Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Znáte ten moment, kdy se vám prostě nedaří a nedaří? Eliška přinesla recept babičky na citronový koláč a já se do něj s radostí pustila- tedy ne do koláče, ale do receptu. Poprvé se nepodařil vůbec, mojí vinou samozřejmě. Včera jsem to zkusila znovu a zase nic – nepovedl se piškot -měl jakousi nepříjemnou příchuť – už těsto bylo divné, ale říkala jsem si, pečením se to spraví – nespravilo. Věřím tomu, že do třetice všeho dobrého i zlého, tak jsem to nechtěla pokoušet – po třetí do něj nejdu, řekla jsem si a udělala svou citrónovou buchtu. Ta se povedla, vypadala moc hezky, tak jsme jí dala upečenou do chodby do skříňky, aby rychle vychladla. Když jsem šla zkontrolovat, jestli už jí můžu vzít domů a nakrájet, skříňka byla otevřená, vedle plechu seděla kočka s radostným výrazem a půlka buchty pryč. Do třetice citronového koláče, tak jak se na pořekla sluší a patří :-)) a je jedno, jestli je můj nebo Elišky – je prostě citrónový !!!

Na tuto obyčejnou, rychlou a jednoduchou citronovou buchtu je třeba na těsto: 4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky mouky, 100 ml smetany, 2x vanilkový cukr. Na citronovou nádivku pak 2 litry mléka, 1 krabička maizeny, šťáva ze dvou citronů, 10 lžic cukru. Dále na ozdobu dva bílky + dvě kávové lžičky cukru moučka s vanilkou.

Nejprve se našlehají celá vejce spolu s cukrem a vanilkovým cukrem a olejem. Přidá se prášek do pečiva, mouka a smetana. Těsto se vylije na vymazaný plech a ihned se polije pudingovou nádivkou. Tu si uděláme tak, že dáme vařit 1+3/4 litru mléka a vedle do hrnku dáme zbylou 1/4 litru, do které rozmícháme jednu krabičku kukuřičného škrobu maizena. Do horkého mléka v hrnci na kamnech si dáme 10  lžic  mléka a když je horké, nalijeme do něj zbylou 1/4 se škrobem a mícháme – velmi rychle houstne. Když už je hmota hustá, vlijeme šťávu ze dvou citrónů a zamícháme.

Celou tuto hmotu nalijeme tedy na korpus, rovnoměrně roztáhneme stěrkou a dáme do trouby na 200 st. C. Když se buchta upeče, potřeme jí ještě našlehaným sněhem ze dvou bílků, do kterých zašleháme dvě lžičky moučkového cukru s vanilkou a necháme jemně zapéci.

Pudingová vrstva je dost vysoká, což nám vyhovuje, stačí však udělat pro nižší vrstvu i jen 1 cm vrstvu.

11 komentářů to “Citrónová buchta”

  • avatar Lucie:

    Dobrý večer,

    plánuju si nedělní pečení a zaujala mě tahle buchta… :-) Prosím pěkně, jak velký plech na ni používáte?

    Díky,

    Lucie

  • Klárko, velká gratulace k novému webu :-) Je to tu povedené, útulné a velmi inspirativní.

    • Milá Šárko, moc děkuji. Já se naopak velmi ráda inspiruji na Gurmánce a v Šárčině škole vaření – pokorně čekám až přejde „rybí období“ :-). Moc krásný týden

  • avatar dadaz:

    ja ji taky vyzkousim, ale doufam, ze pc se zasekne u miláčka a ne u mne:-)

  • avatar Veska:

    S citronem jsem ji ještě nejedla,určitě bude mít zajímavou chuť,já když chci zlikvidovat staré kompoty
    tak je nacpu do buchet zalité pudinkem – občas ze štávy z kompotu občas z mléka.
    Kláro dělala jsi buchtu co jich koluje na netu přehršel že se ušlehá piškot,různě rozleje uvařený puding a dá péct a pak na vychladlé se dá ovoce/nebo taky né/a rozetře ušlehaná smetana s tvarohem ,bych se v ní ujedla
    naštěstí rychle zmizí protože je moc dobrá takže ji nemusím jíst sama…

  • avatar Veska:

    To se stává,že se něco nepovede a to hned několikrát a hlavně tehdy když si chce člověk dát obzvlášť
    záležet …a aby toho nebylo málo,buchtu sežrala kočka a z netu štěká pes(teda spadl prohlížeč)
    Zase bude líp …určitě

  • avatar Jana:

    Dobrý den,

    vaše recepty mě hodně baví a jsou pro mně inspirací. Teď jsem se ale trošku “ zasekla“. Není tam toho škrobu moc?

    J.

    • Milá Jano, díky – tahle citronová buchta mě stála hodně psychických sil :-))) nejdřív se dvě nepovedly, což se fakt běžně nestává – ne tyto, ale ty, co jsem chtěla dělat. Pak půlku téhle snědla kočka a když jsem tam pověsila příspěvek, přestaly se stránky zobrazovat v internet exploreru a v google chrome. Už je to vyřené a teď ještě ten škrob :-))))) .ano, je ho tam hodně, protože to je ze dvou litrů mléka – tudíž jedna krabička maizeny -180g. Normálně by to byly 4 pudingové prášky._Ale stačí na tu buchtu i půlka -já mám hodně mléka a ráda děti zasytím najednou :-)))))

  • avatar Kikus:

    Miluju cokoliv citronového a u tohoto fakt slintám! :-)

Přidejte komentář

Scroll Up