Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Lívance. Naše naprosto nezbytná snídaně. Přišla však chvíle, kdy je nutné uvařit bezlepkovou verzi. Kupodivu právě u lívanců nebyla nepřítomnost mouky nijak zásadní. Pohanka byla odjakživa surovinou, se kterou se české lívance pojily a právě v lívancích jí často „skousnou“ i ti, kteří ji jinak příliš nemusí.

Na lívance je třeba mléko, bezlepkový kvásek, sůl, vejce, jemně mletá pohanka, jemně mletá kukuřičná mouka a bramborový škrob.

Nebudu psát poměry, neboť každá mouka je jinak mletá a předvším jiná. Pouze orientačně to v mém případě byly dvě vejce na 1/2 litru plnotučného mléka, trochu soli a kvásku cca 5 velkých polévkových lžic. Následný poměr muk je velmi individuální. Naší návštěvě nevadí pohanka a proto zaujímala největší místo právě pohanka spolu s kukuřicí. Škrob byl jen méně zastoupeným doplňkem.

Na rozdíl od přípravy lívanců pomocí droždí, příprava pomocí kvásku je velmi jednoduchá. Jednoduše rozkvedláme vejce v mléce a následně přidáme všechny ostatní suroviny. Mísu s těstem necháme na teplém místě cca 1 h (dle aktivity kvásku) a pak už můžeme smažit, u nás na vyčleněných dvou kruzích lívanečníku.

 

Následně nanosit na stůl džem, skořicový cukr, vyšlehaný skořicový tvaroh pana domácího a přesto, že lívance byly na stole dvoje, bezlepkové a lepkové, snědly se napříč stolem všechny. Nelišily se vzhledově ani konzistencí, pouze chuť pohanky zaznamená ten, kdo si na ní dává trochu pozor :D.

4 komentáře to “Bezlepkové lívance”

  • avatar kupicek.mar:

    Lívance z vařených jahel – vynikající, a snad i chutí předčí klasické babiččiny :-).

  • avatar Lívance:

    My třeba doma děláme lívance úplně narychlo: pohanková mouka + nastrouhaná jablka + vejce – ráno na podzim na snídaně. Nejsou sice tak úplně nadýchané, ale jablko se postará o pěknou vláčnost a jsou velmi rychlé. Obdobně jsme si upravili recept od Maryny (http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/11/dynove-livanecky.html) na lívance s dýňovým pyré – taktéž jsme dali pohankovou mouku. Prášek do pečiva občas dáváme (čistý vinný kámen), ale když zapomenu, tak se toho zas tak moc s receptem nestane.

  • avatar Kolemjdouci:

    Zajímavý recept, určitě vyzkoušíme. Pohanku také používáme, a ač nemáme celiakii, tak teď u nás frčí bezlepková krupice. (Jinou už neděláme)
    Rozemeleme rýži na jemno, nasypeme 10 lžic do studeného mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 1-2 minuty. Necháme chvilku odstát a rozmícháme 1 vrchovatou lžíci kokosového (ne palmového) oleje. Dosladíme medem podle chuti a podáváme. Je velice jemná a voňavá. Mládě by se po tom mohlo utlouct :-)) Pokud nebude kaše určena k okamžité spotřebě, med vmícháme až na talíři. Po pár hodinách totiž způsobí, že kaše velice zřídne…

Přidejte komentář