Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Je tu červenec a dlouho jsem dělala, že měsíček nevidím, ale už s tím bylo nutné něco začít dělat – lépeřečeno- začít sbírat. Jste často ve stresu? Ve stresu, který může časem být jednou z příčin vzniku rakoviny? Máte rakovinu v rodinné anamnéze? Máte problémy se žlučníkem, žaludkem, játry…… a s mnoha dalšími neduhy, být v sedmnáctém století a mít strach z moru –  je měsíček ta pravá bylina pro vás.  Samozřejmě je také velmi známou bylinou, ze které se používají dětšké masti a kosmetika. Prostě další perla.

Měsíček je letnička a sbírá se většinou jako pěstovaná bylina. Občas zplaňuje a téměř pravidelně se vyskytuje tam, kde se pěstoval vloni. Drogou měsíčku je květ- okvětní jazýčky, ale také případně celý květ s kalichem a oboje sbíráme od poloviny června do konce srpna, někdy ještě i v září a sbíráme nejraději dopoledne. Někdy se však vyskytne mezi květy i žlutý měsíček zahradní a ten je na dvě věci – na krásu a na okrasu. Nikoli na použití tam, kde je třeba měsíčku. S tím tedy šup ven, než odkvete a my budeme chtít sbírat semínka. Pokud sbíráme květ i s kalichem, je nezbytně nutné sbírat až po dokonalém zmizení rosy, protože jinak začne při sušení měsíček plesnivět.

Měsíček obsahuje karotenoidy, silici, triterpenové saponiny, flavonoidové glykosidy, hočiny – calenden, kyselinu salicylovou, vitamín C, pryskyřice, sliz, flavonidy a další.  Patří mezi jednu z nejúspěšnějších  léčivých bylin.

Působení měsíčku je příznivé jak při vnitřní, tak i při vnější aplikaci. Při vnitřním podávání ovlivńuje příznivě játra a žlučník, uplatňuje se při léčení astmatu, při bušení srdce, upravuje menstruaci, hojí záněty, žaludeční vředy, záněty střev. Je velmi vhodný při Crohnově chorobě a  zánětech tlustého střeva.  Působí také mírně sedativně a působí antibioticky.

Zásadně je měsíček zajímavý také proto, že jako jedna z mála léčivek vykazuje kancerostatický efekt i při podávání formou čaje a to zejména v oblasti trávicího ústrojí a ženských orgánů.

Měsíček také hojí ušní a oční záněty a je příznivý také při kloktání v dutině ústní.

Pokud čerstvou bylinu naklepeme, aby pustila šťávu a omotáme jí přes noc kolem nohou, má dobrý vliv na křečové žíly. Je však potřeba vydržet alespoň týden, pro patrnost efektu.

Vhodnou formou pro podávání měsíčku je odvar, ovšem doba varu nesmí překročit 1-2minuty. Pro vnější užití- výplachy, klyzma používáme až dvojnásobnou dávku drogy. Pro vnější použití je to pak také mast, tinktura či olej.

Měsíčková mast

na přípravu měsíčkové masti je třeba půl kg sádla( používám vazelínu) a do taveniny 2 hrsti čerstvého květu měsíčku s kalichem. Necháme ztuhnout a dáme do chladu. Za 2-3 dny znovu roztavíme a přidáme hrst čerstvých květů. Necháme opět ztuhnout a dáme do chladu. Za další 2-3 dny opět roztavíme,   opět přidáme hrst měsíčku. V jiné nádobě roztavíme asi 25 g včelího vosku. Bylinnou taveninu přelijeme přes kovové síto, vyplněné gázou, přidáme vosk a nakonec vmícháme jednu tubu  indulony DEZ a 1 tubu dermazulenu a dokonale promícháme, až se složky spojí. Vlijeme do kelímku a necháme vychladnout, pak uschováme. Na předposledním obrázku je mast před přidáním dermazulenu, který je modrý a mast zabarví více do šeda. Masti chybí včelí vosk, je řidší než spodní mast, která je  pak obyčejná mast jen ze sádla a vazelíny a samozřejmě měsíčku, bez přidání dermazulenu a vosku.

Měsíčková mast je vynikající na plíseň na hohách, která je úporná a nemizí po ničem jiném.

Měsíčkový olej

Měsíčkový olej získáme, pokud naplníme lahev čerstvými okvětními lístky, vzduchotěsně jí uzavřeme a dáme na 14 dní na slunce. Květy pustí zlatově oranžovou šťávu- olej, který se usadí na stěnách lahve. Do lahve pak nalijeme líh, ve kterém se olej rozpustí. Použitím tohoto oleje dosáhneme maximálního účinku. Šťáva z čerstvých květů odstrańuje bradavice a svrab- stejně tak tento olej.

