Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘bezlepkový kvásek’

Každý, kdo drží bezlepkovou dietu pravděpodobně disponuje svým receptem na domácí kvásek. Není třeba se kvásku bát, funguje bezvadně, pěkně drží, nemá tendenci se kazit, pokud jej každý den poctivě oživujeme a není ani příliš složité jej vyrobit.

Já osobně jsem nakonec přistoupila k takovému poměru surovin, aby kvásek, který mi ve sklenici vznikl měl pro mě ideální konzistenci. Navíc, pro jistotu, začala jsem kvásek s 1 g droždí, abych měla skutečně jistotu, že mi začne kvasit. Z tohoto množství je dostatečně na to, aby bylo možné po třech dnech upéci první cihlu bezlepkového chleba.

Co je na kvásek třeba?

30 g živého jogurtu, 100 g jemně mleté pohanky, 135 ml vody a 1 g droždí

 

Následný postup už je velmi jednoduchý. Všechny suroviny smícháme v zavařovací nebo jiné sklenici, sklenici přikryjeme a necháme stát v teple přes noc.

Ráno kvásek přiživíme opět pohankou a vodu, stejně tak večer, protože poměrně bouřlivě kvasí. Z důvodu nutnosti přiživovat první tři dny 2x denně, přidávám pouze nezbytné množství pohanky a vody.

Třetí den lze z kvásku upéci první chléb nebo např. lívance a následně je již možné přiživovat kvásek pouze 1x za den.