Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘zmrzlina’

K letnímu horku patří zmrzlina. Nemusí jít vždy o zmrzlinu smetanovou, někdy člověk raději sáhne po tvarohu a navíc, nepotřebujeme zmrzlinovač, stačí nám obyčejný mrazák, což se velmi hodí v případě, že je v rodině více členů a zmrzlinovač by nestíhal.

Na zmrzlinu potřebujeme domácí tvaroh – volíme sami ve škále tučnosti. Na 500 g tvarohu přidáváme 1 vejce, 70 g moučkového cukr a lžičku moučkového cukru s vanilkou. Můžeme přidat lžíci rumu. Toto je základní recept, jehož výrobu jsem nafotila pro tento příspěvek, aby byla vidět struktura zmrzliny. Variací je potom přidání trochy jogurtu, nebo mléka, kysané smetany nebo smetany. Read the rest of this entry »

Zdá se to jako těžký život neživočichožravce, ale není tomu tak. Naopak, počáteční měsíce v tomto modu, přivádějí člověka do situací vypjatého nadšení, když přijde na něco, co mu zpestří jídelníček. Pak už to zná a není to taková extáze. Jsem milovník jídla a to jakéhokoli. Nejlépe takového, které mi připraví kdokoli jiný. Jsem nevybíravá a skromná. Tedy – byla jsem . Pak jsem si začala vybírat vše, co neobsahuje maso. To už je dost dávno. A ne tak dávno, před několika měsíci, začala jsem si vybírat zásadně pouze to, co neobsahuje žádný živočišný produkt. Očekávala jsem, že budu trpět. Že si projdu osobním očistcem. Že mě budou doma všichni litovat a přemlouvat. No, bohužel, chyba lávky. Nikdo mě nelituje. Nikdo mě k ničemu nepřemlouvá. Díky separační metodě se to nedotklo nikoho jiného a mně osobně tato volba kupodivu přinesla pouze samé výhody – krom jedné – netrpěla jsem a  nemohla jsem se tudíž litovat :)). Nejnečekanější je ovšem ten efekt, že jsem přestala chuťovat. Mé tělo po mě najednou vyžaduje jídlo, když mám hlad a nikoli chuť. Dosud nepoznané!! :-)))

No a občas se separace, totiž oddělování nežádoucí součásti pokrmu, ne zcela dobře daří. To, když se podává například zmrzlina, která sice může být čistě ovocná, její konzistence je však jiná, než dětmi požadovaná krémová. A tak je třeba pustit se do neznámého a vymyslet si recept takový, aby byl dobrý a zároveň, aby splňoval chtěná pravidla – tedy nic živočišného. Žádné mléko, žádou smetanu, žádné máslo ani žloutek. Těžké.  Read the rest of this entry »

Jsme spokojení ! Máme celkem klid a připravujeme se na lednové přezkoušení ve škole. A také adventní čas je pro mnohé časem návštěv a tak nás navštívili i rodiče, kteří nám přivezli dárek. Když už  máme svou krávu, díky ní smetanu, slepice, díky nim vejce a zmrzlinovač a díky němu zmrzlinu, a když už jsou kornoutky takový sajrajt a misky se nedají sníst, a když je zatím vlastní oplatečnice sice slíbená, ale zatím v nedohlednu a je to stále oplatečnice na tenké lázeňské oplatky, nechali jsme si koupit na základě diskuze páně Cuketky tento obyčejný vaflovač na kornoutky.

Děti se nadšeně samy pustily do díla. Udělaly si samy těsto podle přidaného návodu, ani jsme nezkoušeli zatím žádné inovace, jen vyměnili mouku za celozrnnou a přidali jsme trochu vody, aby těsto nebylo tak husté – v původním receptu je 150 ml vody. A už se rozehřívalo a už to fičelo. Rozpálit, otevřít, doprostřed vrchovatou lžíci hutného těsta, pomalu zavřít, nechat na čtyřku asi dvě minuty, zkontrolovat, zda je oplatka hnědá, vyndat, natočit na kornoutek a nechat chvíli vytvrdnout.  Navíc rozehřátá čokoláda, co zbyla z dělání cukroví, strouhaný domácí marcipán a tekutý karamel -no co mám povídat – s domácí zmrzlinou prostě zcela dokonalé.

125g másla, 3 vejce, 100 g cukru, lžíce moučkového cukru s vanilkou, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 čajová lžička skořice a 200 ml vlažné vody.

