Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jsme tady po delší době dnes zase sami, zvykám si na to, že tři plechy housek stačí na snídani, a že se nemusí hned jít zadělávat znovu. Mám nový provizorní sušák na měsíček a děti si začínají opět vydělávat- suší a suší a hledají sběrnu a taky  máme nafasovánu cizrnu a kuskus a spoustu tahini, ale také jsem měla uvařený veliký hrnec hrachu a netušila co ještě kromě hrachové kaše a hrachové polévky, protože zavařovat se mi nechtělo a bylo potřeba rychle udělat pomazánku a tak jsem zkusila humus, ovšem místo cizrny s hrachem a nastojte, je to výborný. Po několika mnoha humusech, udělaných za poslední dobu jsem dospěla k názoru, že jednoznačně záleží na tom, nešetřit s tahinou a jemně kořenit. Římský kmín používám celý, nikoli drcený. Na svůj první humus jsem měla stacionární mixér, to když jsem si splnila malicherný desetiletý sen a pořídila si mixér kitchenaid. Jeden obchod ho zakcionizoval :-) a pan domácí pronášel jako vždy, „jak chceš, klidně, mě je to jedno“:-), což mě těch 10 let celkem odrazovalo, je to moc zodpovědnosti :-), ale nyní, po dlouhém půstu komerčního rozmaru jsme neodolala a mixér pořídila. Humus udělal velmi hladký, ale rozbil se ještě ve 14ti denní lhůtě- tedy možná byl rozbitý už od začátku, prostě mixovací nůž při každém použití vyjížděl ven a já díky tomu zjistila, že se vůbec, ale vůbec neliší od mé ponorné šestisetwatové ety, a že je úplný nesmysl, aby tu stál zase další krám a nyní je v servisu a čeká na první expertízu a já jsem celkem jednoduše vyléčená :-)

Tento humus je tedy mixovaný ponorným mixérem a jde to bezvadně. Je potřeba však velmi dobře uvařit hrách. Dělala jsem ho z čerstvého hrachu. Co je potřeba ? Je to stejné jako na tento klasický humus, 3 hrnky vařeného hrachu, 160 ml studené vody, 3 lžíce citronové šťávy, 250 g tahini, sůl- lžička, lžička římského kmínu a 5 lžic oleje slunečnicového

Postupně nekompromisně přidávám více a více tahini. Římský kmín více či méně dle chuti. Česnek jsem do této hrachové pomazánky nedávala. Čím méně tahini, tím více je to hrachová kaše, čím více, tím více je to vláčná pomazánka, jemně řízlá hrachem.

2 Odpovědi to “Variace na humus”

  • Kikus:

    Shodou okolností jsem nedávno dělala něco jako luštěninové lečo? Nebo jak to popsat – uvařila jsem dva druhy fazolí a cizrnu a vmíchala to do směsi dušené zeleniny a bylinek. Jedlo se to s bramborem. Ale zbylo toho strašně moc a humus právě došel a já si řekla, proč to nerozmixovat taky. Stalo se, přidala jsem do toho ještě olej a taky římský kmín a byla to prostě docela dobrá pomazánka. Trochu více vodnatá, než humus, to díky zelenině a samozřejmě jiné chuti. Ale vyplývá z toho závěr, že s luštěninami se dá opravdu kouzlit co se pomazánek týká…i když je fakt, že humus alespoň u mě vede a od prvního ochutnání ho mám neustále v nějaké fázi výroby, ani nikdy nedošel :-) …jdu namočit cizrnu :-)

  • Jo, dobré to bylo! Mimochodem, k těm baklavám – už jsi viděla tuhle? http://catalinapece.blogspot.com/2011/06/vyzva-daring-bakers-baklava-s.html
    úplně jiné těsto a vypadá naprosto super. Mějte se!

Přidejte komentář