Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Tak bohužel to není chleba ani od Dolomita – miluju jídlo, které získám tím, že ho někdo uvaří nebo upeče. Není to ani chleba pro Dolomita, protože cestu do Jižních Tyrol by nezvládl. Dolomit má s tím chlebem společný nápad. Nechává si ho totiž péci  jen pro sebe, protože ho má rád. Čímž tedy netvrdím, že tento je tentýž, nicméně do té doby, než mi vloni o něm Dolomit vyprávěl, nenapado mě dát do chleba celé – nepůlené a nemleté ořechy. Měla jsem za to, že musí vypadnout. Ale nevypadly. Drží pevně !

Říkala jsem si, že to musí být chleba vícežitný, spíše žitný než pšeničný.  A tak je můj poměr 60 : 40 totiž 60% žita ku 40 % pšenice a navíc, 85% toho žita je v celozrnné podobě.

Postup jednoduchý, jako klasický kvasový chléb. Kdo nepekl, může se podívat obrazem na tento článek. Jinak slovy bude následovat zde, ale až po výčtu potřebných surovin. Třeba je tedy : 1200 g kvasu (to je již kvas smíchaný s celozrnnou žitnou moukou a do rána nechaný kvasit), pšeničná mouka celozrnná přesátá 1000 g , voda 470 g, lískové ořechy 150 g, žitná mouka celozrnná přesátá 200 g, lžíce a půl soli.

A postup je následující. Večer vezmeme kvas a přidáme celozrnnou žitnou mouku. Smícháme a ráno si trochu odebereme jako kvas do příště. Zbytek dáme do mísy – to znamená 1200 g. Do tohoto kvasu přidáme sůl, vlažnou vodu, lískové ořechy – celé, vodu, žitnou mouku a pšeničnou mouku. Těsto řádně vyhněteme, ale řádně :), a když je vyhnětené, necháme v přikryté míse kynout. Cca 2-3 hodiny.

Těsto si vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a propracujeme – rozdělíme si ho však na dva bochníky. Každou část těsta propracujeme zvlášť, pokud se hodně lepí, podsypeme hladkou moukou. Těsto by se nemělo lepit na ruce. Hezky ho zatáčíme, dokud nemáme krásnou kouli. Těsto nyní vložíme do omoučněné ošatky, přikryjeme a opět dáme do tepla kynout. Tentokrát na cca 1 hodinu.

Po uplynutí této doby máme již řádně vyhřátou troubu na minimálně 250°C, máme i předehřátou podložku, na kterou budeme chléb sázet – litinový tál nebo plech. Chléb z ošatky překlopíme na podnos, překlápíme vzhůru nohama, chléb nařízneme, připravíme si do hrnku vroucí vodu, kterou zapaříme troubu po vsazení chleba a chléb vsadíme do horké trouby na horkou podložku. Ihned nalijeme na dno vroucí vodu a zavřeme. Po asi půl minutě otevřeme dvířka trouby, vyvětráme a pak už jen pečeme. Hezky dozlatova. Krájíme až vychladne.

Pokud se vám líbí pečivo v tomto receptu, podívejte se na ostatní pečivo a chléb jako e-knížka chléb a pečivo z Kopce – čisté pečivo bez fotek.

29 komentářů to “Dolomitův chleba”

  • Zdravím a moc děkuji za skvělé počtení i recepty. Ráda bych se pustila do pečení tohoto chleba, ale napadlo mě… jsou ty ořechy oloupané z té hnědé šlupičky? Nebo jsou jen tak na přírodno… :-) Moc děkuji

  • avatar Šerá ludmila:

    Dobrý den, máme pekárnu a když vidím cenu chleba Dolomit… Já bych ho upekla daleko levnější a také z kvasu, ale i tak by si ho nikdo nekoupil. U nás letí zmražený ze supermarketu a pak se lide diví, že pekaři se snaží péct co
    nejlevněji. Je mi z toho smutno! A také mne to už ani někdy nebaví.
    Jinak Vás obdivuju, jak pečete.
    Přeji vše dobré
    Ludmila

    • Zdravím, ten chleba vás moc trápit nemusí ;-) ani u nás se běžně nepečete. 7,80 za kilo je i na místní poměry dost! Proto si ho musíte objednat! Dělám to jen přes zimu, tak jednou za měsíc. Běžné druhy chleba a pečiva u pekaře jsou od 4,00 do 5,60. V marketech je to dost rozdílný! Pro pečivo musíte mít pultovej prodej! Není možný jako v ČR, aby si ho zákazník sám bral! Tak, že Eurospin (Italie), který nemá pultový prodej, tak koupíte pečivo jen balené vždy v nějakém množství ;-) Nikdy né jednotlivě! M-Preiss (Rakousko) pultový prodej a pečivo ze zmražených polotovarů. Spar (Südtirol) půltový prodej a má vždy dohodu s nějakým pekařem, který mu dodává. Někdy i část sortimentu ze zmražených polotovarů. Pečivo z polotovaru je cca. o jedno euro levnější než u pekaře.

