Proluka článků na této stránce je způsobena zdravotní nedostatečností. Když má člověk doma dítě, co má skoro čtyřicet, je většinou nervózní a odsune do pozadí všechny nepotřebné úkony. Když má doma ale takové děti čtyři, běhá s kapesníky od postele ke škopíčku, kde je vyváří, od sirupu k čaji a od čaje k teploměru. Mezitím taky občas k zubaři :), to se musí, to je folklór a stránka jde stranou. Zcela logicky. A pak se to tu začne u stolu řezat a hádat a lítaj kolem karty a kostky a všudypřítomné Hugovo – „já mám hlad“ a je zase dobře. Mimochodem, jak jsme byli nemocní, přišlo na řadu pár filmů a všimli jste si někdy, že pokud člověk pustí nějakou ptákovinu, je to ohodnoceno jako ptákovina. Pan domácí odchází a vy vidíte, jak jste hluboce klesli díky romantickému filmu na jeho stupínku lidskosti. Když ovšem pustíte ptákovinu, kde hraje Scarlett Johansonn, že to sice taky ohodnotí jako ptákovinu, ale neodejde? Co za tím může být? :)
No a protože sklep začíná pomalu odcházet, snaží se zužitkovat co jde. Dnes je to úplně nejrychlejší a nejobyčejnější smažená dýně. Potřeba je na ni – dýně – jakákoli, u nás dnes něco mezi hokaidem a kabotchou. Hraška, voda, česnek, sůl, buráky, olej. A šťouchané brambory, do kterých přidávám restovanou mrkev. Místo kompotu salát z červené řepy.
Dýni oloupeme, nakrájíme na středně tlusté plátky, osolíme. Rozpálíme si na pánvi olej. Mezitím si připravíme v misce vodu s hraškou, česnekem a solí do pěkného těstíčka. Na prkénku nakrájíme najemno buráky. Dýni ponoříme to hraškového těstíčka – pokud se neuchytí na dýni, přidáme trochu mouky. Můžeme případně i lžičkou na dýni nanést a roztáhnout. Pak dýni obalíme v nasekaných burácích a osmažíme.
Podáváme se šťouchanými brambory, které obohatíme o mrkev, nakrájenou na kolečka a restovanou a jako přílohu dáme salát z červené řepy.
Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny jako e-knížka Zelenina z Kopce a Veganské recepty z kopce– čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.
Mirabelka: léčba medem a chlebem se sádlem, případně s česnekem je nejen chutná, ale i velmi účinná. Je to hotové arkánum, čili všelék, i když to paní domácí Klára zřejmě nerada slyší :-) Bez takového zdroje energie si neumím představit žádnou fyzicky namáhavou práci, které je na kopci jistě více než dost. Proto mají pan a paní domácí můj nekonečný obdiv, že to všechno (včetně výchovu divé zvěře) zvládnou toliko se zeleninou, obilím a mléčnými produkty.
My všichni (3 dospělí) jsme se 29. 12. navzájem nakazili pravou chřipkou – nesmírně rychlý nástup příznaků, snad během 20ti minut. Živili jsme se čaji, medem, kořeny zázvoru a chlebem s domácím sádlem, k němuž jsme přikusovali syrovou cibuli. Z baráku se stala smradlavá nora. Ještě teď kašlu a jsem jako moucha….
Tak to přesně máme za sebou taky, akorát místo kapesníků používáme plínky, vydrží i na 3 smrknutí. U nás jsme bohužel skončili u antibiotik, protože když každé dítě dostane po dvou dnech znovu horečku a trvá to 3 neděle, tak už opravdu nevím kudy kam. Pohádky už nikoho nebaví a nikdo je nechce. Ti co je jim blbě otravujou ty, co je jim méně blbě a jsou hodný, takže tito řvou také. Nejlepší trest – vystrčit do zimy nelze použít. Blbý filmy nebaví naopak mě, ale neodcházím, ale blbě komentuju :). Co používáte za léčebné metody? My teplo, čaj s citronem a medem, sirup, mazání na prsíčka, lipový čaj a teplotu srážíme paralenem. Nějak nevydržím je nechat trpět a naopak sama musím co nejdřív vstát , tak se taky nemučím. Je to teď všude.