Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘puding’

Znáte ten moment, kdy se vám prostě nedaří a nedaří? Eliška přinesla recept babičky na citronový koláč a já se do něj s radostí pustila- tedy ne do koláče, ale do receptu. Poprvé se nepodařil vůbec, mojí vinou samozřejmě. Včera jsem to zkusila znovu a zase nic – nepovedl se piškot -měl jakousi nepříjemnou příchuť – už těsto bylo divné, ale říkala jsem si, pečením se to spraví – nespravilo. Věřím tomu, že do třetice všeho dobrého i zlého, tak jsem to nechtěla pokoušet – po třetí do něj nejdu, řekla jsem si a udělala svou citrónovou buchtu. Ta se povedla, vypadala moc hezky, tak jsme jí dala upečenou do chodby do skříňky, aby rychle vychladla. Když jsem šla zkontrolovat, jestli už jí můžu vzít domů a nakrájet, skříňka byla otevřená, vedle plechu seděla kočka s radostným výrazem a půlka buchty pryč. Do třetice citronového koláče, tak jak se na pořekla sluší a patří :-)) a je jedno, jestli je můj nebo Elišky – je prostě citrónový !!!

Na tuto obyčejnou, rychlou a jednoduchou citronovou buchtu je třeba na těsto: 4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky mouky, 100 ml smetany, 2x vanilkový cukr. Na citronovou nádivku pak 2 litry mléka, 1 krabička maizeny, šťáva ze dvou citronů, 10 lžic cukru. Dále na ozdobu dva bílky + dvě kávové lžičky cukru moučka s vanilkou.

Nejprve se našlehají celá vejce spolu s cukrem a vanilkovým cukrem a olejem. Přidá se prášek do pečiva, mouka a smetana. Těsto se vylije na vymazaný plech a ihned se polije pudingovou nádivkou. Tu si uděláme tak, že dáme vařit 1+3/4 litru mléka a vedle do hrnku dáme zbylou 1/4 litru, do které rozmícháme jednu krabičku kukuřičného škrobu maizena. Do horkého mléka v hrnci na kamnech si dáme 10  lžic  mléka a když je horké, nalijeme do něj zbylou 1/4 se škrobem a mícháme – velmi rychle houstne. Když už je hmota hustá, vlijeme šťávu ze dvou citrónů a zamícháme.

Celou tuto hmotu nalijeme tedy na korpus, rovnoměrně roztáhneme stěrkou a dáme do trouby na 200 st. C. Když se buchta upeče, potřeme jí ještě našlehaným sněhem ze dvou bílků, do kterých zašleháme dvě lžičky moučkového cukru s vanilkou a necháme jemně zapéci.

Pudingová vrstva je dost vysoká, což nám vyhovuje, stačí však udělat pro nižší vrstvu i jen 1 cm vrstvu.

veg
Květák u nás doma jasně vede obalovaný, ale variace  na květák jsou nutné a proto
květákový puding
musí jít obalování a smažení někdy stranou a je třeba vyplnit jídelníček něčím lehčím a trochu stravitelnějším. Slovo puding, když je v koprodukci se zeleninou, zní pro mnoho lidí odstrašujícně, ale není to tak hrozné. Puding z květáku je nejen poměrně jednoduchý na přípravu, ale také celkem chutný, zvláště, když se ta stravitelnost malinko naruší domácí majonézou :-)). Květákovému nákypu to rozhodně sluší například se zelenou petrželkou nebo pažitkou nebo se šalotkou, ovšem to vše je nyní pod hlubokým nánosem sněhu a ještě pár měsíců bude, tak tedy pouze obyčejný květákový puding, dnes nezelený.
Na jeho přípravu je třeba: brambory k uvaření jako příloha, cca 1kg květáku, 4 vejce. sůl, pepř, muškátový oříšek, 180g celozrnné pšeničné mouky. Trochu oleje pod brambory.  Majonéza – recept. Na majonézu je třeba jedno vejce, 250ml oleje, sůl, pepř, lžíci kremžské hořtice a dnes tři lžíce našlehané smetany,  ale lze přidat i stroužek česneku. Read the rest of this entry »

veg
Pomalu začíná zimní sezóna, což znamená, pečení sušenek, cukroví, slaných sušenek a
sušenky
všeho, protože zaprvé, je máslo, tvaroh a mléčné vůbec a za druhé, nikomu se nechce z kopce dolů, takže co si neuděláme, to většinou nemáme. A i když z kopce jdeme, batohy jsou omezeně veliké, na voze v zimě zima, prostě nakonec to vždy skončí vlastní tvorbou v kuchyni. Naštěstí na to není člověk sám, má k tomu přichystáno osm nožiček a osm ručiček a předčítače receptu :-)
Na sušenky používáme lis na těsto UNIVERSAL, který je jednoduchý i pro děti- tedy, pro děti s již alespoň trochou síly.
Samotná tvorba sušenek je zatím velmi kreativní. Kuchyně není na svém místě, kamna nejsou na svém místě – taková velmi řádná improvizace. Děti naštěstí k práci nepotřebují ani žádný stálý prostor, ani žádný stálý systém. Poradí si okamžitě a všude, což jen obrovská výhoda. Fotka níže je speciálně focená pro UFU :-), aby věděla, proč Read the rest of this entry »

