Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak tento článek je pro mě velmi dvousečný. Já osobně totiž nemám ráda náhražky. Samozřejmě je vždy diskutabilní, co je to náhražka. Zda se jedná o náhražku, nebo samostatný produkt. Pro mě osobně jsou jednoznačnou náhražkou produkty, které jsou průmyslově vyrobené, nepřirozeně a s přídavkem zbytečností, které v podobném, leč přírodním produktu logicky chybí. Proto jsem za poslední půlrok, kdy jsem zcela vyloučila jakékoli živočišné produkty, zcela a jednoznačně odmítala margaríny. V jakékoli podobě. Ne tak oleje. Miluju olivový olej, slunečnicový a své ořechové doma udělané. Vařím proto takové věci, které jsou tuhých tuků prosté a nedělá mi to žádný problém. S mlékem je to naprosto identické. Vzhledem k tomu, že jsem se nenaučila pít kávu, nemám potřebu mléka do kávy a všude jinde lze mléko nahradit vodou. Dobrovolně se vzdávám kakaa :-).

Je to ale pár dní, co se mě zeptala Lucka na rostlinné mléko  a přišla samozřejmě s vodou na můj mlýn, protože já ráda výzvy. Zkusila jsem mléko ovesné a ze syrové rýže a po zadělání několika mís, mixéru, času stráveného tím, že jsme cedila a vařila a cedila a vařila, zjistila jsem, že mléko a jako mléko – výsledný produkt, který mi vyšel, jednoznačně nestojí za tu snahu. Pan domácí ochutnal ovesné mléko a zcela nediplomaticky ho vyprskl z úst se slovy, to raděj budu žvejkat oves. Mně chutnalo prostě jako oves prostý a tak jsem si říkala, že nevidím důvod, pokud bych ho použila například na ovesné vločky,  proč si nedat oves s vodou, když je to mnohem jednodušší, než oves s ovsem v jiné konzistenci..

Ovšem pak došlo na poslední mléko a i když neměním svůj názor a mléko pravděpodobně i nadále dělat nebudu, toto mléko by jako náhražka na zahuštění například kulajdy, místo mouky či na smíchání s kakaem už stálo za to. Je od domácího ovesného a rýžového ze syrové rýže velmi husté. Nemá výraznou rýžovou chuť. Po smíchání s mandlovým mlékem 2:1 je dá se říci i skoro lahodné.  A jak tedy na něj?

Na mléko je třeba dávka jasmínové rýže – jakákoli dávka – 1 hrnek, 1 sklenka, 1 šálek – a desetinásobné množství vody.

Rýži přelijeme vodou a dáme na velmi chladný okraj kamen. U sporáku tipuji tak na 50°C, pokud jde méně, dáme méně, případně po chvíli vypneme a za určitou dobu zase můžeme na chvíli zapnout. Pak necháme takto na kamnech ležet až do rána. Veliká výhoda kamen. Stejným způsobem a na stejném místě nechávám hrnec celý další den a noc.

Následující ráno hrnec z kamen sundavám a je to přesně moment, kdy se vsákla naprosto všechna voda. Rýže je měkká, rozvařená.

Nyní stačí vzít mixér, špetku mořské soli, mléko velmi, velmi slabě osolit a rozmixovat. Nyní však získáme mléko husté konzistence a přichází na řadu stálé mixování spolu s ředěním do té podoby, která je pro nás žádoucí. Nyní také můžeme přilít mandlové mléko na zředění.

Mandlové mléko vyrobíme tak, že nastrouháme 100 g mandlí, které jsou zbavené slupky. Přelijeme 750 ml vody a necháme do rána. Ráno rozmixujeme a opět necháme. Mixování opakujeme po cca 6ti hodinách. Nakonec přelijeme přes jemné plátno.

Výsledný produkt, totiž rýžové mléko jistě nazýváme mlékem především pro bílou barvu a možnost použití, ale toto mléko si již umím představit, že ho naliji do melty, případně s ním zaliji ovesné vločky a kakao a budu mít tak rýžovo – mandlovo -ovesnou snídani :-)

Pokud se vám líbí tento veganský recept, podívejte se na ostatní recepty   jako e-knížka Veganské recepty z kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

11 Odpovědi to “Rostlinné mléko”

  • ilona:

    Priprava ryzoveho mleka timto postupem je pro mne zdlouhava. Delam ovesne a mandlove. Namocit, rozmixovat, precedit a do 3 dnu zkonzumovat. Nic nevarim, mam dojem, ze se znici vse pozitivni ze surovin. Delam take smetanu, mensi mnozstvi vody a na zahusteni maizenu.