Já osobně si ještě připravuji zcela obyčejný olej, kdy zaliji plnou lahev květů obyčejným slunečnicovým olejem a nechách 6 neděl louhovat. Vznikne velmi jemný zlatavý olej.

Měsíčková tinktura

Další z vynikajících tinktur, velmi jednoduchá příprava, jen je třeba dost silného alkoholu či lihu. Lahev naplníme do  měsíčkem a zalijeme nejlépe 80% lihem. Jeden díl drogy zalijeme zhruba 10 ti díly lihu. Nechávám 14 dní louhovat.  Měsíčková tinktura  – nejlépe s přídavkem arnikové tinktury je nenahraditelná při ranách, při kterých hrozí zánět, čerstvé krvácející rány, léčba rakoviny, zejména prsů a dělohy a to vnitřně i zevně.

Měsíčková tinktura se používá buď rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřeně jako čaj nebo se používá na vnější poranění či onemocnění a to hlavně formou obkladu při ranách, při výronech krve, hnisavých vředech, proleženinách, otocích, při bércových vředech, plísňových mapách, při zánětech kolem nehtů, tvrdnutí prsou

Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí, nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.

V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu na obarvení rýže.

A ještě pěstování měsíčku

Měsíček má svůj domov v jižní Evropě, v Orientě. Ve velkém se pěstuje na Balkáně, v Sýrii a v Egyptě. V malém na kopci :-)) Má rád slunné polohy, roste na každé půdě a při klíčení si žádá dostatek vláhy. Na úrodných půdách kvete bohatě, na kamenitých má malý výnos.

Semeno vyséváme na pečlivě připravený pozemek do sponu 40×40 – my vyséváme ručním secím strojkem do hnízd a po vzejití jednotíme. Semena sejeme do hloubky cca. 2 cm zhruba po 4 semínkách. Na jeden ar je potřeba 120 až 160 g osiva. V jednom gramu je asi 90-100 nažek a klíčivost si udržuje zhruba 3 roky. Osivo měsíčku klíčí jak na světle tak i ve tmě při teplotě 20-30*c za 14-21 dnů– no naše zkušenost je taková, že to může být i o něco stupňů C méně. Po vzejití rostliny plečkujeme ruční plečkou.

Nepostřikujeme ničím, jen prokypřujeme půdu mezi řádky. Květy po vykvetení sklízíme ručně a sbíráme jen čerstvě vykvetlé, za suchého počasí. Sušíme na lískách při 30-40 *C  Výnos samotných okvětních lístků činí z aru 8-12 kg a drogy i s kalichem 25 kg na ar.  Sesychací poměr je 6-8:1

Měsíček na osivo je tentýž, nesbíráme první květy podle rady Bohdanky, ty necháváme hezky pro ladnost oka a aby byl dostatek času na opadání a následné dozrání semene. Semena sbíráme opět ručně a čistíme taky ručně.

Zdroj informací:

  • Herbář Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha, vydalo nakl. Eminent
  • Léčivé rostliny ze zahrady od Josefa Traxla, vydalo nakl. českého zahrádkářského svazu KVĚT
  • Domácí vševěd

44 Odpovědi to “Měsíček lékařský”

  • Bára:

    Ahoj lidičky,vhledem k tomu že mám na zahrádce měsíček lékařský tak jsem hledala nějaké recepty na jeho využití.
    Mnoho jsem se dočetla na různých stránkách i v různých knihách.Dočetla jsem se že měsíček je velice vhodný pro děti i kojící ženy,ale tady mě zarazil jeden detail v receptu na mast…..a to že do masti pisatelka přidává tubu DERMAZULENU,který jak uvádí příbalový leták není moc vhodný pro těhotné a kojící ženy.Tak je dobré když si každý rozmyslí z čeho tuto mast vyrobí.

    • Inka:

      No …, při vší úctě bez urážky, u jakékoliv masti lze říct, že může být pro někoho nebo dokonce celou skupinu lidí nevhodná (viz alergici). Nelze takto jednoduše projektovat na celou populaci. Nejsme všichni permanentně těhotní a kojící. Prakticky v každém návodu na použití jakékoliv masti je kouzelná formulka: „Před použitím přípravku XY se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.“
      Určitě je dobré si Vždy příbalový leták pročíst. Dermazulen je normálně určen jak pro děti, tak pro dospělé.

