Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Taková hezká každoroční dovolená v posteli nám pomalu končí – jsem skoro zdravá. Letos to byly opět pěkně proležené Vánoce. K dnešnímu jídlu jsme si říkali, jaká je škoda, že člověk leniví a nepočítá ke každému jídlu s přílohou – totiž nejen se salátem, ale také například se studeným či teplým kompotem. Nemyslím moučník, ale něco, co se jí spolu s hlavním jídlem a jídlu tak dodává složku, kterou jídlo samotné nemá. Něco navíc. U pana domácího doma byl kompot ke každému jídlu. Tato tradice přešla tak nějak přirozeně k nám do rodiny a tak nějak přirozeně vymizela -úplně sama od sebe potvora, když přibýval jeden člen rodiny za druhým. Otevírat k obědu tři velké zavařovačky znamaná nejen je nejprve zavařit, ale posléze umýt jak ty láhve, tak mističky na kompot. Ale jsem nalomená – půjdu do sebe :).

Tyto žampiony jsou velmi jednoduché a chutné. Je na ně třeba větší hlavy žampionů – pro každého strávníka jednu až dvě – podle toho, zda je kompot či nikoli :), cibuli, sůl, olej, zelený pepř, tvaroh. Na přílohu pak kaše z brambor a dýně – másla a  mléka.

Nejprve si dáme vařit oloupané a omyté brambory spolu s loupanou a očištěnou dýní hokaido. Dýně cca 1/3 množství brambor. Vaříme v osolené vodě. Žampiony pak oloupeme, odejmeme nohu, kterou také zbavíme slupky. Lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek hlavy žampionu a nakrájíme spolu s nohami.

Do pánve dáme rozpálit olej, přidáme na proužky nakrájenou cibulku a restujeme do světlě hněda. Pak přidáme žampiony. Restujeme spolu s cibulkou, osolíme, přidáme zelený pepř a když je směs hotová, sundáme z kamen a promícháme s tvarohem. Směsí naplníme žampionové  hlavy, naskládáme na pekáč vytřený olejem a dáme péci do trouby na 180°C. Hlídáme – nepeče se příliš dlouho. Stačí 15 minut.

Uvařené brambory s dýní prohněteme či umixujeme spolu s máslem a teplým mlékem do hladké kaše.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

A jak to máte s kompoty vy?

Miniaplikace



9 komentářů to “Plněné žampiony žampiony”

  • avatar kamarytka:

    Kláro, mooooc dlouho jsem tu nebyla, ale hned po přečtení prvního receptu, mám pár připomínek…takže za prvé – věta, půjdu do sebe…..prosím tě nechoď, páč už vidím jak jsi v létě zavalená zavařovačkami, třešněmi, švestkami, dýněmi, s dětmi vyrazíte na špendlíky, pak na hrušky, jo a ještě někdo z Moravy dovalí nějaké meruňky…no a pan domácí se zas bude chytat za hlavu…že Klára se rozhodla MALINKO zavařovat. Jo a za druhé…ty žampiony vypadájí tak nádherně, že si je snad uvařím a to je snad dost velká poklona, ne???? Tak a jdu na další článek…. Zdravím na kopec…

  • avatar HankaT:

    V mé i manželově rodině byly kompoty samozřejmostí. V naší společné nejsou k vidění téměř nikdy. Mou vinou. Nerada zavařuju (v létě, kdy ovoce zraje, je hrozné horko, tak proč si ještě přitápět, že jo?) a taky mi přijde, že je to poněkud zbytečný přísun sacharidů (který mnohem ochotněji přisunu ve formě čokolády).
    Ze své rodiny si sice nepamatuju žádnou kombinaci konkrétní jídlo + konkrétní kompot, ale velkým hitem byl vždy borůvkový, který byl jen na příděl, nikdo nesměl jen tak na zásoby sáhnout.

  • Jojo, babičky bývaly na kompoty vysazené, pamatuji se, že u babi bývaly snad ke každému masitému jídlu. Já šla letos do sebe a udělala z ošklivých hrušek deset velkých flašek kompotu, leč, nemaje zavařovací hrnec, asi byly málo provařené, vzduly se jim víčka, tak letěly do koše. Ale já se vzmužím a snad až bude v létě zase záplava domácích hrušek, rynglí a višní, tak se zatnu a začnu kompotovat. Sice ještě nejsem v babičkovském věku, ale díťata to ocení :-)

  • avatar Siska:

    Já kompoty zavařuju pouze kvůli manželovi, který je na ně z domu od rodičů taky zvyklý. Hlavně má vypěstované i kombinace tzn. k pečenému kuřeti musí být třešňový, ke knedlíkům s vajíčkem zase borůvkový kompot apod. Tohle mi hlava nebere:-) Zajímalo by mě jestli má někdo taky takovou úchylku a trvá na jisté kombinaci jídlo+konkrétní kompot.

    Zavařovat jsem se je naučila, přijde mi to snazší než vaření marmelád, kde musíte míchat a mixovat. Třeba třešňový kompot, když vynecháte odpeckovávání, je úplně bez starosti.

    • Ráda bych napsala, že tu úchylku nechápu, hodně by mi to ulehčilo práci :)), ale chápu jí naprosto. Třeba čína s naplněnou zavařenou broskví rybízovou marmeládou :), nebo svíčková s plátkem pomeranče, nebo smažená zelenina s bramborem s třešněma – třeba s ananasem by to vůbec nešlo. Ale borůvkovej kompot dávám zásadně do knedlíků a nedám ho na stůl jen tak :). Takže za mě, přesně mi sedí některá kombinace ovoce k určitému jídlu a jiný kompot se k tomu hodí méně. No, zase žádné usnadnění :-))))

  • avatar Klaris:

    u nás bývaly u babičky k nedělnímu – masitém usamozejmě – obědu. Babička už s námi není a máma kompoty dělá málo, a já je neumím (a no dobře, jsem na to i lehce líná, navíc je u nás jím jen já..) ..teď jsem s lítostí vyhazovala pár máminých letošních meruňkových (mnou nejvíce milované kompoty), páč se záhadně zkazily :( (ndělaly s ena nich jakési zelené tečky, takové drobky, jestli je to plíseň, tak jsme takovou v životě neviděla..)

    • To je škody teda. No upřímně, já nevím, jak to udělat. Nedávno jsem vzala náš 33 litrový hrnec, naloupala a nakrájela a vyjádřila jablka a dýni – děti tedy pomáhali ostošest, přidala cukr, vodu, maizenu, a že bude přesnídávka. Jablka se rozvařila a bylo toho nakone asi 24 litrů komplet, taková naše jedna zavařovací várka přesnídávky. A než jsem si stačila umýt sklenice a vše připravit – já se na zavařování připravuju celkem dlouho :-))), dávala jsem na noc hrnec do chladu ven – tedy do mrazáku a do týdne byla přesnídávka pryč. Takže možná by taky měla na sobě neznámé zelené tečky, kdyby k nim dozrála :)

  • avatar Kuchař:

    Pohlreich by vás hnal s nějakým kompotem :-).

Přidejte komentář