 | Reagovat

[4]: :-D já ten úžasný plánek vždy měla po otevření krabice :-D pak časem…. naprosto stejný způsob jako u vás :-D

9 Veska Veska | 20. října 2010 v 8:02 | Reagovat

holky sestřenice dělá výborné sušenky polité čokoládou a slepené marmedádou
a já kvůli tomu tvaru jsem jim říkala trilobiti :-! nebo skarable :D až tepr teď jsem odhalila že vlastní tento strojek na sušenky a dělá tím ty vlnité oválky a počokoládované vypají jako brouci bez nožiček [:tired:]
takže po mnoha letech vyřešená záhada
páč tento stojek jsem asi nikdy neviděla natož použila

19 komentářů to “Strojek na sušenky Universal”

  • avatar Anonym:

    Dobrý deň Lenka máte ešte na predaj ten špric???

  • avatar Medlyn:

    Jak píše Klára, je to skoro alchymie :)
    …je nutné si vyzkoušet, jestli do dolního šroubení usadit nejdřív tvořítko a pak plastový kroužek, nebo obráceně a také se mi osvědčilo nastavit kolečko s velkým „výkusem“ a kliknout jeden a čtvrt zoubku… a nepoužít pečící papír, na ten se těsto nepřilepí, ale skoro suchý plech, nebo oklikat kuchyňskou linku a pak jídelním nožem sušenky přendat na pečící papír, to zase občas nějaký tvar poškodí… těsto je další dobrodružný bobřík, vyzkoušet lze téměř cokoli, jen nesmí mít hrubé kousky oříšků, ucpávají tvořítko… někdy stačí pokojová teplota a někdy musím odkrajovat z talíře v lednici…
    Pečení zdar!

  • avatar Sallow:

    Mám zájem o koupi: Lis na sušenky Universal.(kovozávody Semily)
    Nabídne mi někdo? Jsem z Prahy 8.
    Moc děkuji přeji krásné svátky. Sall.

  • avatar martin:

    dobrý den chtěl jsem se optat kde se dá tento strojek ještě sehnat?? Předem děkuji a přeji příjemné prožití vánočních svátků………

    • avatar Inka:

      Dobrý den.

      Lis na těsto UNIVERSAL máme doma také. Je to jeden z prvních exemplářů z r. 1974. Za nedlouho by mohl oslavit 40té výročí. Až donedávna fungoval naprosto perfektně. Máme variantu s žlutou umělohmotnou hlavou pístu (přítlačná část). Je to plast silný, socialistický, tvrzený. Žádný čínský šunt. I tak jsem se obávala prasknutí. Těsto mám už přeci jenom vychytané a vím, že musí být do lisu trochu řidší, nejlépe při pokojové teplotě.
      Nepočítala jsem ovšem s tím, že mě chlapci budou chtít překvapit a po dobu mé nepřítomnosti se pustí do výroby jakýchsi pochybných pivních sušenek z těsta s konzistencí tuhého nudlového. To ani socialistický žlutý plast nevydržel a rozlomil se na dvě části. Překvapená jsem opravdu byla :). Lehce mě to rozladilo, ale řekla jsem si, no co, před několika lety jsem někde v domácích potřebách viděla prodávat inovovanou verzi, takže se to stále vyrábí, zjistím si výrobce a bude náhradní díl. Po usilovném pátrání se mi podařilo zjistit, že lis pod názvem „UNIVERSAL 2“ vyrábí P-KVARTET v Nové Pace, jeden z nástupců Kovovýroby Semily. Když jsem si zadala do vyhledávače tak krom jiných odkazů vyběhl i obchodní rejstřík a v něm: Firma v likvidaci.
      Jestli je likvidace pravda a neexistuje nějaký pokračovatel ve výrobě tak máme po ptákách, po žížalkách, po lisech i náhradních dílech.
      Lis se ještě dá koupit v některých domácích potřebách, kterým nedominuje Tescoma a v některých méně navštěvovaných e-shopech. Lis na těsto na podobném principu vyrábí Tescoma nebo Lidl, ale je celoplastový. Přímou zkušenost nemám. Názory se různí, někdo si je chválí, někomu to s nimi nejde, to ale není většinou vina lisu a nedařilo by se jim ani s kovovým. Některým lidem praskají součástky. Těžko soudit jestli je to materiálem nebo špatným zacházením. Nicméně kov je kov.

