Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Zdá se to jako těžký život neživočichožravce, ale není tomu tak. Naopak, počáteční měsíce v tomto modu, přivádějí člověka do situací vypjatého nadšení, když přijde na něco, co mu zpestří jídelníček. Pak už to zná a není to taková extáze. Jsem milovník jídla a to jakéhokoli. Nejlépe takového, které mi připraví kdokoli jiný. Jsem nevybíravá a skromná. Tedy – byla jsem . Pak jsem si začala vybírat vše, co neobsahuje maso. To už je dost dávno. A ne tak dávno, před několika měsíci, začala jsem si vybírat zásadně pouze to, co neobsahuje žádný živočišný produkt. Očekávala jsem, že budu trpět. Že si projdu osobním očistcem. Že mě budou doma všichni litovat a přemlouvat. No, bohužel, chyba lávky. Nikdo mě nelituje. Nikdo mě k ničemu nepřemlouvá. Díky separační metodě se to nedotklo nikoho jiného a mně osobně tato volba kupodivu přinesla pouze samé výhody – krom jedné – netrpěla jsem a  nemohla jsem se tudíž litovat :)). Nejnečekanější je ovšem ten efekt, že jsem přestala chuťovat. Mé tělo po mě najednou vyžaduje jídlo, když mám hlad a nikoli chuť. Dosud nepoznané!! :-)))

No a občas se separace, totiž oddělování nežádoucí součásti pokrmu, ne zcela dobře daří. To, když se podává například zmrzlina, která sice může být čistě ovocná, její konzistence je však jiná, než dětmi požadovaná krémová. A tak je třeba pustit se do neznámého a vymyslet si recept takový, aby byl dobrý a zároveň, aby splňoval chtěná pravidla – tedy nic živočišného. Žádné mléko, žádou smetanu, žádné máslo ani žloutek. Těžké. 

Přesto existuje jedna surovina, která toto vše splňuje – udělá z ovocné zmrzliny zmrzlinu ovocně – krémovou. Je to surovina, která nemá nežádoucí chuť ani vůni, dá se ochutit zcela podle vlastních představ a touto surovinou je rýže.

Na tuto dnešní zmrzlinu pak stačí oloupat, vyjádřit, nakrájet a rozmixovat jablka. Při mixování přidáme na kilo jablek asi 3/4 hrnku vody.  Přidáme cukr dle chuti a také podle sladkosti jablek. Podle chuti přidáme skořici. Dáme si vařit rýži ve větším množství vody, okořeníme skořicí, a když je rýže dobře uvařená, přidáme jí k rozmixovaným jablkům a velmi dobře domixujeme ještě společně na hladkou kaši. Po druhou várku zmrzliny lze přidat banán.

Kaši vložíme do zmrzlinovače a necháme za stálého míchání namrazit. Samozřejmě lze jablka nahradit jakýmkoli jiným ovocem. Banán zmzlinu zjemní, broskvě zase velmi zintenzivní chuť :).

 

11 komentářů to “Veganská krémová zmrzlina”

  • avatar Lucie T.:

    Klaro super napad s tou ryzi! To by me asi nenapadlo :-) Muzu se zeptat, jaky mate zmrzlinovac?

  • Na domácí zmrzlině ujíždím (pravda, bez zmrzlinovače) takže se logicky zeptám, nevíte, jestli lze krémové struktury dosáhnout i bez zmrzlinovače? A fakt tam ta rýže není cítit? Nedá mi to a určitě brzy vyzkouším!

  • avatar Pipi:

    Geniální. Opět… :-)

  • avatar hanaka:

    Vypadá to zajímavě a věřím, že může chutnat skvěle. Já měla veganskou zmrzlinu kdysi dávno, kakaovou, nevím, z čeho byla, ale byla vynikající a také „krémová“.

  • avatar sadidy:

    Kláro pěkně prosím, přibližný poměr kolik rýže na Kg ovoce by nebyl? Díky moc a přeji hezké svátky.

    • Určitě. Dávala jsem cca 3/4 kila jablek, vodu a pak asi 250 g uvařené rýže. Cukru 3 kávové lžičky, ale pro ostatní bylo málo sladké. Chce dochutit podle vlastní chuti. Krásný večer.

  • Manžel prohlásil, že po té, co jste tak skvěle vyladila sýr a další mléčné výrobky, je vaše veganství takové zenové :) Budu to sledovat, protože už několik let o tom taky uvažuji… Zmrzlinu zkusím!

Přidejte komentář