Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘sušenky’

dscn4591ok
Read the rest of this entry »

dscn4344okNutně bych potřebovala upéci doma sušenky TUC. Vyhlašuji tedy konkurz na jejich recept. Pokud to bude možné, dávejte prosím k receptu do komentáře i fotku. Samozřejmě se současnou dávkou tuku od našich krav zkouším a zkouším, ale nechám se ráda inspirovat vámi. Přidávám pro inspiraci složení sušenek (bez disiřičitanu sodného se obejdeme), takže můžete zkoušet také :D Read the rest of this entry »

Šárky medové sušenky

Dneska odkaz na jedny skvělé ovesné sušenky. Šárka je přivezla, když přijeli na návštěvu a od té doby se staly součástí mých oblíbených receptů. Vřele doporučuji nejen kvůli tomu, že neobsahují žádný cukr,  pouze med, především pak proto, že jsou fakt vynikající.

Celý recept na sušenky můžete shlédnout tady.

 

Jedno z hesel pana domácího je „Nic neslibovat“.  Trochu mám špatný svědomí, že nic nepíšu, slibovat nemůžu – hesla pana domácího jsou tady jako „slovo Boží“ a tak tedy neslibuju, ale upínám se k podzimu a zimě. Bude brzy tma, spousta času a chutě psát a psát a psát. A že snad bude o čem psát. Naše nejlepší americká tetička nám zaslala další zásobu – tři knihy o výrobě sýrů – ještě tu nejsou, jsou zatím u rodičů a tak cca 3x týdně volám rodičům pana domácího, kdy už dorazí. Jsem totiž moc hodná snacha, která se nemůže dočkat, až přijedou …… a přivezou moje knížky :-)) Read the rest of this entry »

Toto je moje noční můra. Děti milují Marmite a my taky a tak se spotřeba této pochutiny značně prodražuje. A tak už velmi dlouhou dobu přemýšlím, jak to udělat. A samozřejmě nezůstalo u přemýšlení, došlo i na činy. Nejprve však, co to vlastne Marmite je?

Marmite slovy prodejce je:

Vhodný je pro vegany především pro svůj bohatý obsah vitamínů B, a to hlavně B12, který se hůře získává. Dále má vysoký obsah riboflavinu a niacinu. Neobsahuje žádný tuk, ani cukry. Výborný je na pečivo (stačí malá vrstva), do polévek, či při vaření do omáček a jiných jídel. Má velice specifickou a nezaměnitelnou chuť.

Je to pochutina, která je typická pro Anglii a velmi podobný je australský Vegemite. Je to pochutina, která dělí svět na dvě části – na „milovníky“ a „odpůrce“. Má velmi specifickou chuť a upřímně řečeno, nelze mít rád Marmite jen tak trochu. Buď ho člověk miluje, nebo ho nemůže ani cítit. Existuje stránka „marmite odpůrců“ a na té je k vidění veliké množství zcela nepředstavitelných kombinací, jak si odpůrci této lahůdky představují, že se vyrábí. Vařená kočka s galonem motorového oleje je jen jedna z možností, jak si vyrobit marmite doma :).

Marmite si lze nejjednodušeji představit jako něco, mezi maggi a masoxem i v přesně takové mezi konzistenci. Je to tmavé, konzistence medové, velmi aromatické a velmi, velmi specifické. Dává se to na chléb,  na toasty, na pečivo, do polévek a omáček a jeho obrovská výhoda je naprosto fantastický obsah vitamínů skupiny B.

Pro vegany a vegetariány je to navíc velmi dobrá možnost, jak si pochutnat na nějaké pikantní záležitosti. Mít možnost, dát si na chléb něco, jako je sardelová pasta, očka, nebo podobné, velmi typické pochutiny.

No a tak jsem se jala zkusit to tedy doma. Pročetla jsem obrovské množství stránek a receptů v několika jazycích, jak na Marmite, tak na Vegemite, ale stále to bylo takové nějaké doma neudělatelné. Nejvíce zajímavý se zdál postup z této stránky a tak jsem to zkusila. Read the rest of this entry »