Těším se velmi na kukuřičné tacos, sýrové oplatky, bylinkové oplatky s tvarohem, prostě hezká hračka pro nás. Eliško těš se !!! Nejen, že bude příště avokádo s pravými tacos, ale taky uděláme nějaký pořádný mexický fast-food ! :-)


veg
Je doba jahod a kynuté jahodové knedlíky s domácím tvarohem a domácím máslem jsou
knedliky
nade vše. Za předpokladu ovšem,že kráva není na spadnutí a nemusí být zasušená. To pak je tvaroh maximálně v 7km vzdáleném obchodě a protože ještě nedávno ho bylo na rozdávání a je dole střecha a do toho posekáno 5ha sena, největší hloupost je se sebrat a vydat se dolů z kopce pro tvaroh. Tudy cesta nevede, tudíž jsem musela najít jinou, schůdnější a tou byla…. strouhanka.
Když to jde s rebarborou, půjde to i s jahodami. Ono na ty tvarohové ještě řada přijde, to si nemůžeme nechat ujít :-))).
Polévka tak trochu tendenčně – květáková – ale dnes na zkus – s celými malými růžičkami, žádná smetana a žádný krém – jaká taky že ? :-))) no a nesmí chybět zmrzlina. Dělat jsem jí nechtěla, jenomže….. z toho dnešního džemu mi zbylo spoustu pěny, která se sbírá a pěna brzy opadla a bylo to dost jahodové hmoty, které mi bylo neskonale líto. Takže jsem jí využili tím nejlepším způsobem :-)))
Suroviny na knedlíky : 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 14g droždí, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, jahody, máslo.Strouhanka, olej, cukr moučka. Read the rest of this entry »

veg
Na záhoně je kopr, petržel, na polici houby sušené, pipky snášejí, až se z nich kouří , takže
kulajda
se úplně sama nabízí kulajda. Přijeli rodiče a já se těšila, jaká budu hodná snacha – jeden nejí kopr, druhý houby ! Takže místo hodné snachy jsem za vypočítavou potvoru :-)) nejen, že udělám jídlo, které nejedí, ale navíc zvládnu v jednom jídle odrovnat oba :-)))) Ale pochopili to, houby jsem vybrala a kopr se nějak přešel :-)) Tentokrát jsme od rodičů dostali domácí jahody – naše ještě zdaleka nejsou- jsou ve vývojové fázi – jdeme do květu! a tak je jasný, že nemohla chybět jahodovo-smetanová zmrzlina ! Prostě takový lehký středeční oběd s trochu těžším moučníkem :-)), ale s výhledem na Krkonoše ! :-) A vzhledem k použitým surovinám byla Kulajda brána už jako hlavní jídlo – nenajedenci dostali knedlíky z vajíčkem, z včerejších knedlíků :-))
suroviny: brambory, podle chuti – tak 15 spíš menších brambor, 60g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté,2 cibule, 4 lžíce octa,  svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření,čerstvě namletý pepř, sůl, 2l vody, 7 vajec  :-), větší hrst sušených hub, 400ml smetany
suroviny
Nejprve nezbytné oloupání, omytí a nakrájení brambor na šestnáctinky. Poté do hrnce rozpustit máslo, na máslo vložit opražit nakrájenou cibulku na kostičky, na to přisypat mouku a vařečkou míchat, až mouka jemně zhnědne (ona už je hnědá, když se tam sype:-) a poté zalít vodou, přidat všechno koření a brambory – pozor – ne ocet – brambory by se neuvařily !Přisypu houby.  Když změknou brambory, přidám ocet, petrželku a kopr nasekané na jemno a povařím. Polévka je středně hustá. Nakonec přidám na tvrdo uvařená vejce, která jsem rozkrájela na čtvrtky, které se v polévce, protože to jsou čerstvá vejce, ještě různě porozdělily a zaliji smetanou.  Ještě chvíli nechám a pak už můžu nalévat. Zdobím snítkou kopru.
Jahodová zmrzlina
jahodová zmrzlina
suroviny: 400ml smetany, 700g jahod, 6 lžic cukru.
Vše rozmixuji ručním mixérem a vložím do zmrzlinovače. Zhruba za 30 minut je zmrzlina hotová – porce dvou kopečků pro 8 lidí.  Byla vynikající – prý se mohla déle mrazit -nezbytná poznámka pana domácího, ale celkově spokojenost :-)))