  • Jak tak koukám na ty obrázky, měli by výrobci originálu jít k Tobě Kláro do učení, páč Tvůj je mnohem hezčí :-)

  • Tak Milan Dolomit mi poslal fotky, aby bylo vidět, zda a jak moc jsem se sekla. Mám tam evidentně málo oříšků. To napravím.

    rozkrojený

    a pak taky cena – za kilo a netto za jeden chléb

  • avatar Dan:

    Ahoj Kláro,

    meleš zrno doma nebo pečeš z hotový mouky? Podle toho jakou má chléb strukturu, bych řekl, že mouka je čerstvě namletá doma. S tím souvisí můj další dotaz. Jak zvládneš překopit chléb z ošatky do trouby, aniž by z něj unikl všechen vzduch?

    Já namelu mouku, smíchám s vodou atd, dám vykvasit a následně péct. To všechno se děje v jedné nádobě a to z důvodu , že když hmotu přendavám z jedný nádoby do druhý, chleba splaskne.

    Nejspíš jsi se s tím taky setkala a koukám že tvoje výtvory tímto problémem netrpí. Co je prosím to tajemství?

    • Velmi prosté. Je to otázka zprávného zatočení. Mrkněte se na video -a – v článku zatáčení chybí, v komentářích je zatočení chleba od Víti. Je to stejné, jako stáčení knedlíků. Je potřeba chleba správně zatočit. Stočit. Mít ho správně vykynutý a správnou konzistenci těsta. http://conovehonakopci.cz/?p=5017 překlápím zcela bez problémů – na prvním videu chybí stočení a přesto chleba drží dobře. Na tom je vidět, že je stěžejní i hustota těsta a správný vyhnětení. Pak samo také – a to je hodně důležitý – zapaření trouby.

      Jasně, melu z čerstvě namleté. Odležet jí nestačím nechat, takže peču z čerstvě mleté doma.
      Tak ať se daří a hezkou dobrou noc.

  • avatar Radka:

    Kláro, moc děkuji za stránky a za recept, zítra vyzkouším. Mám asi hloupý dotaz… tu vodu nalejete normálně do trouby nebo máte nějaký plech pod tím. Bojím, se, co to s elektrickou troubou udělá…Díky moc.

    • Radko,trochu jsem vás odložila a pak zapomněla :-). Já vodu liju přímo na dno, ale mám tam plech, klasická kamna na dřevo. U elektrické trouby to někdo dělá na dno a někdo do pekáčku, litinové nádoby apod. POkud jsou tam spirály, tak rozhodně ne a na plyn taky nedoporučuju :-)

  • avatar toffo:

    To je taková krása, jedna fotka za druhou, tak krásně zemité a plné barvy, nemůžu se obzvlášť na ten kulatý vynadívat. Těžko by někdo dokázal vyfotit lepší reklamní fotku na chleba. Dlouho už jses svůj nepekla, tak si asi teď založím kvásek. Zdravím po dlouhé době.

    • Milá Toffo díky moc. Tedy musím to uvést na pravou míru, já sice děkuji, ale fotky nedělám :-), kdybych je dělala já, chleba by vypadal jinak:). Naštěstí fotí pan domácí. Zrovna včera jsem se dívala na vaší stránku, protože už dlouho jsem se nedívala. Děkuji a hodně štěstí do Nového Roku. Krásný den a ať se daří!

