Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Přiběhnete domů, zujete tenisky a pouštíte se do salátu a máte do něj dát kyblík majonézy – no ono se vůbec nic nestane, když to není každý týden – ale můžete mít nějakou obsedantní představu, že stane a tak přemýšlíte, jak bez ní. Nebo nemůžete, případně nechcete vejce. V tomto případě lze velmi dobře zkusit odlehčenou variantu – částečně odlehčenou, protože olej k bramborám stejně přijde.

Zdálo by se, že bramborový salát bez majonézy není bramborovým salátem, ale to jste ještě nezkusili tento. I když se to podle surovin zdá, není to polévka :-) a i když tam není majolka – je to bramborový salát.

Výhodou tohoto salátu je, že je velmi lehký, velmi rychlý, jemně pikantní. Všem, kdo budou zítra držet půst a čekat na zlaté prase přeji hodně zdaru – tento salát po celodenním a celonočním půstu, jako když najdeš :)

Potřebovat budeme 450 g brambor, 70 g sterilovaná okurka, 50 g červená cibule, 50 g bílá cibule, 2 polévkové lžíce sterilované kapie, sůl, pepř, zelený pepř, 40 g olej olivový, troška octa, 2 lžíce dobré hořčice, šťáva z půlky citronu, 150 g vývaru z kořenové zeleniny.

Nejprve si připravíme vývar z kořenové zeleniny – silnější vývar z mrkve, petržele a celeru. Pak dáme vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a nakájíme na půlplátky. Takto připravené brambory vložíme do mísy a zalijeme zeleninovým vývarem – ještě teplým. Velmi jemně promícháme, abychom neponičili brambory.

Přidáme nakrájenou okurku na podélné obdélníčky, přidáme sterilovanou kapii, červenou a bílou cibuli, nakrájenou na jemné plátky – proužky, přidáme olivový olej, dobrou hořčici, krapet octa – dle chuti a šťávu z jednoho citronu. Osolíme a opepříme černým pepřem, čerstvě mletým.

Vše opět velmi jemně promícháme a nakonec posypeme zeleným pepřem. Uložíme v chladu a necháme takto jemně uležet.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

6 komentářů to “Bramborový salát bez majonézy”

  • Tak ten musím vyzkoušet! U nás je sice bramborový salát tak maximálně dvakrát do roka, takže ta majonéza (domácí) mě nechává celkem v klidu (navíc jí dávám půl na půl s jogurtem), ale tohle prostě musím vyzkoušet!

  • Pipi:

    Skvěle načasovaný příspěvek. Zrovna před chvílí jsem přemýšlela jak v salátu nahradit majónézu pro malého juniora. Bílý jogurt se neosvědčil a tohle vypadá na naprosto přirozenou alternativu. Díky Kláro.

    • Pipi, ještě jestli je to pro malé dítě, skoro bych volila i klidně s majonézou z hrašky. Je to fakt výborná varianta. Já sama jí mám moc ráda. Pokud nemáte hrašku, nahradila bych hrašku maizenou – kukuřičným škrobem.

  • hanaka:

    Tak já vlastně už od malička mám každý rok veganský bramborový salát :-) Jen jsem nadtím nikdy nepřemýšlela. Nikdy jsem totiž nejedla majonézu – nechutná mi a vajíčka mi v salátu připadají takový divný. Takže u nás se kromě klasického dělá i tzv. obyčejný octový. Tzn. povařit mírně cibulku, přidat k bramborám a nakrájeným sterilovaným okurkám, dochucujeme jen solí a lákem z okurek a kapií. Kapie se může zamíchat i dovnitř nebo se salát jen nahoře ozdobí. Je výborný, osvěžující a chutná i příznivcům klasiky.

  • lanka:

    Připomíná mi to salát co dělá moje babička. Ale ta ještě přilévá trochu láku z okurků. A docela určitě tam nemá žádný olivový olej.

    • Já dávám lák okurkový do klasického salátu – právě jsem odnesla do chladu cca 10 kilo :). Do tohoto místo láku citron, ale rozhodně se vůbec nekladou meze vlastní chuti. Bála jsem se, zda olivový olej neudělá chuťovou paseku, ale nikoli. Je tam dobrý. V každém případě chce vyzkoušet svou vlastní chuťovou variantu.

Přidejte komentář