veg
Když má naše Mařenka nebo Máří 35 litrů mléka denně, většinou se u nás střídají tyto
puding
snídaně – puding – palačinky a tvaroh – puding – palačinky – tvaroh – puding….. Jenomže někdy se stane, že i když má člověk dvě krávy, aby se hezky vystřídaly – protože kráva musí stát šest neděl před teletem takzvaně nasucho- nedojí se, aby nabrala sílu na další laktaci, tak se mu povede, že jsou zasušené krávy obě a pak se obě najednou otelí a člověk má navíc ještě 60l mléka ! Letos se nám toto načasování nevyhnulo jen z poloviny. Jedna už je zasušená a druhá se otelí v srpnu, takže k prvnímu červnu je s mlíkem konec – a to asi umřeme na nedostatek pudingu. A protože dnes ještě mléko je a zatím i docela dost, tak si ten evergreen musíme ještě dopřát…..
Váhám, jestli napsat, z jakého množství se ten puding dělá….. ale k pochopení historky, co se k našemu pudingu váže, je to celkem důležitý údaj :-)). Takže nedělám puding z pudingového prášku, protože trhat při každém vaření pudingu osm pytlíků, proklepávat je, aby tam polovina nezůstala je činnost značně nepříjemná, takže jsme si sehnali kdysi firmu, která v Čechách vyrábí kukuřičný škrob a v počátcích vlastnictví internetu jsme jim napsali mail a řekli si, že půjdeme s dobou a naučíme se žít po síti a naučíme se tak i nakupovat :-), když tady všude prodávají jen škrob bramborový a kukuřičný nikde.  Pudingový prášek totiž obsahuje jen kukuřičný škrob a ethylvanilin a vyrábí ho tatáž firma. Balen je ovšem jen po 40g a je v celkové gramáži o dost dražší. Maizena – kukuřičný škrob je v papírové krabičce a jedna krabička vyjde na 2+ 1/4 l mléka.
Paní na druhé straně počítače nám napsala, že sice soukromým osobám neprodávají, ale že tam tedy někdy pošle obchodního zástupce, abych napsala adresu. Já adresu napsala a protože se dlouho nic nedělo, tak jsme na to zapomněli. Zhruba za
puding
dva měsíce najednou na cestě naproti – ta cesta je opravdu velmi špatná – velmi velmi špatná – 2km je špatná – veliké auto a přes údolí stojí pán a křičí- dobrý déééén ! Tady natúúúúúúra!!! Vezeme vám ten škrob!!
Měla jsem v té chvíli  dalšího spojence !!! Kromě operátorky telefonu, které jsem občas volala, když jsem se cítila už hodně osaměle a potřebovala komunikovat s někým jiným než s krávou, jsem teď měla nového partnera – Naturu! Internet nás v tento moment nadchnul. Nezklamal. A i pan obchodní zástupce byl nadšený! Vzali jsme si dvakrát více balíků, než všechny obchůdky okolo dohromady. Obávám se, že nám dodnes nevěří, že z toho děláme puding ! :-)))
Suroviny na puding : ( pro jistotu uvedu množství jen na jednu krabičku :-))) – 1 krabička maizeny – kukuřičného škrobu. 2+1/4 l mléka , 9 lžic cukru (na půl litru 2 lžíce), 2 lžíce hořkého kakaa.
puding
puding
puding
Nejprve je třeba nalít mléko do hrnce – chce to litráž hrnce alespoň o litr více, než je tam mléka. Zhruba 1/4-1/2 l mléka si odlejeme do misky. Mléko v hrnci dáme hřát na kamna, přisypeme cukr a přivedeme téměř k varu – rozhodně od horka. Mezitím si v mléce v misce rozmícháme kukuřičný škrob. Když je mléko horké, nalijeme do něj mléko se škrobem. Není nutné opravdu spěchat, zbytečně dlouho se pak puding míchá. Puding je během nalévání mléka se škrobem nutné silně míchat – ihned zhoustne.
Puding v tomto složení nemá chuť vanilky, takže si do něj lze buď nasypat vanilkový cukr, nebo vanilku, nebo se ho naučit vychutnat takový jako je, nebo do něj přidat kakao. Kakao lze samozřejmě přidat už do mléka, ale máme raději puding mramorový a ten se udělá v momentě, kdy se kakao přimíchává až po uvaření. Takže po uvaření nasypu kakao a opět rázně zamíchám.

Komentáře

1 Veska Veska | 16. června 2010 v 9:21 | Reagovat

teda puding to by ti manža líbal kdidně i nohy páč puding je jeho miláček dodnes a nic ho nepředčí,vlastně takový jako vaří on já neudělám :D ač se snažím jak chci takže klasika kakaový z litra mléka a půl pytlíku piškotu do něj to je normální porce pro jednoho normálního chlapa po obědě jako zákusek
(co jsem od něj vypozorovala tak dává do hrnce prvně cukr a na něj naleje studené mléko a nemíchá až v momentě když dává rozmíchaný puding,takže jemu odpadne mytí připálech nádob :-! )já drhnu

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 28. června 2010 v 20:38 | Reagovat

puding mám ráda, ale určitě není nad vlastní, vypadá neodolatelně a určitě bych se do něj hned pustila :-P