      Z letáku:
      Těhotenství, kojení a fertilita
      Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek používat.
      Těhotné a kojící ženy mohou používat přípravek Dermazulen mast pouze na doporučení lékaře.

      Pokud by někomu nevyhovoval (nebo jiné složky), tak se v lékárně dají běžně zakoupit tzv. „masťové základy“ Excipial (v tubě) – používají je i lékárníci k individuální přípravě mastí – lze vybrat z několika typů a pokud vím, tak pro těhotné jsou neškodné. Z pozice celoživotního ekzematika je mohu doporučit :).
      Jinak lidskému tuku se nejvíce přibližuje prasečí sádlo = je to dobré nosné médium a nebo i jen tak na promaštění :). Dříve se na přípravu mastí používalo i v lékárnictví. Kvůli kratší době skladovatelnosti se od něj později ustoupilo. Ostatně sádlo paní Klára v receptu výše uvádí.

  • Dobrý den, zatím nejlépe popsaný návod na to, co s mým milovaným měsíčkem:). Mám jej vysemeněný na políčku a nemám to srdce ho na jaře plít, tudíž se měsíčkový koberec pěkně rozrůstá:) snad jen jedna informace, kterou jsem nevěděla, údajně účinné látky obsahují jen měsíčky oranžové barvy nikoliv žluté, máte také tuto informaci? Zuzana

  • Dobrý den,
    letos na jaře jsem si měsíček zasela. Roste a dělá radost.
    Chci se zeptat, zda se může zasít ještě během července.
    Děkuji a přeji hezké dny.
    Irena

  • Renata:

    ZDravím..tak si tak hledam po netu recept na mesickovou mast…po navstiíveni Vasich stranek ..se koukam jinde a ejhle…stejne obrazky ..ale asi jiny autor?
    Nemam tohle vykradani rada ..tak me to trochu nazvedlo ze zidle ..:-/
    ale pokud o tom vite ..tak se omlouvam za prudu. PRikladam odkaz
    http://mojedilo.ireceptar.cz/navody/mesickova-mast-recept-a-vyroba/vse
    Mejte se fajn.
    Renata

  • Martina:

    Dobrý den.
    Jelikož já i moje děti máme suchou kůži, tak máme doma doma docela slušnou spotřebu různých mazadel. o shlédnutí vašich stránek jsem se rozhodla, že si v létě vyrobím měsíčkový olej. Je při výrobě možné použít celý květ měsíčku nebo pouze okvětní lístky? A mohu použít obyčejný stolní slunečnicový olej nebo je vhodnější použít čištěný slunečnicový olej nebo bio olej? A je možné použít třeba také kokosový olej?? A jak vzniklý olej uchovávat? Děkuji Martina

    • Ludwig:

      Jestli se muzu podelit se svou zkusenosti, tak ja jsem vyrabel mesickouvou mast za pouziti veproveho sadla. Jsem sice vegetarian, a maso nejim, ale 2 deci sadla na mast jsem pouzival zevne a ani se mi to moc nehnusilo :-)

  • lucie tomčalová:

    Dobrý den Kláro, chtěla bych se optat, proč splesnivěl můj naložený měsíček, kde jsem udělala chybu? Poradíte? Nakládáte celé květy i s kalichem nebo jen okvětní lístky? Květy se nakládají najednou nebo se může přidat za pár dní další várka květů? Že by to bylo tím? Tak jsem se těšila a nic z toho. Děkuji, jestli vás něco napadne

    • hanaka:

      Lucie – mně se to stalo jednou, když jsem pořádně nedotáhla víčko a dostal se vzduch. Podle mě tedy chce nacpat sklenici najednou, zavřít a už do ní nechodit. Řeším to tak, že když není dostatek měsíčku, udělám si více menších lahviček. Ale třeba je to blbost a někdo dá svoji zkušenost. Jo a sklenici se snažím napěchovat co nejvíce a dávám jen okvětní lístky.

