Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Každý, kdo drží bezlepkovou dietu pravděpodobně disponuje svým receptem na domácí kvásek. Není třeba se kvásku bát, funguje bezvadně, pěkně drží, nemá tendenci se kazit, pokud jej každý den poctivě oživujeme a není ani příliš složité jej vyrobit.

Já osobně jsem nakonec přistoupila k takovému poměru surovin, aby kvásek, který mi ve sklenici vznikl měl pro mě ideální konzistenci. Navíc, pro jistotu, začala jsem kvásek s 1 g droždí, abych měla skutečně jistotu, že mi začne kvasit. Z tohoto množství je dostatečně na to, aby bylo možné po třech dnech upéci první cihlu bezlepkového chleba.

Co je na kvásek třeba?

30 g živého jogurtu, 100 g jemně mleté pohanky, 135 ml vody a 1 g droždí

 

Následný postup už je velmi jednoduchý. Všechny suroviny smícháme v zavařovací nebo jiné sklenici, sklenici přikryjeme a necháme stát v teple přes noc.

Ráno kvásek přiživíme opět pohankou a vodu, stejně tak večer, protože poměrně bouřlivě kvasí. Z důvodu nutnosti přiživovat první tři dny 2x denně, přidávám pouze nezbytné množství pohanky a vody.

Třetí den lze z kvásku upéci první chléb nebo např. lívance a následně je již možné přiživovat kvásek pouze 1x za den.

 

6 komentářů to “Bezlepkový kvásek”

  • avatar Jitka:

    Přestala jsem dělat klasický kvásek, protože peču nepravidelně a nyní používám „nátěstek“, t.j. kousek již hotového těsta. Nechám ho ve skleničce v lednici, před pečením zředím teplou vodou a doplním do hustoty kvásku žitnou moukou. Ráno je krásný, živý a lehce nákyselný kvásek, který hned zpracuji. Dělávala to tak moje stařenka.

  • avatar Bohumil Bok:

    Zkoušel jsem bezlepkový kvásek dle receptu, ale chleba byl moc kyselý, že se nedal jíst.
    Použil jsem jej do kupované směsi, místo sušeného droždí. Chleba se nedal jíst, nevím kde
    byla chyba.

    • Bohumile, chyba těžko říci, kvásek bude vždy kyselejší než droždí, je třeba příště kvásek nechat kvasit kratší dobu v menším teple, pokud vám takto bují. Musíte vyzkoušet, jaká chuť je pro vás příjemná a tom přizpůsobit výrobu. Je také možné, že máte docela dobře kvasný jogurt. Ochutnejte samotný kvásek a už ten by neměl být pro vaši chuť vyloženě nepříjemný, podle toho pak začněte s pečením, když bude kvásek příjemný na chuť.

  • Takto vypadají kvásky. A fungují normálně.

  • Zkvasí i jen bezlepková mouka s vodou. Nebo asi jako hrášek velká trocha kvásku z jiné mouky to urychlí (pokud nepotřebujete striktně bezlepkový).

Přidejte komentář