Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Nejprve si nemohu odpustit nenapsat, vy, kdo fakt rádi vaříte, utíkejte na Rozinky a mandle, pokud jste tam dlouho nebyli. Protože Michal alias Hugo Rachad Hromas se poslední dobou parádnicky rozepsal a je fakt o čem číst. Je to mé oblíbené čtení. Teď se Hugo chystá na jednu dalekou cestu a tak je bezesporu se na co těšit, až se vrátí.  No a od Huga se vrátit zpět k nám a udělat si super rychlou večeři, velmi zdravou, s rostlinnými bílkovinami a zátarem, navíc to teda bylo moc dobrý.

Zátar mám díky tomu, že mi přišel od Hanaky poštou do schránky a já ho tam našla jako milý dárek. Za to Hanko moc díky. Nějak jsem si na něj zvykla :)

Na toto jídlo je třeba  malá dýně hokaido, 1 balení čočky, 2 velké mrkve, 1 větší cibule, černý pepř, sůl, olej, olivový olej, ocet, citronová šťáva, trochu kardamomu a zátar a to se zase malou smyčkou vracíme na Rozinky a mandle, protože nikde jinde si o zátaru nepřečtete tak hezky.

Nejprve je nutné dát do hrnce vařit malou dýni hokaido a pozor, tentokrát jen omytou, nerozříznutou – celou i se semínky. Důležité, protože semínka dají pak trochu jinou chuť a dají také to, co obsahují. Vodu jemně osolíme.

Do horké vody dáme vařit čočku a necháme si na to trochu více času. Mezitím, co se vaří dýně a čočka, nastrouháme si oloupanou mrkev na širší nudličky a nakrájíme cibuli. Cibuli osmahneme na oleji a přidáme osmahnout také mrkev.

Uvařenou dýni hokaido slijeme – slijeme z ní vodu – téměř všechnu a dýni rozmixujeme komplet i se semínky na velmi jemné pyré. Do pyré přidáme citronovou šťávu, dvě lžíce zátaru, trochu kardamomou, trochu černého pepře, sůl a trochu olivového oleje. Vše hezky promícháme.

Do uvařené čočky zamícháme osmahnutou cibulku s mrkví, přidáme jemně ocet, olivový olej, sůl a vše opět rozmícháme.

Na talíř pak servírujeme pyré spolu se zeleninovou čočkou a můžeme ozdobit čerstvým lístkem máty, který jsme právě nyní v lednu utrhli venku na zahradě.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce  a Veganské recepty z kopce– čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

8 Odpovědi to “Čočka s dýní se zátarem”

  • Dana:

    S tou díní jsem teda zvědavá. Některá semínka maj teda hodně tvrdou tu slupku. Kdyby náhodou, tak se to dá mixovat, aby to mělo chuť, a pak přepasírovat. Takže se není čeho bát, že by se to nepovedlo. Určitě vyzkouším. Miluju recepty bez živočišnejch bílkovin. Člověk si krásně odlehčí jídelníček.:-)

  • hanaka:

    Jsem ráda, že zátar chutná a já dík za opravdu pěkný odkaz o zátaru u Rachada. Takhle zpracované mi to opravdu chybělo, protože pro taťku je to prostě zátar a hotovo. Loudit z něj jakékoli botanické detaily nemá cenu, protože na mě stejně přijde s názvem v arabštině :-) Takhle jsem až tady u tebe zjistila, že sumac je škumpa a kazha – výborný černý semínka – černucha :-)

  • Anonym:

    Dobrý den,

    to jako opravdu rozmixovat celou dýni a semínka s tou bílou slupkou??

    • Ano, to jako opravdu. Ovšem nejprve je potřeba celou dýni vařit, dokud se nebude rozpadat. Semínka velmi změknou a po rozmixování přidají jen jemnou chuť, na “ je vůbec nebudete cítit“. Věřte tomu, je to tak. Mixovat budete o něco déle, než jen samotnou dýni. Můj krk na to :-)

      • Golda:

        Tak tohle mě zaujalo, tenhle recept musím zkusit, jednu dýni ještě mám. A na oplátku přidávám recept na falafel, je vážně moc dobrý a doporučuji ho smažit jeko malé kuličky, ne placičky.
        Cizrna se nechá důkladně namočit ve vodě (minimálně přes noc), aby změkla. Pak se voda slije, cizrna se rozmixuje co nejvíc najemno s cibulí (na půl kila cizrny asi 2 větší cibule) a s česnekem ( cca 4 větší stroužky).Pokud je na záhonku ještě zelená petržel, přidat při mixování hrst petržele, podle chuti mletý koriandr, římský kmín, mleté chilli a sůl. Nechat v chladu odpočívat přibližně hodinu. Udělat malé kuličky asi jako ořechy (tak, aby se daly usmažené dobře skládat do pity), usmažit ve vrstvě oleje. Dávají se do rozkrojené pity, k nim kyselá, naložená zelenina a všechno se to polije tahini.

  • Anna:

    Zdravím na kopec. O zátaru si ráda přečtu, až budu mít čas, protože vůbec nevím, co to je. Podobné recepty dělám hodně často, že smíchám různé druhy zeleniny, kterou zrovna mám(zavařenou i čerstvou) s čočkou, či jinou luštěninou a je to výborné… a zvykla si celá rodina.

  • To by mi u nás nikdo nejedl, ale vypadá to zajímavě.

    • Zdravim Amelie, neni to tak dlouho, co jsem čočku do pusy nevzal a nadále jinou než od Kláry nevezmu.Tim neříkám že Klára je nejlepší kuchařka, ale jen to, že mě zná a dochutí jí pro mě.Teda u stolu nás sedí nejméně šest takže má co dělat;-)

Přidejte komentář