Komentáře

1 Veska Veska | 17. června 2010 v 8:00 | Reagovat

Teda tohle máš jako já,manža nejí kopr a děti houby ,takže si musí houby vyndat a kopr si dám jen já na talíř ,už jsem z houbama polívku dlouho nejedla a rostou ,jen to chce jít do lesa :D :D :D
Jahody už začly zrát jen bojuji kdo sklidí já a nebo slimáci :D

2 Hanka Hanka | 17. června 2010 v 14:53 | Reagovat

Zase zmrzlina…mňam.:-)
Tak jsem si vás představovala jako útlou horskou žínku – kost, šlachy a kůže, ale jak tu stále čtu o těch vejcích, másle, smetaně…. :-x :-D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:25 | Reagovat

Já to nejim !!!!!!!! jenom ochutnávám, jenom ochutnávám :-))) ale k útlosti daleko .-(

4 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:27 | Reagovat

[2]: ale ono je to možná taky o tom, že do obchodu i hospody- tedy restaurace :-)) daleko, v zimě ještě dál :-)) a mezi těmi másly,vejci a smetanou nic není :-))), prostě jídlo sice vydatné, ale žádná čokoládička před a po, tedy tím se utěšuju !! :-)

5 zlatkan zlatkan | 19. června 2010 v 9:50 | Reagovat

Jedno moje dítko nejí houby, druhé kopr:-) Dělám kulajdu bez hub i bez kopru. Pridávám tam trochu tymiánu – místo kopru a dělám do ní ztracená vejce.

6 Klára Klára | E-mail | Web | 19. června 2010 v 20:15 | Reagovat

[5]: taky občas ráda se ztracenými vejci, ale tentokrát se mi nějak chtělo vařit je :-))), zase příště :-)


Tak dnes žádná fotka, žádné jídlo.  Byl to prostě Švédský stůl o Italských jídlech. Mísa vrtulí a k
kakaová zmrzlina
tomu mák, cukr, máslo, niva, tvaroh, dobromysl, kečup – každému dle chuti – ale to není nic k focení, prostě nouzové jídlo při pracovním dni. Jenom kaková zmrzlina si možná zaslouží vlastní recept, protože je tak obyčejný a jednoduchý, že si zaslouží vyfotit, aby bylo hned jasný, že i takto jednoduchá, nijak extra tučná zmrzlina funguje :-)))
Suroviny: mléko plnotučné 1,3 litru, 3 lžíce kvalitního kakaa hořkého, 6 lžic cukru
Bezsmetanová, není tak krémová, je v ní více ledových krystalků, ale je výtečná. Poslední troška se ještě smíchala s tvarohem umixovaným s třešňovou marmeládou a to bylo vůbec nejlepší ! :-))
Mám tedy ještě jeden poznatek ohledně zmrzliny a to ten, že všechny zmrzliny, které nejsou ze smetany, by měly  být v kornoutku.  Protože je tam větší zastoupení vody, ať už jsou čistě z mléka, nebo z ovoce a mléka, a tyto zmrzliny jsou oproti smetanové, která je krémová a studená, dost „ledové“, často ne tak příjemné na lžičku. Ovšem v kornoutku (děti si koupily za uspořené peníze 20 kusů v cukrárně a pan zmrzlinář se netvářil moc nadšeně, protože jasně vytušil, že našich 95 Kč za točenou zmrzlinu pro šest lidí nějakých 20 kornoutků rozhodně nevyrovná – taky jim je podruhé už neprodal :-))), tak v tom kornoutku, tím, že se zmrzlina nejí lžičkou, je to vynikající. Teprve teď, ve svých třiceti šesti letech jsem pochopila smysl zmrzlinových kornoutků :-)))
A to jsem si říkala nedávno, že jsme už hodně soběstační….. a ejhle – kornoutky !!!!! Tak jsem hledala hned recept a  našla takovou poloviční soběstačnost – totiž rozpůlené lázeňské oplatky, navlhčené, stočené a vytvrdlé. Ale vzhledem k tomu, že děti si dají do kornoutku jeden kopeček a sní to celé a jdou si pro druhý s druhým kornoutkem, tak to bysme asi brzy zaplakali…..
Tak pak super článek o domácích oplatkách od Farfally na Cuketkovi a hned to šimrání v břiše a chuť pustit se do něčeho nového. Prošla jsem všechny inzeráty na internetu a napsala jednomu pánovi ze Slovenska, jaká by byla cena jeho stroje na oplatky a pán si musí myslet něco o mé inteligenci a já se tímto omlouvám všem Čechům, že jim dělám na Slovensku ostudu o :-))), neboť mi napsal “  Poslať je to možné, do ČR je to myslim 5? poštovné +90? oblatkovač“ a já, která tu sedím už 13 let na kopci jsem se musela ujistit, co tím jako myslel ?, abych zjistila, že ty číslice jsou Eura. :-))) Tímto alespoň nějaká malá satisfakce pro pána s oplatkovačem , kdyby náhodou někdo nutně potřeboval dělat domácí kornoutky :-)
A protože děláme tu střechu, tak zatím půjdou děti příští týden zase s dvacetikorunou do cukrárny —– ale mám to v plánu – ty oplatky ! :-)))