      • lucie tomčalová:

        Děkuji Klárko za vaši odpověď a rady, je fakt, že jsem měsíček dostatečně nenapěchovala. Příští rok to doufám bude lepší:-)

    • Dobry den dievcata:)))
      Aj mne sa tento rok stalo, ze sa mi olej z nechtika/mesicku pokazil..z cerstvych kvetov.Napechovala som flasu nechtikom a zaliala olivovym olejom , zavieckovala a dala na parapet. Kazdy den som poctivo pretrepavala…zhruba po tyzdni, ked som olej otvarala..tak som citila, ze sa pokazil…Docitala som sa, ze s certvych kvetov by mal byt len prekryty pohar handrickou, aby sa vlhkost mohla odparovat. Druhy som uz robila zo susenych kvietkov. Je krasny, zlty a hlavne sa nepokazil. Uz sa s nim a deti poctivo natieram… Dnes som pozberala asi posledne kvietky, tak skusim este variantu s handrickou..Drzte mi palecky, aby sa podaril :))).

  • Klára:

    Dobrý den,
    zdraví Vás vaše jmenovkyně! Můžu se zeptat, odkud jste čerpala informaci, že žlutý měsíček není léčivý? Nikde jinde jsem na to nenarazila. Děkuji za odpověď, Klára K.

    • čačo:

      liečivý je každý,ale iné farby ako oranžové majú pomer liečivých látok menší minimálne o 30%

  • vera:

    Neni treba pouzivat sadla, dobry bio-olej plus trosku ricinoveho oleje plus vceli vosk fachci velice dobre.

  • Maja:

    Kláro,nedá mi nereagovat na Tvůj článek, který je moc pěkný, ale je v něm jeden chybný údaj. Měsíček se zásadně nedává při žádném zpracování na světlo, tedy vůbec ne na sluníčko. Není to moje rada, ale rada pana B. Nového – děděk kořenář,který toto uvádí ve své brožurce. Myslím,že je to velmi chytrý muž a určitě bych mu věřila.

    • Milá Majo, díky moc za komentář. Dědek kořenář má bezesporu veliké zkušenosti a není třeba nevěřit jeho praxi. Určitě to tak dělejte i nadále. Je i moc dobře, že to sem píšete, protože já nejsem žádný expert a je dobré, když si mohou lidé udělat vlastí názor. Já osobně kromě oleje nedávám měsíček nikdy na slunce, doma ho suším i nad kamny zastíněný. Na slunce dávám pouze olej a to přesně podle rady pánů Janči a Zentricha, podle jejich herbáře a posléze podle vlastní zkušenosti. Zkusím si k tomu dohledat více, ovšem zatím jsem neměla důvod těmto dvěma pánům nevěřit a hlavně se mi to osvědčilo. Jinak myslela jste tou chybou olej? JInde nezmiňuji, že bych měsíček sušila na slunci. 30 -40°C je samozřejmě myšleno nad kamny.

  • hanaka:

    Tak po nevalném úspěchu o měsíčkovou mast, která mi během deštivých dní, kdy jsem nemohla dodávat další měsíček splesnivěla, jsem v sobotu udělala měsíčkový olej – jen teda okvětní lístky zalila slunečnicovým olejem. Ale dnes ráno je takový zakalený, to by asi nemělo být, že? Mám ho na sluníčku, uzavřený v zavařovačce. Nebo to má dýchat? Díky :-)

  • Aktualizovala jsem článek o fotky přípravy originál masti podle pana Janči, jen chybí vosk. Mast je šedivější díky přidání dermazulenu a je o něco řidší.

  • eva:

    Klárka, ďakujem za radu….skusim pridať do tej mastičky teda tú levandulovú silicu…..mám ju stále doma,je moja obľúbená

  • banditka:

    Chtela bych se nenapadne zeptat, zda by deti nepristoupily i na maloobchod :) Nam letos mesicek pozrali slimaci, takze by se pytlicek na caj hodil. A da se mast delat i ze suseneho?
    Dekuji.

    • milá Banditko, určitě. Včera jsme posílala 500 g a jinam 200g. Je to bohužel objemné,takže pošta to dává za 43 korun,ale v Praze můžu zařídit osobní oběr .-) tady jsou bylinky https://conovehonakopci.cz/?page_id=3006
      Mastička půjde rozhodně i ze sušeného, vloni jsem jí dělala právě ze sušeného a můžu poslat případně i mastičku. Čerstvý měsíček by se asi dost zapařil, takže jedině to udělat právě ze sušeného.

  • eva:

    Dobrý deň,
    na čo používate mesíčkový olej, ktorý si robíte, ako ste písala len z obyčajného oleja a kvetov ? Masť som si po prvý krát v mojom živote urobila…..práve ste ma inšpirovala Vašim článočkom….. a Vaše stránky sú úžasné…..
    Eva

    • Děkuji Evo,v podstatě tak jako mastičku. Je výborný jen na kůži pro malé děti, ale já jsme hrozný lauzr a tyto věci používám až když jsou fakt nutné. Nějaké mazání na noc prostě nedělám, na to je podle mě ale ideální. Takže u nás na záda:-)) a na suchou kůži, když už je třeba a jinak jako mastička. Na opruzeniny a pro miminka vůbec je dobrý.