  • LEN:

    Chtěla bych se zeptat, když pročítám recepty na rostlinná mléka, často čtu osolit a následně dosladit. Zkoušela jsem jednakrát rýžové, nedochucovala, bála jsem se osolit, abych jej nemusela vylít… pravda, příliš mě chuť nenadchla. Jaký význam má tedy sůl v receptech na rostlinné mléko?

  • Eliška Vondráčková:

    Mandlové mléko dělám, ale mnohem jednodušeji, než je tu napsáno. 100g mandlí spařím, oloupu, rozmixuju s litrem vody a přecedím. Trošku osolím a osladím ovocným cukrem. Ta kašička, co zbyde, se dá použít do těst nebo smíchat s rozmačkaným banánem, jablkem a sníst jako dezert. Někdy mléko ani necedím, když ho chci použít do palačinek nebo musli. Chci zkusit nepřecezené i do pudingu. Ale musí se dobře rozmixovat, třeba několik minut.

  • Klaris:

    nedávno jsem dospěla k rozhodnutí, že se (opět) přikloním (více) k veganství, neb mi po mléč. výrobcích moje tělo vyhlašuje stávku..Takže tu ty veganské recepty už nějakou dobu hltám a nadskakuji radostí (dřív jsme měla trochu problém, podle tvých receptů vařit, bylo to samé mléko a to se u nás vyskytuje jen pro děti na pití, takže teď si lebedím :) )
    Co se týče obilného mléka, tak já na vše používám ovesné – teda to kupované no, ty dom-vyrobené obilné se u nás taky nesetkaly s nadšením. A nejmladšímu dítěti, které nepije kravské mléko (z vlastního rozhodnutí) občas koupím sladké sojové z DMka.
    Takže jo, bez mlíka se obejít umím a nezasvěcenci ani nepoznají, když si pochutnávají na mých palačinkách, že jsou čistě veganské :D
    Ale to mandlové bych konečně mohla vyzkoušet, už leta se na to chystám :D
    Teď jen vyladit ten zbytek, sýry a tak..Už jsem to jednou uměla, takže směle do toho!

  • Golda:

    Já si vyrábím sojové mléko. 2 dcl sojových bobů namočím přes noc, ráno vodu sliji a boby důkladně propláchnu. Pak je rozmixuji v malém množství vody na co nejjemnější kaši, přiliji asi 1l vody a dám vařit. Vařím přibližně 1/4 hodiny, procedím a do vzniklého mléka (je ho něco málo přes litr) přidám jeden vanilkový cukr. Je dobré a cena na rozdíl od kupovaného výrazně nižší.

    • Lucie T.:

      Na sojove mleko pozor! Neni pro nase telo uplne vhodne, protoze je velmi tezko stravitelne. My si ho doma take pripravujeme, ale pouze k vyrobe domaciho tofu.

  • Ořechová mléka jsou výrazně lepší, než obilná – kromě mandlí tak z lískáčů a nebo z nepražených kešu a popřípadně směs. Z neloupaných vlašáků je trošku hořké. Překvapivě dobré je makové. Hodí se je trošku dosladit a maličko dosolit.

    • Lucie T.:

      Mandlove a makove jsou u nas nejoblibenejsi! A priprava je kratsi. Ale obilne mleko je taky fajn, hlavne takhle domaci! Rikam si, ze by take slo ryzi nafermentovat naklicenou psenici aby zesladlo prirozene, povarit znovu a teprve potom ho rozmixovat ;) Budu to muset vyzkouset!

  • Lucie T.:

    My dneska dopili nase ryzove mleko, ktere jsem po dlouhe dobe vcera udelala :D Ja delam trosku jinak – z ryze natural a na pul hrnku dam 4 hrnky vody a varim cca 3 hodiny na mirnem plameni. Pak pridam dalsi cca 4 a vice hrnku vody, spetku soli a mixuju. Precedim pres platynko. Obcas rozmixuju (a pak precedim) i se susenyma datlema pro oslazeni ;)

  • Excelentní a moc za článek děkuji – už pár dnů totiž přemýšlím jakou tekutinu dávat do našich smoothies (ovocných koktejlů). Nabízí se buď voda (a pak je to „vodové“) nebo odstředěné šťávy (tam je mi zase líto té vyhozené vlákniny) nebo mléko/jogurt a do toho se mi moc nechtělo. Ale rýžové mléko, panečku, to by mohlo fungovat :-).

Přidejte komentář