Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘lívance’

Lívance. Naše naprosto nezbytná snídaně. Přišla však chvíle, kdy je nutné uvařit bezlepkovou verzi. Kupodivu právě u lívanců nebyla nepřítomnost mouky nijak zásadní. Pohanka byla odjakživa surovinou, se kterou se české lívance pojily a právě v lívancích jí často „skousnou“ i ti, kteří ji jinak příliš nemusí.

Na lívance je třeba mléko, bezlepkový kvásek, sůl, vejce, jemně mletá pohanka, jemně mletá kukuřičná mouka a bramborový škrob.

Nebudu psát poměry, neboť každá mouka je jinak mletá a předvším jiná. Pouze orientačně to v mém případě byly dvě vejce na 1/2 litru plnotučného mléka, trochu soli a kvásku cca 5 velkých polévkových lžic. Následný poměr muk je velmi individuální. Naší návštěvě nevadí pohanka a proto zaujímala největší místo právě pohanka spolu s kukuřicí. Škrob byl jen méně zastoupeným doplňkem. Read the rest of this entry »

Mé poštovní zkušenosti z poslední doby jsou velmi rozmanité. Z toho obrovského množství zásilek se zatím vrátila jedna, kde jsem měla zcela jasno, proč se vrátila. Poslala jsem dobírku 2x. To byl okamžik, kdy jsem začla vyrábět tabulku. Ale tabulka je na nic, když na obálku nenapíšete jméno ulice a pak také je dobré, posílat s dobírkou v tom lepícím pytlíku vyplněnou složenku. Ale stane se, poučení pro příště. Navíc tu máme Elišku, která dnes pozvala neprozřetelně děti do cukrárny a tak vzaly za  mě dnešní jízdu na poštu. Pozvala je po večerní seanci u stolu, kdy děti rozloučivší se  lákaly Elišku, aby se připojila k jejich hře – Na chuť. To se hraje jednoduše. Lehne se prý do postele, zhasne se, zavřou se oči a jeden po druhám barvitě vysvětlují, co by si zrovna daly. Kdo první vstane a odebere se ke zdroji jídla nebo řekne „už dost“, prohrál a hra končí. A Eliška, která si na cestu pro jistotu připravila krabičky – ale nesmíte si myslet, že to jsou krabičky jako u krabičkové diety. Není jich pět na den, je jich 5 na hodinu a nejsou to krabičky, ale krabice, tak Eliška tuto hru hrát nechtěla, protože by naprosto jasně prohrála. Je to nespravedlivý. Já si nedám lívanec a mám hlad a jinak se vůbec nic nestane. Eliška si nedá pět lívanců a shodí 5 kilo!

Takže už je mi jasný, proč mají ráno takovou chuť k jídlu, hrají hru na chuť a tak jsem se ráno nechala inspirovat. Inspiroval mě Salvatore Cuomo a jeho Fun-Fair Fritters – Frittelle Luna Park . Ale dopadlo to jako vždy. Stála jsem v kuchyni, přemýšlela o jeho pouťových fritelích a udělala dýňové lívance. Tak je to pořád.

Pokud vlastníte sweet squash, neboli cukrovou dýni, která není příliš vhodná na vaření, ale skvělá na pečení, protože má masité těsto a hodně intenzivní dýňovou chuť, rozhodně doporučuji tyto lívance. Recept je samozřejmě možné vydělit, pro získání menšího počtu lívanců, Caso si ho může případně vynásobit :). Read the rest of this entry »

Včera jsem zapomněla napsat zásadní věc. Pan domácí to totiž považuje za velmi vtipnou situaci a to jsou mé systémové schopnosti. V poště mám nové tři složky – semínka, semínka vyřízená a semínka odeslaná. Systém zcela jasný, že? Prostě přijde mail s prosbou o semínka, hodím to do semínek, pak na něj odpovím, hodím to do vyřízené a pak je na poště odešlu a hodím to do odeslaných. Zní to velmi jednoduše :)). Realita je8c167326b9_84051074_v1 taková, že po včerejším koupení obálek v papírnictví a papírové pásky, po sezení na poště, kdy jsem se asi dvěstěkrát zeptala pana domácího, zda je v pohodě, že musí čekat a jestli nechce někam třeba jít a kdy mi asi po dvěstěprvé řekl, že je úplně v pohodě , že se mu tu moc hezky sedí a může ozorovat lidi a jestli ho pořád budu rušit, a ať se pořád neomlouvám, že se nemůže soustředit!, po tom, co vedle nás seděla fantastická paní,  kolem devadesátky a psala u stolku, u kterého jsem já přebalovala do obálek kukuřici a měsíček, dlouhatánský dopis a vypadala hrozně něžně, potom jsem to odeslala, uklidili jsme pod sebou a přijeli domů a já zjistila, že jsem si ale nenapsala, komu jsem to odeslala a koho tedy do kolonky odeslané zařadit :) Pak je jak uznáte každý systém dost naprd a pan domácí měl záchvat smíchu, že je tu opět Klářina úžasná logistika. Takže až někdo dostane čtyři obálky s kukuřicí, nedivte se  a až někdo nic, ozvěte se prosím neprodleně:)) Read the rest of this entry »


veg
Lívance, litinový lívanečník, skořicový cukr – vůně až ven…. máme rádi lívance, s tvarohem,
Lívance
bez tvarohu, s marmeládou, bez ní, se skořicovým cukrem – nebo jen tak!
Suroviny na lívance beru většinou od oka, ale dnes jsem disciplinovaně nalistovala v „Sandtnerce“ a udělala podle přesného rozpisu.
Suroviny: 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1l mléka, 2 celá vejce, špetka soli, lžička cukru, 20g droždí, 3 lžíce másla, olej na smažení , cukr se skořicí do misky.
Nejprve je třeba udělat z trochu mouky, cukru, mléka a droždí kvásek, který necháme na teple vykynout. Když je na těstě „čepice“, přimícháme zbytek mouky, mléka, špetku soli, vejce, máslo a zamícháme. Těsto je velmi řídké, ale žádnou paniku – funguje skvěle !
Necháme na teple vše kynout a doporučuji, přesto, že je hodně teplo -nepospíchat !!! a nechat kynout 2-3 hodiny!
Po vykynutí – těsto je zvrchu i zespodu :-) silně bublinkaté, rozpálíme lívanečník a malou sběračkou lijeme těsto do chlívečků. Lívance krásně nabydou a jsou vynikající !
Lívance máčíme v cukru promíchaném se skořicí a tentokráte bez tvarohu a marmelády.


Komentáře

1 Ewie ^^ Ewie ^^ | Web | 7. června 2010 v 21:02 | Reagovat

Moc pěkný blog .. ^^

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 7. června 2010 v 21:08 | Reagovat

[1]: Díky :-)

3 dadaz dadaz | 8. června 2010 v 7:39 | Reagovat

snídaně v trávě….

u nas delá livance miláček, ja jsem na ne liná, já jsem specialista na palacinky, tam to jde bez droždí :-)

4 Veska Veska | 8. června 2010 v 7:45 | Reagovat

Nádhera,úplně závidím tu pohodu …tráva ,sluníčko,jídloooo
(počkej až budou jablka- k tomu je totiž super jablečný vychlazený kompot a nebo udušená nastrouhaná jablka se skořicí jako takové šizené povidlí -jako dítě sem to k tomu milovala a v dospělosti zapoměla ) :-P

5 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 8. června 2010 v 8:42 | Reagovat

[4]: Tak to zní dost dobře – rozhodně udělám – úplně mám chuť na vychlazený jablečný kompot !!!!!!

Scroll Up