Protože dnes přijela babička s dědečkem a přivezli spoustu jídla „zakopaným
vlastencům“,aby neumřeli hlady, tak se naprosto logicky nevařilo – jen vydatná polévka – krkonošské kyselo !
Máme jí všichni moc rádi, ale hodně mi dalo přemýšlení, kolik jí udělat. Přece nebudu dělat polévku jen na jeden oběd, když je navíc tak dobrá :-))), tudy argument pro snížení množství surovin nevede. Tak jsem nejprve oloupala brambory, omyla a zvážila je a zjistila, že jich je kilo. Má hlava hořela hrůzou, jaké to je zase veliké množství na obyčejnou polévku, ale mě to přišlo tak zoufale průměrně akorát ! :-)))))))), tak jsem otevřela kuchřky a začala smlouvat sama se sebou, zda je toho málo či moc :-) a našla jsem pravé krkonošské kyselo, kde bylo psáno 5 porcí a světe drž se – 1250 g !!! a 3vejce, zatímco já jsem ušetřila jedno vejce :-))))
Několik much jednou ranou – všude to voní, protože kyselo voní obzvlášť :-), polévka je na dnes a i na zítra :-))) a oproti kuchařce jsou to nižší hodnoty !!!! :-)))))
suroviny: 1000 g brambor, 250g chlebového kvasu, 2,5l vody, 3 cibule, sušené houby – hrst, lžíce soli, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 200ml smetany
Nejdříve vložíme do hrnce 2,5l vody, do vody nakrájené 3 cibule, všechno koření, sůl, oloupané, omyté a nakrájené brambory a houby.Necháme vařit. Když jsou brambory měkké, v troše studené vody rozmícháme kvas -je třeba studená voda, protože pokud bychom dali kvas do horké vody, okamžitě se srazí a zcuckovatí. Rozmíchaný kvas ve studené vodě tedy nalijeme do horké polévky s bramborami, rozmícháme, přidáme 2 vejce – rozkvedlané a necháme chvilku povařit polévku, která díky kvasu trochu zhoustne. Nakonec přidáme do polévky smetanu a chvilku zavaříme.
zdravím! chci se optat na kyselo, neb jsem ho o víkendu vařila (avšak vařil a vůbec jedla poprvé v životě, to je pak těžké, neb člověk neví, jak a co s tím) a první den dobré, jen bych ho čekala výraznější, druhý den odleželé, podstatně kyselejší, třetí den ale zase kyselejší, celou dobu bylo v chladu, a už mi to přišlo fakt hodně… vždyť ten kvásek přece po převaření nepracuje, ne? takový nezmar to být nemůže… tak děkuji za reakci, kde se děla chyba. tereza