Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Milá návštěva odjela, ale ještě než odjela, uondaní úmorným vedrem, uvařili jsme si večeři venku na venkoním grilo-topení – no venku je to vždy spíš pokus o uvaření :)  a po večeři dali vynikající červené víno, co jsme obdrželi darem zpod kopce a sýrové sušenky.

A tu správnou atmosféru doplňoval modrý pytlík – dárek od návštěvy. Nechám tipnout, co v něm je…… rozhodně je to dobrý atribut k červenému vínu a sýrovým sušenkám – hodí se k nim a tak nějak patří do skupiny :))

Protože jak je horko, musím zpracovat nějak sýr, a tudíž jsou sýrové sušenky tou nejlepší variantou. Upečené jsou křehké, rozplývavé. Nepopírám, že pro obyčejného smrtelníka bez krávy, jsou trochu ekonomicky náročné. :)

 

Suroviny na sušenky: 500 g sýra, 500g másla, 600 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, dvě vejce a sůl

Všechny suroviny uhnětu do těsta – máslo rozměklé, sýr nastrouhaný, soli přiměřeně, prášek smíchaný s moukou a vejce celá – které nechám chvilku přikryté odpočinout. Pak rozválím na pomoučněném vále a rozkrájím na obdélníčky, které posléze přejedu zdobícím válečkem.  Pokládám na vymazaný plech máslem a již ničím sušenky nepotírám. Peču na 180°C a je třeba hlídat a otáčet plech dle potřeby. Skladuji v třílitrové skleněné uzavřené sklenici.

Samozřejmě lze jako variantu přidat různé koření – tymián, provensálské, rozmarýn – ale i takto obyčejný, základní recept je moc dobrý.

23 Odpovědi to “Sýrové sušenky”

  • babidana:

    Kláro, prosím Vás, chtěla bych se zeptat , proč je v receptech uvedena celozrnná mouka přesátá? Já jsem podle Vás dělala cuketový koláč, jen jsem ho trochu vylepšila ořechy a mouku jsem nepřesála. Byl výborný a nikdo ani neměl žádné připomínky. Děkuji za odpověď. Máte můj obdiv. Dana

    • @babidana: Taky vás zdravím a díky. TAdy je něco podrobněji o obilí https://conovehonakopci.cz/?p=103 a jinak jde o to, že otruby jsou docela ostré. Nevyhovují zcela každému. Například do chleba žitnou mouku vůbec nepřesávám, na pečení sladkého ale pšenici téměř vždy. Do sýrových sušenek jsem jí přesála taky, chtěla jsem je jemnější. Vždy, když chci trochu plastičtější a jemnější těsto, přesávám mouku, normálně přes kovový cedník – velmi jemný. Otruby dávám slepicím. Jinak jsou sušenky a jídla, kde jsou naopak otruby žádoucí. Jde tedy vyloženě o chuť. Toho, že bych ztrAtila příliš mnoho živin se moc nebojím, i tak se na domácím mlýnku mnoho otrub rozemele a neprosiji vše, ale jde vyloženě o jemnost a lepší plastičnost. Jak tam otruby zůstanou, těsto není tak tvárné. My to cítíme i na chuti. Chuť je jiná. Neříkám vždy horší :-), ale chce si to vyzkoušet na stejné dávce, pak to je vždy nejvíc poznat. Hezký večer. P.s. obdiv není na místě, zrovna se snažím už třetí den zavařit kečup a stále není nikdo, kdo by vymyl láhve :-)))

      • babidana:

        Díky moc, budu zkoušet a zkoušet…moc mě to baví a Vy jste takový motor pro mě.
        Dnes jsme s děvčaty diskutovaly na Fleru, jak to asi děláte, že stíháte. Vzhledem k tomu, že jsem už prošla prací na statku, hlavně prací se zvířaty, umím si představit, co obnáší. Nevím, jestli to není moc troufalé, ale ráda bych se k Vám podívala. Ale to asi nejde, že? Kdyby to chtěl každý, tak budete jen přijímat návštěvy….