      Nakonec jsme to doma vyřešili odmontováním přítlačného kloboučku z pistole na vytlačování montážního tmelu a zatlačovacího víčka z prázdné tuby od tmelu. Po omytí a zabalení do čtyřech vrstev potravinářské kreš folie do trubice lisu na těsto perfektně pasuje a lis jede jako divý :):).

      Inka

  • avatar Akretka:

    Dobrý den,
    mám novější verzi tohoto strojku. Sice byl přiložen recept, ale těsto nejde vytlačit. Stáhla jsem si zde i Vámi naskenovanou brožurku v naději, že tam najdu recept na těsto, ale bohužel tam nebyl. Mohla bych Vás poprosit o tento recept? Tyto výborné sušenky nám dělával kupodivu děda, ale již pár let nežije, takže recept je k nedohledání :(
    Děkuji

  • avatar Renáta:

    Dobrý den.
    Koupila jsem si nedávno tento strojek, recepty na sladké sušenky mám, ale sháním něco co by bylo na slano…mohl by mio někdy poradit.
    Děkuji R

  • avatar Ala:

    Já ten strojek mám po mamince taky ale je jak nový a teď dělám sušenky doma

  • avatar Jarka:

    Dobrý den, řadím se mezi ty jež zdědili tento strojek na cukroví ale bohužel bez návodu k použití. Chtěla jsem vás touto cestou poprosit zdali by nebylo možné mi okopírovat a zaslat brožůrku na e-mail.Předem moc děkuji jsem váš velký fanda :-)))moc se mi líbí vaše rady a recepty . Jarka

  • avatar Lenka:

    Dobrý den, dostala jsem tento strojek darem a byl němu návod na čajové pečivo, ve kterém se píše, že těsto má být vláčné. Umíchala jsem ho tedy s pocitem, že je vláčné, naplnila stroj a vyzkoušela, jenže to jaksi nefunguje :/ Vytvořila se sice krásná květinka, jenže se neoddělila a nožem odškrábnout to taky nešlo, zdeformovala se. Prosím o radu, mám to špatně složené, návod na smontování nebyl přiložen, nebo mi snad chybí ještě nějaký plíšek, který jednotlivý kus odsekne?? Předem děkuji za rady, Lenka

    • Zdravím Lenko. Tak tento strojek je výborný, ale je to taky pěkná potvora. Podle mě nemáte nic se strojkem i ho máte dobře sestrojený. Je potřeba se podívat dozadu na ty zoubky, tam se dá otočit kolečkem, které do zoubků zapadá. Buď je nastavené tak, že je větším výkusem nahoru nebo menším výkusem nahoru. Každou kytičku je potřeba zkusit,na který vám to bude lépe vyhovovat a taky je potřeba každou zkusit, na kolikrát se kytička udělá. Většinou se nejprve napumpuje strojek a první kytička se vyhodí. A pak to vypadá tak, že nějaké těsto je úplně fantastické, položí se strojek svisle a vždy na jedno zmáčknutí se udělá kytička. Ale někdy je těsto prevít a funguje to tak, že se kytička udělá na dvě zmáčknutí – to musíte zkusit. Na víc jak dvě ne, zkuste na jedno a na dvě a pak vždy každá druhá se přilepí, tu odškrábnete nožem do mísy a pak se znovu naplní strojek. Ale mám vyzkoušeno, nevím proč, že vždy každá druhá jde, každá druhá ne. Že se takto střídají. Prostě dvakrát namáčknete, sundáte strojek a je tam kytka. Pak dvakrát namáčknete, vyndáte strojek a je přilepená na něm. Je to hodně o druhu těsta. Musíte zkoušet takové, které vám bude vyhovovat. Tak snad jsem vám trochu pomohla. Zkuste do těsta přidat malinko mouky a znovu ho promíchejte a mělo by to jít lépe.

Přidejte komentář