Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Letos je u nás neuvěřitelné množství ovoce, takže džemy střídají marmelády a zase džemy. Stromy a žebříky, košíky, pecky a zase pecky. A činnost, kterou ze všeho nejvíc nesnáším, a to je umývání zavařovacích sklenic. Nedá se vařit moc doma, abychom byli schopní usnout a tak, když to jde, vaříme a pečeme venku. Vaření je v pohodě, ale skóre pečení není nijak závratné. Už jsem zkusila popel, rošt, květináč, římský hrnec a je to tak padesát na padesát, kdy je to výborné, kdy trochu vyuzené a kdy úplně černé. Dnešní borůvkový koláč a kváskový chleba odmítám zkazit a budeme mít doma saunu.

Také roste poměrně hodně hezké zeleniny, musím zavařit kopr a začínají se kulatit květáky. Toto jídlo je tedy nejen dobrá spotřeba květáků, ale také lehké, pikantní letní jídlo.

Je na něj třeba květák – množství dle potřeby strávníků, čerstvá cibulka – svazek včetně natě, černucha setá, sůl, pepř, sojová omáčka shoyu, naturamyl – kukuřičný škrob, javorový sirup, trochu koření červená paprika, kurkuma, olej a Dal Makhani masala -velmi pikantní směs koření na černou čočku.

Květák je nejprve nutné rychle povařit – vložit opraný a bez košťálu, rozdělený na růžičky do vroucí osolené vody. Nechat vařit asi pět minut. Po této době nevylít vývar, nýbrž pouze růžičky vyjmout a vývar z květáku použít na uvaření brambor.

Dále je nutné omýt cibulku, nakrájet na kolečka její bílou část a rychle osmahnout na oleji. Nakrájet si dále zelenou nať a to asi na třícentimetrové špalíčky.

Květák vložíme na cibulku do hrnce.  Osolíme, opepříme, přidáme kurkumu, černuchu  a koření masala. Já osobně žádným z koření příliš nešetřím. Chvíli restujeme. Pak přidám červenou papriku, kukuřičný škrob a opět chvilku restuji. Podlévám vodou, řádně rozmíchám a přidávám špalíčky zelené cibulky. Dochucuji postupně výše zmíněným kořením, jak je třeba a přidávám javorový sirup – asi čtyři lžíce na množství plného plechu – zeleninu připravuji na plotně na plechu s vysokým okrajem.Konzistence nesmí být příliš řídká. Květák je v omáčce obalen a tu nelze oddělit např. lžící. Je součástí zeleniny.

Mezitím si uvařím brambory a připravím s trochou másla a mléka bramborovou kaši. Je to poměrně pikantní jídlo, které není vhodné pro malé děti.

 

4 komentáře to “Květák s kořením na černou čočku”

  • Eva:

    Zkusila jsem volnou variaci na tento skvěle vypadající recept, místo květáku jsem použila brokolici a další drobné obměny co dům dal, výsledek výborný i s rýží, snad bude chutnat i chlapovi, takže díky za inspiraci :o)

  • hanaka:

    Javorový sirup bych si odpustila, ale jinak to vypadá moc dobře :-) Pikantní mi moc rádi, tak díky za inspiraci :-)

    • Jasně, byl to dárek, a když došel, přišel někdo jiný a přinesl zase sirup. Takže je. Až nebude, nebude a dám tam med, basta :-))

  • kaczka:

    ahoj na Kopec, chtěla jsem se optat na tu černuchu – to mi dosud nějak unikalo,že se dá použít jako koření ! nevíte, zda lze obdobně použít i černuchu východní (lat. Nigella orientalis)? Mám ji na zahradě každý rok jako okrasnou, letos se nějak rozmáhá na úkor zeleniny,ale nechávám ji, jelikož je krásná.a pokud by semena šla využít, tím lépe…díky K.

Přidejte komentář