V prosinci jsme si objednali kuřátka, ta nedorazila, takže nám Maruška půjčila dvě kvočny a my si tedy odchovali svých dvacet kuřat. Jenže pán ze Znojma z líhně se ozval, že už to má !!! a dorazil předevčírem. A tak máme ještě i ta objednaná a počet kuřat se najednou zvýšil na 50! Jedna kvočna vodí svých devět, jedna na druhé straně baráku 11 a nových 30 araukan a maransek obývá skleník, kde mají bedýnku otočenou dnem vzhůru a v ní jogurtovač. Zatím prospívají dobře. Baští jemně našrotovanou pšenici, kukuřici a spousty tvarohu. Rajčata a papriky nebaští – naštěstí. Začínáme pomalu rozhazovat informace o tom, že bude přehršel kohoutů, pěkných kohoutů – araukan se zelenými vejci bez cholesterolu – a pozor – gen. informace ohledně barvy vajec jde za kohoutem, tudíž kdo si vezme od nás kohouta a spojí ho se svou slepicí, jejich kuře bude snášet zelená vejce. Nebo maransky – čokoládově hnědá vejce a slepičku ošklivou jak noc, ale po všech ostatních stránkách úžasnou. Nebo zdrobnělou wyandotku – slepici, která úžasně sedí na vejcích. Nebo vlašáka – krásného kohouta. Preferujeme objednávky do chovu před koupí na šunku třeba :), prodáme je živé a vychované :)) zn. cena příznivá  dohodou, nejlépe výměnou za něco, co není kuře. To jen předběžná informace, aby měl každý čas si rozmyslet, že nutně potřebuje kohouta :). Až přijde čas – cca tři měsíce, vložíme katalogové foto samotných kusů. :) Read the rest of this entry »

Mám jednu obrovskou výhodu – mám velké množství surovin, mám chuť je kombinovat a tak už se pár dní potýkám s tou nejlepší kombinací surovin, aby vznikly ty nejlepší sušenky :). Dopřávám si takový luxus, že si k tomu pouštím muziku, protože absence dětí po dvou letech znamená, že muziku slyším. Odbíhám na záhon, stihla jsem udělat pro nás dva zbylé oběd – a přísahám, udělat rychlý oběd pro dva není totéž jako pro šest, i kdyby vám tisíc lidí tvrdilo že je!

Vlaková verze sušenek – pouze rozinkových s kakaem, tedy sušenky jednoduché, ne tak příliš surovinově náročné. Na fotce dvě verze – nízká i vysoká. Na talířku jsou ještě v nízké verzi jedny světlejší, ale nejsou tak povedené chuťově, proto nedávám recept.

Na tyto sušenky je třeba: 550g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 280g másla, 170 cukr moučka, 100g rozinky, 1 PL kvalitního kakaa, 1x prášek do pečiva, 60g naturamyl – kukuřičný škrob, 3 vejce.

Suroviny smíchám – ale pozor, míchám pouze rukou, promnu lépeřečeno. Nepoužívám ani vařečku, ani robota. Je třeba, aby těsto nebyla sametově hladké, ale pouze smíchané. Nechám zhruba půl hodinky odpočinout a tvaruji v ruce malé placičky, či o něco malinko tlustší. Rozdíl je vidět na obrázku. Peču na 180°C ale opatrně, hlídat.

a pak jedna verze hodobožová, která je opravdu surovinově náročná, ovšem stojí za to. Dlouho jsem přemýšlela zda mám dělit, abych to všem zjednodušila a dala sem pouze mikroverzi,  nebo nedělit, protože toto mé skutečné množství třeba někoho inspiruje k pořízení krávy :). Nakonec dělím suroviny přijatelným poměrem, protože sušenky z 870 g másla, to už je příliš veliká provokace  :-) Read the rest of this entry »


veg
Pomalu začíná zimní sezóna, což znamená, pečení sušenek, cukroví, slaných sušenek a
sušenky
všeho, protože zaprvé, je máslo, tvaroh a mléčné vůbec a za druhé, nikomu se nechce z kopce dolů, takže co si neuděláme, to většinou nemáme. A i když z kopce jdeme, batohy jsou omezeně veliké, na voze v zimě zima, prostě nakonec to vždy skončí vlastní tvorbou v kuchyni. Naštěstí na to není člověk sám, má k tomu přichystáno osm nožiček a osm ručiček a předčítače receptu :-)
Na sušenky používáme lis na těsto UNIVERSAL, který je jednoduchý i pro děti- tedy, pro děti s již alespoň trochou síly.
Samotná tvorba sušenek je zatím velmi kreativní. Kuchyně není na svém místě, kamna nejsou na svém místě – taková velmi řádná improvizace. Děti naštěstí k práci nepotřebují ani žádný stálý prostor, ani žádný stálý systém. Poradí si okamžitě a všude, což jen obrovská výhoda. Fotka níže je speciálně focená pro UFU :-), aby věděla, proč Read the rest of this entry »