  • Dagmar:

    Ráda bych se zeptala, zda necháváte „Váš“ měsíčkový olej louhovat 6 neděl na slunci, nebo raději v chladu a stínu? Děkuji a přeji vše dobré všemu osazenstvu na kopci.

    • Milá Dagmar, nechávám na slunci 14 dní, pak tam nechám měsíček, ale už dávám do většího chladu. Po šesti nedělích měsíček zcedím. Olej vypadá po 14ti dnech takto

      • Dagmar:

        Milá Kláro, moc děkuji za odpověď i všechny Vaše zkušenosti o které se dělíte..často k Vám nakukuji a čerpám inspiraci, pro nasycení své rodiny, čítající čtyři syny a manžela. Díky Vám jsem se konečně dostala ke čtení „Revolucie jednej slamky“, která měla mnoho společných myšlenek s knihou Heleny Norberg – Hodge „Dávné budoucnosti“ i s naší H.Librovou..díky.

        • :-)) Helen norbert Hodge a její Ladak- stěžejní kniha mého života,jestli to o nějaké můžu říct :-). Klíčová věta jednoho Lámy, kdy Helen odpovídal hned po jejím příjezdu v sedmdesátých letech–“ My zde, v Ladaku jsme šťastní lidé, máme vše co potřebujeme“ a o dvacet let později ten samý Láma- „jsme chudí a nešťastní“. Nebo- „rýže vždy byla kilem rýže, teď je kilo rýže tolik, kolik se rozhodne na newyorské burze “
          mám tu knížku ráda, občas jsme si odmyslela duháckou masírku, ale zpětně si myslím, že jí tam možná bylo i málo .-))) Dagmar díky, máme dost společného, těším se na další společné vjemy :-))

  • Alca:

    Mohla bych poprosit o radu – Jak přesně používat měsíčkovou tinkturu? A jak mám sušit měsíček – otrhat jen okvětní lístky nebo usušit celé i s kalichem (popř. celou rostlinu)? Předem moc děkuji

    • Milá Alco,snažila jsem se to rozepsat podrobně do článku, používám pro sebe okvětní lístky na tinkturu a olej, na čaj pak měsíček i s kalichem. Tinkturu používám na sterilní čtverec a pak ještě překládám igelitem.

  • Milá Jari, díky. No- to je přesně ten úhel pohledu- co je pro koho depresivní a co antidepresivní :-))). S pleči a plečkami ještě rozmyslíme, předevčírem tu bylo osm návštěv .-)

  • Mirabelka:

    Fíha! Tak já jsem dnes vyškvařila domácí sádlo a zítra se chystám na druhou várku měsíčkové masti. A taky už mám jednu láhev naložených květů v oleji – má to nádhernou zlatou barvu.
    Měsíčku zdar!

  • taky už suším první dávku květu.. ale teda s těmi svými třemi keříčky se před vámi chvějí touhou jít na lup! anebo bych mohla vyměnit za nějaký ten záhon levandule :-) v té se tady naopak topíme zase my.. díky za inspiraci!

  • Taky jsem letos vařila měsíčkovou mast, osvědčila se mi i na popáleniny. Mám podobný recept, akorát končím přidáním vosku (základ letos tvoří vepřové sádlo a kokosový tuk) a pár kapek esenciálního oleje, miluju levandulový :) Máte tam krásně u vás na kopci!

    • eva:

      Dobrý deň,
      práve som robila mesičkovú masť…ibaže mi vadí tá vôňa sádla…..nedávala som nič iné, len sádlo a mesíček…..čím by som to mohla ešte poopraviť, aby som potlačila ten „pach“ sádla ?
      ďakujem, Eva

      • Milá Evo, pan Janča doporučuje v originál receptu přidat levandulovou silici. Já sama jí nekupuji, protože po přidání vazelíny a vosku je mastička sama o sobě vůní celkem příjemná a sádlo přehluší.

  • jari:

    Kláro dík za pěkný článek a ještě hezčí fotky, jsou silně antidepresivní, zvláště ta s těmi, za horizontem mizejícími řádky…ještě trvá zájem o plečky a pleče? Začíná se mi dělat volno v práci, tak aby se žíly nezkrátily :-)

Přidejte komentář