        • @babidana: :-)), no hlavně, nic v tom nehledejte. Už jsem to tu psala mockrát, jde hodně moc o úhel pohledu. Pokud někdo chodí do práce, žije ve městě, musí dbát každý den na to, co má na sobě, co má na sobě dítě, do jakého kroužku ho dá, je to náročné na čas a energii. My jsme od toho oproštěni a díky tomu máme obrovskou spoustu času pro sebe. Nejsme žádní dříči, děláme jen to nutné a nezbytné. Zrovna minulý týde jsem to brala k zubaři takovou patnáctikilometrovou oklikou, abych koupila dětem košík, protože nerespektovaly vůbec názor pana domácího, že si ho udělají v zimě. Prý neporostou houby -)) a kupovala jsem ho od jednoho páru asi osmdesátiletých manželů. Byli skvělí. Paní měla fantastickou zahrádku, vše vypleté, na sobě zástěru od krve, protože zrovna zabíjela sousedce kohouty a před domem kbelík s mýdlovou vodou a v něm bělostné utěrky. Styděla jsem se moc tedy a pak se mě pan domácí ptal proč? No, je to něco naprogramovaného v člověku, že něco má nějak být, ale ono asi úplně nemusí :-). Takže utěrky prostě nejsou bělostný a na zahradě je peťour. Za to už tři dny hrajem do noci agricolu :-)

          • babidana:

            Byly doby, kdy jsem se takovému životu bránila a chtěla prostě ŽÍT!Manžel byl jiného názoru a tak jsem se musela přizpůsobit. Ale čím jsem starší, tím víc bych chtěla bydlet na samotě/to se mi splní/, hrabat se v zemi, chovat zvířátka a vytvářet dobrůtky pro svou rodinu a snad i pro přátele. Doufám, že se mi to v důchodu podaří. Manžel taky tíhne k takovému způsobu života , tak by nám to mohlo vyjít.Takže Vám fandím. Hezké podzimní dny přeji, Dana

  • jani:

    Chtěla bych se zeptat, jakou koupenou variantou sýra můžu tenhle domácí nahradit? Tohle je z toho krásného, žlutého, děravého „eidamu“? :) Asi neodoláme… :)

    • Já myslím, že slané sušenky jdou péct z lecjakého sýra, já osobně nejraději používám Gran Moravii, nebo pak nějaké sýry ementálového typu. Obyčejný eidam, co se prodává všude nepoužívám na nic :).

    • Osobně bych taky použila Gran Moravii, sama používám sýr, který je chuťově znatelnější než eidam, ale není zdaleka tak vyzrálý, jako ementál, nebo právě Gran Moravia – nestihne to :)

    • jani:

      moc díky :)

  • rettigova:

    Já bych pekla,až bych brečela…Ale půl kila másla,půl kila sýra a trochu víc mouky,to je docela kalorická nálož,pokud se pekelně nehlídáte a neskončíte s pojídáním u třetí sušenky,což za uvedené situace možné není.Tak jenom slintám.

  • Anonym:

    Tak jsem nevydržela, másla bylo hodně, sýr jsem nakonec taky obětovala a dělala asi z poloviční dávky. Výsledek naprosto vynikající a je jich plná mísa! Jen jsem nevyválela tak do tenka a pěkně se ještě nafoukly, tak jsou tedy opravdu vydatné. Zařazuji do zlatého fondu! Díky moc :-)

  • Artbook:

    Zdravime ze sletǔˇ pekne tipovani i moc dobre susenky diiky za ne a diky za vas! Dnes vecer primy prenos na ct:)

  • stechovka:

    Krásný dobrý den, že já tu levanduli nenapsala hned. To bylo první, co mě po shlédnutí fotky napadlo a rozhodně se dle mého k vínu a sýrovým sušenkám hodí :-)))

  • hanaka:

    A jinak – sušenky vypadají bezvadně, hned jak navýším kapacitu sýrů, pustím se do nich!

  • hanaka:

    Protože tuším, kdo byla ona návštěva, tipla bych to i podle sáčku na levanduli. Ale zase nevím, jestli se to hodí k vínu a sýrovým sušenkám :-)

    • No samo, levandule je to. Voněla venku kolem stolu minimálně tři metry, ale to mě teda zajímá, jak tušíš, že přijela Klára. Je fakt, že má mnoho sester :-))

      • hanaka:

        Tak sestra nejsem :-) Ale trošku jsme si psali, přemýšleli, že by nás zajeli taky navštívit, ale nebyli jsme na trase. No a zmínila se, že jedou na sever, na kopec… a pak jsi psala, že vás navšítivil milý pár a ona se jmenuje Klára. Dokonalé indicie :-)))

  • Zatím ne – voní to :))

  • Marta z Ostravy:

    Můj tip – sušená rajčata :-D.

  • K vínu ještě mlsáme mandle, ale to asi taky nebude ono :)
    Sušenky zkus i bez vejce, budou křehčí

  • Do skupiny by se mi hodilo ještě něco naloženého – okurčičky, cibulky, papriky. Ale to v látkovém sáčku moc nevydrží.
    Jeho modrá barva mi navíc vyvolala vzpomínku z dětství – šla bych si hned cvrnknout. Kuličky jsem měla v podobném.

Přidejte komentář