Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Začínáme mít trochu mléčný absťák. Nechodíme dolů, nemáme tedy mlíko, máslo, jogurt, sýry – Marie nás svou intoxikací mírně vypekla. Stále hledám to dobré, proč se to špatné stalo a tady se nabízí jako možnost jakási mléčná očista, ale už jsme za těch pár dní celkem očištění a docela bychom se i zašpinili :-)). Ale Máří uř má po otelení a už je to jen za pár, než skoční mlezivo – bude tvaroh, máslo a hlavně zmrzlina .-)))

Také nám odjela první plečka a přijela druhá, která přijela i s plečem. K pletí se dostali až po delších peripetiích se senem, protože před deštěm je třeba balíky svozit pod polachtu. Jde jim to pěkně, jen co je pravda. Pár hodin po příjezdu jsme je také přibrali na naší – po sérii šesti divadýlek v zimě, které hrají pro děti místní důchodci s loutkami a děti dostávají o přestávce čokoládu- na největší kulturní akci, totiž letní divadlo. Akce se koná každý rok a my už to zvládli  minimálně 5x. Do cca 4 km vzdáleného penzionu přijíždí jedno městské divadlo jednoho většího města, rozbalí v kopci pod penzion pódium, hledište, přijede spousta aut a naše koně, které stojí u stromu a je vždy důležité, kdy dorazíme. Když později, jako letos, stojí u stromu celkem blízko autům. Když dříve jako vloni, kdy jsme stáli u stejného stromu, ovšem parkovali před příjezdem aut, je kolem vozu docela veliký prostor k nastupování i vystupování :-).  Nejsme až tak moc nároční diváci, ale….. v každém případě, děti se ohromně bavily:-))). A jako tradičně jsme ohleduplně ujeli rachejtlím. Koně se už poklidně pásli na pastvině, když se mohli na bouchající oblochu v dáli dívat z kopce.

No a protože potřebujeme nutně už něco sladkýho a stále není to mlíko, tak jen velmi rychlá a celkem sušší piškotová bábovka podle kuchařky Anuše Kejřové .  Je to taková babety v bábovkové formě. Třeba je 10 vajec, 400 g cukru krystal, 430 g mouky celozrnné pšeničné přesáté a vanilka – asi lžíce mouč. cukru s vanilkou.Lžíce kakaa.

Postup zcela jasný- oddělit žloutky od bílků, ušlahat řádně žloutky s cukrem a vanilkoým cukrem a potom přidávat za jemného  míchání postupně na střídačku mouku a do tuhého sněhu ušlehané bílky. Vše nalijeme do velmi dobře vymazané a vysypané formy na bábovku- necháme si trochu těsta, ve kterém se rozmíchá kakao a nalije se na těsto žluté  a dáme péci na 200*C, dokud se bábovka neupeče :-)

7 komentářů to “Piškotová bábovka Anuše Kejřové”

Přidejte komentář