Komentáře

1 farfalla farfalla | 14. června 2010 v 0:22 | Reagovat

jeee, tak to pozor:-) to me tesi…. nicmene, ten recept,, co sjem tam uvadela, je jeste hodne honosny, ale mam tu asi i neco na oplatky typu kornoutkove – chudsi:-)tak snad to vyjde, dejte vedet, budem online oplatkovat:-)

2 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 13:03 | Reagovat

Také děláme střechu.:-) A vy nám zmrzlinama zde děláte pořádné chutě – moje 14 letá dcerka, která rovněž pročítá vaše stránky se zaradovala, když zde viděla recepty na ně, ale brzy posmutněla, když zjistila, že vlastníte zmrzlinovač. ??? :-D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 13:41 | Reagovat

:-), to je mi moc líto, fakt ! My jsme po takových strojích jako je zmrzlinovač samo nikdy nekoukali, ale protože nemáme ani lednici, ani mrazák, snažili jsme se sehnat něco, co by ochladilo především mléko, aby v létě vydrželo déle na pití – na spotřebu na sýry a máslo se prostě spotřebuje a nakonec se naskytla tato možnost z druhé ruky – značně levnější a pro účely chlazení mléka ideální – má to nádobu na 2,5 litru. Ale snažím se teď dělat zmrzlinu hlavně z tvarohu a ta by šla i jen do mrazáku a ta z mléka by podle mě šla i v těch levných zmrzlinovačích, do kterých se vloží namražená hmota a pak to jen umíchají – ty jsou kolem 500,- Jen chápu, že to nemusí být otázka ceny, ale toho, mít doma další krám :-D Dceři se moc omlouvám :-( :-)

4 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 17:17 | Reagovat

To nic, my jsme v tom horku samozřejmě také chladili bříška zmrzlinou. Jen teda byla kupovaná a bylo jí málo. :-)
A je to přesně jak to píšete – rozhodující není ani tak cena jako spíš ten další krám. Čím jsemstarší, tím víc toužím mít kolem sebe málo věcí a víc prostoru.
A teda upřimně říkám, že život bez lednice si neumím představit. Klobouk dolů! Mražák také nemáme, ale pokud znám lidi s hospodářstvím nebo na samotách, tak bez mražáku se také neobejdou. Tedy ještě jednou – Klobouk dolů, že vy se bez toho obejdete.

5 ufa ufa | E-mail | 14. června 2010 v 17:19 | Reagovat

Takže se jen svaří mléko s cukrem a kakaem? Jinak by se to kakao špatně rozmíchávalo, ne? Tak jen prosím o potvrzení…:-) a pustím se do ní,i když ji zkusím jen v normálním mražáku. :-)

6 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 17:36 | Reagovat

Jo, ještě jsem si vzpomněla k těm oplatkům. To se dá dělat i na ohni. Dřív se tak dělaly hostie do kostela. Různě po farách ještě ty „kleště – forma“ (či jak to nazvat) jsou. Také jsem se s tím setkala ve Velkém Uhřínově v archeolog. skanzenu (ten asi máte i docela blízko) dělali tam takto na ohni právě s tím oplatkovačem něco jako palačinky a bylo to výborné.

7 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 18:59 | Reagovat

[4]: To vůbec není na klobouk dolů :-). Je to čistý pragmatismus a zdravý rozum :-), prostě mléko máme každý den čerstvé, tudíž není třeba ho uskladňovat, na tvaroh potřebujeme teplo a navíc máme sklep. Maso nejíme, takže to taky uskladňovat nepotřebujeme a jídlo máme téměř každý den červstvé, stejně tak zeleninu a ovoce. Jediné, na co by to bylo fajn je uskladnění ovoce a zeleniny na zimu, ale to zase doma okamžitě poznáme, že je vařeno z mražených potravin a nikdo to nemá rád, takže vcelku zbytečná investice :-)))

[6]: tak to je paráda, viděla jsem to na aukru, ale dost drahé, tak teď si uděláme kostelní turistiku :-)))

8 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 19:03 | Reagovat

Záleží hodně na kakau. Teď mám takové, které stačí rozmixovat i ve studeném mléce, nebo toto dokonce zvládl sám zmrzlinovač rozmíchat -není instantní. Jinak, když to nejde a mám obyčejné české hořké kakao na vaření, dělám to tak, že si odleji jen asi 2dc mléka, zahřeju, rozpustím kakao a zbytek tam dávám studený a smíchám dohromady.

