Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Ovocné knedlíky, to je naše. A ty podle paní Machové! Kdo je paní Machová? Nebo spíš, kdo byla paní Machová? Paní Machová už nežije. Byla to modistka nebo kloboučnice? Vyráběla klobouky a to ne  takové ty v řadě, nýbrž ty na zakázku, hezky naměřené. Když jsem se podívala na tuto malinkatou paní, okamžitě mi naskočil obraz první republiky, ovšem to bych jí křivdila. Byla mladší. Byla věkem mých prarodičů, kteří se narodili v první desítce minulého století. Strašně malinká a strašně milá.  Neustále vypadající o dvacet let mladší, než skutečně byla. A její dcera je naše jakobabička, která vozila svou maminku s její sestrou, o pár let starší – rozuměj tedy kolem 85 a více, na každoroční zájezd do letních Krkonoš. Tam obě dámy na jejich apel zanechala  – vypadaly naprosto jako dámy, a ony si  užívaly zasloužený odpočinek, tak tato dcera jezdí do chaty nad námi, vozí dětem čtvrtky a nedělá na ně ťu´tu´tu ňuňuňu, vozí jim beránka k velikonocům a děti u ní rády pobývají.  :). No a taky nám dává ochutnat své obědy a jeden z nich mě kdysi nadchl – totiž těsto na knedlíky maminky. Těsto se liší tím, že není ani kynuté, ani bramborové, ani tvarohové, ale bramborovo-tvarohové.  Poměry neznámé – „neblázni, dělám to od oka“.

A tak jsem se musela zase zamyslet, připravit váhu a dodávat a přidávat a dávat zpět, až vyšel tento poměr. Je chuťově více bramborový, kdo má raději knedlíky do tvarohu, musí si poměr malinko změnit.  Můj poměr nakonec vyšel na 1000 g brambor, 500 g řidšího tvrohu, trochu soli, 800 g celozrnné pšeničné mouky, 1 vejce a ovoce – v našem případě zavařené švestky. Na posypání pak namletý mák, cukr moučka a máslo.

Nejprve je nutné vložit do mísy mouku, vejce, trochu soli, tvaroh, přidáme rozmačkané brambory a uhněteme těsto. Pokud je město řidší – záleží na tvarohu, jak moc je řídký.

Odebereme vždy kousíčky těsta, do každého vložíme ovoce – kompotované musíme nechat řádně odkapat. Ruce je třeba jemně moučnit hladkou moukou. Každý knedlík zatočíme do kuličky a knedlíky vložíme do vroucí osolené vody uvařit. Vaří se asi 15-20 minut.

Knedlíky vyjmeme z vody, necháme okapat, vložíme na talíř, posypeme nastrouhaným mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

3 Odpovědi to “Ovocné knedlíky paní Machové”

  • Ten poslední obrázek vypadá, jako když koukam z jedné hory na druhou horu… :D krásné

  • Pipi:

    Aneb knedlíky z klobouku… :-)

  • Anonym:

    milá Kláro moje máma Tvoje babička znala taky modistky byly to dvě sestry a bydlely na Žižově na Kolárově náměstí bohužel žádný recept na knedlíky po nich není zachován ale vzpomínky na ně ano mámě vytvořily(štumpu nevím jestli ten termín je správně model na klobouk)a klobouk a já jsem jí ho při hraní na princeznu zničila tyto tety nebo alespon jedna z nich se jmenovala Tumová

    )

Přidejte komentář

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other