Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Když má naše Mařenka nebo Máří 35 litrů mléka denně, většinou se u nás střídají tyto
puding
snídaně – puding – palačinky a tvaroh – puding – palačinky – tvaroh – puding….. Jenomže někdy se stane, že i když má člověk dvě krávy, aby se hezky vystřídaly – protože kráva musí stát šest neděl před teletem takzvaně nasucho- nedojí se, aby nabrala sílu na další laktaci, tak se mu povede, že jsou zasušené krávy obě a pak se obě najednou otelí a člověk má navíc ještě 60l mléka ! Letos se nám toto načasování nevyhnulo jen z poloviny. Jedna už je zasušená a druhá se otelí v srpnu, takže k prvnímu červnu je s mlíkem konec – a to asi umřeme na nedostatek pudingu. A protože dnes ještě mléko je a zatím i docela dost, tak si ten evergreen musíme ještě dopřát…..
Váhám, jestli napsat, z jakého množství se ten puding dělá….. ale k pochopení historky, co se k našemu pudingu váže, je to celkem důležitý údaj :-)). Takže nedělám puding z pudingového prášku, protože trhat při každém vaření pudingu osm pytlíků, proklepávat je, aby tam polovina nezůstala je činnost značně nepříjemná, takže jsme si sehnali kdysi firmu, která v Čechách vyrábí kukuřičný škrob a v počátcích vlastnictví internetu jsme jim napsali mail a řekli si, že půjdeme s dobou a naučíme se žít po síti a naučíme se tak i nakupovat :-), když tady všude prodávají jen škrob bramborový a kukuřičný nikde.  Pudingový prášek totiž obsahuje jen kukuřičný škrob a ethylvanilin a vyrábí ho tatáž firma. Balen je ovšem jen po 40g a je v celkové gramáži o dost dražší. Maizena – kukuřičný škrob je v papírové krabičce a jedna krabička vyjde na 2+ 1/4 l mléka.
Paní na druhé straně počítače nám napsala, že sice soukromým osobám neprodávají, ale že tam tedy někdy pošle obchodního zástupce, abych napsala adresu. Já adresu napsala a protože se dlouho nic nedělo, tak jsme na to zapomněli. Zhruba za
puding
dva měsíce najednou na cestě naproti – ta cesta je opravdu velmi špatná – velmi velmi špatná – 2km je špatná – veliké auto a přes údolí stojí pán a křičí- dobrý déééén ! Tady natúúúúúúra!!! Vezeme vám ten škrob!!
Měla jsem v té chvíli  dalšího spojence !!! Kromě operátorky telefonu, které jsem občas volala, když jsem se cítila už hodně osaměle a potřebovala komunikovat s někým jiným než s krávou, jsem teď měla nového partnera – Naturu! Internet nás v tento moment nadchnul. Nezklamal. A i pan obchodní zástupce byl nadšený! Vzali jsme si dvakrát více balíků, než všechny obchůdky okolo dohromady. Obávám se, že nám dodnes nevěří, že z toho děláme puding ! :-)))
Suroviny na puding : ( pro jistotu uvedu množství jen na jednu krabičku :-))) – 1 krabička maizeny – kukuřičného škrobu. 2+1/4 l mléka , 9 lžic cukru (na půl litru 2 lžíce), 2 lžíce hořkého kakaa.
puding
puding
puding
Nejprve je třeba nalít mléko do hrnce – chce to litráž hrnce alespoň o litr více, než je tam mléka. Zhruba 1/4-1/2 l mléka si odlejeme do misky. Mléko v hrnci dáme hřát na kamna, přisypeme cukr a přivedeme téměř k varu – rozhodně od horka. Mezitím si v mléce v misce rozmícháme kukuřičný škrob. Když je mléko horké, nalijeme do něj mléko se škrobem. Není nutné opravdu spěchat, zbytečně dlouho se pak puding míchá. Puding je během nalévání mléka se škrobem nutné silně míchat – ihned zhoustne.
Puding v tomto složení nemá chuť vanilky, takže si do něj lze buď nasypat vanilkový cukr, nebo vanilku, nebo se ho naučit vychutnat takový jako je, nebo do něj přidat kakao. Kakao lze samozřejmě přidat už do mléka, ale máme raději puding mramorový a ten se udělá v momentě, kdy se kakao přimíchává až po uvaření. Takže po uvaření nasypu kakao a opět rázně zamíchám.

Komentáře

1 Veska Veska | 16. června 2010 v 9:21 | Reagovat

teda puding to by ti manža líbal kdidně i nohy páč puding je jeho miláček dodnes a nic ho nepředčí,vlastně takový jako vaří on já neudělám :D ač se snažím jak chci takže klasika kakaový z litra mléka a půl pytlíku piškotu do něj to je normální porce pro jednoho normálního chlapa po obědě jako zákusek
(co jsem od něj vypozorovala tak dává do hrnce prvně cukr a na něj naleje studené mléko a nemíchá až v momentě když dává rozmíchaný puding,takže jemu odpadne mytí připálech nádob :-! )já drhnu

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 28. června 2010 v 20:38 | Reagovat

puding mám ráda, ale určitě není nad vlastní, vypadá neodolatelně a určitě bych se do něj hned pustila :-P

5 komentářů to “Puding”

Přidejte komentář