Ale nejsem si jistá, jestli se povede zmrzlina z mléka v mrazáku – z tvarohu to jde bez problémů, ale zmrzlina je kompaktní v případě, že se při mražení míchá, nebo se míchá potom zmražená hmota v nějaké termonádobě – spolu namražené a tím, že je to termonádoba, se to pak neroztaje – nebo tak si to alespoň představuju. Protože pokud se to nemíchá a je to voda nebo mléka, dělá to krystalky a není to kompaktní.

9 farfalla farfalla | 14. června 2010 v 20:04 | Reagovat

jo, ty kleste a naod k tomu jsou nzas tady http://www.delikatesy.sk/ , ale to uz je vazne dost prace… minimalne pro me, jsme shcopna se spalit i o oplatkovac, a o vanocich delame tolik oplatek, ze s tim par dnu stravim, a predstava klesti a prace navic me desi… se strojem mi to pripada porad dost osobni a zvykove, ale zaroven to neni zbytecne namahave:-)

10 ufa ufa | E-mail | 14. června 2010 v 23:49 | Reagovat

Říkala jsem si, že to zkusím po nějaké době vždy vytáhnout,cca po hodině, promíchat, zase vrátit do mrazáku, a tak dále, než by to bylo v konzistenci tak akorát na jedení…:-)no, uvidím, zkusím to z menšího množství, a podle toho jestli to bude dobrý, pak případně znovu…:-)

11 Jarka O. Jarka O. | 15. června 2010 v 15:18 | Reagovat

Zdravím. Pokud máte blízko do Kauflandu a nezavrhujete supermarkety :-), tak tam mají dva druhy kornoutků, špičaté a rovné, v krabici je 30 kusů a stojí kolem 20,- Kč. Jinak já dělám zmrzlinu tak, že ve vodní lázni míchám mléko nebo smetanu, žloutky a kakao nebo jinou příchuť do zhoutnutí, nesmí vařit, jen prořádně prohřát. Na půl l mléka 4-5 žloutků. A je krásně hustá :-)

12 Jarka O. Jarka O. | 15. června 2010 v 15:46 | Reagovat

Omlouvám se, přehlédla jsem, že takhle děláte vanilkovou zmrzlinu :-x

13 Klára Klára | E-mail | Web | 16. června 2010 v 8:18 | Reagovat

[12]: Určitě, dělám jí podle Sandtnerky, což se mi nejvíc osvědčilo – ale po ní máme pocit, že jsme po hlavním jídle :-D je výtečná, ale hrozně sytá, proto tam píšu i ty ostatní recepty – ty jsou pro redukující :-D :-D Za nápad s kornoutky děkuji

14 Linda Linda | 16. června 2010 v 21:24 | Reagovat

No, mam pochybnosti, zda jsou opravdu vubec nejake zmrzliny vhodne pro redukujici:-):-)

15 Klára Klára | E-mail | Web | 16. června 2010 v 21:36 | Reagovat

[14]: :-)))já nemám  pochybnosti, já mám téměř jistotu a proto jich mnoho nekonzumuju :-))) Ale když dětem dávám zmrzlinu z tvarohu, říkám si – je to tak lepší – nebo si to alespoň namlouvám :-))ale dnes – dnes přivezli rodiče jahody :-D a já měla jednu z posledních smetan :-P


zmrzlina
Dnes byl ten slavný den, kdy k nám byl dovezen ten slavný zmrzlinovač ! Tedy bylo to včera, ale protože musí 12 hodin stát, jako by to bylo dnes. Na hádanku dost slabé – uhodl hned první :-)Děti skoro nedospaly, ještě že tam byla ta lhůta 12ti hodin, jinak by dnes byla zmrzlina k snídani a já bych tento blog mohla ihned přejmenovat na vegetariánsky – nezdravě ! .-))( no, už se tomu pomalu blíží i tak :-))
Scroll Up