Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Máme sbaleno polovinu balíků, doma převládá celková únava, je po hrášku a člověk přemýšlí, co by zeleninového, jiného, nového, aby to byl květák a nebyl smažený :-). A protože jsem pro sebe ještě dotrhala malé listy špenátu, vrhla jsem se na zeleninovou terinu, kdo chce, tak puding, prostě takovou zeleninovou bábovku v chlebíčkové formě. Potřeba je na ní pár druhů zeleniny, trochu tvarohu a chuť se s tím připravovat.

Potřebné suroviny jsou tedy . 1 střední květák, jedna střední červená řepa, 600 g syrového špenátu. Sůl, 4 vejce, trochu bazalky,200 g tvarohu,  trochu pepře, celozrnná mouka pšeničná přestátá – 17 lžic a strouhanka ze 3 rohlíků.Olej na vymazání a mouka na vysypání formy.

Nejprve se všeho je nutné uvařit do měkka květák zbaveý košťálu v jednom hrnci spolu se špenátem- oloupanou a nakrájenou řepu pak v hrnci jiném, aby zeleninu neobarvila. Když je zelenina měkká, vyjmeme postupně zeleninu do mísy- nikoli společně. Nejprve rozmixuji červenou řepu, osolím, přidám do ní tvaroh,žloutek,  5 lžic mouky a strouhanku z jednoho a půl rohlíku.Nakonec přimíchám lžící tuhý sníh z bílku.  Hmotu nandám na dno vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček.

Potom květák. Posolíme, přidáme 2žloutky, 7 lžic mouky, trochu pepře, strouhanku z 1+1/2 rohlíků a vše rozmixujeme. Do rozmixovaného přimíchám tuhý sníh ze dvou bílků a lze přidat strouhanku, aby byla hmota ne zcela řídká. Květákovou hmotu nandám na červenou z řepy- ovšem pouze 2/3 a jednu třetinu si schovám na část ze špenátu a uhladím.

Nakonec rozixovaný špenát, vyjmutý z vody spolu se solí, 5 lžícemi mouky a stejně jako předešlá zelenina- se žloutkem a také s 1/3 květákové hmoty a nakonec s tuhým sněhem. Tuto poslední část nandám nahoru a opět uhladím.

Celou formu dám péci asi na 180*C, peču zhruba hodinku. Po upečení objedu okraje ostrým nožem, aby nezůstaly přilepené k formě a formu obrátím dnem vzhůru na talíř. Lépe se krájí chladnější, ale i teplá lze při zachování opatrnosti nakrájet :-). Podávám s novým bramborem a majonézou, kterou ještě ředím trochou kefíru. Podotýkám, že řepná část chutná nejvíce jako náhražka salámu ze všech, co jsem zatím dělala a to zcela nechtěně :-)

2 komentáře to “Trojbarevná terina”

  • avatar alaska:

    To vypadá nádherně. Vlastní kreace?

    • No, v podstatě jo :-), našla jsem si recept v jedné americké vege. kuchařce, ale tam to je z mrkve, špenátu a květáku a nečetla jsme recept – jen mě zaujal ten obrázek a vlastními zkušenostmi jsem se snažila dosáhnout vytčeného cíle :-)))

Přidejte komentář