Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Lidé používají mléko velmi běžně – syrové, vařené, do pečení, jako surovinu k přípravě pudingu, koktejlů, zmrzlin….. Pak ale narazíte na něco, co se již běžně nedělá, běžně neprodává, je to však v nějakých rodinách (anglických, na to bacha) tradičním dezertem. Navíc dezertem velmi rychlým. Ne každému bude tento dezert chutnat a ne u každého se stane běžnou součástí jídelníčku. Navíc velmi záleží na přípravě. Nikoli na té fyzické, která zabere cca 3 minuty, nýbrž na chuti. Mléko v kombinaci se syřidlem – tedy vzniklá sýřenina je totiž tak trochu podobné kuskusu – a o tom kdysi řekl Michal Hromas, že se chová jako „děvka“. Je přesně takový, jaký ho chcete mít. A stejné je to s tímto dezertem. Pokuch neochutíte mléko, které následně necháte zkoagulovat, bude doslova nijaké. Neslané, nesladké, nemastné. Pokud však do mléka přidáte cukr, vanilku, rum nebo skořici, nebo také kakao, kávu případně muškátový oříšek, nebo i místo části mléka trochu smetany, případně si připravíte navrch ovoce nebo šlehačku, uděláte dezert přesně podle své chuti.

A tak vám přináším to, co uděláte ihned, například když někdo přijde a vy potřebujete mít za tři minuty  hotové plné sklenice hezkého obsahu. Buďte obezřetní s hodnocením – konečný výsledek záleží především na tom, co do dezertu ze sebe vložíte.

Jak tedy na Junket? Velmi jednoduše. Nalijeme si do sklenice mléko, které má teplotu 30–38°C, množství kolik chceme. Mléko následně ochutíme – přidáme cukr, rum, kakao, natřený vnitřek vanilkového lusku nebo skořici, muškát, rozinky…… a pak, zamícháme do mléka syřidlo. Ať máme syřidlo jakékoli, které se běžně prodává v ČR, přidáme ho 1/2 ml.

Za cca 2 min máme hotový ztuhlý dezert, který ozdobíme (můžeme na ztuhlé mléko nalít rum, přidat ovoce, horké ovoce, sirup, strouhané ořechy, šlehačku……) a buť můžeme ihned podávat, můžeme také dát na chvilku vychladit do mrazáku.

A je to!

 

Sdílej článek...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Přidejte komentář