Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Je vedro, je dusno, všude kam se podívám je měsíček- nad kamnama, na půdě, v kyblíkách, na poli, míhá se před očima vždy, když je zavřu :-) Taky kolem nás roste všeude svízel – svízel povázka, který se dá zaměnit bez problémů za syřišťový a je na báječnou věc.Je na to aby člověk neměl chuť k jídlu a neměl hlad. Naprosto zásadní bylina :-))). Kráva nám nasadila na začátek laktace laťku na 28 litrů, takže všude kysne tvaroh a sýří se sýr a včera jsme se byli podívat na krávu, kámošku pro Máří. Máme vybráno- bude to, když vše dobře dopadne Jerseyka křížená s Holštýnkou. Je černá s bílými fleky a její máma má vemeno až na zem- tož to jsme zvědaví, jaká to bude kravka a těšíme se na ní. Výlet to byl výborný- přivzali jsme s sebou i našeho španělskýho oper a Elišku, dělali jsme ochutnávku místních piv v různých hospodách po cestě a ze všech piv nejvíc nám nakonec chutnla malinovka v naší nejbližší hospodě. Prostě bližší košile než kabát :-)

Dnes ráno jsme šla na zahradu a „nakoupila“ kvůli celkem jednoduchému a skromnému jídlu- vařené kapustě. Brokolice a květák budou až zítra. Dnešní kapusta je dost neklasická, je vcelku netučná, přesto je na stole efektní a dobře chutná.

Na tuto nadívanou kapustu je třeba: 1 větší kapusta, 2 vejce, 2 cibule, olej, černý kmín,sůl,pepř,  2 rohlíky, 100 ml smetany.

Nejprve ze všeho je nutné obrat z kapusty přebytečné zhutnělé venkovní listy a dát je koním. Celou hlávku pohromadě pak pěkně omýt, vzít nůž a ukrojit jí špičku, kterou je dobré schovat na přikrytí. Kapustu je třeba vydlabat- nožem po okraji odříznu a pak vydlabávám lžící.

Následuje oloupání, omytí a nakrájení cibule na kostičky a potom dát nakrájenou cibuli na rozpálený olej na pánvi. Přidat nakrájenou vnitřní kapustu- tu, co jsme vydlabali, osolit, okmínovat černým kmínem, jemně opepřit a jemně vše osmahnout. Přidám dva žloutky , hmotu ještě chvíli míchám a odstavím z kamen. Potom přidám smíchané nakrájené dva rohlíky na kostičky se smetanou a sněhem z bílků a vše řádně zapravím do kapustovocibulové hmoty na pánvi.

Hmotu vmáčknu do vydlabaného prostoru v kapustě a celou kapustu ponořím do vroucí osolené vody. Vařím asi 20 minut.Mezitím je třeba připravit bramborovou kaši a osmahnout cibulku na posypání.  Po dvaceti minutách tedy vyndám opatrně kapustu, vložím jí na talíř- z toho je třeba zhruba po 5ti minutách jemně odstranit vodu, co vytekla z kapusty a mohu dát na stůl.

3 komentáře to “Zdravá, nesmažená a přesto efektní kapusta”

  • eva:

    Joj, aký super receptík…..v sobotu sa chytám naň…..len Klárka, keď dám naplnenú kapustu variť do vody, mám ju s tým odkrojeným vrškom zakryť?
    ďakujem a želám pekný deň
    Eva

  • Mirabelka:

    V mojí kapustě je moc slimáků, tak to bych se bála, jestli to neuvařím i s nějakým slizounem. Ale recept vypadá pěkně, nechám se inspirovat a udělala bych takové balíčky z jednotlivých listů. Taky chci zkusit kapustu usušit – krátce spařenou a nakrájenou na nudličky, a pak usušenou v sušičce.

  • danadufkova:

    Zdravím na kopec, tak zrovna dnes jsem dělala kapustu,ale tu klasickou a teď mně mrzí,že jsem nejukla na stránky dřív. Vypadá to nádherně. Nevím,jak je u vás,ale tu na střední Moravě je dnes mimořádně horko,dusno,fujtajblově. Už mi jdou i oči šejdrem, takže jsem chvíli přemýšlela,proč jste toho nebohého Španěla přivazovali, ale pak jsem si to přečetla ještě jednou (no popravdě to bylo dvakrát) a pochopila jsem. To bude asi tím horkem :-) Přeji krásný zbytek týdne a těším se na další inspiraci.

Přidejte komentář