Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?


veg
Tak rebarborové knedlíky nejsou zase tak často. Zaprvé není tolik rebarbory :-) a zadruhé
knedliky
plodí krátce. Ale když jsou, tak si na nich docela pochutnáváme. Na rozdíl od švestkových knedlíků,které jsou s mákem a všech ostatních, které jsou s tvarohem, rebarborové jsou se
suroviny
strouhankou.
knedliky
Nejsou nijak složité, jsou z tvarohového těsta, tudíž  ani příprava není nijak dlouhá, těsto je velmi pěkné na zpracovávání a balení knedlíků. Jen je veliký rozdíl v počtu knedlíků. Protože mám málo rebarbory – dělala jsem knedlíky s více těstem a mén
k
ě rebarbory. Správně by měla být tlustá rebarbora jen obalena menším kouskem těsta. Takto by bylo knedlíků mnohem více než dnes, kdy jich bylo z uvedeného množství 34 ks.
Suroviny: mouka celozrnná pšeničná přesátá  1 kg, 140g másla, 250 g tvarohu měkkého, lžička soli, 1 vejce, 400ml mléka. 6 prutů rebarory, 600g strouhanky,olej- 4 lžíce, 200g cukr moučka a máslo na polití.
k
Nejprve si dáme do mísy máslo, sůl, tvaroh a vejce. Ušleháme společně. Pak přidáme mouku a mléko a hněteme až vznikne krásné, měkké a nelepivé těsto. Potom odřízneme z rebarborového stonku list, stonek od širší části oloupeme a nakrájíme na asi 2cm dlouhé kousky. Odebíráme kousky těsta, uděláme z nich placku, vložíme rebarboru, zamotáme to knedlíku a vložíme do hrnce s osolenou vrouví vodou – všechny najednou. Jsou uvařené asi za 15 minut. Můžeme zkusit rozkrojením, zda je těsto již hotové. Mezitím si dáme do pánve olej, necháme rozpálit a vložíme do něj strouhanku. Neustále mícháme, strouhanka má tendenci se připalovat. Asi po 10 minutách je strouhanka opečená, tedy sejmeme  pánev a přisypeme do strouhanky moučkový cukr a promícháme. Uvařené knedlíky slijeme, položíme na talíř, posypeme strouhankou, posypeme cukrem a zalijeme rozpuštěným máslem.


Komentáře

1 dadaz dadaz | 19. května 2010 v 11:53 | Reagovat

nedá mi to, abych se nezeptala ;-) ja varim vse z poloviny ingrediencí, jsme na to ctyri, i kdyz milacek se pocita za 2-3 podle jidla :-D ja vim, ze pisete, ze je to pro sest lidi, ale stejne si rikam, ze z kila mouky, to sest lidi nemuze zdlabnout 8-O

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 19. května 2010 v 16:58 | Reagovat

[1]: :-) Možná je to lepší si to představit na něčem jiném. Např. jeden rohlík má 40g tuším. Tzn. cca 25 rohlíků do kila, což je na šest lidí 4 rohlíky na kus. + něco na ně, to je ten zbytek surovin do těsta. To přeci není tolik. Nebo necelý bochník chleba pro šest lidí k obědu. Vypadá to hodně, ale ty knedlíky jsou hodně malé, protože nenakynou, děti mají každý po pěti knedlících – jsou menží než vejce.(ty knedlíky – ne děti :-D ) a pak ještě jeden fakt – fyzicky pracujeme a není tolik času vařit tři vydatná jídla denně, natož připravovat svačiny. Takže hlavní jídlo mají děti většinou na talíři na potom, až dostanou zase hlad. Snídaně je buď vydatná, pak menší večeře, nebo večeře vydatná, to bývajé menší snídaně. Prostě tak nějak aby to bylo stále vyrovnané. :-)

3 Veska Veska | 20. května 2010 v 11:04 | Reagovat

Holky a co tepr koláčky třeba se švestkama z tvarohové těsta ,u nás je strach je vařit
já sním 4 kousky to nic není ,ale chlapi si daj  každý dá 60 kousků a i víc,to znamená 3×60 + 4+4 pro dceru = 180 koláčku a dívaj se jestli nějaký nezbyde,vždyt je to jen švestka né :D
takže kde je kilo mouky :-?

4 Veska Veska | 20. května 2010 v 11:07 | Reagovat

Pardon nemumím počítat,že
180 kousku jen pro pány a pro dámy dalších 8 kousků ,
no a reberborové jsem ještě nejedla,seženu a vyzkouším,táč máme hrozně rádi.
(jen malá rada – rebarbora se dá zamrazit nakrájená na kostičky)

5 Veska Veska | 20. května 2010 v 11:09 | Reagovat

a neumím psát ;-) :-D :-D tak to musíte přelouskat 8-O

6 Linda Linda | 20. května 2010 v 23:30 | Reagovat

Diky za inspiraci, uz mam rebarboru (ale z Tesca :-) )
Uvazuju bud o knedlicich anebo o bublanine, pokud na me padne lenora.
Bez tebe by me to nenapadlo, ze je cas rebarbory – mam radost a dekuju.

Přidejte komentář

Scroll Up