  • avatar HankaS.:

    Chleba je nádhernej, určitě vyzkouším, jen musím přepočítat na naší tříčlennou rodinu, tohle množství bychom měli na dlouho :). Jinak nádherný stránky, ráda sem chodím, nevím proč, ale vždycky když jsem tady, rozlije se mi v duši takový vnitřní klid. Obdivuju váš způsob života, sama bych se asi neodhodlala, takže v koutku duše závidím tu odvahu. Je tu u vás hezky :)

  • avatar kitik:

    Zimní inspirace :) Já jsem pekla minulý týden s vlašskými ořechy klasický kváskový kopcový, ale přiznávám, že mi tam pořád něco chybělo – asi rozinky a kandované ovoce, tak jako to mívali na farmě ve Švýcarsku, zkusím, až seberu odvahy :)

  • avatar dolomiti:

    Konečně jsem vstoupil do historie :-D

  • avatar lamucha:

    Zatim jsem se k peceni chleba neodhodlala, ale citim, ze i na mne brzy prijde rada, kdyz vidim tu nadheru.
    Jeste by me zajimalo, co je to ta zelena pomazanka v misticce?

  • avatar hanaka:

    Nádhera!

  • Kláro, ten je fakt krásnej.

  • avatar fishka:

    Ten je! Musim ho zkusit. Celozrnny zitny chleba z formy uz celkem zvladam, osatkovy je stale vyzvou. Marne po znamych mamim osatky z pudy… Nakonec ale asi budu muset objednat novou z netu,protoze ja se osatkovy proste MUSIM naucit. Muzete mi prosim poradit v jakem pomeru smichat kvasek a zitnou mouku na to prvni nocni kvaseni? Chapu dobre,ze by to v tomto pripade melo byt cca 600 g mouky na 600 g kvasku? Resp. obojiho o neco mene ve prospech vody? Kvasek si,vzhledem k tomu,ze pecu obden,casto delam kyselo a kvasek rozdavam,chovam ve dzbanku na lince a krmim denne v pomeru dil mouky na dil vody. Nebo jsem uplne mimo misu (mozna lepe mimo osatku) a nepochopila jsem nic? Poradte prosim. A jeste musim dodat,ze jste me na sve kopcove stranky lapili. Objevila jsem vas teprve nedavno,ale denne jsem u vas a ctu (a ze toho tady ke cteni je) a kocham se, inspiruju se (par obedu uz bylo podle vas) a musim priznat,ze i trochu zavidim… Je tu u vas hezky!

    • Díky. Nejste vůbec mimo mísu. Já to vůbec nepočítám, upřímně. Mrkněte na to video, tam je na začátku přesně vidět cca konzistence toho kvásku. No a kolik fakt nevím, mám to pořád v 5ti litrové bandasce – ne plné :), ale mám tam kvas, pak odeberu na chleba a zbyde mi na dně, asi dva cm vysoký. A přidám namletou mouku z 250 ml hrnku obilí – takže mouky je víc než hrnek, přiliju vodu podle pocitu, zamíchám a nechám zase být. Já osobně věřím na schopnost mouky vzít si kolik potřebuje. Nesmí toho být nějak extra moc. Ta bandaska je docela široká, takže tam bude tak kolem těch asi 300 g určitě. Prostě přisypat, dát vodu a nechat. Klidně to dělejte jako doposavat. Pokud se daří kyselo, chleba z formy atd. neviděla bych v tom problém. A dokud nemáte ošatku, dejte plátno do jakékoli mísy, pomoučnit a chleba do toho. Nebála bych se toho.

      Tak ať se daří!

  • avatar Anna:

    Máme letos pořádnou zásobu vlašských ořechů a žitný chléb s celými vlašskými ořechy pečeme často a je to nejlepší chléb, jaký jsem kdy jedla. I když mě chutnají i všechny ostatní, které manžel peče.

    • avatar zkuprz:

      kdyz vidim,
      jak si homless vyhrabavaji
      z popelnic to,
      co vcera lezelo v krame pod cedulkou
      chleb konzumni,
      zavidim jim,
      ze dokazou
      vracet vecem, slovum,
      jejich vyznam.

      • No Honzíku, nejsem si jistá. Myslím, že zatím nejsme homeless, zatím se tomu dá říkat ještě dům a o název „konzumní“ tady nemám vůbec strach. Jestli znamená konzumace to, že tu dnes ráno není ani krajíc, ani jedna kobliha, tak naše rodina též naplňuje kdykoli a kdekoli název konzumní, ve spojitosti s jídlem :)

        • avatar zkuprz:

          kdo skace sipku do kontejneru a bydli pod mostem,
          nebo kdo bez viry je homelessem?
          oriskem bude,
          co bude,
          az bude chleb s vodotryskem.

Přidejte komentář

Scroll Up